FenylketonurieFenylketonurie Osnova • Dědičné poruchy metabolismu (DPM) • Novorozenecký skreening • Fenylketonurie (PKU) • Dieta při fenylketonurii • Maternální PKU Dědičné poruchy metabolismu • geneticky podmíněné choroby, které ovlivňují metabolické dráhy v našem těle, • široká a různorodá skupina diagnóz (400) • Průběh onemocnění: relativně lehké x závažné x smrtelně závažné • narušují metabolizmus prakticky všech typů látek DPM • Příčinou onemocnění je deficit aktivity enzymu, jeho aktivátoru či transportního proteinu • Důsledkem je hromadění substrátu či jeho patologických metabolitů, chybění produktu • Incidence všech DPM je 1:1 000 DPM - genetika Rozdělení DPM: • Poruchy metabolismu AMK a peptidů • Poruchy metabolismu organických kyselin • Poruchy metabolismu uhlohydrátů • Poruchy metabolismu ketolátek • Poruchy metabolismu lipidů a lipoproteinů • Poruchy metabolismu vápníku • Poruchy metabolismu kovů • Poruchy metabolismu cholesterolu, žlučových kyselin • Poruchy metabolismu vitamínů • Poruchy metabolismu pojivové tkáně • Hyperamonémie a poruchy cyklu močoviny • Poruchy oxidace MK • Lyzozomální poruchy • Peroxizomální poruchy • Kongenitální laktátová acidóza a metabolická myopatie • Poruchy membránového transportu • Poruchy glykosylace (CDG syndrom) • DPM bílkovin, • DPM sacharidů, • DPM tuků, • DPM vitaminů, • DPM stopových prvků Novorozenecký screening • aktivní celoplošné vyhledávání chorob u novorozenců v jejich časném, preklinickém stádiu • Screening se provádí metodou odběru suché kapky krve z patičky na filtračním papírku – tzv. novorozenecké screeningové kartičce. • vyhledávání onemocnění na základě stanovení koncentrace specifické látky (event. i průkazu genové mutace) Odběr suché kapky krve z patičky Postup • odběr vzorku se provádí z patičky novorozence cca za 48–72hodin po porodu • novorozenec s hmotností pod 1500 g, 8.–14. den po narození nebo po dosažení hmotnosti 1500 g → zopakovat odběr, • Kapka krve na novorozeneckou screeningovou kartičku • Po zaschnutí do laboratoře Zakladatel Za zakladatele novorozeneckého screeningu je považován pan profesor Robert Guthrie (1916-1995) z New Yorku, v roce 1963 vynalezl a v roce 1965 zavedl do celoplošného provádění jednoduchou, levnou a spolehlivou metodu pro novorozenecký screening fenylketonurie (bakteriální inhibiční test – bacilus subtilis, minulost). Novorozenecký screening (od 1. 1. 2009) 1. kongenitální hypotyreóza (CH) – vrozená snížená funkce štítné žlázy, 2. kongenitální adrenální hyperplazie (CAH) – vrozená nedostatečnost tvorby hormonů v nadledvinách, 3. cystická fibróza (CF) – vrozená porucha tvorby hlenu, 4. fenylketonurie (PKU) a hyperfenylalaninemie (HPA), 5. leucinóza, nemoc javorového sirupu (MSVID) – porucha látkové výměny větvených aminokyselin, 6. glutarová acidurie typ I (GA I),- porucha met. lysinu a tryptofanu 7. izovalerová acidurie (IVA), - porucha met. leucinu 8. deficit acyl-CoA dehydrogenázy MK se středně dlouhým řetězcem (deficit MCAD), 9. deficit 3-hydroxyacyl-CoA dehydrogenázy MK s dlouhým řetězcem (deficit LCHAD), 10. deficit acyl-CoA dehydrogenázy MK s velmi dlouhým řetězcem (deficit VLCAD), 11. deficit karnitinpalmitoyltransferázy I (deficit CPT I), 12. deficit karnitinpalmitoyltransferázy