TUKY VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA PAVLÍNA KOSEČKOVÁ uky 'MK... Mastné kyseliny TAG ... Triacylglyceroly a SCT (Short Chain Triglycerides) ... MK s krátkým řetězcem MCT (Medium Chain Triglycerides) ... MK se středně dlouhým řetězcem LCT (Long Chamin Triglycerides) ... MK s dlouhým řetězcem SAFA (Saturated Fatty Acids) ... Nasycené MK MUFA (Mono Unsaturated Fatty Acids) ... Mononenasycené MK (Monoenové MK) PUFA (Polyunsaturated Fatty Acids) ... Polynenasycené MK (polyenové mk) n-3 ... Omega — 3 mastné kyseliny n-6 ... Omega - ó mastné kyseliny EPA ... Eikosapentaenová kyselina DHA ... Dokosahexaenová kyselina CEP____Celkový energetický příjem DDD ... Doporučená denní dávka P J VÝZNAM TUKŮ VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA VYZNÁM TUKU VE VYZIVE ČLOVEKA • Strukturální funkce — složka buněčných membrán. • Prekursory pro biologicky aktivních látek eikosanoidů, žlučových kyselin a některých hormonů. e VÝZNAM TUKŮ VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA • Strukturální funkce - složka buněčných membrán. Prekursory pro biologicky aktivních látek eikosanoidů, žlučových kyselin a některých hormonů. * Umožňují využití lipofilních látek v organismu. * Ochranná funkce. * Tepelná izolace * Zásoba energie. Ledvinové pouzdro Oblouková tepna m VÝZNAM TUKŮ VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA Strukturální funkce - složka buněčných membrán. Prekursory pro biologicky aktivních látek eikosanoidů, žlučových kyselin a některých hormonů. Umožňují využití lipofilních látek organismu. Ochranná funkce, tepelná izolace, zásoba energie. ■ Nejvyšší energetická hodnota. Makronutrient Energetická hodnota lg tuku 9 kcal 38 kJ lg sacharidů 4 kcal 17 kJ lg bílkovin 4 kcal 17 kJ © VÝZNAM TUKŮ VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA • Strukturální funkce - složka buněčných membrán. •*Ski^^^ pj^J« ■^iqqick látek fiiko-snrK^............ některých hormonů. • Umožňují využití lipo v organismu. • Ochranná funkce, tepelná izcT zásoba energie. Nejvyšší energetická hodnota. ická hodnota ^ 38 kJ 17 kJ \17 kJ Zelené olivy 50g Jablko 130g VÝZNAM TUKŮ VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA Strukturální funkce — složka • Nejvyšší energetická hodnota, buněčných membrán. . Ma|á sytí(.; schopnost Prekursory pro biologicky aktivních látek eikosanoidů, žlučových kyselin a některých hormonů. Umožňují využití lipofilních látek organismu. Ochranná funkce, tepelná izolace, zásoba energie. o POCIT NASYCENI VS. POCIT SYTOSTI 400 calories 400 calories 400 calories of oil of chicken of vegetables