Enterální a parenterální výživa Jana Stávková Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU přirozená strava obohacení stravy enterální výživa parenterální výživa Přirozená výživa x umělá výživa  Algoritmus rozhodování Umělá výživa (1) Indikována u nemocných, kteří nejsou schopni delší dobu jíst, nebo u nemocných, kteří trpí malnutricí  Onemocnění GITu  jícen – stenózy, tumory, divertikly  žaludek – zvracení, krvácení, resekce  tenké střevo – MC, píštěle, malabsorpce, resekce  tlusté střevo – MC, resekce  pankreatitida – akutní i chronická  Jaterní nebo renální selhávání s projevy katabolismu a podvýživy  Popáleniny, polytraumata Umělá výživa (2)  Sepse  Maligní onemocnění  Předoperační příprava  Kardiální a respirační insuficience  Onemocnění související s neschopností nebo nechutí přijímat potravu p.o.  neurologická, neurochirurgická, psychiatrická (mentální anorexie, bulimie) Typy umělé výživy  Enterální výživa  podání nutričních substrátů do žaludku či střeva za účelem zajištění výživy  využívá přirozenou cestu dodávky živin  Parenterální výživa  podání nutričních substrátů do systémového řečiště  obchází játra, střevo ENTERÁLNÍ VÝŽIVA Enterální výživa = podávání farmaceuticky připravených výživných roztoků do trávicího traktu (nikoliv kuchyňsky upravené stravy)  Proč?  nutné zajištění dodávky živin pro udržení integrity organismu  Kdy?  vždy když je funkční trávící trakt, pacient nejí a je ve stavu malnutrice nebo v riziku jejího vzniku  Jak?  modulární dietetika, sipping, sonda (NG, NJ), výživná stomie (PEG, PEJ) Konkrétní příčiny k indikaci EV  protein-energetická malnutrice  předoperační příprava podvyživených  zánětlivá onemocnění střev (UC, CCH)  syndrom krátkého střeva  poruchy polykání  stenóza orofaryngu a horní části GIT  chronická pankreatitida  geriatričtí pacienti  nádorová kachexie Kontraindikace enterální výživy  v akutní fázi onemocnění  náhlé příhody břišní  úplná střevní neprůchodnost  střevní píštěle  krvácení do GIT  relativní KI: nemožnost zajištění vstupu do GIT (popáleniny, polytrauma, nespolupracující pacient, terminální stadium nemoci) Způsoby podání EV Bolusové  pomocí Janettovy stříkačky  celkový objem jedné porce 250-400 ml  pouze do žaludku, nelze podat do střeva  vždy zkontrolovat reziduum žaludečního obsahu  péče o stříkačku Intermitentní  rozdělení dávky do dílčích dávek  podává se přerušovaně v průběhu celého dne (např. 3hod kontinuální podávání, 2hod pauza) Způsoby podání EV Kontinuální  do tenkého střeva  podávání z láhve či sáčku  gravitačním spádem nebo pumpou  rychlost výživy většinou určována v ml/hod (rychlost konstantní)  20 hod bez přerušení, noční pauza  do enterální pumpy patří speciální, výrobcem doporučené vaky Přípravky EV  Polymerní  B, T, C v přírodní, nehydrolyzované podobě  Nízká osmolalita (cca 300 mosmol/l)  Preference použití  Oligomerní a elementární  Částečně nebo úplně rozštěpené složky stravy  B – oligopeptidy až jednotlivé AK  S – mono- a disacharidy  T – MCT  Utilizace štěpených živin je usnadněna, mnohdy bez nutnosti další degradace v GIT a jsou přímo resorbovány  Vyšší osmolalita (500 mosmol/l) – může vyvolat průjem Modulová dietetika  přípravky k doplňkové výživě  příjem stravy možný, ale nedostatečný  obsahují samostatně buď proteinovou, sacharidovou