II (deficit CPT II), 13. deficit karnitinacylkarnitintranslokázy (deficit CACT Centra DPM v ČR 1. Klinika dětí a dorostu, FNKV Praha 1. Ústav dědičných metabolických poruch, VFN Praha 1. Ambulance pediatrie a dědičných poruch metabolismu, FN Brno Fenylketonurie • http://www.ceskatelevize.cz/porady/109594661 0-diagnoza/tagy/fenylketonurie/123- fenylketonurie/ • Incidence 1:10 000 živě narozených dětí • Finsko (1: 100 000) • Černošská populace USA (1:50 000), • Irsko (1: 4500), • Nejvyšší u waleských Romů (1:40). Metabolismus fenylalaninu Porucha metabolismu Phe 1. Poruchy ve fenylalaninhydroxyláze (PAH) 2. v tvorbě/v recyklaci BH4 1. Defekt v systému fenylalaninhydroxylázy • Omezená hydroxylace fenylalaninu na tyrosin, • Phe transaminován na fenylpyruvát, který se pak dostává ve zvýšeném množství do moče, odtud termín fenylketonurie • akumulace fenylalaninu v buňkách lidského organismu o genetický defekt v enzymu PAH o odchylky v syntéze nebo metabolismu kofaktoru tohoto enzymu 2. Defekt v tvorbě a regeneraci či recyklaci tetrahydrobiopterinu (BH4) • Při porušení je narušen metabolismus fenylalaninu a také metabolismus tyrosinu a tryptofanu • KO: bez léčby neurologická poškození: patologický a variabilní tonus, abnormální pohyby, dráždivost a letargie, křeče, mikrocefalie, progresivní zpoždění vývoje • Nereagují na dietní léčbu bez fenylalaninu. • Th: dodávka perorálního tetrahydrobiopterinu Klasifikace Název Plasmatická koncentrace fenylalaninu před terapií Aktivita PAH Těžká fenylketonurie 1200 µmol/l Méně než 1 % Mírná fenylketonurie 600-1200 µmol/l 1-5 % Mírná hyperfenylalninémie 120-600 µmol/l Více něž 5 % Hyperfenylalaninemie x fenylketonurie Porucha je podmíněna funkčním omezením enzymu PAH (98%) Fenylalanin • Esenciální AMK • Ve stravě musí být malé množství • Vyskytuje se ve všech bílkovinách • 1 g bílkovin = 27-56 mg Phe (dle druhu potravin) • Normální hodnota Phe v krvi jsou 2 mg/dl (120µmol/l) Problémy při nedodržování diety: • těžká mentální retardace (IQ<50), • zápach připomínající myšinu, • ekzém, menší pigmentace vlasů, kůže a duhovky, menší vzrůst, mikrocefalie a neurologické postižení • změny kostní denzity • poruchy chování, které zahrnují hyperaktivitu, mimovolní pohyby, agresivitu, sociální izolaci • obezita, poruchy metabolismu tuků, • úzkostná porucha, • agresivita, snížená koncentrace, náladovost, • impotence u mužů, • pyromanie, • neschopnost dokončit školu. Cíl léčby snížit hladiny fenylalaninu Léčba by měla začít ihned po jejím zjištění, nejdéle však 7. -10. den po narození Dieta by měla být dodržována po celý život. Dieta se s věkem postupně uvolňuje. K přísné dietě by se měly vrátit ženy v průběhu těhotenství. Dietní opatření I • Nízkofenylalaninová dieta → nízkobílkovinná dieta • Použití směsí AMK bez fenylalaninu • Tyrozin se stává esenciální AMK • Dieta je celoživotní Dietní opatření II • čtyři základní principy:  Vyloučení jídel s vysokou koncentrací fenylalaninu týká se převážně potravin živočišného původu  Neomezený příjem potravin s velmi nízkým až žádným obsahem fenylalaninu  Vypočtené množství vybraných přirozených a vyrobených jídel se středním obsahem fenylalaninu (> 30 mg /100 mg)  Vypočtené množství směsi aminokyselin bez fenylalaninu