BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, 625 00 Brno e-mail: aperina@med.muni.cz vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452 Potravina •Potravina jakákoliv látka nebo výrobek, zpracovaná částečně zpracovaná nebo nezpracovaná, která je určena ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně přepokládat, že je člověk bude konzumovat. •Doplňky stravy –Potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitamínů, minerálních látek, popř. dalších látek s fyziologickým účinkem •Potravina pro zvláštní výživu •Kojenecká výživa, dětská výživa, nízkoenergetická výživa, potraviny pro zvláštní lékařské účely, potraviny bez fenylalaninu, s nízkým obsahem laktózy, bezlaktózové, potraviny pro sportovce https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/%22Miracle_Cure!%22_Health_Fraud_Scams_(8528312 890).jpg https://www.pharmacyonclick.gr/image/cache/data/prev/NUTRICIA%20NUTRISON%20MULTIFIBRE-250x200.jpg © PharmacyOnClick ® Nutricia Medical Nutrition V klinické praxi ošetřovatelského personálu je nezbytné umět rozlišit, v kterých případech se jedná ještě o výživu a v kterých případech se již jedná o podávání léčivé látky (neostrá hranice hlavně v případě enterální klinické výživy). V případě výživy je základním kritériem bezpečnost, zatímco v případě léčiv je kritériem prospěch převyšující případné riziko (= nežádoucí účinek) léčiva. http://www.nutridrink.cz/forticare.html# http://www.vyzivavnemoci.cz/produkty/nutrison-standard-14/ Pokrm ●Potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci −Stravovací služby: hostinská živnost, školní jídelna, menza, stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, stravování fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, stravování fyzických osob v rámci zdravotních a sociálních služeb, stravování zaměstnanců, podávání občerstvení, podávání pokrmů jako součást ubytovacích služeb, podávání pokrmů jako součást služeb cestovního ruchu –(Zákon o ochraně veřejného zdraví) V ošetřovatelské praxi se setkáváme s pokrmy připravenými z potravinami (terminologická poznámka). O bezpečnost potravin, resp. pokrmů je nutné pečovat i v lůžkovém zdravotnickém zařízení, viz vyhl. č. 306/2012 Sb. Kdy je potravina/pokrm bezpečná? ●Nevzniká-li jakákoliv škodlivost pro zdraví z pohledu účinků ●Krátkodobých ●Dlouhodobých ●Na zdraví dalších generací ●Kumulativně toxických ●... a to s ohledem na zvláštní citlivost určité skupiny strávníků • •Notifikační povinnost •Srov. Risk-benefit analýza při registraci léčiv. Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů ●Biologická nebezpečí −Patogenní mikroorganismy: −Kampylobakterióza −Salmonelóza −Bakteriální intoxikace (stafylokoková enterotoxikóza) −virové nákazy (enteroviry) −Listerióza −Enterobacter sakazakii (počáteční kojenecká výživa) Salmonelóza: gastroenteritida, pokud dojde k nosičství, bývá přechodné. Ve velmi nízkém procentu případů systémové infekce, vč. intrauterinních. Typický přenos potravinami, infekční dávka pravděpodobně velká. Listeria monocytogenes: chřipkové příznaky, gastrointestinální infekce, sepse. Nárůst počtu případů obrazem cíleného sledování i změn na trhu s potravinami (obliba potraviny k přímé spotřebě – tzv. Ready To Eat, zchlazené pokrmy) a měnící se vnímavosti populace (více závažných diagnóz). Pozornost věnovat hlavně seniorům v domácí péči. Intoxikace: bakterie tvoří toxin, sám původce již nemusí být přítomen. Nejznámější stafylokokový enterotoxin: produkují toxinogenní kmeny Staphylococcus aureus, rizikové nosičství na kůži a sliznicích u pracovníků v potravinářství. Relativní vnímavost k infekci Listeria monocytogenes v porovnání se zdravým člověkem (Lund BM, 2009; doi 10.1016/j.jhin.2009.05.017) Věk nad 60 r 2,6 Věk nad 65 r 7,5 Novorozenci 14 Alkoholismus 18 Inzulin non-depedentní DM 25 Inzulin dependentní DM 30 Gynekologické kancerózy 66 Karcinom močového měchýře a prostaty 112 Nenádorové onem. jater 143 Karcinom GIT a jater 211 Karcinom plic 229 Dialyzovaný pacient 476 AIDS 865 Leukemie 1383 Transplantovaný pacient 2584 Zdroj: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019567010900231X (licence MU) Citace: Barbara M. Lund, Sarah J. O'Brien, Microbiological safety of food in hospitals and other healthcare settings, Journal of Hospital Infection, Volume 73, Issue 2, October 2009, Pages 109-120, ISSN 0195-6701, http://dx.doi.org/10.1016/j.jhin.2009.05.017. Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů ●Fyzikální nebezpečí −Poškozené nádobí, úlomky skla, plechu, kamínky, skořápky, žíraviny… −Možnost akutního poranění GIT ●Chemická nebezpečí −Toxické potraviny (houby, metanol, PSP - paralytic shellfish poisoning) −PSP: stovky otrav ročně z mlžů (ústřice) lovených v teplejších mořích, nárůst obliby ve vnitrozemí až o stovky procent (luxusní potravina); původce otravy je toxin planktonu, který vzniká v závislosti na klimatických podmínkách a dostupnosti živin −Látky přídatné a kontaminující −Nepovolené (léčivé) látky v doplňcích stravy ●Paradigma nutriční toxikologie: Účinek cizorodých látek na zdraví je výslednicí vzájemných interakcí mezi cizorodými látkami, nutričními faktory a výživovým (zdravotním) stavem jedince. • Chemická nebezpečí v potravinách: velikost reálného rizika ovšem zdaleka neodpovídá publicitě, která je problematice věnována. Velikost skutečně přijímaných dávek je ve většině případů hluboko pod mezí reálného toxikologického působení. Výskyt některých chemických látek v potravinách má především indikátorový charakter ve vztahu k monitorování zátěže životního prostředí (POPs – perzistentní organické polutanty), jindy se jedná spíše o ochranu spotřebitele z pohledu falšování (nedovolené užívání některých přídatných látek). Reálné ohrožení chemickými látkami z potravin došlo v poslední době především v souvislosti s causou „methanol“. PSP (paralytic shellfish poissoning) - narůstá na významu, v posledním desetiltetí rozšíření celosvětově, vč. středomoří. Odhaduje se průměrný roční počet otrav kolem 1600, z toho až 300 smrtelných. Toxický je plankton, rudě zbarvený, tvořící se nepravidelně, v závislosti na vnějších podmínkách. (Zdroje k PSP: -Pavela-Vrančič M. and Ivona Marasovic: Paralytic Shellfish Poissoning (PSP) in the Central Adriatic Sea. Croatia Chemica Acta. 2004. 77(4): 627-31. ISSN 00111634. url: http://public.carnet.hr/ccacaa/CCA-PDF/cca2004/v77-n4/CCA_77_2004_627-631_pavela.pdf -FAO: Aquatic biotoxins. on-line dokument. url: http://www.fao.org/docrep/006/y4743e/y4743e0d.htm (citováno 3. 11. 2014). Nebezpečí vs. riziko •Nebezpečí –Charakterizuje vlastnosti škodliviny •Riziko –Určuje pravděpodobnost či šanci změny zdravotního stavu –Je mat. funkcí nebezpečí –Matematické vyjádření •P = 0 … 1 •P = 0 % … 100 % … MŮŽE… Pravděpodobností a emoční vnímání rizika. Specifické otázky výživy v zařízeních zdravotní a sociální péče •Dieta se sníženým obsahem mikroorganismů •Maso, masné výrobky: tepelně zpracované, ne pokrmy z tepelně neopracovaných mas, vajec a ryb •Vejce po důkladné tepelné úpravě nebo výrobky z pasterovaných vajec •Mléko a mléčné výrobky: z pasterovaného mléka, tvrdé (nezrající) sýry •Ovoce, zelenina: čerstvé, nezpracované •Kličky: tepelně opracované •Hotové pokrmy (zchlazené, zmrazené): tepelná regenerace (75 oC) podmínkou! •Lahůdkové výrobky: omezit, anebo výjimečně upřednostnit čerstvé balené druhy (doložitelné datum použitelnosti, možnosti kontaminace omezené) •Voda: pitná, nepoužívat filtry na domácí úpravu pitné vody (biofilmy), balená voda jen při nevyhovující mikrobiologické jakosti zdroje pitné vody (skladování balených vod, stojany na pitnou vodu!) • Zdroj některých údajů v prezentaci: Lund BM, O'Brien SJ.: The occurrence and prevention of foodborne disease in vulnerable people. Foodborne Pathog Dis. 2011 Sep;8(9):961-73. PMID 21561383. Free full text. Recomendation, Public Health Agency of Canada Taylor M., Food safety during pregnancy. •Těhotné ženy by se měly vyhnout –konzumaci nepasterovaného mléka a mléčných výrobků, měkkých sýrů (pasterovaných i nepasterovaných), lahůdkových výrobků a uzených ryb s ohledem na riziko Listeria monocytogenes. –konzumaci syrových a nedostatečně tepelně opracovaných vajec. Syrová vejce je doporučeno skladovat v lednici. Doporučuje se umývat ruce a povrchy po každém kontaktu se syrovými vejci. Je doporučeno použití pasterizovaných vaječných hmot (melanží) –konzumaci syrových ryb, korýšů a měkkýšů (např. ústřic) z důvodu zvýšeného rizika infekce Vibrio parahaemolyticus, infekce noroviry a dalšími původci.