VÝZNAM TUKŮ VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA Strukturální funkce — složka • Nejvyšší energetická hodnota, buněčných membrán. . Ma|á sytícf schopnost/ a,e de|ší Prekursory pro biologicky aktivních zasycení, látek eikosanoidů, žlučových kyselin a některých hormonů. Umožňují využití lipofilních látek organismu. Ochranná funkce, tepelná izolace, zásoba energie. © VÝZNAM TUKŮ VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA Strukturální funkce — složka buněčných membrán. Prekursory pro biologicky aktivních látek eikosanoidů, žlučových kyselin a některých hormonů. Umožňují využití lipofilních látek organismu. Ochranná funkce, tepelná izolace, zásoba energie. • Nejvyšší energetická hodnota. • Malá sytící schopnost, ale delší doba zasycení. • Příjem esenciální mastných kyselin. • Zlepšují vlastnosti potravin (chuť, CHEMICKÁ KLASIFIKACE TUKŮ CHEMICKÁ KLASIFIKACE TUKU O Lipidy (rec. //pos = tuk) Estery alkoholu a vyšších mastných kyselin. Více než 90 % tuků ve stravě a v těle je ve formě TAG. HoC HC Triacylglyceroly (TAG) H2C —0- -c— -R 0 —0- -c— -R 0 II —0- —c- —R Zdroj:http://web2.mendelu.cz/af_291_projekt , y2/vseo/print.php?page=1529&typ=htmľ MASTNÉ KYSELINY (MK) >ložka tuků. H H H 1 -C- 1 -C- 1 -C- -H HO^ 1 1 1 , C = Uhlík H H H H = Vodík O = Kyslík Zdroj: http://www. eufic. org/article/sk/4/9/artid/Blizsi-pohla-nasyteny-tuk/ 0} MASTNÉ KYSELINY (MK) >ložka tuků. C = Ihlík | Q = Kyslík Zdroj: http://www. eufic. org/article/sk/4/9/artid/Blizsi-pohla-nasyteny-tuk/ 0} Počet dvojných vazeb. Délka řetězce (počet uhlíků). Poloha vodíků kolem dvojné vazby. H H I I HO' 0 1 •C I H H H I C I H H C = Uhlík H = Vodík Q = Kyslík Zdroj: http://www. eufic. org/article/sk/4/9/artid/Blizsi-pohla-nasyteny-tuk/ 0} 1. ROZDĚLENI MK DLE POCTU DVOJNÝCH VAZEB fflADC AAAA Délka Počet Mastná řetězce kyselina SCT C4 Máselná MCT C6 Ka pronová MCT C8 Kaprylová MCT CIO Kaprinová LCT C12 Laurová LCT C14 Myristová LCT C16 Palmitová LCT C18 Stearová Nenasycené MK MONOENOVÉ C16 16:1 Palmitoolejová C18 18:1 Olejová C20 20:1 Elaidová C22 22:1 Eruková DIENOVÉ C18 18:2 Linolová TRIENOVÉ C18 18:3 a-linolenová C18 18:3 y-linolenová POLYENOVÉ C20 20:4 Arachidonová C20 20:5 Eikosapentaenová C22 22:6 Dokosahexaenová ' 1 • ROZDĚLENÍ A* DLE POČTU DVOJNÝCH VA 7pB ^^^^VVVvJ . vlJJNrCH VAZEB Délka Počet Í25«e uhlíků Mastná yselína Máselná Ka pronová Kaprylová Kaprinová Laurová Myristová Palmitová Stearová MUFA PUFA DIENOVÉ____1 ___F C18 -A p ozev MK Palmitoolejová Olejová Elaidová Eruková Linolová a-linolenová y-linolenová Arachidonová jjíkosaper^oenov^ 22:6 (Doko^ahe^aenovó