obohacené o vitaminy, minerální látky a stopové prvky. Dietní opatření III Forma onemocnění Tolerance Phe Povolené množství bílkovin Klasická PKU 300-450 mg Phe/den 6-9 g/den HPA – mírná forma Až 800 mg Phe/den až 16 g/den Dietní opatření IV • Zakázané – Maso: vepřové, hovězí, telecí, skopové, králík, zvěřina, kuře, ryby, vnitřnosti,… – Masné výrobky: veškeré uzeniny (měkké i trvanlivé salámy, klobásy, párky, šunka, paštika), masové konzervy – Mléko, MV: sýry, tvaroh, jogurt, smetana, šlehačka, sušená mléka, zmrzlina – Vejce: celá vejce, bílek, žloutek, sušená vejce – Pečivo: rohlíky, chléb, sladké pečivo (koblihy, koláče, bábovka, buchty, zákusky), strouhanka, trvanlivé pečivo (sušenky, oplatky, křupky, slané pečivo) – Cukrovinky: čokoláda, čokoládové bonbóny, želatinové bonbóny – Ořechy: vlašské, arašídy, kešu, Para, mák – Sušené ovoce: meruňky, švestky, rozinky, banán, ananas, kokos – Obiloviny: ovesné vločky, krupice, mouka (pšeničná, ovesná, žitná, rýžová, sójová), vaječné těstoviny, špagety, corn flakes, knedlíky z prášku – Luštěniny: čočka, fazole, hrách, sója, sójové maso,… Dietní opatření V • Dovolené omezeně – Brambory a bramborové výrobky: dle předepsaného množství – Rýže: dle předepsaného množství – Zelenina: špenát, kapusta, zelí, květák, steril. hrášek, kukuřice, zelené steril. fazolky – Ovoce: banány, pomeranče, mandarinky – Ostatní: kečup, hořčice, majonéza Dietní opatření VI • Dovolené – Cukr a cukrovinky: med, džemy, ovocné želé, tvrdé kyselé bonbóny, ovocné lipo, lízátka – Tuky: máslo, sádlo, Perla, Rama, Flora, Hera, rostlinné oleje – Nízkobílkovinné pečivo: Tmavý a světlý chléb PKU, křehký chléb Protam, sladké pečivo (ovocný chlebíček, linecké pečivo, sladké keksy, medovníčky) – Ostatní: kompoty, zeleninový bujón, minerálky, limonády slazené cukrem – Obiloviny: těstoviny PKU (polévkové nudle, hvězdičky, mušle, kolínka, fleky), mouka Apromix, Vitaprotam, na zahuštění – Maizena, Solymyl Dietní opatření VII • Nápoje, které lze podávat volně – Hořký čaj, čaj s citrónem, slazený čaj s cukrem, medem, perlivé i neperlivé vody, minerální vody bez příchutě i s příchutí (slazené cukrem), ovocné šťávy ředěné vodou (1:3) • Nápoje nevhodné – Light nápoje slazené aspatamem, 100 % džusy • Nápoje mléčné (musí se počítat, dle rozpisu) – Bílá káva ze šlehačky Hole, bílá káva ze smetany ke šlehání 33 % tuku, kakao ze šlehačky Hole, kakao ze smetany ke šlehání 33 % tuku Ovoce Obsah Phe (mg) v 100 g produktu Jablko letní 9 Hruška 14 Švestky 16 Broskve 18 Kiwi 35 Mandarinka 93 Pomeranč 121 Banán 65 Ovoce Obsah Phe (mg) v 100 g produktu V čerstvém stavu V sušeném stavu Jablko letní 9 42 Hruška 14 88 Švestka 16 61 broskev 18 68 fík 35 94 Zelenina a výrobky z ní Obsah Phe (mg) v 100 g/ 100 ml produktu Kedluben 54 Mrkev 40 Rajče 47 Paprika 54 Okurka 14 Salát hlávkový 96 Kečup 201 Rajčatový protlak 336 Čistý zeleninový vývar 15 Zeleninová pol. (nezahuštěná, bez vajec, masa, těstovin) 20 Výpočet Phe v potravinách • Výpočet: obsah v gramech x (obsah Phe v 100 g / 100g) • Hruška váží 130 g • 100g hrušky obsahuje 14 mg Phe • 1g hrušky obsahuje 14/100= 0,14 mg • 130g hrušky obsahuje 130 x 0,14 = 18,2 mg Phe Vypočítej • Kolik Phe má 40 g čerstvých švestek?? • Jaký je to rozdíl oproti 40 g sušených