nebo lipidovou složku  prášek  obohacení pokrmů o bílkoviny (1.), energii (2.), instantní zahušťovadla (3.) při poruše polykání  bez chuti  do polévek, omáček, kaší, bílé kávy, jogurtu, šlehaného tvarohu, pomazánky,… Cesta aplikace EV 1. per os Sipping  popíjení přípravků enterální výživy  „to sip“ srkat, popíjet  příjem stravy možný, ale nedostatečný  váhový úbytek, podvýživa, rekonvalescence  cíl: doplnit standardní výživu zejména o energii a proteiny  balení k pohodlnému popíjení 200 ml (125-300 ml)  velké množství přípravků  různé příchutě (ochucené / bez příchuti, džusové / jogurtové)  různá obohacení (bílkoviny, energie, vláknina, imunomodulační složky,…)  vhodné pro různá onemocnění (diabetes, hojení rány, jaterní poškození, ledvinové poškození,…)  Nutridrink, Resource, Fresubin Sipping „Nejsou to jen lahvičky, které mají stát pacientovi na stolku. Pacient je má skutečně vypít.“  vždy předem vysvětlit pacientovi důvod podávání a výhody sippingu  pacient by měl mít informaci o složení a výživové hodnotě přípravku  motivovat pacienta k pravidelnému každodennímu užívání nutričního doplňku  popíjet po malých jednotlivých dávkách 15-50 ml (slámkou, po doušcích, po lžících)  pacient by nikdy neměl vypít celé balení naráz  užívat mezi jídly a po jídlech, navíc ke stravě, jako doplnění a obohacení stravy  pro sippinng lze s výhodou využívat večerní a případně i noční dobu  střídat přípravky různé příchuti  využívat i přípravky neutrální bez příchuti a džusové formy (bez tuku)  většině nemocných vyhovuje chlazený přípravek (z lednice)  u dobře kompenzovaných diabetiků může být podáván nediabetický přípravek  kontrolovat skutečné využití doplňku, sledovat toleranci/netoleranci Výhody sippingu  nejlépe 2-3 balení denně ???skutečnost???  možnost okamžitého použití  široký výběr příchutí a typů přípravků  vysoký obsah energie a bílkovin v malém objemu  definovaný obsah živin, včetně vitamínů a stopových prvků, ev. vlákniny  možnost užívání při postižení dutiny ústní, chrupu a polykání  dobrá vstřebatelnost, vysoká biologická dostupnost  většina přípravků neobsahuje laktózu ani lepek  NÚ: ne časté, přechodný charakter (průjem, žaludeční nevolnost, nadýmání) Cesta aplikace EV 2. Výživa sondou  Nasogastrická sonda  sonda zavedená nosem do žaludku (60-80 cm)  krátce (max. 14 dní), pro přechodnou dobu  bolusově, možno i kontinuálně  širší průměr než NJ → horší tolerance  levnější  podmínky – funkční celý GIT, nehrozí riziko aspirace Nasogastrická sonda... ...zavedení a péče o sondu  sonda vhodné délky a tloušťky s vodičem (PVC, PUR, silikon), lokální anestetikum ke znecitlivění nosního průchodu, injekční stříkačka, fonendoskop k ověření správnosti zavedení sondy, rukavice, emitní miska, buničina, náplast k fixaci sondy  pacientovi vysvětlit výkon, upravit ho do správné polohy (sed, polosed) → minimalizace strachu a úzkosti  při zavádění sledovat stav pacienta, jeho reakce  nesprávné zavedení sondy do dýchacích cest → kašel, dušnost, neschopnost mluvit  přesvědčit se o správnosti uložení sondy (insuflace 20 ml vzduchu do žaludku + poslech fonendoskopem)  před podáváním výživy se přesvědčit o správnosti uložení sondy  fixace sondy má být pevná (↓ riziko dislokace), šetrná s ohledem na možnou alergii na fixační