Počet dvojných vazeb. Délka řetězce (počet uhlíků). Poloha vodíků kolem dvojné vazby. H H I I HO' 0 1 •C I H H H I C I H H C = Uhlík H = Vodík Q = Kyslík Zdroj: http://www.eufic.Org/article/sk/4/9/artid/Blizsi-pohla-nasyteny-tuk/ © 0} DLE DÉLKY UHLOVODÍKOVÉHO ŘETĚZCE SCT (<6) ... MK S KRÁTKÝM ŘETĚZCEM MCT (ó AZ 1 0) ... MK SE STŘEDNÉ DLOUHÝM ŘETĚZCEM LCT (1 2 AZ 1 8) ... MK S DLOUHÝM ŘETĚZCEM 6 MK SCT (<6)... MK s krátkým řetězcem DLE DÉLKY UHLOVODÍKOVÉHO ŘETĚZCE MCT(6až 10)... MK se středně dlouhým řetězcem LCT(12 až 18)... MKs dlouhým řetězcem n C16 16:1 Palmitoolejová C18 18:1 Olejová C20 20:1 Elaidová C22 22:1 Eruková C18 18:2 Linolová C18 18:3 a-linolenová C18 18:3 y-linolenová C20 20:4 Arachidonová C20 20:5 Eikosapentaenová C22 22:6 Dokosahexaenová VLIV DÉLKY UHLOVODÍKOVÉHO ŘETĚZCE SAFA • S rostoucí délkou řetězce MK klesá rozpustnost ve vodě. SCT C4 Máselná MCT C6 Ka pro nová MCT C8 Kaprylová MCT CIO Kapři nová LCT C12 Laurová LCT C14 Myristová LCT C16 Palmitová LCT C18 Stearová © VLIV DÉLKY UHLOVODÍKOVÉHO ŘETĚZCE SAFA NA O HLADINU CHOLESTEROLU Počet SCT C4 Máselná Mléčný tuk MCT C6 Kapronová Mléčný tuk MCT C8 Kaprylová Mléčný tuk MCT CIO Kaprinová Mléčný tuk LCT C12 Laurová Kokosový tuk LCT C14 Myristová Kokos, tuk, máslo LCT C16 Palmitová Máslo, sádlo, palmový tuk LCT C18 Stearová Kakaové máslo, sádlo, 1 Ci j Nemají vliv na krevní lipidy. Jsou snadno stravitelné. o 0} © VLIV DÉLKY UHLOVODÍKOVÉHO ŘETĚZCE SAFA NA O HLADINU CHOLESTEROLU Počet SCT C4 Máselná Mléčný tuk MCT C6 Kapronová Mléčný tuk MCT C8 Kaprylová Mléčný tuk MCT CIO Kaprinová Mléčný tuk LCT C12 Laurová Kokosový tuk LCT C14 Myristová Kokos, tuk, máslo LCT C16 Palmitová Máslo, sádlo, palmový tuk LCT C18 Stearová Kakaové máslo, sádlo, 1 Ci j Nemají vliv na krevní lipidy. Jsou snadno stravitelné. Mají významný aterogenní a trombogenní potenciál. o 0} © VLIV DÉLKY UHLOVODÍKOVÉHO ŘETĚZCE SAFA NA O HLADINU CHOLESTEROLU Počet uhlíků kyselina SCT C4 Máselná Mléčný tuk MCT C6 Kapronová Mléčný tuk MCT C8 Kaprylová Mléčný tuk MCT CIO Kaprinová Mléčný tuk LCT C12 Laurová Kokosový tuk LCT C14 <^ Myristov^^ Kokos, tuk, máslo LCT C16 <^ Palmitová^ Máslo, sádlo, palmový tuk LCT C18 Stearová Kakaové máslo, sádlo, 1 Ci j Zvyšují hladinu cholesterolu. O o 0} e VLIV DÉLKY UHLOVODÍKOVÉHO ŘETĚZCE SAFA NA O HLADINU CHOLESTEROLU Zdroj SCT C4 Máselná Mléčný tuk MCT C6 Kapronová Mléčný tuk MCT C8 Kaprylová Mléčný tuk MCT CIO Kaprinová Mléčný tuk LCT C12 Laurová Kokosový tuk LCT C14 <^ Myristov^^ Kokos, tuk, máslo LCT C16 C J>a Imitován Máslo, sádlo, palmový tuk LCT C18 Stearová Kakaové máslo, sádlo, 