Aneta Jackowská Jana Stávková VOPVZ }Abnormální nebo nadměrná akumulace tuku v lidském organismu představující zdravotní riziko (WHO) } }Chronické metabolické onemocnění } }Multifaktoriální onemocnění }Obezitě se dá předcházet! }Obezita = epidemie 21. století (WHO) }Zvyšování obezity v rozvinutých i rozvojových zemích }Ve většině vyspělých státech přes 20 % populace obézních }V USA obézních 33 % populace, za posledních 10 let vzrostla průměrná tělesná hmotnost o 12kg }Vzestupný trend ve všech věkových kategoriích } }Oproti roku 1980 se výskyt obezity zdvojnásobil }V roce 2008 mělo 1,5 miliardy lidí nadváhu, z toho asi půl miliardy byla obézních }65 % světové populace žije v zemích, kde obezita zabíjí více lidí než podvýživa }Téměř 43 milionů dětí mladších 5 let mělo v roce 2010 nadváhu }Česká republika patří mezi země s nejvyšším výskytem obezity, každý druhý člověk u nás má nadváhu, pětina lidí se nachází v pásmu obezity } }Multifaktoriální } } }příčina: genetické predispozice příjem x výdej energie zevní prostředí farmakoterapie } energ }Běžná obezita (více než 90 %) }Obezita navozená léky }Obezita endokrinně podmíněná (Cushingův syndrom, obezita u hypotyreózy) }Monogenní obezity }Syndromy provázené obezitou }Obezita podmíněná jinými patogenními faktory – adenovirové infekce, nepřiměřená doba spánku, cílený výběr partnerů, perzistující organické polutanty,… }Monogenní x Polygenní charakter (v naprosté většině; důležitý vliv prostředí obezitogenního nebo leptogenního) }Geneticky podmíněné faktory: ◦související se základními živinami (regulace příjmu potravy, výběr a preference potravin až „návyk“ konzumace některých pokrmů, schopnost spalovat tuky a sacharidy, složení kosterního svalu) ◦faktory související s E výdejem (klidový KEV, postprandiální EV, spontánní PA – tzv. fidgeting) ◦hormonální faktory (inzulin a citlivost k inzulinu, leptin a citlivost k leptinu, adiponektin, IGF-1, pohlavní hormony, glukokortikoidy, hormony GITu) ◦ ◦Tělesné složení determinováno genetickými faktory ze 40-70 % (Hainer, 2011) }Vzácné onemocnění manifestující se těžkou obezitou již v časném dětství }Vznik na podkladě mutace jednoho genu }Vzácné, méně než 5 % všech obézních jedinců }Mendelovsky děděná onemocnění provázená řadou charaktertistických vrozených vad }Charakteristika: } časný vznik (první měsíce až roky života) } závažnost } často hyperfagie, centrální hypothyreóza, další } laboratorní odchylky }př. Prader-Williho syndrom, Bardetův-Biedlův syndrom (obezita, mentální retardace, dysplazie ledvin, polydaktylie, retinis pigmentosa, hypogonadismus) } } } } }1:25000 }Nejčastější příčina: delece 12. segmentu 15. chromosomu zděděného od otce }svalová hypotonie, psychomotorické onemocnění, hypogonadismus, obezita, hyperfagie, malá tělesná výška, mentální a růstová retardace } PWS }Kojenec – nedostatečně prospívá }Od 1. roku rozvoj obezity, zvýšený zájem o jídlo, nižší BEV, agresivní chování, zuřivost, zejména ve vztahu k jídlu } }U jedinců s PWS opakovaně pozorována zvýšená hladina ghrelinu (apetit stimulující hormon, orexigení hormon vylučovaný v žaludku) a snížená hladina apetit potlačujících pankreatických polypeptidů (hormony potlačující apetit) => neustálému pocitu hladu i po příjmu potravy => jedinci s PWS nejsou schopni kontrolovat touhu po potravinách }Dítě, které má jednoho rodiče obézního, se stane obézním asi ve 40 %. } }V rodině s oběma obézními rodiči má dítě šanci se stát obézním v 70 % } }Od rodičů s normální hmotností 14 % obézních dětí Zdravotní studie Bogalusa (n = 2617) prokázala, že 77 % obézních dětí bude v dospělosti také obézní } } }Zásadní roli – dlouhodobá pozitivní energetická bilance }Vzniká jako důsledek nevhodného životního stylu }Nadbytečná energie je ukládána ve formě triacylglycerolů do tukových buněk energ }Tuky – nadbytečný příjem E ve formě tuků inkorporován do tukových zásob (s účinností 95%), postprandiální termogeneze je nejnižší ze všech živin ◦SUFA, MUFA, PUFA }Sacharidy - při dlouhodobém příjmu začne organismus přeměňovat sacharidy na zásobní tuk ◦ S jednoduché, složené, GI, vláknina }Bílkoviny –nejvyšší sytící schopnost, nejvíce zvyšují postprandiální termogenezi ◦!!! Obsah tuku v bílkovinných potravinách – správný výběr }Vláknina –ò energetickou denzitu potravy, díky schopnosti přijímat vodu navozuje dilataci horních partií GIT ð pocit nasycení }Nápoje – slazené – obsah cukru! }Alkohol – zvýšená konzumace se může podílet na vzniku obezity, zejména na akumulaci viscerálního tuku }Sacharidy 17kJ/g }Bílkoviny 17kJ/g }Tuky 38kJ/g } }Alkohol 29kJ/g } }Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5-25,0) kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen. }Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením. }Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4-5 denních jídel, nevynechávejte snídani. }Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů. }Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1 x týdně). }Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně. }Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné. }Sledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky. }Snižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny. }Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřisolujte hotové pokrmy. }Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování. }Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 I tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a štávy, nejlépe neslazené). }Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g(200 ml vína, 0,51 piva, 50 ml lihoviny). }ZNÁT }Společnost pro výživu }http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-zneni-vyzivovych-doporuceni.html Pyramida }Bazální energetický výdej (BEV) - vliv věk, pohlaví, fyziologický stav - 55 – 70 % CEV }Dietou indukovaná termogeneze (DIT) - cca 8 – 12 % CEV }Energie vydaná při aktivním pohybu - 20 – 40 % CEV }Fakultativní složka (kouření, kofein) }Fidgeting } }Socioekonomické postavení - nižší příjem, vzdělání }Psychologický profil – stres, deprese, úzkostné osobnosti }Pracovní anamnéza }Jo-Jo fenomén }Kulturní zvyklosti }„Riziková období“ - prenatální vývoj (obezita, DM, HT) - dospívání } - těhotenství a laktace } - vojenská služba, manželství … } }Pohlaví – ženy }Etnická/rasová příslušnost }Na vzestupu hmotnosti se může podílet: } }Neadekvátní substituční hormonální terapie – nedostatečná substituce hormony štítné žlázy, předávkování kortikoidů, nadměrné množství estrogenů }Tyreostatika }Neuroleptika }Některá antiepileptika, antidepresiva }Vitaminy skupiny B }Kortikoidy }Perorální diabetika typu sulfonylurey tablety3 }Anamnéza }Klinické vyšetření }Antropometrické měření }Měření tělesného složení }Biochemické vyšetření } }Rodinná anamnéza – nadváha a obezita u rodičů, sourozenců } }Osobní anamnéza – zjišťujeme zněny tělesné hmotnosti od narození včetně porodní hmotnosti až do doby