DIETNÍ SYSTÉM Mgr. Jana Spáčilová Obraz033 Obědové menu NUTRIČNÍ TERAPEUT!!! ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ ¢ DIETA… ¢Strava zohledňující specifické požadavky na složení, energetickou hodnotu, technologickou úpravu, které vyžaduje onemocnění pacientů ¢Snídaně 25 % (energetických %) ¢Přesnídávka 10 % ¢Oběd 30 – 35 % ¢Svačina 10 % ¢Večeře 20 – 25 % ¢II. večeře některé diety Význam diety: ¢Nutriční – pokrytí předpokládaných nutričních potřeb ¢Výchovný – poučení o výběru potravin a přípravě stravy v domácím prostředí ¢Psychologický – prostředník kontaktu s ošetřujícím personálem a ostatními pacienty ¢ ¢ Expedice pacientské stravy Dieta… ¢ ¢ ¢ ¢chutná, estetická, zdravotně nezávadná ¢předepisuje lékař, dohlíží nutriční terapeut – denně záznam do dokumentace ¢příprava centralizovaná v kuchyni ¢transport na oddělení – termosový nebo tabletový systém ¢doba výdeje stanovena v domácím řádu ¢pitný režim ¢ Dietní menu Tabletový systém… ¢ Expedice pacientské stravy Výdej stravy na oddělení… ¢ Výdej stravy na oddělení DIETNÍ SYSTÉM… ¢A) Základní diety ¢B) Speciální diety ¢C) Standardizované diety —připravují se pro malý počet pacientů —mohou být podávány dlouhodobě i celoživotně, proto v těchto případech mají být nutričně vyvážené a plnohodnotné —mohou být variabilní – měnit své složení nebo technologickou úpravu podle stavu pacienta —řadíme mezi ně i diety před některými vyšetřeními (př. vyšetření na skryté krvácení) ¢ A) ZÁKLADNÍ DIETY ¢0 – tekutá ¢1 – kašovitá šetřící ¢2 – šetřící ¢3 – základní ¢4 – s omezením tuků ¢5 – s omezením zbytků ¢6 – s omezením proteinů ¢8 – redukční ¢9 – diabetická ¢10– neslaná šetřící ¢11 – výživná ¢12 – strava batolat (pro děti od 1 – do 3 let) ¢13 – strava dětí ¢14 – speciální dietní postupy (výběrová) ¢15 – vegetariánská B) SPECIÁLNÍ DIETY ¢0 S – čajová dieta —Pouze čaj, po lžičkách. ¢4 S – s přísným omezením tuku —Podává se pacientům v akutním stavu infekční hepatitidy, zánětu žlučníku, první dny po žlučníkovém záchvatu, první dny po cholecystektomii, pacientům s akutní nekrózou pankreatu v prvních dnech po absolutní hladovce. Vhodná u pacientů v akutním období infarktu myokardu. ¢9 S – diabetická šetřící —Pro diabetiky se současnými vleklými onemocněními zažívacího ústrojí (vředová choroba, choroby žlučníku, jater, dyspeptický syndrom, vleklý zánět pankreatu,…) C) STANDARDIZOVANÉ DIETY ¢BLP - dieta bezlepková ¢P - dieta při akutní pankreatitidě ¢S/35 - dieta při chronickém selhání ledvin ¢8 S - přísné redukční individuální postupy ¢BL - dieta bezlaktózová ¢ ¢při fenylketonurii ¢diety před vyšetřením ¢0 – tekutá ¢Indikace: podává se krátkodobě při poruchách polykání, po úrazech čelisti, po stomatologických operacích apod. ¢Neplnohodnotná dieta, vhodná ke krátkodobému podávání. ¢Často doplněná o přídavky - nutridrinky, řídké pudinky, mléčné koktejly, dětské výživy, šlehaný tvaroh a ředěný pribináček ¢Základ studených jídel je mléko a tekuté ml. výrobky. Teplé pokrmy – krémové polévky, řídké kaše, omáčky…Při poruše laktózové tolerance mléko nahrazeno čajem, ovocnými šťávami. ¢ ¢1 – kašovitá šetřící ¢Indikace: poruchy žvýkání (např. senioři), polykání (po radioterapii, chemoterapii, CMP), stavy po úrazech a chirurgických výkonech v oblasti dutiny ústní, krku a horní části GIT ¢Je plnohodnotnou dietou – vhodnou i do domácího ošetření. ¢Kašovitá strava bez ostrého koření, nenadýmavá, šetřící. Vaření, pečení, dušení – po dokončení úprava do kašovité formy. ¢ ¢2 – šetřící ¢Indikace: pro pacienty s kožními chorobami a alergickými projevy, onemocnění žaludku ¢Plnohodnotná dieta, vhodná i do domácího ošetření. Bez ostrého koření, nenadýmavá. ¢ ¢3 druhy šetření: ¢Chemické —pikantní koření, přepálené tuky, alkohol, černá káva, nápoje s CO2, solení, překyselení, extraktivní látky z masa, látky vzniklé pečením/pražením škrobnatých potravin ¢Mechanické —jadérka ovoce, ořechy, mák, syrová zelenina, tuhé slupky, šlachy, blány na mase, kůrka chleba ¢Termické —ne příliš studené ani horké pokrmy/nápoje ¢ ¢ ¢3 – základní ¢Indikace: u pacientů bez dietního omezení ¢Složení diety odpovídá doporučením správné výživy. Dieta vhodná do domácího ošetření. ¢ ¢4 - s omezením tuků ¢Indikace: poruchy trávení, onemocnění jater, pankreatu, žlučníku, po mononukleóze, hepatitidě, chirurgických výkonech na GIT, u dialyzovaných pacientů apod. ¢Plnohodnotná dieta, vhodná i do domácího ošetření. ¢Lehce stravitelná, nenadýmavá, šetřící, nedráždivá. ¢Vaření-pečení-dušení-zapékání ¢Nevhodné – tučná masa, ostré koření, většina uzenin, majonézy, nadýmavé pokrmy, čerstvé kynuté pečivo ¢ ¢5 – s omezením zbytků ¢Indikace: chronická zánětlivá onemocnění střev, průjmy po radioterapii a chemoterapii, operace střev apod. ¢Lehce stravitelná, nenadýmavá, nedráždivá, šetřící. ¢Výběr potravin a technologická úprava šetří střevo mechanicky – nesmí obsahovat nestravitelné zbytky, hrubou vlákninu, slupky ani zrníčka omezena syrová zelenina a ovoce (vit. C???) ¢Dieta má druhou večeři ¢Vhodná do domácího ošetření ¢6 – s omezením proteinů ¢Indikace: onemocnění ledvin, zejména konzervativně léčená renální insufficience. ¢Tato dieta se nedoporučuje u dialyzovaných pacientů ¢Maso v povolené dávce, omezujeme rostlinné bílkoviny. Omezena také sůl a dráždivé koření. ¢Vhodná do domácího ošetření. ¢ ¢8 – redukční ¢Indikace: dieta pro obézní pacienty i diabetiky i pro pacienty s nadváhou. ¢Dieta má druhou večeři, většinou ovoce. ¢Bez polévek, smažených pokrmů, knedlíků, volných tuků (máslo). ¢Dávky příkrmů a pečiva jsou oproti ostatním dietám menší. ¢Vhodná do domácího ošetření. ¢ ¢9 – diabetická ¢Indikace: základní diabetická dieta, většinou používaná pro diabetiky II. typu, vhodná i pro pacienty s poruchou lipidového metabolizmu ¢6 denních dávek ¢Přesnídávka se podává současně se snídaní (ovoce) ¢Z pečiva se podává