Při výběru mléka nebo mléčných výrobků důkladně čtěte etikety. X BEZMLÉČNÁ DIETA JANA SPÁČILOVÁ BEZMLÉČNÁ DIETA ¢ ¢ ¢Proč? ¢alergie na bílkovinu kravského mléka ¢laktózová intolerance ¢ ¢ potravinová ALERGIE ¢ x ¢ potravinová INTOLERANCE ¢ = ¢ odlišné klinické jednotky!!! Při výběru mléka nebo mléčných výrobků důkladně čtěte etikety. ALERGIE NA BKM ¢mléko a výrobky z něj7 – alergen, příloha II Nařízení (EU) č. 1169/2011… ¢ALERGIE = u přecitlivělých jedinců nepřiměřená reakce imunitního systému, jež může vyústit až k anafylaktickému šoku ¢Velmi rychlý rozvoj příznaků, zahrnuje i odpověď imunitního systému s uvolňováním protilátky imunoglobulinu typu E (IgE) ¢(x Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu, nezahrnují imunitní odezvy a většinou se projevují nadýmáním, průjmem a nebo zácpou.) ¢Výskyt alergie obecně: 8-10 % dětí, 1,5-3 % dospělých ¢Alergie na BKM: 3 % dětí do 3 let věku, 1-3 % dospělých ¢Jediná léčba: absolutní vyloučení alergenu (i jeho prahového / stopového množství) BKM, KTERÉ MOHOU VYVOLAT ALERGICKOU REAKCI ¢Syrovátkové bílkoviny —Alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin —Alergie na beta-laktoglobulin zejména u malých dětí (nevyzrálost trávicího traktu, neschopnost natrávit syrovátku), potíže u 95 % dětí mizí ještě v předškolním věku. — ¢Kaseiny (α, β, γ, κ) —Častější alergeny v dospělém věku DIETNÍ OPATŘENÍ PŘI ABKM ¢Absolutní vyloučení BKM ¢Nevhodné: ¢Kravské mléko a veškeré mléčné výrobky (mléko plnotučné, polotučné, odstředěné, sušené, acidofilní, kefír, zákys, podmáslí, syrovátka, jogurty, sýry, tvarohy, smetana, tradiční pomazánkové, zmrzlina, mléčné dezerty, pudink, máslo) ¢Absolutně nevhodná jsou i všechna ostatní živočišná mléka (kozí, buvolí, ovčí, velbloudí aj.), a to z důvodů existence zkřížené reaktivity ¢Některé potraviny jsou rizikové, proto je potřeba sledovat jejich složení (sladké a slané pečivo, sušenky, krekry, oplatky, čokolády a polevy, cukrovinky, instantní potraviny, směsi koření, alternativy mléčných výrobků rostlinného původu, uzeniny, rostlinné tuky) ¢ DIETNÍ OPATŘENÍ PŘI ABKM ¢Rostlinné tuky bez mléčných přísad - Perla plus vitaminy, Alfa Vital, Flora light, Vive Bio slunečnicová, margaríny značky Provamel ¢ ¢SLEDOVAT ETIKETY! ¢ ¢Co nesmí být uvedeno na etiketě výrobku při ABKM: ¢Sušené mléko, mléčná složka, laktosérum, sušené laktosérum, kaseinát, kaseinát vápníku, kasein, mléčná bílkovina, proteinový hydrolyzát, mléčné tuky, sérový albumin, laktoglobulin, laktóza ¢ ¢Co smí být uvedeno na etiketě výrobku při ABKM: ¢Laktát (mléčnan), kyselina mléčná DIETNÍ OPATŘENÍ PŘI ABKM ¢Jako náhradu mléka je možno použít průmyslově vyráběné nápoje – sójové, rýžové, mandlové, ovesné, špaldové, kokosové, kaštanové apod. Tyto výrobky však neposkytují dostatečné množství vápníku, pokud nejsou o vápník obohaceny. ¢ ¢VÁPNÍK ¢sardinky včetně kostí ¢brukvovitá zelenina ¢ořechy, mák ¢tvrdá pitná voda ¢ http://www.vareni.cz/gf/gf/ostatni/alpro-ryzovy.jpg https://cdn.3mw.cz/images/thumbs/62/270x360x0_62b3a309e8638e3cdb305951038c3c3f.jpg KOJENCI ¢U plně kojených dětí má být bílkovina vyloučena ze stravy kojící matky (nutno doplnit vápník) ¢Kojenci s alergií na bílkovinu kravského mléka, kteří nejsou kojeni, mají být léčeni semielementárními preparáty s výrazně sníženou antigenicitou (preparáty s vysokým stupněm hydrolýzy) LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE ¢nesnášenlivost mléčného cukru ¢neschopnost organismu trávit a vstřebávat mléčný cukr —Laktóza = disacharid (glukóza + galaktóza) — — — — —Laktáza = enzym ß-galaktosidáza v buňkách tenkého