Výživové problémy dětského věku Projekty prevence…  V minulosti – infekční choroby  V současnosti – neinfekční choroby  U.S.A. - programy prevence: - Healthy People 2010 - Healthy Eating Index - školní/mimoškolní projekty  ČESKÁ REPUBLIKA - Zdraví 21 - projekty SZÚ - Mléko do škol Hlavní cíle/oblasti zájmu: - nedostatečný příjem Fe - nadváha a obezita - opožděný růst malých dětí (špatná výživa z důvodu nízkého finančního příjmu) - vyšší příjem SFA (více jak 10 %) i celkově vyšší příjem tuků (nad 30 %) - znalost doporučené denní dávky vápníku - dostatečná pohybová aktivita mírná: 30 minut více jak 5krát týdně intenzivní: více jak 20 minut více jak 3krát týdně tělesná výchova ve škole  Výskyt 10 složek stravy – specifické pro zdraví  Závěry: - stav jídelníčku dětí z chudých rodin a jeho vývoj - neznalost doporučené denní dávky ovoce a zeleniny, masa - u všech nedostatečný příjem Mg, Zn, vitaminu A a E - dívky (14-18 let): 15 % má dostatečný příjem Ca a Mg, 50 % má dostatečný příjem Fe - nízký příjem mléka a vajec, vysoký příjem sýru a sušenek  Problematika: „soft drinks“, „fast food“  Rodiče/neúplná rodina/role matky  Stravování doma a venku (vliv věku)  Nespokojenost s fyzickým vzhledem a tělesnou konstitucí  Potřeba splynutí s vrstevníky  Příliš mnoho aktivit  Snídaně, školní stravování  Vliv médií (televize, internet, rádio, časopisy, hudba..)  Nadváha a obezita - sociální stigmatizace (s kým se chci já kamarádit?)  Nedostatečná výživa - bezdomovectví (v USA 11 milionů dětí bez domova, z toho 5,1 je mladší 6 let), drogy, alkohol  Nedostatek Fe - problematika řešena hlavně díky fortifikaci  Zubní kaz  Vysoký krevní tlak  Poruchy příjmu potravy  Specifická výživa psychicky či zdravotně postižených Školní projekty (USDA) cena viz.: http://www.fns.usda.gov/cnd/governance/notices/naps/NAPs.htm  National School Lunch Program The National School Lunch Program (NSLP) is a federally assisted meal program operating in public and nonprofit private schools and residential child care institutions. It provides nutritionally balanced, low-cost or free lunches to children each school day. The program was established under the National School Lunch Act, signed by President Harry Truman in 1946. ZDROJ: http://www.fns.usda.gov/cnd/lunch/  School Breakfast Program The School Breakfast Program is a federally assisted meal program operating in public and nonprofit private schools and residential child care institutions. It began as a pilot project in 1966, and was made permanent in 1975. The School Breakfast Program is administered at the Federal level by the Food and Nutrition Service. At the State level, the program is usually administered by State education agencies, which operate the program through agreements with local school food authorities in more than 87,000 schools and institutions. ZDROJ: http://www.fns.usda.gov/cnd/breakfast/  After School Snack Program  Special Milk Program ZDROJ: http://www.fns.usda.gov/cnd/milk/  Fresh Fruit and Vegetable Program ZDROJ: http://www.fns.usda.gov/cnd/ffvp/ffvpdefault.htm http://www.youtube.com/usdafoodandnutrition#p/a/u/0/STwSaDFgMWk http://www.pbhfoundation.org http://www.fruitsandveggiesmorematters.org  Summer Food Service Program for Children ZDROJ: http://www.fns.usda.gov/cnd/Summer/Default.htm Školní jídelny  Směrnice: http://www.fns.usda.gov/cnd/guidance/default.htm  Nutriční analýza: http://www.fns.usda.gov/tn/resources/nutrientanalysis.html  Kuchařka...: http://www.recipesforkidschallenge.com/ Team nutrition http://www.fns.usda.gov/TN/  USDA's Team Nutrition is an integrated, behavior based, comprehensive plan for promoting the nutritional health of the Nation's children. This plan involves schools, parents, and the community in efforts to continuously improve school meals, and to promote the health and education of 50 million school children in more than 96,000 schools nationwide.  Service: - Training and Technical Assistance for Healthy School Meals - Nutrition Education - School and Community Support YourSELF Middle School Nutrition Education Kit (1998) zdroj: http://www.fns.usda.gov/tn/Educators/yourself.html  One of the first Federal efforts on nutrition and physical activity that speaks directly to adolescents. Contains materials for health education, home economics or family living classes that will help 7th and 8th grade students learn to make smart choices about eating and physical activity. The materials convey respect for adolescents' power of choice and their increasing control over their own health. Eat smart. Play hard. zdroj: http://teamnutrition.usda.gov/Resources/eatsmartmaterials.html  encourage and teach children, parents, and caregivers to eat healthy and be physically active every day ZDROJ: http://www.fns.usda.gov/eatsmartplayhardhealthylifestyle/ 5 a Day The Color Way zdroj: http://www.pbhfoundation.org/pulse/success/campaigns/colorway/  To help move more fruits and vegetables onto America’s plate, PBH launched 5 A Day The Color Way an innovative, multifaceted campaign to promote healthier eating. This campaign teaches consumers the science behind the benefits of eating a colorful variety of fruits and vegetables from each of five color groups. The groups are blue/purple, green, white, yellow/orange and red.  „There is a Rainbow on My Plate“ VERB. It´s what you do. zdroj: http://www.cdc.gov/youthcampaign/  Goals: - Increase knowledge and improve attitudes and beliefs about tweens’ regular participation in physical activity. - Increase parental and influencer support and encouragement of tweens’ participation in physical activity. - Heighten awareness of options and opportunities for tween participation in physical activity. - Facilitate opportunities for tweens to participate in regular physical activity. - Increase and maintain the number of tweens who regularly participate in physical activity.  National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Division of Adolescent and School Health Powerful Bones, Powerful Girls zdroj: www.bestbonesforever.gov FOOD ON THE RUN http://www.phi.org/pdf-library/FoodOnRunPractices.pdf  Goals and objectives: - To create a high school youth advocacy model that motivates students to advocate for more healthful food and physical activity options in their communities - To advance locally identified policy and environmental changes that increase the number and promotion of healthful food items and physical activity options on participating school campuses - To motivate students to make healthful food choices ant to become physically active  Rationale: - Students will be more motivated to change if tehy play an integral role in the formulation of health program strategies and messages  Výsledky (šk.rok 1998/1999): - zvýšení pohybové aktivity, zkepšení propagace zdravého stravování na školách, možnosti volby pohybových aktivit Další zajímavé odkazy:  Zdraví dětí: http://kidshealth.org/  Změna velikosti porce: http://hp2010.nhlbihin.net/oei_ss/PD1/slide1.htm http://hp2010.nhlbihin.net/oei_ss/PDII/slide1.htm  atd. http://www.bcm.edu/cnrc/?PMID=0 http://commtechlab.msu.edu/products/index.html  ... http://www.dole.com/Default.aspx#/home http://www.whymilk.com/index.php Zdraví pro všechny v 21. století Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR Ministerstvo zdravotnictví ČR http://www.mzcr.cz/dokumenty/zdravi-pro-vsechny-v-stoleti_2461_1101_5.html  Dílčí úkoly: - č. 4.1.: Děti a dospívající mládež by měly být způsobilejší ke zdravému životu a měly by získat schopnost dělat zdravější rozhodnutí - č. 8.5.: Dosáhnout, aby alespoň 80 % dětí ve věku 6 let bylo bez zubního kazu a ve věku 12 let měly děti v průměru maximálně 1,5 KPE zubů (zkažený, chybějící nebo zaplombovaný zub) - č. 11. 1.: Rozšířit zdravé chování ve výživě a zvýšit tělesnou aktivitu - č. 12. 2.: Spotřeba alkoholu na osobu by neměla přesáhnout 6 litrů za rok a u osob mladších 15 let by měla být nulová - č. 13. 4.: Zajistit, aby nejméně 50 % dětí mělo příležitost zařadit se do mateřských škol podporujících zdraví a 95 % do základních škol podporujících zdraví - č. 13. 5.: Dosáhnout, aby nejméně 50 % měst, městských oblastí a komunit bylo aktivními členy sítě Zdravých měst či Zdravých komunit - č. 13. 6.: Zavázat alespoň 10 % středních a velkých firem k dodržování principů zdravé společnosti /firmy SZÚ:  Hra: Pyramida zdravé výživy - lze sestavit z nabízených komodit pyramidu, jídelníček - ke stažení: http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/interaktivni-programy-pro-deti  Přijmi a vydej - hodnocení denního energetického příjmu a výdeje (soutěž pro celou rodinu) - http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/prijmi-a-vydej-2010  Školy podporující zdraví (evropský program): - smysl: naplňování vize, podle níž každé dítě a mladý člověk v Evropě má právo být vzděláván ve škole, která podporuje zdraví - základní podmínka kvality školy: bezpečné a podnětné sociální prostředí - cíl programu ŠPZ: odpovědnost ke zdraví a životní kompetence - integrující principy činnosti školy podporující zdraví: Respekt k přirozeným potřebám jednotlivce Rozvíjení komunikace a spolupráce - http://www.program-spz.cz/ - EVROPSKÁ SÍŤ ŠKOL PODPORUJÍCÍCH ZDRAVÍ: SHE: Schools for Health in Europe (http://www.schoolsforhealth.eu/) Mléko do škol zdroj: http://ec.europa.eu/agriculture/drinkitup/the_school_milk_programme_cs.htm  od roku 1999 ČR podporuje spotřebu mléka ve školách  2001 MŠMT Sdělení k projektu „Školní mléko“ - nárok na dotované mléko pro všechny, kteří plní povinnou školní docházku  2009 program rozšířen na žáky mateřských škol, ostatních předškolních zařízení a středních škol  otázka finanční dotace  otázka sortimentu