1 Ci j ejvyssi e VLIV DÉLKY UHLOVODÍKOVÉHO ŘETĚZCE SAFA NA O HLADINU CHOLESTEROLU SCT MCT MCT MCT LCT LCT LCT LCT C4 C6 C8 CIO C12 C14 C16 C18 Máselná Kapronová Kaprylová Kaprinová Laurová Stearová Zdroj Mléčný tuk Mléčný tuk Mléčný tuk Mléčný tuk Kokosový tuk Kokos, tuk, máslo Máslo, sádlo, palmový tuk Kakaové máslo, sádlo, ICij N9 v v r ejvyssi hypercholesterolemický efekt. Zvyšují hladinu cholesterolu. O Trombogenní účinek. Neutrální vliv na krevní cholesterol. Působí příznivě pokud nahradí SAFA. Kyselina linolóvá (Cl 8:2 n-6) 6 Kyselina alfa-linol3nová (Cl 8:3 n-3) L 3 U OMEGA - 3 Podle polohy první dvojné vazby od koncové methylové skupiny! 0 © n> Zdroj: https://cs.wikipedia.org/ NENASYCENÉ MK Nenasycené MK Počet C Znače zev MK MONOENOVÉ C16 16:1 Palmitoolejová C18 18:1 Olejová C20 20:1 Elaidová C22 22:1 Eruková DIENOVÉ C18 18:2 Linolová TRIENOVÉ C18 18:3 a-linolenová C18 18:3 y-linolenová POLYENOVÉ C20 20:4 Arachidonová C20 Eikosapentaenová C22 Dokosa hexaenová OMEGA-6 MK Snižují hladinu celkového cholesterolu. OMEGA-3 MK Snižují hladinu TAG. 0} Počet dvojných vazeb. Délka řetězce (počet uhlíků). Poloha vodíků kolem dvojné vazby. H H I I HO 0 1 C I H H H I C I H H C = Uhlík H = Vodík Q = Kyslík Zdroj: http://www.eufic.Org/article/sk/4/9/artid/Blizsi-pohla-nasyteny-tuk/ © O i DLE POLOHY VODÍKU KOLEM DVOJNÉ VAZBY • „Cis" nenasycené MK - v přírodních tucích • „Trans" nenasycené MK * Přirozené zdroje: • Mléčný tuk (máslo) • Tuk z hovězího masa (lůj) • V semenech některých tropických subtropických rostlin * Vzniklé částečnou hydrogenací • Ztužené rostlinné oleje J CIS („vanička") TRANS („židlička") Zdroj: http://www. eufic. org/page/cs/page/energy-nutrition/?article=6&p=3 0} Ztužené rostlinné oleje (vzniklé částečnou hydrogenací) Ztužené tuky (pokrmové tuky, směsné tuky) ZVYŠUJÍ hladinu LDL cholesterolu Příjem Trans-MK ze stravy by neměl překročit 1 % CEP ( 2 až 2,5g denně). Sušenky Oplatky Koblihy Pokrmy „fast food" DOPORUČENÝ PŘÍVOD TUKŮ • 20-30 % z CEP dle DACH. • Spotřeba tuku by neměla klesnout pod 20 % CEP. • Nadměrný příjem tuků je považován za rizikový faktor pro rozvoj obezity. © NASYCENÉ MK Méně než 10 % CEP (asi 20g) Kolem 20 % CEP (asi 55 g) NENASYCENÉ MK Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. OMEGA-3MK Prekursory pro eikosanoidy 3. řady (PGE, TA3, LT-B) ^- Účinky: • ANTI-agregační Afy^ * • ANTI-trombotické • ANTI-zánětlivé • Vasodilatační • Snižují TAG v krvi • Vývoj nervové soustavy, sítnice, spermií • Zvyšují pružnost cév K. a-linol3nová 18:2 n-3 Elongace Desaturace Eikosapentaenová k. 20:5 n-3 (EPA) i Elongace