švestek?? • 100g čerstvých švestek 16 mg Phe /sušených 61 mg Phe • 40g čerstvých švestek obsahuje 40 x (16/100) = 6,4 mg Phe • 40 g sušených švestek obsahuje 40 x (61/100) = 24,4 mg Phe Druh potraviny Průměrný obsah Phe (mg) v 1 gramu bílkovin Čerstvé ovoce 27 Čerstvá zelenina 35 Brambory 49 Pečivo 58 Mléko a MV 51 Vepřové maso 44 Hověží maso 48 Uzeniny 46 Ryby 43 Ořechy 51 Bílek 69 čokoláda 50 sýry 55 Výpočet Phe v potravinách podle obsahu bílkovin • Jogurt – váží 150 g • Na obale je uvedeno, že obsahuje 3 g bílkovin na 100g výrobku • 3 g bílkovin x 51 mg Phe = 153 mg Phe ve 100 g jogurtu • Přepočet na 150 g: 153 x 1,5 = 229,5 mg Phe Vypočítej • Kolik Phe má 30 g čokolády?? Přičemž 100 g čokolády obsahuje 3,5 g bílkovin. • 3,5 x 50 = 175 mg Phe ve 100 g čokolády • 175 x 0,3 = 52,5 mg Phe v 30 g čokolády Potraviny bez PHE • „potraviny bez fenylalaninu“. • Vyhláška 54/2004 o potravinách určených pro zvláštní výživu a způsobech jejích použití, stanovuje požadavky na potraviny bez fenylalaninu: o Potravinami bez fenylalaninu se rozumějí potraviny vyrobené zvláštním technologickým postupem tak, aby obsah fenylalaninu nebyl vyšší než 20 mg ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě. U potravin vyrobených ze surovin přirozeně neobsahujících fenylalanin musí být jeho obsah nulový. Potraviny bez PHE Nízkobílkovinné výrobky • Nízkobílkovinný Chléb, těstoviny, • vaječná náhražka, • nízkobílkovinné mléko, • nízkobílkovinná čokoláda, cornflakes, musli tyčinky, cracery, • Nízkobílkovinná paštika, knedlíky, zmrzlina, sušenky, sýry Hlavní jídlo ze základních surovin • Vařené brambory s máslem + zeleninový salát/ovocný kompot • Dušená rýže s máslem (případně s kečupem) + zeleninový salát • Dušená rýže s cukrem a máslem + ovocný kompot • Vařené brambory + dušená zelenina Hlavní jídlo z NB surovin • Rajská polévka s NB rýží + segedínský guláš s dietním knedlíkem • Omáčka na paprice + NB těstoviny • Kysané zelí + dietní bramborový knedlík • NB palačinky • Těstovinový salát se žampiony (NB těstoviny) Léčebné přípravky • 0-1 rok • Sušená kojenecká výživa s AMK bez Phe • Podobné složení jako mateřské mléko • Lehce stravitelné tuky a sacharidy Léčebné přípravky • Milupa PKU 2 (1-8 let) • PKU Lophlex LQ od 4 let • PKU Anamix Junior (1-10 let) • PKU Anamix (6m-5 let) Léčebné přípravky • 9-14 let Léčebné přípravky • 15 let a více Po přijetí pacienta s PKU do nemocnice 1. Zjistit základní informace: o Doporučená denní dávka fenylalaninu o Druh a doporučená dávka dietních přípravků o Aktuální rozpis jídelníčku + informace o stravovacích preferencích 2. Převzít dietní přípravky potřebné na dobu pobytu 3. Vyžádat si zapůjčení knihy Vaříme zdravě a chutně pro fenylketonuriky 4. Zjistit jméno a spojení na lékaře specializovaného centra 5. Zajistit potřebnou zásobu nízkobílkovinných potravin 6. Informovat pracovníky odborného centra Syndrom maternální PKUSyndrom maternální PKU • Vzniká u žen trpících fenylketonurií, které v době těhotenství nedodržují dietní opatření • Problémy jsou dané vysokou hladinou Phe v krvi těhotné. • Dítě získává živiny z matky • V krevním oběhu nenarozeného dítěte koluje až 2x více Phe než v krvi jeho matky • Nezáleží na tom zda je či není dítě s PKU → poškození nastává téměř