především chléb, příp. celozrnné pečivo, pro kašovité diety veka ¢Dieta má druhou večeři - pečivo, bílkovinná potravina, ovoce nebo zelenina ¢Vhodná do domácího ošetření. ¢ ¢ ¢ ¢ ¢10 – neslaná šetřící ¢Indikace: otoky, onemocnění srdce a cév. ¢Dlouhodobé podávání prohlubuje nechutenství, a proto se od podávání této diety ustupuje. Dieta není vhodná pro dlouhodobé podávání v domácí péči. ¢K přípravě pokrmů se nepoužívá sůl a slané potraviny. Nevhodné jsou sýry, uzeniny, konzervy, kořenící směsi, slané pečivo (keksy), brambůrky, slané tyčinky apod. ¢ ¢11 – výživná ¢Indikace: malnutrice, nádorová onemocnění, realimentace po těžších operacích a chronických infekcích (tuberkulóza, cystická fibróza), období rekonvalescence. ¢Výživná dieta s fyziologickým poměrem živin, se zvýšenou energetickou hodnotou a vyšším množstvím bílkovin, má druhou večeři. ¢Vhodná do domácího ošetření. ¢ ¢12 – strava batolat ¢Indikace: strava batolat, vzhledem ke své konzistenci dieta využívána i pro starší děti po adenotomii, ošetření zubů, operacích dutiny ústní, těžkých stavů po úrazech, možná pro seniory. ¢Kašovitá, lehce stravitelná, nenadýmavá, nedráždivá, technologická úprava stravy odpovídá potřebám dětí 1-3 roky. Výběr potravin se řídí doporučením pediatrů a poznatky o výživě dětí. ¢Pro děti vyšší věkové kategorie je neplnohodnotná, určená pouze ke krátkodobému podávání. ¢ ¢13 – strava dětí ¢Indikace: u dětí bez dietního omezení (4-14 let) ¢Dle věkové kategorie (4-6, 7-11, 11-14) ¢ ¢14 – speciální dietní postupy ¢Indikace: výběrová dieta u pacientů s malnutricí nebo s nutným individuálním přístupem. Výběr pokrmů provádí NT spolu s pacientem dle jídelního lístku, zohledňuje doporučení lékaře a výživové potřeby pacienta. ¢ ¢15 – vegetariánská strava ¢Indikace: vhodná pro pacienty, kteří odmítají jíst maso a masné výrobky. Jedenkrát týdně je zařazeno drůbeží maso nebo ryba. ¢Bílkoviny masa nahrazeny mlékem, ml. výrobky, vejci, sójou, luštěninami. Strava obsahuje potřebné množství ovoce a zeleniny. ¢Nevhodná pro děti. Vhodná do domácího ošetření. Možnosti diet… ¢různé kombinace ¢ml ¢G ¢N ¢i ¢bez vaj. ¢bez ryb ¢BLP ¢BL ¢ ¢ B) SPECIÁLNÍ DIETY ¢0 S – čajová dieta —před a po operaci, při úplné EV, PV, při krátkodobém hladovění (pokud je pacient v dobrém výživovém stavu) —žádná strava, pouze čaj —O S + sipping (2x/den) ¢4 S – s přísným omezením tuku —biliární potíže, ak. pankreatitida po odeznění potíží, průjmy —neplnohodnotná, nevhodná do domácího ošetření ¢9 S – diabetická šetřící —DM s poruchou trávení, s onem. žlučníku, jater, slinivky, po žloutence apod. —vhodná i do domácího ošetření C) STANDARDIZOVANÉ DIETY ¢BLP - dieta bezlepková ¢P - dieta při akutní pankreatitidě ¢S/35 - dieta při chronickém selhání ledvin ¢8 S - přísné redukční individuální postupy ¢BL - dieta bezlaktózová ¢ DĚKUJI ZA POZORNOST ja.spacilova@gmail.com 1385674_10151719388715976_548203979_n srdce z bobulí