Desaturace Dokosahexaenová k. 22:6 n-3 fL (DHA) OMEGA-3MK K. ot-linol3nová 18:2 n-3 Prekursory pro eikosanoidy 3. řady (PGE, TA3, LT-B) ^- Účinky: • ANTI-agregační • ANTI-trombotické • ANTI-zánětlivé • Vasodilatační • Snižují TAG v krvi • Vývoj nervové soustavy, sítnice, spermií • Zvyšují pružnost cév Elongace Desaturace Eikosapentaenová k. 20:5 n-3 (EPA) i Elongace Desaturace O Dokosahexaenová k. 22:6 n-3 (DHA) DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku. DHA přispívá k udržení normálního stavu zraku. Ui ví-■ OMEGA - 6 MK K. linolóvá 18:2 n-6 Elongace Desaturace y-linolenová 1 8:3 n-ó Elongace Desaturace Arachidonová 20:4 n-6 • Prekursory pro eikosanoidy 2. (PGE2, TXA2, LTB4) Účinky: • Největší hypocholesterolemický efekt ze všech MK. J OMEGA - 6 MK K. linolÓvá 18:2 n-6 Elongace Desaturace y-linolenová 1 8:3 n-6 Elongace Desaturace Arachidonová 20:4 n-6 • Prekursory pro eikosanoidy 2. řady (PGE2, TXA2, LTB4) Účinky: • PRO-agregační • PRO-zánětlivé • Vasokonstrikční Největší hypocholesterolemický efekt ze všech MK. e ZASTOUPENI MASTNÝCH KYSELIN V JEDNOTLIVÝCH TUCÍCH MASLO SÁDLO PALMOJÁDROVÝ TUK PALMOVÝ TUK KOKOSOVÝ TUK PODZEMNICOVÝ OLEJ LNĚNÝ OLEJ OLIVOVÝ OLEJ SÓJOVÝ OLEJ ŘEPKOVÝ OLEJ SLUNEČNICOVÝ OLEJ 92 44,4 4 2,51, 9,< l 20,2 12,7 53 15,6 21,3 51,5 7,3 12 20 63,2 o ■ SAFA IMUFA 1 n-6 ■ n-3 -c Q i 4-J C o o o 0 1 4-J 0 -Q O 1 -C 4-J 3 -c O O. O 3 o u PŘÍJEM JEDNOTLIVÝCH MK (DACH) Parametr Hodnota / denně Příjem tuků 20-30 % CEP Příjem SAFA Do 10 % CEP Příjem TRANS Do 1 % Příjem M U FA Více než 10 % CEP SAFA: M U FA: P U FA 1 : 1,4 : 0,6 Příjem n-6 PUFA 4-8% CEP Příjem n-3 PUFA 2 g kyseliny a-linolenové n-6 : n-3 5:1 Příjem EPA a DHA 200 mg Zdroj: Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. Dostupné také z: http://toc.nkp.cz/NKC/201106/contents/nkc20102094209_l.pdf NAHRAZENI NASYCENÝCH TUKU NENASYCENÝMI TUKY VE STRAVĚ PŘISPÍVÁ K UDRŽENI NORMÁLNÍ HLADINY CHOLESTEROLU V KRVI. DHA PŘISPÍVÁ K UDRŽENÍ NORMÁLNÍ ČINNOSTI MOZKU. DHA PŘISPÍVÁ K UDRŽENÍ NORMÁLNÍHO STAVU ZRAKU. TRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM RŮZNÝCH TYPŮ M Kí Nasycené Máslo, sýry, maso, masné výrobky, paštiky, plnotučné mléko a jogurty, pečivo, sádlo, ztužené tuky, palmový a kokosový tuk Mononenasycené Olivy, avokádo, ořechy (pistácie, mandle, ořechy lískové a pekanové, kešu), arašídy a oleje z nich vyrobené Polynenasycené Omega-3: losos, makrela, sleď, treska (tučné ryby zvláště bohaté na EPA a DHA), vlašské ořechy, lněné semínka, řepka, sója a oleje z nich vyrobené (zvláště vysoký obsah a-linolenové kyseliny) Omega-6: slunečnicová semínka, pšeničné klíčky, sezam, ořechy, některé margaríny (zvláště vysoký obsah linolové kyseliny) Trans nenasycené Některé tuky na smažení a pečení (např. hydrogenované rostlinné tuky), které se užívají při výrobě sušenek a koláčů, tučné maso hovězí a skopové Zdroj: EUFIC. Proč je důletité znát povahu tuků ve výtivě. Potraviny dneška. 