CELIAKIE bezlepková strava PA, ZZ Jana Spáčilová logo_huge celi_01 profimedia-0003809343 Celiakie… pCeliakální sprue, glutenová enteropatie, glutenová intolerance p1:200 - 1:250 (v ČR) pDětství i dospělost pGenetická predispozice pStav tenkého střeva vyvolaný komplexní imunologickou odezvou působenou glutenem (lepkem) pLEPEK = GLUTEN nBílkovina nerozpustná ve vodě nPšenice (gliadin), žito (sekalin), ječmen (hordein), oves (avenin) – toxicita lepku nejvyšší u pšenice, nejméně oves p Celiakie… pGenetická predispozice (HLA-DQ2, HLA-DQ8) p ↓ pFaktory nDávky glutenu, věk zařazení lepku do stravy, infekce, atb, stres, těhotenství, chirurgické zákroky p ↓ pVlivem konzumace lepku dochází k imunitním poruchám a zánětlivým změnám ve střevě p ↓ pZánik střevních klků, stimulace imunitního systému a tvorba protilátek (sérologické markery celiakie) pZánik klků (výchlipky střevní sliznice, zvětšují trávicí plochu, umožňují vstřebání živin) nanémie, špatné vstřebávání vit., křivice, osteoporóza, otoky (z nedostatku bílkovin) Celiakie… pMimostřevní projevy nDühringova nemoc nAutoimunitní onemocnění (DM1, zánět štítné žlázy,…) pCeliakie není alergie nGluten poškozuje tenké střevo → poruchy trávení potravy a absorpce živin pPříznaky nnejednotné nprůjem, střevní křeče, nadýmání, zvracení nhubnutí, poruchy růstu u dětí, anémie, špatný vývoj kostí, malabsorpční syndrom nslabost nu dětí typické střevní příznaky, u starších a dospělých spíše mimostřevní p p 220px-Coeliac_Disease_de Celiakie…a její formy pKlasická/klinicky rozvinutá nS poruchou vstřebávání nGIT i extraintestinální projevy pTichá/němá nS chudými příznaky nebo bez příznaků nPozitivní protilátky, atrofie střevní sliznice pSkrytá/latentní nČastěji u dospělých n1. Přítomnost markerů celiakie v krvi, sliznice tenkého střeva bez patologických změn n2. V minulosti zjištěna celiakie, nedodržována dieta, nyní bez markerů v krvi, bez patologických změn nLze předpokládat zánik klků → nutno sledovat Celiakie…diagnóza pPrůkaz sérových vysoce specifických tkáňových protilátek ve třídě IgA (markery celiakie) nantiretikulární nproti endomysiu nproti tkáňové transglutamináze nproti gliadinu pBiopsie střevní sliznice nZánik klků tenkého střeva n pRozšíření celiakie v populaci a diagnóza??? n Celiakie…léčba pBezlepková dieta/gluten-free diet pÚplné vyloučení lepku ze stravy pNeexistuje částečně porušovaná BLP dieta, buď je přísná nebo není žádná pceloživotní (i po vymizení komplikací) pBLP dieta – plnohodnotná pPsychická i finanční náročnost p logo_huge Celiakie…bezlepková dieta pZákladem bezlepkové diety je naprosté vyloučení pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich. p pZakázané potraviny: pPšenice (včetně špaldy), ječmen, žito, žitovec (triticale), bulgur, kuskus, oves a veškeré výrobky, které je obsahují: pVýrobky z mouky – pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky pVločky, snídaňové cereálie, kroupy, krupky, lámanka, krupice pRostlinné náhražky masa (vysoký obsah lepku) pMelta, kávoviny, pivo p p Je nutné se vyhýbat i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek, nebo u kterých v průmyslovém provedení není jisté, zda obsahují lepek. U takových potravin je třeba sledovat složení pPolévky, omáčky pKečupy, majonézy, dresinky, sójová omáčka, dochucovadla pUzeniny, konzervy, paštiky, výrobky z mletého masa pKypřící prášky, pudinky, cukrovinky, zmrzliny p Celiakie…bezlepková dieta pPovolené potraviny: pVýrobky přirozeně bezlepkové – brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amaranth, quinoa, proso (jáhly) a výrobky z nich (např. mouka, škroby, krupice,…) pVýrobky označené jako bezlepkové nebo ty, které lepek neobsahují p pDalší přirozeně bezlepkové nmaso, ryby, drůbež, ořechy a semena, ovoce a zelenina, mléko, většina sýrů, tvarohů a jogurtů, olej, máslo, margarín, jednodruhové koření a bylinky p p p p Celiakie…v kuchyni pZabránit styku potravin bezlepkových s potravinami s lepkem (při skladování a přípravě pokrmů) pPracovní plochu udržovat stále čistou (bez drobků) pUchovávání BL potravin odděleně (komoda, zásuvka, police… např. dítě ví, kam má sáhnout) pDřevěné pomůcky (prkénka, vařečky a další kuchyňské náčiní se vymývají nedokonale pMáslo nabírat pouze nožem, který nedošel do styku s pečivem s obsahem lepku pNůž po použití krájení lepkového pečiva pPečivo s lepkem nedávat do košíku s bezlepkovým pSlévání těstovin přes sítko – nejdříve bezlepkové těstoviny, pak obyčejné pFritovací olej, který byl použit na pokrmy s lepkem již nepoužívat k přípravě pokrmů bez lepku p p Děkuji za pozornost p p p„…co pro jednoho je potravou, ppro jiného je jedem.“ p p Lukrecius klas