Aneta Pohořalá 1) Infekce močového měchýře 2) Močové kameny 3) Hyperurikémie a dna 1) Nedráždivá strava - Vyjmenujte dráždivá koření - Doporučte nedráždivé koření 2) Běžná technologická úprava (dušení, vaření, pečení, dušení v páře, smažení na nepřepáleném tuku… 3) Vyhnout se pikantním jídlům - Vyjmenujte pikantní jídla 4) Zvýšit příjem vhodných tekutin - Vyjmenujte nevhodné tekutiny - Vyjmenujte vhodné tekutiny 5) Podpořit pravidelné vyprazdňování střev (dostatek vlákniny, vhodného ovoce a zeleniny, zejména čerstvé, ale i vařené či dušené) 6) Energetická hodnota stravy není omezena 7) Poměr živin jako při racionální stravě  Dráždivé koření ◦ chilli koření, pálivá mletá paprika, pepř celý i mletý, ostré kari koření, různé směsi ostrých asijských a jiných koření; ve větším množství tymián, muškátový oříšek, jemné kari koření  Nedráždivá varianta ◦ nedráždivé zelené bylinky - zelenou petrželku, pažitku, kopr, bazalku, majoránku, oregano, dobromysl…  Pikantní jídla ◦ kořeněné paštiky, zvěřina, rybí saláty, uzeniny, pikantní omáčky, sardelky, hořčice, ostrý kečup, různé omáčky k ochucování pokrmů a polotovary k přípravě pikantních pokrmů  Naprosto nevhodné tekutiny ◦ silná zrnková káva (ve formě kávy turecké, silné espreso nebo silná instantní káva), silný pravý čaj (zelený, oolong, pu-erh), dále nápoje s obsahem kofeinu, větší množství kakaového prášku a čokolády; víno a likéry  Vhodné tekutiny ◦ stolní vody a kvalitní pitná voda. K zajištění dostatečného přísunu vitaminu C pomáhá také častější podávání šípkového čaje a přírodních ovocných šťáv nebo kvalitních stoprocentních džusů. Při tvorbě močových kamenů se osvědčuje též čaj z květu bezinek. Velice vhodné je zařazení brusinkové šťávy. Pivo, pokud je jeho množství přiměřené, je vhodné jak proti infekci, tak i kamenům.  U nemocných s úpornými recidivujícími infekcemi možno vyzkoušet jako doplněk léčby  Střídání kyselé a zásadité reakce moči  Týdenní intervaly  Pro mikroorganismy nevhodné, musejí se neustále přizpůsobovat novým podmínkám Silně působící Slabě působící maso šunka vnitřnosti vejce sleď máslo mořské ryby luštěniny uzeniny sádlo vývary štika obilniny úhoř ovesné vločky čokoláda rýže růžičková kapusta těstoviny zelený hrášek moučníky brusinky tvaroh rybíz sýry sušené švestky ořechy pivo víno Silně působící Slabě působící mléko brambory cukr kedlubny čaj okurky rajčata ředkvičky celer chřest červená řepa zelí špenát kapusta mrkev květák hlávkový salát jablka fíky hrušky rozinky třešně pomeranče banány sušené meruňky křen mák  Ledvinné kameny se vytvářejí krystalizací minerálů anebo solí kyselin v moči. Většina kamenů opustí tělo při močení. Nicméně v některých případech je třeba léčba s odstraněním kamene.  Příznaky: silná bolest (ledvinová kolika), tupá bolest, žádná bolest  Konzervativní léčba – kontroly, samovolný odchod kamene při močení, někdy léky usnadňující průchod  Medikamentózní expulzní terapie ( MET) - alfa-blokátory nebo nifedipin, které urychlí průchod kamene a zmírní bolest při jeho pohybu - účinná na většinu kamenů v močovodu  Aktivní léčba - litotrypse rázovou vlnou ( SWL) - ureteroskopie ( URS) - perkutánní nefrolitotomie (PNL )  Strava by neměla být dráždivá  Denní příjem tekutin by měl být alespoň 2 litry  I při močových kamenech je třeba bojovat proti infekci  Vzhledem k potřebě pravidelného vyprazdňování střev je vhodná strava s obsahem vlákniny  Příjem vápníku se nemá omezovat ◦ omezují potravin s vyšším obsahem