2004, č. Wide Web: http://www.euf ic.org/article/cs/nutrition/fats/artid/dulezite-povahu-tuk\ fC /yzi\ 'itace: 20.6.201 7.J Dostupné na World O ■ld^ JAK VYBRAT SPRÁVNÝ TUK PŘI PŘÍPRAVĚ POKRMŮ? Určuje stabilitu tuku Teplota rozkladu tuku • Překročení bodu zakouření = tuk se začne přepalovat, není už vhodný ke konzumaci. • Oleje s vysokým bodem zakouření (přesahující rozmezí 177-190 °C) — i ke smaženi. BODY ZAKOUŘENI VYBRANÝCH TUKU A OLEJU Tuk/olej Dominantní typ MK Bod zakouření Sádlo SAFA 188°C Máslo SAFA 121-149°C Přepuštěné máslo (Ghí) SAFA 190 - 250°C Kokosový tuk nerafinovaný SAFA 177°C Kokosový tuk rafinovaný SAFA 232°C Palmový tuk SAFA 235°C Repkový olej MUFA 190-232°C Olivový extra panenský MUFA 190-207°C Slunečnicový olej PUFA 110°C Zdroj: http://en.yikipedia. org/wiki/Smoke_point BODY ZAKOUŘENI VYBRANÝCH TUKU A OLEJU ominantni typ MK Bod zakouřeni Sádlo SAFA 188°C Máslo SAFA 121-149°C Přepuštěné máslo (Ghí) SAFA 190 - 250°C Kokosový tuk nerafinovaný SAFA 177°C Kokosový tuk rafinovaný SAFA 232°C Palmový tuk SAFA 235°C Řepkový olej MUFA 190-232°C Olivový extra panenský MUFA 190-207°C Slunečnicový olej PUFA 110°C Zdroj: http://en. wikipedia.org/wiki/Smoke_point f príklady použiti rostlinných oleju I! Olej Kokosový Palmový Olivový Použití v domácnostech Studená kuchyně (nerafinovaný), ke smažení (rafinovaný) Použití v potravinářském pr. Výroba trvanlivého a jemného pečiva Široce rozšířen v ekonomicky méně vyspělých zemích Průmyslové pečení, smažení Studená kuchyně(panenský), ke smažení (rafinovaný) Omezeně do emulgovaných tuků Lněný Řepkový Vzácně používán (studená kuchyně) Semínka používaná do pečiva Na vaření, smažení Dresinky, emulgované tuky Slunečnicový Studená kuchyně Výroba emulgovaných tuků Zdroj: FOSTER, R., WILLIAMSON, C. S., LUNN, J. Culinary oils and their health effects. Nutrition Bulletin, 2009, č. I, s.4-47. 0} CHOLESTEROL Steroidní látka cholesterol kůže U V zářeny kůže^ T Játra Žlucmk 7.dehydrocho»esterol Potravina Obsah cholesterolu 1 vaječný žloutek 266 mg Máslo (100 g) 266 mg Plnotučné mléko (100 ml) 104 mg Hovězí kýta (100 g) _ 47 mg Hladinu cholesterolu ovlivňuje množství a r skladba přijímaných tuků! • Exogénni — poměrně malý účinek na zvýšení krevní hladiny cholesterolu Rostlinné steroly ejbeznejsi