aktuálního vyšetření }Zaměřujeme se na kritická období – předškolní věk, puberta, stáří, těhotenství, menopauza }Věnovat pozornost změnám fyzické aktivity }Pátrat po hypofunkci štítné žlázy, farmakoterapii }Stravovací zvyklosti }– pravidelnost, frekvence stravování, preference jednotlivých druhů potravin včetně alkoholu, večerní a noční konzumace stravy, důležitá je kvantifikace pocitu hladu,… }Antropometrická charakteristika – tělesná hmotnost, tělesná výška, obvodové rozměry – zjm. obvod pasu }BMI }Stanovení obsahu tělesného tuku - bioimpedance, měření kožních řas, hydrodenzitometrie – podvodní vážení, počítačová tomografie a magnetická rezonance } }BMI = podíl tělesné hmotnosti a druhé mocniny výšky [kg/m2] }Pouze orientační, několik ALE!!! } } } } }Pro ženy > 30 % tuku }Pro muže > 25 % tuku } BMI } } Bodystat Bodystat ruka Bodystat noha } } inbody230 InBody-form } }OBVOD PASU } }Mužský typ (androidní, jablkový, centrální) ◦tuk se ukládá v břišní oblasti, KVO komplikace }Ženský typ (gynoidní, hruškovitý, periferní) ◦tuk se ukládá v oblasti hýždí a stehen } } } }Poměr WHR: } } } } }Obvod pasu: } WHR.JPG Obvod pasu.JPG }charakterizující přítomnost komplikací obezity, popřípadě výskyt jiných onemocnění ovlivňujících léčbu obezity, diferenciální diagnóza obezity }Základní vyšetření: glykemie nalačno, celkový cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceridy, kyselina močová, aminotransferázy, ALP, GMT, bilirubin, urea, kreatinin, moč a sed., KO, EKG }V případě patologických výsledků podrobnější interní nebo jiné vyšetření } }DM 2. typu }Vysoký krevní tlak }Ischemická choroba srdeční }Cévní mozkové příhody }Dyslipidemie }Dna }Žilní trombóza a embolie plicnice }Poruchy plicních funkcí }Syndrom spánkové apnoe } }Kýly }Stresová inkontinence moči }Degenerativní onemocnění kloubů a páteře }Některá nádorová onemocnění }Psychická onemocnění (úzkost, deprese) }Poruchy příjmu potravy }Kožní onemocnění } }Věnována zvýšená pozornost } }pacientům s pozitivní rodinnou anamnézou obezity }pacientům s depresí a jedincům vystaveným stresovým situacím }jedincům, kteří omezili pohybovou aktivitu }ženám v období po těhotenství a v klimakteriu }TRVALÝ POKLES TĚLESNÉ HMOTNOSTI O 5 – 15 % Z VÝCHOZÍ HMOTNOSTI MÁ PRO NEMOCNÉHO VÝZNAMNÝ POZITIVNÍ EFEKT. } }Vede k redukci rizika vzniku komorbidit a příznivě ovlivňuje klinické projevy komorbidit již vzniklých } }5% loss }Zlepšení kardiovaskulárních rizikových parametrů (Wilson 1999) }>5% }Prevence diabetu (Tuomilehto 2001, Knowler 2002) }Zřejmé zlepšení kvality života (Kolotkin 1995) }Zlepšení symptomatologie pohyb. aparátu (Felson DT, 1992) }>10% loss }Zlepšení spánkové apnoe (Largerstrand 1993) }Zlepšení dechových-astmatických obtíží (Stenius-Aarniala 2000) }Snížení mortality (Singh 1992, Williamson 1995) }Určení reálných cílů hmotnostní redukce zdůrazňuje redukci zdravotních rizik spojených s obezitou nežli výši hmotnostního poklesu jako takovou: } }U obezity I. a II. stupně (BMI 30,0 - 39,9) a u nadváhy provázené zdravotními riziky (jako např. hypertenze, dyslipidémie, hyperurikémie, DM) postačí dlouhodobá redukce hmotnosti o 5-10 % jak k významnému snížení zdravotních rizik, tak k významnému poklesu mortality. } }MOTIVACE!!! + úprava stravovacích zvyklostí (pravidelnost, střídmost, pestrost) } } 1) nízkoenergetická dieta s omezením příjmu tuků } 2) zvýšená pohybová aktivita } 3) KBT }4) farmakoterapie, k níž přistupujeme při selhání základní