purinů ◦ porce masa v tzv. přiměřené velikosti – cca 100 g syrového masa na porci ◦ Mléko, mléčné výrobky, tvaroh a sýry vhodné ◦ vyloučit masové vývary (polévky), masa smažená, pečená a jídla v pikantní úpravě ◦ nejvhodnější úprava masa vaření a dušení, bez předchozího opékání ◦ nemocní zpravidla sklon k otylosti, strava sníženou energetickou hodnotu → pozvolná redukci TH ◦ Nápoje vhodné pro tuto dietu: čaj šípkový, z jahodového listí, z lipového květu, z přesličky; mléko, podmáslí; z minerálních vod vhodná Bílinská, Korunní, Mattoniho kyselka, Klášterecká kyselka, Amandka, Poděbradka, Mlýnský pramen a Vřídlo. Ve potraviny mg Ve potraviny mg Slaneček 790 Koňské maso 80 Sardinky v oleji 540 Vepřové, telecí maso 48 Pstruh 56 Hovězí maso 40 Kapr 54 Holoubě 80 Brzlík 400 Kuře 40 Slezina 104 Čočka 70 Játra 95 Hrách 45 Ledvinky 80 Zelený hrášek 80 Mozeček 40 Fazole 44 Kakaový prášek 1900 Ovesné vločky 30 ◦ Omezit kakao, čokoládu, špenát, reveň (rebarbora), fíky, červenou řepu a fazole ◦ Brambory max 3–4krát týdně ◦ dovoleny jsou všechny úpravy jako pečení, dušení, vaření, smažení na nepřepáleném tuku, vaření v páře, tlakovém hrnci, mikrovlnné troubě apod. ◦ Energetickou hodnotu stravy není třeba omezovat, pokud není nadváha ◦ vhodné nápoje: čaj šípkový, z lipového květu, z černého bezu, z jeřabin; občas lze zařadit minerální vody (Rudolfka, Ida, Excelsior, Santovka Ve potraviny mg Ve potraviny mg Kakao 0,45 Mák 1,62 Angrešt 0,09 Mandle 0,41 Pomerančová šťáva 0,02 Rybíz 0,02 Špenát 0,89 Hroznové víno 0,02 Reveň 0,50 Jahody 0,02 Červená řepa 0,14 Ostružiny 0,01 Celer 0,06 Borůvky 0,01 Fazolové lusky 0,03 Meruňky 0,11 Cibule 0,02 Fíky 0,32 Mrkev 0,03 Kapusta 0,01 Zelené papriky 0,02  Dříve za hlavní léčebný postup považována dieta bezpurinová či nízkopurinová, v současné době je metodou volby při akutním dnavém záchvatu kolchicin, resp. nesteroidní antirevmatika, u chronické dny snížení hladiny kyseliny močové.  Základem léčby při dně či hyperurikemii je podávání medikamentů, zejména allopurinolu, který snižuje tvorbu kyseliny močové.  Dieta s omezením purinů nutná, nesmí však vést k nedostatku důležitých živin.  vynechat jídla s vysokým obsahem purinů nebo jejich konzumaci podstatně snížit, současně však musí být zachována nutriční plnohodnotnost!  nevhodné: vnitřnosti, některé druhy ryb, špenát…  omezení alkoholu, zamezení nadváhy či obezity, což pro podstatnou část populace znamená dlouhodobý lehce redukční režim (nikoli rychlá a značná redukce),  Dostatečná konzumace tekutin sníží riziko vzniku ledvinových kamenů  opatření dlouhodobá →nutná trvalá změna dosavadního způsobu života Potravina () Puriny (mg) Potravina () Puriny (mg) Meruňky 0 Špenát 23 Mouka pšeničná 0 Losos 22 Mouka žitná 0 Šunka 24 Cibule 1 Slanina 25 Hrušky 1 Ovesné vločky 30 Jablka 1 Husa 33 Mléko 1 Králík 38 Pomeranče 1 Zajíc 38 Švestky 1 Srnčí 39 Víno–hrozny 1 Kuře 40 Borůvky 2 Maso hovězí 40 Mrkev 2 Mozek 40 Vejce = 2 ks 2 Fazole 44 Okurky 3 Hrách 45 Pór 3 Maso skopové 46 Rajčata 4 Vemena 46 Fazolové lusky 5 Maso telecí 48 Hlávkový salát 5 Maso vepřové 48 Jahody 5 Kapr 54 Kedlubny 5 Jazyk 55 Pažitka 5 Pstruh 56 Zelí bílé 5 Sleď 69 Brambory 6 Čočka 70 Kapusta 6 Holoubě 80 Ředkvičky 6 Hrášek zelený 80 Česnek 8 Ledvinky 80 Pečivo běžné 8 Maso koňské 80 Zelí červené 8 Játra 95 Celer 10 Slezina 104 Květák 10 Sardinky 120 Chléb celozrnný 14 Brzlík 400 Chřest 14 Sardinky v oleji 540 Petrželka 17 Slaneček 790 Losos 22 Kakaový prášek 1900