materiál, neobtěžující, bezpečná  http://videomedi.wordpress.com/2009/09/14/nasogastricka- sonda/ Cesta aplikace EV 2. Výživa sondou  Nasoduodenální, nazojejunální sonda  délka sondy 125-150 cm  až 3 měsíce  menší průměr  preferována při zvracení, GER, pomalém vyprazdňování žaludku  výživa podávána přímo do střeva, obchází žaludek a jeho kyselé prostředí, které ničí většinu mikroorganismů → riziko infekce  vysoká úroveň hygieny, sterilní výživa Cesta aplikace EV 3. Perkutánní endoskopická gastrostomie  PEG  sonda zavedená přes břišní stěnu do žaludku  uměle vytvořený kanálek - jeden otvor ústí na kůži břicha, druhý v žaludku  do kanálku speciální set pro podávání výživy a zabránění úniku stravy ze žaludku  výhoda – volný nos, sonda není vidět, nedráždí dýchací ani polykací cesty, nepůsobí otlaky, jednoduché ošetřování, min. riziko aspirace  předpoklad podávání EV déle jak 3 týdny  prováděna pod endoskopickou kontrolou PEG Cesta aplikace EV 3. Perkutánní endoskopická gastrostomie  Indikace:  neurologické (mozkové příhody, Parkinsonova choroba, tumor mozku, stav po CMP)  onkologické (stenózující tumory obličeje a krku, chemoterapie, radioterapie)  Kontraindikace:  koagulopatie  tumor žaludku  mentální anorexie  Komplikace – vytažení, ucpání (proplach vlažnou vodou), únik kolem PEG, burried bumper syndrom, zarudnutí kůže, krvácení, infekce Cesta aplikace EV 3. Perkutánní endoskopická gastrostomie  výkon v lokální anestezii  lačnění, vyšetřeny základní koagulační parametry  po zavedení PEG kontrola místa vpichu (krvácení, netěsnost → únik žaludečního obsahu, velký tlak → ulcerace až nekróza)  převazy denně, později 2x/týden  po 24 hod lze podávat čaj, glukózu, fyziologický roztok, enterální výživu (postupně)  https://videomedi.wordpress.com/?s=peg Cesta aplikace EV 4. Chirurgická jejunostomie  sonda zavedená při laparotomii přes břišní stěnu do kličky jejuna, fixuje se k břišní stěně  nelze-li použít gastrický přístup Technické vlastnosti enterálních sond  Délka sondy různé pro pediatrické i dospělé pacienty. Transnazální sondy pro dospělé do žaludku (délka 80 cm) nebo do jejuna (délka 132 cm)  Průměr enterální sondy průřez sondy se udává jak v zevním průměru tak v průměru vnitřním. Jednotkou je 1 French odpovídá 0,33 mm. Výběr průměru sondy závisí na typu používaného přípravku a způsobu podávání (gravitačně, pumpou). Čím větší je vnitřní průměr sondy, tím je menší riziko jejího ucpaní. Pro pohodlí pacienta se volí sondy s co nejmenším vnějším průměrem, pro gastrostomie se obvykle používají sondy průměru 12 F, pro jejunální sondy 6-8 F.  Materiál používaný na enterální sondy - dříve byly sondy vyráběny z polyvinylchloridu, který při kontaktu s kyselým žaludečním obsahem tvrdne a je křehký. Dnešní sondy jsou nejčastěji vyráběny ze silikonové pryže a polyuretanu. Komplikace zavádění a uložení sondy  obtížné zavedení (nespolupracující pacient)  strach a úzkost nemocného  nesnášenlivost sondy jako cizího tělesa  nesprávné zavedení  perforace jícnu, žaludku, event. dýchacích cest  zauzlení sondy  dislokace sondy  aspirace při zavádění  krvácení z nosu  eroze a otlaky Komplikace enterální výživy  Mechanické  dislokace sondy (vytažení úmyslné/neúmyslné), obturace (ucpání) včetně zauzlení, poškození sondy či PEG, dekubitální vředové léze v nose, krku, jícnu či žaludku, mechanické komplikace PEG (burried bumper syndrom, dekubitální vředy)  Nutriční a metabolické  nedostatečná nutriční podpora, přetížení nutričními substráty, dehydratace, porucha minerálového hospodářství (hyper- a hypokalemie, hypofosfatemie, hypomagnezemie, hyper- a hypoglykemie)  Infekční  lokální okolo vstupu, infekce respiračního systému, průjmy, septický stav  Gastrointestinální  reflux, aspirace, nauzea, zvracení, bolesti břicha, nadýmání, zácpa, průjem, vředové léze, krvácení do GIT,... PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA Parenterální výživa = dodání živin (výživných roztoků glukózy, lipidů, aminokyselin + vitaminy, minerální látky a stopové prvky) mimo zažívací trakt, přímo do krevního řečiště  Proč?  nutné zajištění dodávky živin pro udržení integrity organismu  Kdy?  když je kontraindikovaná enterální výživa a pacient je v riziku malnutrice  Jak?  periferním či centrálním žilním katetrem  totální x doplňková, dlouhodobá x krátkodobá Parenterální výživa PODLE DÉLKY PODÁVÁNÍ  KRÁTKODOBÁ  překlenutí dočasné patologie  DLOUHODOBÁ  včetně domácí parenterální výživy  u pacientů s těžkým poškozením GITu – nemožné dlouhodobé či trvale efektivní vstřebávání a využití živin (např. syndrom krátkého střeva, těžké malabsorpční syndromy) Přípravky pro PV  Systém multi-bottle  podání výživy z několika lahví najednou  zvlášť AMK, tuky, glukóza  možnost měnit složení, přidat léčiva  složitější manipulace  vyšší riziko infekce  nerovnoměrný příjem živin, zhoršená itilizace samostatně podávaných živin  Sytém all-in-one  všechny složky výživy v jednom vaku  menší nároky pro ošetřující personál  lepší utilizace jednotlivých živin  snížené riziko vstupu infekce, pohodlnější  vyšší cena  nelze měnit složení hotového vaku  lze nechat připravit směs pro nemocného se speciálními nároky Složení PV  glukóza, aminokyseliny, tuky, elektrolyty, vitaminy, stopové prvky, voda  Dvoukomorové vaky  glukóza + roztok aminokyselin  Tříkomorové vaky  glukóza + roztok aminokyselin + tuková emulze Indikace parenterální výživy  1. situace, kdy nemůže být pacient živen jiným způsobem, tedy pokud je EV kontraindikována  2. situace, kdy pacient může být živen enterálně, ale enterální příjem nestačí pokrýt nutriční potřeby  maldigesce, malabsorpce, syndrom krátkého střeva Konkrétní indikace parenterální výživy  Nemožnost využít GIT  Ileus  Střevní píštěle  Náhlé příhody břišní  Rozsáhlé střevní operace  Syndrom krátkého střeva  Krvácení do GITu  MAS  Akutní pankreatitida  Idiopatické střevní záněty  Těžké průjmy nebo zvracení  Selhání jater Kontraindikace parenterální výživy  1. Pacient může jíst a uživí se  2. Je možno ke kompletní výživě využít fungující zažívací trakt nebo jeho část  3. Pominuly důvody, kdy byla PV jednoznačně indikována  Těžký nestabilizovaný stav pacienta  pacient v těžkém stavu neutilizuje živiny  výživa není na prvním místě  Terminální stav pacienta  schopnost pacienta přijímat stravu per os nebo EV Přístupové cesty parenterální výživy  CESTOU PERIFERNÍ ŽÍLY  žíly na horních končetinách, nejčastěji na předloktí, méně na hřbetu ruky  krátkodobá nutriční podpora (ne déle než 7-10 dnů)  časný vznik bolestivých flebitid při podávání vysoce koncentrovaných roztoků  