vždy Jak došlo k objevu maternální PKU? • 1957 si anglicky profesor Charles Dent • lékaři Lenkeho a Levyho v 80. letech minulého století • definována doporučeni (guide-lines) pro léčbu maternalní PKU. Hlavní následky Sy Maternální PKU • Mentální retardace 92 % • Mikrocefalie 73 % • Nízká porodní hmotnost 40 % • Vrozené vývojové vady 12-15 % Příznaky maternální PKU • mentální postiženi, vrozená srdeční vada, mikrocefalii, nízká porodní hmotnost, riziko spontánního potratu a předčasného porodu, tvářová dysmorfii (zvláštní vzhled v obličeji) a ADHD syndrom (porucha pozornosti a hyperaktivita). • Ditě bývá agresivní, neposedí a nekontroluje svoje impulzivní chování. • Vzácně lze pozorovat i rozštěpové vývojové vady: rozštěp rtu, patra. • V současné době se předpokládá, že fenylalanin poškozuje plod podobným způsobem jako alkohol. Nejčastější chyby a problémy vedoucí k syndromu maternální PKU 1. Není provedeno genetické poradenství před početím, u budoucího otce dítěte, není vyloučeno nosičství PKU. 2. Budoucí maminka otěhotní neplánovaně a přitom nedodržuje nízkobilkovinnou dietu. Má vysokou hladinu fenylalaninu v krvi, která jejího potomka již od početí poškozuje. 3. Pacientka neužívá pravidelně směs aminokyselin bez nebo s nízkým obsahem fenylalaninu, není zvyklá na její chuť a je ji z této formule špatně. 4. Pacientka dietu nedodržuje podle doporučení lékaře metabolického centra. Nedojídá celé množství předepsané aminokyselinové směsi bez nebo s nízkým obsahem fenylalaninu, nedbá na dostatečný přísun cukrů a tuků v jídelníčku, nedostatek energie a bílkovin ve stravě. 5. Pacientka nechodí do metabolického centra na pravidelné kontroly. Pacientka nepodstoupí genetické prenatalní ultrazvukové vyšetřeni plodu ve 12., 20.–22. a 30.–32. týdnu gravidity jako prevenci vrozených vývojových vad plodu. Nejčastější chyby a problémy vedoucí k syndromu maternální PKU II 1. Pacientka neposílá pravidelně suchou kapku krve z místa bydliště ke kontrole fenylalaninu v krvi. 2. Může se stát, že budoucí maminka nemá podporu rodiny a partnera. Cíti, že sama problém nezvládne, ale neví, kam se má obrátit a raději problém neřeší. 3. Pacientka kuřačka si mysli, že jedna cigareta denně neškodí!!! 4. Často poruchy intelektu, emocí a nízký sociálně – ekonomický standard pacientek významně negativně ovlivňuji výsledek probíhající gravidity. 5. Potraviny, které obsahují sladidlo aspartam, nepatří do jídelníčku pacienta s PKU. 6. Nedodržování nizkobilkovinné diety celoživotně významně negativně ovlivňuje budoucí rodičovství pacientek s PKU. 7. Každé těhotenství je zatíženo rizikem 3–5 %, že se může narodit dítě s nějakou vrozenou vývojovou vadou. Doporučení • před početím genetická porada s partnerem a zátěžový test s L–Phe u partnera k vyloučení nosičství PKU, DNA analýza a PAH genu, • 3 – 6 měsíců před početím nutná přísná nízkobílkovinná dieta s nižším obsah Phe ve stravě, • cílové hodnoty v krvi 1–4 mg/dl (zdravé dítě), • ve 12., 20., 32. týdnu gravidity– genetický ultrazvuk plodu, • ve stravě minimálně 75 g B/den a ne méně než 2 500 kcal, • suplementace vitaminu – zvlášť kyselina listová a pyridoxin, • pravidelné kontroly, včetně biochemie a krevního obrazu – 1x za měsíc i častěji podle individuální potřeby.