DIAGNOSTIKA NUTRIČNÍHO PŘÍJMU Definice: “potíže související s příjmem energie, živin, tekutin a / nebo bioaktivních látek ze stravy nebo z nutriční podpory”. 1) Energetická rovnováha Definice: “skutečné nebo odhadované změny v příjmu energie (v kcal)”. ❏ Zvýšený energetický výdej ❏ Nedostatečný energetický příjem ❏ Nadměrný energetický příjem 2) Příjem stravy nebo nutriční podpory Definice: “skutečný nebo odhadovaný příjem potravin a tekutin z běžné stravy (per os) a z nutriční podpory ve srovnání s cíleným příjmem pro pacienta”. ❏ Nedostatečný příjem jídel / tekutin per os ❏ Nadměrný příjem jídel / tekutin per os ❏ Nedostatečný příjem z enterální / parenterální výživy ❏ Nadměrný příjem z enterální / parenterální výživy ❏ Nevhodné podávání enterální / parenterální výživy (používejte s opatrností) 3) Příjem tekutin Definice: “skutečný nebo odhadovaný příjem tekutin ve srovnání s cíleným příjmem pro pacienta”. ❏ Nedostatečný příjem tekutin ❏ Nadměrný příjem tekutin 4) Bioaktivní látky Definice: “skutečný nebo odhadovaný příjem bioaktivních látek, včetně jednoduchých a vícesložkových funkčních sloučenin ze stravy, různých přísad, potravinových doplňků a alkoholu”. ❏ Nedostatečný příjem bioaktivních látek ❏ Nadměrný příjem bioaktivních látek ❏ Nadměrný příjem alkoholu 5) Živiny Definice: “skutečný nebo odhadovaný příjem jedné živiny nebo určité skupiny živin ve srovnání s cíleným příjmem pro daného pacienta”. ❏ Zvýšené potřeba určitých živin (upřesněte: ........................................................................................................' ) ❏ Viditelná proteino-energetická podvýživa ❏ Nedostatečný příjem energie a bílkovin ❏ Snížená potřeba živin (upřesněte: ......................................................................................................................' ) ❏ Nerovnováha v příjmu živin 5.1) Tuk a cholesterol ❏ Nedostatečný příjem tuků ❏ Nadměrný příjem tuků ❏ Nevhodné složení tuků z potravy (upřesněte: .....................................................................................................' ) 5.2) Bílkoviny ❏ Nedostatečný příjem bílkovin ❏ Nadměrný příjem bílkovin ❏ Nevhodné zastoupení aminokyselin (upřesněte ................................................................................................: ' ) TERMINOLOGIE NUTRIČNÍ DIAGNOSTIKY 5.3) Sacharidy a vláknina ❏ Nedostatečný příjem sacharidů ❏ Nadměrný příjem sacharidů ❏ Nevhodné zastoupení jednotlivých sacharidů ve stravě (upřesněte: ..................................................................' ) ❏ Nestálý příjem sacharidů ❏ Nedostatečný příjem vlákniny ❏ Nadměrný příjem vlákniny 5.4) Vitaminy ❏ Nedostatečný příjem vitaminů (upřesněte: ..........................................................................................................' ) ❏ Nadměrný příjem vitaminů (upřesněte: ......................................................................' ) 5.5) Minerální látky Nedostatečný příjem minerálních látek (upřesněte: ................................................................................................' ) Nadměrný příjem minerálních látek (upřesněte: .....................................................................................................' ) KLINICKÁ DIGNOSTIKA Definice: “zjištění / problémy týkající se výživy, a které souvisí se zdravotním a tělesným stavem”. 1) Funkční diagnostika Definice: “změny v tělesných nebo mechanických funkcích, které znesnadňují dosažení žádaného nutričního cíle”. ❏ Potíže při polykání ❏ Potíže při kousání ❏ Potíže při kojení (sání) ❏ Potíže při trávení 2) Biochemické diagnostika Definice: “změněná schopnost metabolizovat živiny způsobené užívanými léky, chirurgickým zákrokem nebo vyplývající z abnormálních laboratorních hodnot”. ❏ Porucha schopnosti využití živin ❏ Abnormální laboratorní hodnoty související s výživou ❏ Interakce stravy a užívaných léčiv 3) Hmotnost Definice: “přetrvávající hmotnost nebo změna hmotnosti ve srovnání s obvyklou nebo žádanou hmotností”. ❏ Podváha ❏ Nechtěný váhový úbytek ❏ Nadváha / obezita ❏ Nechtěný váhový přírůstek TERMINOLOGIE NUTRIČNÍ DIAGNOSTIKY ❏ A ❏ E ❏ Riboflavin ❏ B6 ❏ C ❏ K ❏ Niacin ❏ B12 ❏ D ❏ Thiamin ❏ Folát ❏ Jiné (upřesněte) ❏ Vápník ❏ Hořčík ❏ Draslík ❏ Jiné (upřesněte) ❏ Železo ❏ Fosfor ❏ Zinek DIAGNOSTIKA CHOVÁNÍ A PROSTŘEDÍ 1) Znalosti a postoje Definice: “zjištění / problémy týkající se výživy, a které souvisí se znalostmi, postoji, přesvědčeními, materiálním okolím, dostupností potravin a / nebo bezpečností potravin”. ❏ Nedostatek znalostí v oblasti potravin a výživy ❏ Škodlivé postoje a přesvědčení dotýkající se oblasti potravin a výživy (používejte s opatrností) ❏ Nepřipravenost ke změně životního stylu / stravy ❏ Nedostatečné sebe-monitorování ❏ Narušené stravovací návyky ❏ Omezené dodržování výživových doporučení ❏ Nežádoucí výběr potravin 2) Tělesné funkce a aktivita Definice: “problémy týkající se fyzické aktivity, schopnosti sebeobsluhy a kvality života, které byly sděleny, pozorovány nebo zdokumentovány”. ❏ Absence tělesné aktivity ❏ Nadměrné cvičení ❏ Neschopnost nebo nechuť zajistit si základní potřeby ❏ Nízká kvalita výživy ❏ Potíže se samostatným přijímáním stravy 3) Bezpečnost a dostupnost potravin Definice: “problémy týkající se dostupnosti potravin a bezpečnosti potravin”. ❏ Příjem nebezpečných potravin ❏ Omezená dostupnost potravin Datum zaznamenání Datum vyřešení 1) Problém: .............................................................................................................................................................( Etiologie: ................................................................................................................................................................( Příznaky: .................................................................................................................................................................( 2) Problém: .............................................................................................................................................................( Etiologie: ................................................................................................................................................................( Příznaky: .................................................................................................................................................................( 3) Problém: .............................................................................................................................................................( Etiologie: ................................................................................................................................................................( Příznaky: .................................................................................................................................................................( TERMINOLOGIE NUTRIČNÍ DIAGNOSTIKY