komplexní léčby a snahy udržet docílený hmotnostní pokles } } 5) chirurgická léčba, kterou někdy doporučujeme u pacientů s obezitou III. stupně (BMI > 40), pokud splňují indikační kritéria } } pestrá strava }zvýšení běžných denních aktivit (chůze cestou do práce) a omezit alespoň jeden den v týdnu každodenní vysedávání u televize } }Doporučené pohybové aktivity zahrnují např. jízdu na kole či rotopedu, plavání a cvičení ve vyhřátém bazénu,… } }Cvičení by mělo být převážně aerobního charakteru, neboť to umožňuje oxidaci tuků. Přiměřené anaerobní (silové) cvičení je vhodné k zabránění úbytku svalové hmoty zejména u málo pohyblivých obézních jedinců. }Jak aerobní, tak anerobní cvičení však příznivě ovlivňuje rizikové faktory, např. krevní tlak, citlivost k inzulínu a lipidové spektrum. } }Charakter cvičení by měl být přizpůsoben tíži obezity, věku a přítomnosti zdravotních komplikací. } }Nevhodný pohyb pro obézní představují poskoky, chůze ze schodů, horská turistika, lyžařský sjezd, silové sporty a většinou i kolektivní míčové hry. }individuálně nebo skupinově } }K dodržování doporučeného dietního režimu napomáhají i pravidelné záznamy jídelníčku s udáním druhu a množství zkonzumované stravy, záznam o důvodu konzumace něčeho navíc apod. }Farmakoterapie je indikována u pacientů s BMI > 30 nebo u jedinců s BMI 25,0 - 29,9, mají-li současně zdravotní komplikace, které nejsou kontraindikací podávání příslušného léku: }při selhání základní dietní, pohybové a behaviourální léčby }za účelem zvýšení compliance pacienta }za účelem udržení docíleného hmotnostního poklesu } }je indikována především u pacientů } s BMI > 40, } výjimečně } s BMI > 35, u nichž se nepodařilo komplexní konzervativní léčbou včetně farmakoterapie docílit poklesu tělesné hmotnosti. }na specializovaných chirurgických pracovištích. }Chirurgickou léčbu obezity by mělo indikovat konzilium v Centrech pro diagnostiku a léčbu obezity za přítomnosti obezitologa, bariatrického chirurga, nutričního terapeuta a psychologa. }Nezbytným předpokladem úspěšnosti chirurgické léčby obezity je dodržování předepsaného dietního režimu pacientem a následná dlouhodobá kontrola obezitologem. }odpovědnost individuální i společenská } štíhlá-tlustá }výživová a pohybová doporučení }prenatální faktory vzniku obezity }úspěšný start do života – kojení }správné stravovací návyky od dětství } NUTRICHEQ http://www.1000dni.cz/ }cyklo, MHD, podpora pohybu v zaměstnání, urbanistika,… }vzdělávání (nejen ve škole, ale také široká veřejnost) }školní stravování }prostředí školy (bufety, automaty), zaměstnání }značení potravin, marketing, reklama }… } }HAINER, V. Základy klinické obezitologie. Praha: Grada, 2005. }HOLEČEK, M. Regulace metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. Praha: Grada, 2006. }NEVORAL, J. Výživa v dětském věku. H & H, 2003. }PAŘÍZKOVÁ, J. et al. Obezita v dětství a dospívání. Praha: Galén, 2007. }SVAČINA, Š. Obezita a psychofarmaka. Praha: Triton, 2002, 123 s. }SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. } }http://search.who.int/search?q=obesity&ie=utf8&site=default_collection&client=_en&proxystylesheet= _en&output=xml_no_dtd&oe=utf8 } }Zpráva o zdraví obyvatel České republiky, Praha: Ministerstvo zdravotnictví, 2014. }Zdraví 2020. Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. Ministerstvo zdravotnictví, 2014. }Zdraví 2020. Osnova evropské zdravotní politiky pro 21. století. Ministerstvo zdravotnictví, 2014. }