¡5-denní jídelníček http://www.zscerencany.edu.sk/obrazky/pero.jpg ZÁKLADY SESTAVOVÁNÍ / HODNOCENÍ JÍDELNÍČKU LÉČEBNÁ VÝŽIVA – CVIČENÍ MGR. JANA SPÁČILOVÁ http://www.fitdieta.cz/data/images/articles/obedy.jpg CO MUSÍ SPLŇOVAT SPRÁVNĚ SESTAVENÝ JÍDELNÍČEK? ¡Energetická a biologická hodnota stravy ¡Přiměřenost věku, pohlaví, pohybové aktivitě, zdravotnímu stavu ¡Při přípravě stravy upřednostňovat čerstvé suroviny a dle možností využívat sezónních a regionálních potravin. Co nejvíce omezit polotovary (konvenience) vyššího stupně a dochucovací přípravky. ¡Pravidelnost ¡Pestrost ¡Přiměřenost „3P“ ¡Různorodost pokrmů ve vztahu ke: ¡Konzistenci ¡Barevnosti ¡Chuti ¡Technologické úpravě ¡Sytosti a stravitelnosti pokrmů ¡Estetika aneb Jíme i očima ¡V některých případech cena jako kritérium PRAVIDELNOST ¡Snídaně – 25 % ¡Svačina – 10 % ¡Oběd – 30-35 % ¡Svačina – 10 % ¡Večeře – 25 % ¡2. večeře - 5 % ¡ ¡Zdroj obrázku: PaV ¡Dle výživových doporučení Společnosti pro výživu – „Je nutno dodržovat správný stravovací režim: jíst pravidelně - tři hlavní denní jídla s maximálním energetickým obsahem pro snídani 20 %, oběd 35 % a večeři 25 - 30 % a dopolední a odpolední svačinu s maximálně 5 - 10 energetickými % a pauzou přibližně 3 hodiny mezi jednotlivými denními jídly.“ ¡Platí i v léčebné výživě - při některých onemocněních dvojnásob!!! DM, vředová choroba žaludku PESTROST ¡Potravinová pyramida ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡Zdroj: Pyramida výživy pro děti (PaV) ¡ ¡ ¡ ¡ ¡LÉČEBNÁ VÝŽIVA??? PŘIMĚŘENOST ¡Potravinová pyramida – počty porcí ¡Energetická potřeba jedince - výpočet dle různých rovnic ¡např. Harris-Benedictova rovnice ¡Muži: BEE = 66,5 + 13,8W + 5,0H – 6,8A (výška v cm) ¡Ženy: BEE = 655,1 + 9,6W + 1,8H – 4,7A ¡60-75 % celkového denního výdeje ¡Mifflin-St. Jeor rovnice ¡Muži: REE = 10W + 6,25H – 5A + 5 (výška v cm) ¡Ženy: REE = 10W + 6,25H – 5A - 161 ¡ PŘIMĚŘENOST ¡Muži ≥19 let (BMI 18,5 – 25 kg/m2) ¡EER = 662 – 9,53A + PA * (15,91W + 539,6H) výška v metrech ¡PA = 1 (sedentary) ¡PA = 1,11 (low active) ¡PA = 1,25 (active) ¡PA = 1,48 (very active) ¡Ženy ≥19 let (BMI 18,5 – 25 kg/m2) ¡EER = 354 – 6,91A + PA * (9,36W + 726H) ¡PA = 1 (sedentary) ¡PA = 1,12 (low active) ¡PA = 1,27 (active) ¡PA = 1,45 (very active) ¡ ¡Zdroj: Krause´s Food and the Nutrition Care Process, str. 27 ¡ ¡GDA - Ženy 2000 kcal (8400 kJ), Muži 2500 kcal (10500 kJ) ¡ GDA - Guideline Daily Amounts, v překladu doporučené denní množství GDA 2000 kcal - pro zdravou ženu s průměrnou tělesnou hmotností, střední fyzickou aktivitou a dobrým zdravotním stavem. ÚKOL – KOLIK MŮŽU SNÍST? ¡Vypočítejte dle uvedených rovnic a dopočítejte celkovou energetickou potřebu. ¡Vypočtené hodnoty srovnejte. OPTIMÁLNÍ POMĚR ŽIVIN VE STRAVĚ KONZISTENCE NEvhodné Vhodné Mleté maso a bramborová kaše BAREVNOST NEvhodné Vhodné Dýňová polévka a svíčková na smetaně CHUŤ NEvhodné Vhodné Fádní pokrmy kombinovat s chuťově výraznějšími TECHNOLOGICKÁ ÚPRAVA NEvhodné Vhodné Využívat různé úpravy vaření, pečení, dušení, smažení dle nových technologií apod. SYTOST A STRAVITELNOST POKRMŮ NEvhodné Vhodné Sytá polévka a sytý hlavní pokrm Nadýmavá polévka a nadýmavý hlavní pokrm NA VŠECHNO ZMÍNĚNÉ PAMATUJME PŘI SESTAVOVÁNÍ JAKÉHOKOLIV JÍDELNÍČKU V PREVENCI I LÉČEBNÉ VÝŽIVĚ http://img.blesk.cz/img/1/gallery/1982879_ovoce-dieta-hubnuti-vitaminy-zdravi.jpg