Výživa v ohrožujících situacích Zuzana Derflerová Brázdová Lékařská fakulta MU Brno • Angola 126 Ohrožující situace •přírodní: •- sucha, deště, zemětřesení, sopky, přemnožení hmyzu, rostlinné nemoci •způsobené člověkem: •- války (občanské nebo mezi zeměmi), nepokoje, loupeže, ničení produkce potravin •jiné příčiny: •- populační růst převyšující produkci, všeobecná chudoba, porucha transportu potravin, nerovné rozdělování zdrojů • • • Hladovění •Stav, který vlivem dlouhodobého nedostatku potravy navozuje podvýživu s poruchami adaptací. •------------------ •Zdravý muž vážící 70 kg má cca 15 kg tuku v těle ~ 135000 kcal, tj. 1350 kcal na 100 dní. • Angola 254 Klinické známky hladovění •Hubenost •Suchá kůže •Úbytek svalstva •Vlasy bez lesku •Pomalý puls •Nízký krevní tlak •Amenorrhoea, impotence •Spontánní potraty •Edémy •Anémie •Průjmy •Psychické a mentální poruchy Hladomor •Kritický nedostatek potravy v určité oblasti, který způsobuje hladovění a smrt velké části populace. • •Často jsou postiženy jen vybrané populační skupiny. Následky hladomoru •Hladovění •Migrace obyvatelstva •Epidemie (tyfus, mor, plané neštovice, cholera, dysenterie) •Zvýšený počet úmrtí na infekční nemoci (spalničky, tuberkulóza) Historie hladomorů •1769/70, Indie. 10 milionů zemřelo(1/3 populace) •1840, Irsko. Omezená produkce brambor. 1,6 milionů Irů emigrovalo do U.S.A., stejný počet zemřel •1941-44, Evropa (Holandsko, Leningrad). •1943, Benghálsko. 1 milion zemřel, 60 milionů těžce postiženo. •1958 – 61, Čína. Asi 15-30 milionů zemřelo (sucha, záplavy zhoršované ekonomickým a politickým chaosem) •1968 – 73, Afrika, hladomor v Sahelu (počasí). •1977, Afrika, Ethiopie (počasí) •1990s: Bosna, Somalsko, Angola, Libérie, Mozambik, jižní Sudan, Rwanda, Zaire Prevence hladomorů •Diversifikovaná ekonomie •Rozvinutý sektor zemědělství a potravinářství •Efektivní intervence (kontrola nemocí plodin) •Fungující řízení (vláda, infrastruktura, zdravotnictví) •Účast nevládních organizací •Transport •Bezpečné zásoby potravin •Vhodná nabídka akceptovatelných potravin Základní kritéria potravinové pomoci •Pokud možno potraviny známé a konzumované v příslušné oblasti •Distribuční místo má být co nejblíže •Obyvatelstvo má být informováno o průběhu hladomoru, o způsobech přípravy potravy atp. •Primární zdravotní péče vč. podpory kojení •Monitorování údajů o dostupnosti potravin a distribuci, úmrtnosti a výživovém stavu • Angola 208 Typické demografické rozložení Věk (roky) <5 5 - 14 Ženy 15 - 44 Muži 15 - 44 > 44 Distribuce (%) 20 35 20 (z toho 40% T+ K) 10 15 Denní potravinová pomoc •2100 kcal / den (nerozlišuje se dle věku a pohlaví) •Cca 500 kcal si obvykle obyvatelstvo opatří •10-12% celkové energie z proteinů •10 – 17 % celkové energie z tuku •Adekvátní přísun mikronutrientů z čerstvých nebo fortifikovaných potravin Potravinová pomoc •Přístup k rozmanitým potravinám (obilniny, luštěniny nebo živočišné zdroje, zdroj tuků) •Přístup k vitamínu A, C a železu •Jodidovaná sůl přístupná >90% populace •Dodatečné zdroje niacinu, je-li základní potravinou kukuřice nebo sorghum •Dodatečné zdroje thiaminu, je-li základem rýže •Dodatečné zdroje riboflavinu, je-li celkový zdroj potravy velmi omezen Další doporučení pro potravinovou pomoc I. •Ujistěte se, že jsou k dispozici zdroje energie pro vaření a nádobí •Potraviny distribuujte týdně, max. 1x za 2 t. •Náhrady mateřského mléka jsou zakázány •Sušené mléko musí být předem vmícháno do jiné potraviny •Dodejte vitamíny A a C, není-li ovoce a zelenina •Zvyšte chutnost potravin (cukr, sůl) Angola 064 Další doporučení pro potravinovou pomoc II. •Někdy 300-500 kcal denně pomůže v prevenci závažného hladovění •Pokuste se dodržet co nejvyšší hygienický standard •Mobilní kuchyně nebo kantýny •Ceny potravin kontrolované vladou •Systém týdenních zpráv o situaci (sanitární úroveň, pitná voda, osobní hygiena, bezpečné stravování) Práce za jídlo (food-for-work) •Není-li hladomor, potraviny se poskytují jen za práci (WFP) •Výhody: prevence vzniku mentality závislých lidí •Nevýhody: těžká práce zvyšuje energetickou potřebu. Některé skupiny osob jsou diskvalifikovány, např. děti, staří, nemocní, těhotné atp. Angola 180 Rizikové skupiny •Děti do 5 let •Těhotné a kojící ženy •Staří •Nemocní •Další zvl. skupiny osob: HIV pozitivní, obyvatelé horských oblastí Angola 139 Pamir II Způsoby potravinové pomoci •Různé: balíčky, stravování v jídelnách, sociální obchody, potraviny za práci,… Programy potravinové pomoci - příklady •ADRA –mezinárodní humanitární organizace –program BangBaby •cílem zlepšení života dětí v Bangladéši •vzdělávání, zdravotní péče, rekonstrukční pomoc, potravinová pomoc (1 teplé jídlo 5x týdně, dětem na internátu zajištěno jídlo 3x denně) •forma – adresné dárcovství •odkaz: http://www.adra.cz/bangbaby/popis-programu-bangbaby Programy potravinové pomoci - příklady •Česká federace potravinových bank –občanské sdružení s humanitárním zaměřením (vznik r. 1990) –shromažďuje potraviny (zdarma), které přiděluje organizacím poskytujícím potravinovou pomoc (tedy ne přímo lidem v nouzi) –základ – dobrovolnost, dárcovství (např. spolupráce s obchodním řetězcem Makro) –cíl – boj proti plýtvání potravinami, podělit se s lidmi trpícími hlady, obnova solidarity mezi lidmi –členem Evropské federace potravinových bank –odkaz: http://www.potravinovabanka.cz/cfpb/ Programy potravinové pomoci - příklady •Státní zemědělský intervenční fond –zprostředkovatel finanční podpory z EU (dotace) a národních zdrojů ČR –př. rozvoj venkova, potravinová pomoc, … –potrav. pomoc – řídí se dle Nařízení vlády ČR o stanovení některých podmínek pro dodávky potravin z intervenčních zásob ve prospěch nejchudších osob v ČR (velmi stručně shrnuto – jedná se o poskytování podpory pro azylové domy) –odkazy: http://www.szif.cz/irj/portal/anonymous/komodity/pp, http://www.szif.cz/irj/portal/anonymous/CmDocument?rid=%2Fapa_anon%2Fcs%2Fdokumenty_ke_stazeni%2Fko modity%2Fpp%2F1150728065484.pdf