střeva štěpící laktózu —nedostatečná tvorba enzymu (nulová nebo 20-40-50-… % → dle toho tolerance mléka a mléčných výrobků) —vrozená (vzácná), primární (fyziologický pokles aktivity laktázy v průběhu věku), sekundární (v důsledku poškození střevní sliznice, např. celiakie) Lactose cyclic horizontal.png LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE ¢Intolerance laktózy nepředstavuje velké zdravotní riziko, spíše svými projevy postižené jedince obtěžuje. ¢Příznaky a jejich míra jsou různorodé —závisí na množství a aktivitě enzymu —různorodosti mikroflóry tlustého střeva —na celkové konzumaci laktózy a střevní pasáži ¢Příznaky i citlivost jednotlivých lidí je velmi rozmanitá, stejně jako nástup příznaků laktózové intolerance (od 30 do 120 minut) VÝSKYT LAKTÓZY V POTRAVINÁCH ¢přirozeně výhradně v mléce všech savců a výrobcích z nich ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ ¢skryté zdroje (v malém množství i v jiných potravinách) - sladké i slané pečivo, sušenky, bonbony, zákusky, čokoláda, zmrzlina, bramborové chipsy, instantní potraviny, margaríny, masné výrobky ¢plnidla pro některé léky ¢ ¢ Druh mléka Obsah laktózy v % hmotnosti Lidské 7,2 Ovčí 5,1 Kravské 4,8 Kozí 4,4 Laktózová intolerance Laktózová intolerance Výsledek obrázku pro mléko V důsledku působení mléčných bakterií v zakysaných (fermentovaných) mléčných výrobcích dochází ke snížení laktózy o 20 až 30 %. Nicméně je-li do jogurtů pro zvýšení sušiny dodatečně přidáno sušené nebo zahuštěné odstředěné mléko, obsah laktózy se tak může naopak zvýšit. Při výrobě sýrů dochází k přesunu 96–98 % laktózy do syrovátky, zbývající laktóza je odbouraná fermentací. Obsah laktózy v sýrech je tedy téměř nulový. PŘEDPIS Č. 54/2004 SB. VYHLÁŠKA O POTRAVINÁCH URČENÝCH PRO ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVU A O ZPŮSOBU JEJICH POUŽITÍ ¢ČÁST 9 - POTRAVINY S NÍZKÝM OBSAHEM LAKTÓZY NEBO BEZLAKTÓZOVÉ ¢§ 22 ¢(1) Pro účely této vyhlášky se rozumějí ¢a) potravinami s nízkým obsahem laktózy potraviny obsahující nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě, ¢b) potravinami bezlaktózovými potraviny obsahující nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě a ve kterých je přítomnost volné galaktózy vyloučena. ¢ ¢ http://valeas.cz/images/blog/2015/jidlo/AFF%20Bezlakt%C3%B3zov%C3%BD%20jogurt%20b%C3%ADl%C3%BD.jpg BEZLAKTÓZOVÉ VÝROBKY ¢Náhražky mléka a ml. výrobků: —Mléko → mléko bezlaktózové, rostlinné nápoje: sójové, rýžové, ovesné, špaldové, mandlové, kokosové, lískooříškové aj. (pudinky, kaše) —Mléčné výrobky → pomazánky ze zeleniny, luštěnin, tofu, rostlinné jogurty, dezerty a pudinky (Provamel, Sojagurt, Sojáčik, Kika, Amunáček, Ovísek, Alpro Soya,…), rostlinné smetany ¢Máslo obsahuje pouze stopové množství laktózy, ve většině případů bývá tolerováno bez potíží ¢Syrovátka patří k potravinám s vysokým podílem laktózy ¢Margaríny bez mléčných přísad - Perla plus vitaminy, Alfa Vital, Flora light, Vive Bio slunečnicová, margaríny značky Provamel ¢Bezlaktózové výrobky – na trhu dnes běžně – mléko, smetana, pudinky, jogurty, sýry, tvarohy, čokoláda,..(firmy Minus L, Meggle, Lactel, Spar free) ¢ cottage2 http://pi.ce-tescoassets.com/assets/CZ/634/8585002506634/ShotType1_328x328.jpg Sojkyška natural PRO KOJENCE ¢ ¢ ¢…bezlaktózová kojenecká mléka ¢ ¢ BEZMLÉČNÁ DIETA ¢Proč? ¢ALERGIE na bílkovinu kravského mléka —BEZMLÉČNÁ DIETA!!! —naprosté vyloučení všech potravin obsahujících mléčnou bílkovinu — ¢Laktózová INTOLERANCE —BEZMLÉČNÁ DIETA??? ¢ ¢ ¢ potravinová ALERGIE ¢ x ¢ potravinová INTOLERANCE ¢ = ¢ odlišné klinické jednotky!!! ¢