Riziková místa (nejen) ve společném stravování aneb malé kompendium bezpečné výživy člověka Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Významné pojmy OPTIMED • Bezpečnost potravin • RASFF • In: Hygienický dozor a spolupráci veterinární a humánní medicíny • Biologická rizika (potraviny) • Cizorodé chemické látky v potravinách • Komunikace o riziku • In: cizorodé chemické látky v potravinách. • „Pět klíčů k bezpečnému stravování“ • In: HACCP v prevenci alimentárních infekcí Foodbornediseasein2011–Therestofthestory. (NEnglandJMed.2011,vol.364, pp889-891) Všimněte si změn v incidenci vybraných alimentárních nákaz. Změny ve složení spektra původců alimentárních nákaz souvisí se změnami v obchodování s potravinami. EPIDAT y = -7,7382x + 256,82 0 50 100 150 200 250 300 350 2003 2005 2007 2009 2011 incidence/100tis.obyv. A 04.5 Kampylobakterioza y = 0,0085x + 0,2933 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 2003 2005 2007 2009 2011 incidence/100tis.obyv. A 32 Listerioza y = -28,413x + 334,42 0 50 100 150 200 250 300 350 2003 2005 2007 2009 2011 incidence/100tis.obyv. A02 Salmoneloza y = -0,1121x + 3,4267 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 2003 2005 2007 2009 2011 incidence/100tis.obyv. A 03 Shigeloza Nemocní a zemřeli v souvislosti konzumace potravin v USA (Mead et al., 1999) Patogen Případů celkem (odhad) Hlášených případů Poměr hospitalizovaných Smrtnost Sporad. Epid. Salmonella non- typhoid 1.412.498 76.013 3.640 0,221 0,0078 Campylobacter spp. 2.453.926 102.07 3 146 0,102 0,0010 Listeria monocytogenes 2.518 1.632 --- 0,922 0,2000 Listerióza je méně časté onemocnění, avšak závažnost onemocnění je dána jeho závažnějšími klinickými formami. Relativní vnímavost k infekci Listeria monocytogenes v porovnání se zdravým člověkem (Lund BM, 2009, DOI: 10.1016/j.jhin.2009.05.017 ). Věk nad 60 r 2,6 Věk nad 65 r 7,5 Novorozenci 14 Alkoholismus 18 Inzulin non-depedentní DM 25 Inzulin dependentní DM 30 Gynekologické kancerózy 66 Karcinom močového měchýře a prostaty 112 Nenádorové onem. jater 143 Karcinom GIT a jater 211 Karcinom plic 229 Dialyzovaný pacient 476 AIDS 865 Leukemie 1383 Transplantovaný pacient 2584 Lze očekávat, že onemocnění listeriózou bude stále pravděpodobnější, v souvislosti se stárnutím populace. Potravina vs. pokrm  Potravina: jakákoliv látka nebo výrobek zpracovaná, částečně zpracovaná nebo nezpracovaná, která je určena ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně předpokládat, že je člověk bude konzumovat.  Pokrm: potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci  Synonymem je výraz jídlo.  Domácnost  Hostinská živnost, školní jídelna, menza, stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, stravování fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, stravování fyzických osob v rámci zdravotních a sociálních služeb, stravování zaměstnanců, podávání občerstvení, podávání pokrmů jako součást ubytovacích služeb, podávání pokrmů jako součást služeb cestovního ruchu ( občerstvení v dopr. prostředcích) Kdy je potravina/pokrm bezpečná?  Neexistuje-li škodlivost pro zdraví z pohledu účinků  Krátkodobých  Dlouhodobých  Na zdraví dalších generací  Kumulativně toxických  ... a to s ohledem na zvláštní citlivost určité skupiny strávníků  ... a zároveň je-li produkt nevhodný k lidské spotřebě např. z důvodu rozkladu, hniloby nebo cizích příměsí Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů  Biologické  Bakterie, viry, paraziti, plísně Nebezpečí infekce.  Fyzikální  Úlomky skla, plechu, dřeva  Úlomky nátěrů  Kamínky, hlína, písek  Skořápky z vajec  Žíraviny Nebezpečí akutního poranění v oblasti dutiny ústní, jícnu. Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů  Chemické  Toxické látky vyskytující se přirozeně v potravinách  Vedlejší produkty tepelné úpravy  Benzo(a)pyren  akrylamid  Kontaminace potravin  Materiály ve styku s potravinami  Perzistentní organické polutanty (POPs)  Potravinářská aditiva … Acceptable Daily Intake  Hygienický limit >> NOAEL > LOAEL  Environmentální znečištění potravin (rezidua) … Torelable Daily Intake  Hygienický limit >> NOAEL > LOAEL  Paradigma nutriční toxikologie  Zapamatujte si! Účinek cizorodých látek na zdraví je výslednicí vzájemných interakcí mezi cizorodými látkami, nutričními faktory a výživovým (zdravotním) stavem jedince  Problém extrapolace do oblasti nízkých dávek! Rapid Alert System for Food and Feed Existuje široké spektrum agens, které se mohou uplatňovat v patogenezi onemocnění z potravin u lidí, data o měnícím se spektru lze získávat např. z výsledků Systému rychlého varování o potraviny a krmiva (RASFF). Co můžeme dělat? • Monitorování rizik • Monitoring dietární expozice (MIKROMON, MYKOMON, chemické látky) • EPIDAT • Řízení rizik • Legislativa • Úřední kontrola • RASFF • Komunikace o riziku • Mezi resorty (MZ, MZe, EFSA) • S veřejností