zástupci: sitosterol, kampesterol, stigmasterol Snižují hladinu cholesterolu v krvi (strukturálně podobají cholesterolu) 'en Zdroje: • kličkové oleje (pšeničný, kukuřičný) • řepkový olej • ořechy • obohacené roztíratelné rostlinné tuky, salátové dresinky, majonézy, sójové nápoje o 01 ČTENÍ OBALŮ í Vhodná na st jdŕnou 18.4\ BH| 5i8V Výživové udaj»> (A. D). Unfcwr « Vier na www.uÍMt tuhuJOSi.ZMiiw -- —W*--* barvivo Ikarolwy i I aMkHaMittokuhMi VWruwvrtvjnil H M aUNUVRŕjLflL • SlDMrWlMIrw MiwQtMlÉ^fl^UMÉi (A. 01. Www u mtani '844222 *4«. wwwfkraa : Unáfver Síovfmko Hni s r o., bradkou 10. iww- inMMriM* OK0123150 vAvw.ftorostrarkyjk W*f*př*lMoi*2<. _._,_ D Er*rg* Energia 1110kJ Míil Tuky; toho nvaitr* ky^iny 30 g wyon*. ntsyttr* 61 q MRBnMiycfOŕ/mononfnatytrné 7,5 9 í toho cukry - 0 S g Bílkoviny fcflkoviny < 0 5 g iúľSof 0.42 VitarmnA tOOMgilOO^ VrtimmD 73«(1" Vitamín E 'Cng •j'njporti; pontu*4 pofciu" Hill/ Vlni R oa 9 oj 9 1,69 <0.1g <0.lg <0.19 0O4g Onega 3 ALA 0mega6lLAI tpntt9k*»od*2(do .(S C Po i iní*** ♦2té»*0X. -Ipone.tíoraa^Og-ilehcřw ALA ■ kyichra c-inoienova fostd 400ge Hl 1% 4% 3% <1% <1% <1% <1% 8712566655311 fimono a ■ÉÉi 'to Vkvm wwwunorwf com'Hraanwbfc Iwnq SK tattmitukov*oHjhIu t* (»S). Mm* «* rMfcwtt ottr (feritoví.** lanový 5^ j IL ADllNlBIl«! pud/%* u O UNIIEVW CR ipd. i r a, Rohmltt Mbřcu 670 1Í6 00 Praíu í«tirřpubllu*844 222 844 www.ftoru.C7 • 9L OHifami, Wtmr Stowmto. tool, i f o., fandfow 10, (WW BIMMÉBttMráMU www.ftorastranky. '♦re _______ dom nu im Spotfebuft* dorárt* on toftoit od +2 t do -iSt-Nil i lÉÉÉfr WW SS SÄ^S.9 Ml Íl 712566ľ655lVitanHn0 f UI»«_._ r 'ß-elkovn V'Hímm f Wm '3(1 ,jj g? a;? í," 100% mi G J_\Mstudenou k Q. ^flfiwny, iwtgdttfriy ftifi light st wľpnym obWwfntriv ()0*tl Stolmi: vod* iwtkiM otŕjr (wnctoawy U,4*b, Wny 5 kyvHm). ptadn ironu, n^uUto kyvtao (kywlni tftuww) bmivo [urofenyL 14%), pdU wí !0.*tj mdoftv (mono-i4o>cfn6> mútny* MM Cniŕkr„ MKMWWWUni iWImw 121 m mm aüNUVW« u ä oé*rCáo-»fC ♦21 do •'5 C. Po «vom«**» pr třpÉotrod *2 (do »i C *400ge 5 í toho mastné kywliny * toto Any £l IP** J? 7.5 M9 1150%*) porot/** port IIIÜ/ mou/ Vitamin E Omega 6ILAI 39 0,6 g 0.8 g _ 1.6o «Mg <0,1g <0,Jg OJM g 30 ug 1 mo ^9 0.32 g děnou ItuchynbVhoAu ^ • ľ"™"—"___„..miiIé IwHé. u. _ ...•,•,->an u/tAiui Tinr 67o.moorntoi ♦ &M222M4 WWW.ftorOCZ «♦«0123150 wwwftorastrartcyJi Tuky; i toho mastné kyseliny 30 g nasycené'nisýtene 6,1 g mononenasyceoe mononenasytené 7,5 g tenancy na)00gnjlporcť%*napor(í pordü" porciuM »Wk// nik// !% 4% 3% Obsah TRANS Mt] neznačí. ztoho cukry Bílkoviny Bílkoviny Sul.'Sof Vitamin A Vitamin D Vitamin E