MÝTY A FAKTA VE VÝŽIVĚ Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu Mýty zakazují, doporučení pozitivně doporučují http://www.ulekare.cz/dbpic/potravinova_pyramida_new http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/USDA_MyPlate_green.jpg http://hrsbstaff.ednet.ns.ca/mstoilov/Health/food_guide_big.gif https://media.lanecc.edu/users/naylore/225Articles/images/JapaneseFoodGuideSpinningTop.jpg http://media.web.britannica.com/eb-media/04/82104-004-53FE9253.jpg Obrazová výživová doporučení prezentují převod doporučení pro energii a živiny na potraviny, tj. do formy v praxi lépe využitelné. •Zdroj: http://www.pandemie.cz/dokumenty/uzitecne_letak_vyzivove_doporuceni.pdf •CO JÍST A KOLIK? •„Tmavá barva pečiva znamená, že je celozrnné“ •„Mrkev je sladká a proto by se měla jíst jen 1-2krát týdně“ •„Člověk je jediný savec, který v dospělosti konzumuje mléko“ •„Rostlinné tuky jsou zdravé a živočišné nezdravé“ http://www.ulekare.cz/dbpic/potravinova_pyramida_new •„Mám zvýšenou hladinu cholesterolu – nesmím jíst vejce!“ •„Ovoce dopoledne, zeleninu odpoledne“ •„Ovocné šťávy nahradí porci ovoce“ •„Sladit medem je zdravé“ •MÝTY… „Tmavá barva pečiva znamená, že je celozrnné“ •Zákon o potravinách 110/1997 Sb. , vyhláška. č. 333 pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta: •Celozrnným výrobkem se rozumí výrobek, ve kterém je použito nejméně 80 % celozrnných mouk (nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky) • • • • •CEREÁLNÍ VÝROBEK NEZNAMENÁ CELOZRNNÝ •Za celozrnné lze považovat například ovesné vločky, mouky z celých zrn jakékoliv obiloviny, bulgur (nalámaná celozrnná pšenice), rýži natural „Ovoce dopoledne, zeleninu odpoledne“ „Ovocné šťávy nahradí porci ovoce“ C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Downloads\foto-2 (1).jpg C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Downloads\foto-9 (1).jpg •„Mrkev je sladká a proto by se měla jíst •jen 1-2krát týdně“ Ovoce/zelenina Celkové sacharidy (v g/ 100 g) Česnek 28,9 Banány 21,6 Brambory zimní 15,6 Víno – hrozny 15,2 Třešně 13,4 Švestky 12,4 Cibule 6,6 Citróny 6,1 Mrkev 6,1 Česnek •Zdroj: www.czfcdb.cz „Člověk je jediný savec, který v dospělosti konzumuje mléko“ PROBLÉM mléčná bílkovina X mléčný cukr •ALERGIE ….na bílkovinu •Výskyt: 1-3 % dospělých •INTOLERANCE …. cukru •Výskyt: různý VÝSKYT LAKTÓZOVÉ INTOLERANCE VE SVĚTĚ PROBLÉM mléčná bílkovina X mléčný cukr •ALERGIE ….na bílkovinu •Výskyt: 1-3 % dospělých •Řešení: naprosté vyloučení všech potravin obsahujících mléčnou bílkovinu •INTOLERANCE …. cukru •Výskyt: různý • primární X sekundární LI •Řešení: mléčné výrobky se konzumovat mohou, sledován je však obsah mléčného cukru • OBSAH LAKTÓZY V MLÉCE A MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH Potravina Obsah laktózy (g/100 g) Velikost obvyklé porce Obsah laktózy v porci (g) Lidské mléko 7,2 - - Mléko (kravské, kozí, ovčí) 4,4 – 5,1 250 ml 11,0 – 12,3 Jogurt 4,1 150 ml 6,2 Kefír 3,8 200 ml 7,6 Tvaroh měkký 3,5 100 g 3,5 Cottage 2,2 100 g 2,2 Sýry (eidam, niva, hermelín) 0,4 -1,3 50 g 0,2 - 0,7 Smetana (30 % tuku) 3,1 15 ml 0,5 C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Downloads\foto-6 (1).jpg Co sní rodiny za týden? „Mám zvýšenou hladinu cholesterolu – nesmím jíst vejce!“ •CHOLESTEROL •Výskyt: ve všech buňkách živočišného původu - vnitřnosti (vepřová játra 300 mg/100 g) - vaječný žloutek (cca 250 mg/1 žloutek) - máslo (240 mg/100 g) - mléčné výrobky s vysokým množstvím tuku •Význam: - součást buněčných membrán - výchozí materiál pro tvorbu žlučových kyselin, steroidních hormonů a vitaminu D - podstatná součást žluče • •…HLADINU CHOLESTEROLU OVLIVŇUJÍ TUKY VE STRAVĚ „Rostlinné tuky jsou zdravé a živočišné nezdravé“ •PALMOVÝ TUK •ŘEPKOVÝ OLEJ •LNĚNÝ OLEJ Palmový tuk Řepkový tuk „Sladit medem je zdravé“ ? MED CUKR ŘEPNÝ CUKR TŘTINOVÝ Energie/ 100 g 1390 kJ 1700 1680 Množství sacharidů/ 100 g 81,7 g 99,8 g 98,9 g 1 lžička 15 g 5 g 5 g Med včelí Cukr řepný, bílý Cukr třtinový •Zdroj: www.czfcdb.cz Zdroje soli Celkové množství (v g/ 100 g) Šunkový salám 3,3 Eidam 1,8 Balkánský sýr, niva 4,5 Chipsy 1,5 Popcorn 3,0 Bílý rohlík 1,5 Chléb pšeničný bílý 1,3 •1 g Na = 2,5 g soli •Denní doporučené množství: •do 5 g • SŮL •Zdroj: www.czfcdb.cz DENNÍ DOPORUČENÉ MNOŽSTVÍ VODY Příjem vody = 65 % z tekutin a mléka + 25 % z potravy + 10 % z vlastního metabolismu VĚK DENNÍ POTŘEBA VODY (v ml/kg ideální tělesné hmotnosti) 1 – 3 95 4 – 6 75 7 – 9 60 10 – 12 50 13 – 18 40 19 – 50 35 >50 30 Těhotné 35 Kojící 45 ZDROJE INFORMACÍ – OBALY POTRAVIN C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\FOTO\BROŽURA\obaly\foto-1.jpg C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\FOTO\BROŽURA\obaly\foto-2.jpg ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ NA OBALECH C:\Documents and Settings\Verunka\Plocha\obaly-6 (2).jpg •Seznam schválených tvrzení: •Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 a č. 536/2013 ZDROJE INFORMACÍ: www.bezpecnostpotravin.cz www.spolvyziva.cz www.szu.cz www.mzcr.cz www.foodnet.cz Informační systém PK ČR – foodnet.cz DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST http://www.ulekare.cz/dbpic/potravinova_pyramida_new