Veronika Březková Je laktózová intolerance nemoc? Mléko  „75 % populace má problém s trávením laktózy“  „Lidé jsou jediný živočišný druh konzumující mléko jiného živočišného druhu po odstavení od mateřského mléka“  „Mléko zahleňuje a je tak příčinou mnoha chorob“ Laktóza - mléčný cukr  disacharid složený z monosacharidů glukózy a galaktózy (β-1,4 glykosidovou vazbou)  přirozený výskyt: výhradně v mléce savců  další zdroje: pečivo, sušenky, instantní potraviny, léky  ve srovnání se sacharózou : méně sladká hůře rozpustná ve vodě pomaleji vstřebatelná v zažívacím traktu Druh mléka Obsah laktózy v % hmotnosti Kravské 4,8 Kozí 4,4 Lidské 7,2 Ovčí 5,1 LAKTÓZOVÁ TOLERANCE INTOLERANCE Laktózová tolerance  hydrolýza laktózy laktázou v tenkém střevě - jejunum: optimální pH 6-8 a nízká koncentrace bakterií  aktivita laktázy v průběhu života - prenatální - postnatální Laktózová intolerance  osud laktózy v tenkém střevě - ↑ osmotického tlaku a proudění tekutin do střevního lumen  osud laktózy v tlustém střevě 1. G+ bakterie a fermentace laktózy 2. ↑ osmot. tlaku, proudění tekutin do střevního lumen) Příznaky laktózové intolerance  Laktózová intolerance byla poprvé popsána Hippokratem, tzn. přibližně 400 let před naším letopočtem  Klinické příznaky jsou však sledovány až v posledních padesáti letech  Některé zdroje uvádí, že až 70% populace celého světa trpí nesnášenlivostí laktózy - všichni ale nejsou přímo laktózově intolerantní. Různorodost mikroflóry tlustého střeva je totiž příčinou rozdílných projevů laktózové intolerance Příznaky Výskyt (%) Příznaky Výskyt (%) Trávící obtíže Systémové obtíže Bolest břicha 100 Bolest hlavy 86 Nadýmání 100 Ztráta koncentrace a špatná krátkodobá paměť 82 Borborygmus 100 Alergické projevy (ekzém, svědění, rýma, zánět dutin, astma) 40 Plynatost 100 Bolest svalů 71 Průjem 70 Dlouhodobá těžká únava 63 Zácpa 30 Srdeční arytmie 24 Nevolnost 78 Vředy v dutině ústní 30 Zvracení 78 Zvýšení frekvence močení, bolení v krku < 20 Rasa, národ, země původu Výskyt hypolaktázie Rasa, národ, země původu Výskyt hypolaktázie Asiaté (z jihovýchodní Asie) 98% Řekové (z Kypru) 66% Američané (původ z Asie) 90% Kréťané 56% Australané (původní obyvatelstvo) 84% Američané (původ z Mexika) 55% Eskymáci (z Aljašky) 80% Indiáni -dospělí 50% Američané (původ z Afriky) 79% Američané – děti (původ z Afriky) 45% Mexičané (rolnického původu) 74% Indiáni - děti 20% Židé (ze Severní Ameriky) 69% Potomci Severoevropanů 5% Výskyt hypolaktázie ve světě Co sní rodiny za týden? Genetika a hypotézy vzniku laktózové tolerance (nejběžnější selektivní malabsorpce)  Genetické pozadí laktózové tolerance a intolerance finská studie: 1. přítomnost variantního genu regulujícího tvorbu laktázy u laktózove intolerantních = původní forma 2. genová mutace u laktózově tolerantních  Hypotézy vzniku laktózové tolerance: - kulturně-historická a domestikace zvířat (Simoons 1970, McCrancken 1971 – počátek konzumace M a MV před 10tis. lety) - aridní klima a pouštní nomádi (Cook a al-Torki 1975) - geografické souvislosti Přirozený stav! Typy laktózové intolerance  Vrozená laktózová intolerance – výskyt vzácný  Primární typ – přirozený v dospělosti  Sekundární typ – vznikající v souvislosti s postižením tenkého střeva Diagnostika  Jejunální biopsie (určování laktázy v mukóze) Bioptický vzorek se získává použitím Crosbyho nástroje 10-20 cm distálně od Trietzova ligamenta za kontroly rentgenu. Intubace je relativně pracná a pro pacienta nepříjemná. U této metody je důležité místo odběru, protože aktivita laktázy mezi duodenem a ileem značně kolísá  Toleranční test (podobný oGTT) Laktóza v množství 50 g na m2 tělesného povrchu se podává rozpuštěná v 500 ml vody nebo čaje. Po dobu 2 hodin se měří ve čtvrthodinových intervalech koncentrace glukózy v krvi. Pro snížené štěpení laktózy svědčí již vzestup glukózy o méně než 20-25 mg/100 ml (1-1,2 mmol/l)  Dechový test (stanovení vodíku ve vydechovaném vzduchu) Standardně: Z nerozštěpené laktózy vzniká v tlustém střevě působením mikroflóry vedle dalších látek také vodík. Ten přechází částečně do krve, je transportován do plic a zde eliminován. Stanovení se provádí buď plynovým chromatogramem, nebo elektrofyzikální metodou. Zvýšení vodíkové koncentrace od základní hladiny o více než 20 ppm (mg/l) se obecně považuje za projev nedostatečného štěpení laktózy. Laktózový test lze dnes také hodnotit moderními, neinvazivními, dechovými testy, a to jak H2 testem, kdy ve vydechovaném vzduchu stoupá koncentrace vodíku následkem bakteriálního rozkladu nerozštěpené laktózy v tlustém střevě, tak detekcí uhlíku 13C po podání značené 13C-laktózy.  Test kyselosti stolice (detekce kyseliny mléčné a krátkých mastných kyselin ve stolici)  Genetický test (detekci 2 sekvenčních variant asociovaných se sníženou aktivitou laktázy: C/T -13910 a G/A -22018 lokalizovaných v intronech 9 a 13 MCM6 genu) Doporučení při laktózové intoleranci  Pochopení základní diagnózy  Výživové doporučení: - fermentované mléčné výrobky (přítomnost bakterií, které obsahují β-galaktosidázu + nižší koncentrace laktózy + prebiotické působení na flóru tlustého střeva) - příjem laktózy v malých dávkách  Laktóza jako prebiotikum a přirozená prevence zácpy  Laktóza z nemléčných zdrojů  Adaptace střeva na pravidelnou konzumaci laktózy OBSAH LAKTÓZY V MLÉCE A MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH Potravina Obsah laktózy (g/100 g) Velikost obvyklé porce Obsah laktózy v porci (g) Lidské mléko 7,2 - Mléko (kravské, kozí, ovčí) 4,4 – 5,1 250 ml 11,0 – 12,3 Jogurt 4,1 150 ml 6,2 Kefír 3,8 200 ml 7,6 Tvaroh měkký 3,5 100 g 3,5 Cottage 2,2 100 g 2,2 Sýry (eidam, niva, hermelín) 0,4 -1,3 50 g 0,2 - 0,7 Smetana (30 % tuku) 3,1 15 ml 0,5 PROBLÉM mléčná bílkovina X mléčný cukr  ALERGIE ….na bílkovinu  Výskyt: 1-3 % dospělých  INTOLERANCE …. cukru  Výskyt: různý PROBLÉM mléčná bílkovina X mléčný cukr • ALERGIE ….na bílkovinu • Výskyt: 1-3 % dospělých • Řešení: naprosté vyloučení všech potravin obsahujících mléčnou bílkovinu • INTOLERANCE …. cukru • Výskyt: různý primární X sekundární LI • Řešení: mléčné výrobky se konzumovat mohou, sledován je však obsah mléčného cukru BEZ MLÉKA versus doporučení: 2-3krát DENNĚ BÍLKOVINY VÁPNÍK Zdroj obr.: www.pav.rvp.cz Laktózová intolerance X rizikové faktory osteoporózy  Vnitřní faktory: - Genetické faktory - Věk a pohlaví - Geografické vlivy  Vnejší faktory: - neadekvátní příjem živin: nízký příjem Ca, nedostatek vit. D, příjem bílkovin, fosforu, sodíku - nízká pohybová aktivita - kouření, alkohol - kofein a kolové nápoje - nízká hmotnost Kazuistika  žena, 26 let, po porodu 1. dítěte velmi časté trávící obtíže, z důvodu podezření Crohnovy choroby (výskyt v rodině) byla provedena biopsie tenkého střeva – diagnóza laktózové intolerance  v současnosti mléčné výrobky konzumuje, zdravotní obtíže nemá Příznaky laktózové intolerance ANO/NE Příznaky laktózové intolerance ANO/NE Střevní obtíže ANO Bolest hlavy NE Bolest břicha ANO Bolest svalů NE Nadýmání ANO Dlouhodobě těžká únava MOŽNÁ ANO Borborygmus ANO Ztráta koncentrace a špatná krátkodobá paměť NE Flatulence (plynatost) NE Bolest v krku NE Průjem ANO Alergické projevy (ekzém, rýma, astma) NE Zácpa NE Srdeční arytmie NE Nevolnost ANO Vředy v dutině ústní NE Zvracení NE Zvýšení frekvence močení NE Diskuze a závěr  Souvislosti s diagnostikou laktózové intolerance a rozvahou následné terapie - aktuální stav, tedy přítomnost souvisejících onemocnění, aktivita laktázy - typická skladba jídelníčku  Respektování laktózové intolerance jako přirozeně se vyskytujícího stavu i v souvislosti s výskytem nespecifických příznaků  „Diagnostika“ laktózové intolerance  Zdroje laktózy (mléčné, nemléčné, léky)  Laktózová intolerance a osteoporóza (doporučování konzumace mléka a mléčných výrobků laktózově intolerantní populaci)