Výživa v ohrožujících situacích Zuzana Derflerová Brázdová Lékařská fakulta MU Brno Studna s „pitnou“ vodou - Kenya Ohrožující situace • přírodní: - sucha, deště, zemětřesení, sopky, přemnožení hmyzu, rostlinné nemoci • způsobené člověkem: - války (občanské nebo mezi zeměmi), nepokoje, loupeže, ničení produkce potravin • jiné příčiny: - populační růst převyšující produkci, všeobecná chudoba, porucha transportu potravin, nerovné rozdělování zdrojů Hroby po genocidě v Lukare, Kosovo Kosovo Tábor pro uprchlíky, Čečensko Nášlapné miny- Afganistán Hladovění Stav, který vlivem dlouhodobého nedostatku potravy navozuje podvýživu s poruchami adaptací. ------------------ Zdravý muž vážící 70 kg má cca 15 kg tuku v těle ~ 135000 kcal, tj. 1350 kcal na 100 dní. Security clearence Klinické známky hladovění • Hubenost • Suchá kůže • Úbytek svalstva • Vlasy bez lesku • Pomalý puls • Nízký krevní tlak • Amenorrhoea, impotence • Spontánní potraty • Edémy • Anémie • Průjmy • Psychické a mentální poruchy Hladomor • Kritický nedostatek potravy v určité oblasti, který způsobuje hladovění a smrt velké části populace. • Často jsou postiženy jen vybrané populační skupiny. Následky hladomoru • Hladovění • Migrace obyvatelstva • Epidemie (tyfus, mor, plané neštovice, cholera, dysenterie) • Zvýšený počet úmrtí na infekční nemoci (spalničky, tuberkulóza) Historie hladomorů • 1769/70, Indie. 10 milionů zemřelo(1/3 populace) • 1840, Irsko. Omezená produkce brambor. 1,6 milionů Irů emigrovalo do U.S.A., stejný počet zemřel • 1941-44, Evropa (Holandsko, Leningrad). • 1943, Benghálsko. 1 milion zemřel, 60 milionů těžce postiženo. • 1958 – 61, Čína. Asi 15-30 milionů zemřelo (sucha, záplavy zhoršované ekonomickým a politickým chaosem) • 1968 – 73, Afrika, hladomor v Sahelu (počasí). • 1977, Afrika, Ethiopie (počasí) • 1990s: Bosna, Somalsko, Angola, Libérie, Mozambik, jižní Sudan, Rwanda, Zaire Prevence hladomorů • Diversifikovaná ekonomie • Rozvinutý sektor zemědělství a potravinářství • Efektivní intervence (kontrola nemocí plodin) • Fungující řízení (vláda, infrastruktura, zdravotnictví) • Účast nevládních organizací • Transport • Bezpečné zásoby potravin • Vhodná nabídka akceptovatelných potravin Základní kritéria potravinové pomoci • Pokud možno potraviny známé a konzumované v příslušné oblasti • Distribuční místo má být co nejblíže • Obyvatelstvo má být informováno o průběhu hladomoru, o způsobech přípravy potravy atp. • Primární zdravotní péče vč. podpory kojení • Monitorování údajů o dostupnosti potravin a distribuci, úmrtnosti a výživovém stavu Typické demografické rozložení Věk (roky) <5 5 - 14 Ženy 15 - 44 Muži 15 - 44 > 44 Distribuce (%) 20 35 20 (z toho 40% T+ K) 10 15 Tábor pro uprchlíky Denní potravinová pomoc • 2100 kcal / den (nerozlišuje se dle věku a pohlaví) • Cca 500 kcal si obvykle obyvatelstvo opatří • 10-12% celkové energie z proteinů • 10 – 17 % celkové energie z tuku • Adekvátní přísun mikronutrientů z čerstvých nebo fortifikovaných potravin Potravinová pomoc • Přístup k rozmanitým potravinám (obilniny, luštěniny nebo živočišné zdroje, zdroj tuků) • Přístup k vitamínu A, C a železu • Jodidovaná sůl přístupná >90% populace • Dodatečné zdroje niacinu, je-li základní potravinou kukuřice nebo sorghum • Dodatečné zdroje thiaminu, je-li základem rýže • Dodatečné zdroje riboflavinu, je-li celkový zdroj potravy velmi omezen Další doporučení pro potravinovou pomoc I. • Ujistěte se, že jsou k dispozici zdroje energie pro vaření a nádobí • Potraviny distribuujte týdně, max. 1x za 2 t. • Náhrady mateřského mléka jsou zakázány • Sušené mléko musí být předem vmícháno do jiné potraviny • Dodejte vitamíny A a C, není-li ovoce a zelenina • Zvyšte chutnost potravin (cukr, sůl) Další doporučení pro potravinovou pomoc II. • Někdy 300-500 kcal denně pomůže v prevenci závažného hladovění • Pokuste se dodržet co nejvyšší hygienický standard • Mobilní kuchyně nebo kantýny • Ceny potravin kontrolované vladou • Systém týdenních zpráv o situaci (sanitární úroveň, pitná voda, osobní hygiena, bezpečné stravování) Práce za jídlo (food-for-work) • Není-li hladomor, potraviny se poskytují jen za práci (WFP) • Výhody: prevence vzniku mentality závislých lidí • Nevýhody: těžká práce zvyšuje energetickou potřebu. Některé skupiny osob jsou diskvalifikovány, např. děti, staří, nemocní, těhotné atp. Rizikové skupiny • Děti do 5 let • Těhotné a kojící ženy • Staří • Nemocní • Další zvl. skupiny osob: HIV pozitivní, obyvatelé horských oblastí