CESTOU CENTRÁLNÍ ŽÍLY  vena subclavia, vena jugularis, vena femoralis  konec centrálního katetru sahá do dolní duté žíly  nutriční podpora na delší dobu  lze podávat koncentrované roztoky v malém objemu bez rizika flebitidy  sterilní podmínky Zavedení a ošetřování periferní žilní kanyly  informovat pacienta  vybrat vhodnou žílu ke kanylaci  dezinfikovat místo vpichu  při punkci žíly jehlu postupně vytahovat a současně zasunovat plastovou kanylu  spojení kanyly se systémem setů  fixace kanyly sterilním materiálem  pravidelné sledování místa vpichu  převazy kanyly  dokumentace  dodržovat veškeré zásady asepse Centrální žilní přístup  zavádí lékař, aseptické podmínky (ústenka a sterilní rukavice)  příprava pacienta  informovat, písemný souhlas, oholení a dezinfekce místa vpichu  po zavedení pečlivě očistit místo vpichu, odstranit zaschlou krev (živné médium pro MO)  fixace sterilními obvazovými materiály  kontrolní RTG k vyloučení možných komplikací  převazy zpravidla denně + kontrola stavu místa vpichu (bolestivost, zarudnutí v okolí vpichu, hnisání rány, prosakování krve)  vše dokumentovat Komplikace PV  Metabolické  přetížení nutričními substráty (hyperalimentační syndrom), iontové dysbalance (Na, K, Ca, chloridy, fosfáty, Mg), hyper-/hypoglykemie, přetížení tekutinami, nedostatek vitaminů a minerálních látek → kontrola  Orgánové komplikace GITu  porucha funkce jater a střeva  Zavádění a přítomnost centrálního žilního katetru  pneumothorax, fluidothorax, punkce artérie, vzduchová embolie, žilní trombóza  Septické  katetrová sepse (infekce) Domácí parenterální výživa  Indikace:  pacient odkázán na dlouhodobý příjem živin cestou parenterální + základní onemocnění nevyžaduje hospitalizaci  choroby GIT (u dětí malabsorpce – syndrom krátkého střeva, chron. intestinální pseudoobstrukce, cystická fibróza s těžkou malnutricí, závažné postižení střeva při m. Crohn)  onkologická onemocnění s rozvojem malnutrice  předpokladem je stabilní klinický stav a očekávaná nutnost PV po delší dobu  pravidelná příprava výživy v lékárně, individuálně, podle rozpisu (expirační doba cca 4-5 dnů)  především cyklicky v průběhu noci (během dne pacient odpojen)  edukace pacienta, pravidelné kontroly, trvalá komunikace s ošetřujícím lékařem/členem nutričního týmu  12 center DPV v ČR, 80 pacientů (z toho 20 dětí) Srovnání enterální a parenterální výživy Srovnání enterální a parenterální výživy  Enterální  fyziologická cesta přívodu živin  zachována výživa buněk střevní sliznice (enterocyty)  je prevencí vzniku atrofie střevní sliznice a poškození bariérové funkce tenkého střeva  stimuluje střevní peristaltiku  méně komplikací  levnější  účinná  možnost domácího podání  Parenterální  nefyziologická - podání substrátů do systémového řečiště  obchází játra a střevo  definovaný přísun živin +  rychlá úprava případného metabolického rozvratu +  více komplikací  nákladnější  možnost domácího podání – specializovaná centra LITERATURA  KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009.  GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. 240 s.  CHARVÁT, J. aj. Praktikum umělé výživy. Praha: Karolinum, 2006.  URBÁNEK, L. aj. Klinická výživa v současné praxi. Brno: NCO NZO, 2008.  http://pfyziollfup.upol.cz/castwiki2/?p=3303 Děkuji za pozornost