8. listopadu 2016 Označování potravin Mgr. Ing. Eva Trávníčková metodik Státní zemědělská a potravinářská inspekce ‹#› •Právní předpisy ČR: • üZákon č. 110/1997 Sb., v platném znění, o potravinách a tabákových výrobcích • üVyhláška č. 113/2005 Sb., v platném znění, o způsobu označování potravin a tabákových výrobků – stanoví podrobnější požadavky na označování potravin obecně • üKomoditní vyhlášky • •Právní předpisy EU: • üNařízení (ES) č. 178/2002 kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva • üNařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům • • Označování potravin - Legislativa > ‹#› •Cílem nařízení je poskytnout konečnému spotřebiteli základ, aby mohl učinit informovaný výběr (konečný spotřebitel by měl snadno porozumět informacím uvedeným na obale, jednoduché a srozumitelné údaje). • •na balené potraviny; •zabalené a nebalené: povinně dle nařízení alergeny, jinak postup dle §§ 7 a 8 zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách •pokrmy - § 9a zákona č. 110/1997 Sb. • •účinnost většiny ustanovení od 13. 12. 2014 •(výjimky čl. 55 – výživové údaje – od 13. 12. 2016) • Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům > ‹#› 1.název potraviny 2.seznam složek 3.alergenní látky 4.množství složky nebo skupiny složek 5.čisté množství potraviny 6.datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti 7.podmínky uchování nebo podmínky použití 8.jméno nebo obch. název a adresa PPP 9.země původu nebo místo původu 10.návod k použití 11.obsah alkoholu - nápoje nad 1,2 % alkoholu 12.výživové údaje • Seznam povinných údajů (čl. 9) > ‹#› •„baleno v ochranné atmosféře“ •„se sladidlem“ •„obsahuje aspartam (zdroj fenylalaninu)“ •„obsahuje lékořici“ •„obsahuje kofein“ •„s přidanými rostlinnými steroly“ •datum zmrazení Další povinné údaje (čl. 10, příloha III) > ‹#› •povinná velikost písma •povinný český jazyk • • • • •slovy a čísly - není možné je nahradit symboly, piktogramy nebo obrázky – jen navíc • • • Povinné údaje > ‹#› •Střední výška písma „x“ – 1,2 mm (kontrast mezi tiskem a pozadím – porovnání jasu) •výjimky pro použití min. velikosti písma – obaly jejichž největší plocha je menší než 80 cm2 – 0,9 mm •EK – stanovení pravidel k čitelnosti •Text pouze velkými písmeny – equivalent „A“ • • Povinná velikost písma • •1,2 mm > ‹#› •Co a jakou velikostí písma? Povinná velikost písma (čl. 13 odst. 2) Se vztahuje na: •seznam povinných údajů podle čl. 9 odst. 1 •opakované výživové údaje •údaje obsažené v názvu potraviny: - příl. VI: fyzikální stav, způsob úpravy, přidaná voda, přidané bílkoviny Se nevztahuje na: •údaje připojené k názvu: - příl. VI jako např. ozáření, ze spojovaný kousků masa - příl. III jako např. se sladidly, vysoký obsah kofeinu •dobrovolné výživové údaje •jiné dobrovolně poskytnuté údaje např. země původu > ‹#› Velikost písma a největší plocha obalu > ‹#› Velikost písma a největší plocha obalu Etiketa Největší plocha Největší plocha NENÍ etiketa > ‹#› Velikost písma a největší plocha obalu > ‹#› •zákonný název – v ČR dle komoditních vyhlášek – druh, skupina potraviny = Zpracované ovoce – džem výběrový extra (vyhl. 157/2003 Sb.) •vžitý název – čabajka •popisný název - u potravin neuvedených v komoditní vyhlášce se název odvozuje od použité suroviny nebo technologie (lososová pomazánka, jahodové knedlíky, …) •nesmí být nahrazen názvem chráněným jako duševní vlastnictví nebo obchodní značkou • Název potraviny – čl. 17 > ‹#› •uvede se nadpisem „složení“: složky dle hmotnosti v okamžiku použití při výrobě • •seznam se nevyžaduje: čerstvé ovoce a zelenina, sycené vody, kvasné octy, mléko, tvaroh, jednosložkové potraviny s názvem totožným jako je název složky • Seznam složek – čl. 18 - 20 > ‹#› •čl. 21 + příl. II nařízení 1169/2011 • •Zvýraznění od ostatních složek v seznamu – cílem je jasné odlišení • • Zvýraznění alergenů v seznamu složek zajišťuje, že spotřebitelé seznam složek i nadále kontrolují • •Alergie i na jiné látky, než jsou uvedeny v seznamu alergenů → nelze označení „bez alergenů“ • •Pokud není uveden seznam složek uvedou se alergeny slovem • s jejich výčtem • •Nevyžaduje se, pokud názve odkazuje na alergen • • Značení alergenů > ‹#› •zvýrazní se část nebo celek – sušené mléko x sušené mléko • •pokud jsou všechny složky alergeny – odlišení celku od ostatních povinných údajů • •uvedení kategorií z přílohy II ve složení je nutné jen pokud složka jasně neodkazuje na alergen • - kapr • - tapeska křížová (měkkýš) • - solea evropská, mořský jazyk, (ryba) • •živá jogurtová kultura – nepatří mezi látky vyvolávající alergie podle nařízení 1169/2011 • Značení alergenů > üSložení: cukr, kakao, laktóza, rýžová mouka, arašídy ü üSložení: cukr, kakao, LAKTÓZA, rýžová mouka, ARAŠÍDY ü üSložení: cukr, kakao, laktóza, rýžová mouka, arašídy ü üSložení: cukr, kakao, laktóza, rýžová mouka, arašídy ü üSložení: cukr, kakao, ,, rýžová mouka, • * Složení: cukr, kakao, laktóza, rýžová mouka, arašídy • laktóza arašídy Alergeny – čl. 21 + příl. II Uplatňování Nařízení (EU) č. 1169/2011 aneb časté dotazy ‹#› •tekuté produkty – objemové jednotky •(např. nápoje, oleje, mléko) • •ostatní – hmotnostní jednotky •(např. zmrzliny, kečup, jogurt) • •Polotuhé, polotekuté – může být stanoveno vyhláškou • • Čisté množství – čl. 23 + příl. IX > ‹#› •potraviny snadno podléhající zkáze – DS • ostatní potraviny DMT • Formát DS: „Spotřebujte do …“ a datum nebo odkaz na místo, kde je datum uvedeno, •Formát DMT: „minimální trvanlivost do…“ obsahuje-li datum nebo „minimální trvanlivost do konce…“, lze také odkázat na místo, kde se datum na obale vyskytuje •Datum se uvede v pořadí den, měsíc a případně rok • • DMT/DS > ‹#› •Čerstvé ovoce a zelenina •Výrobky pekárenského odvětví, které jsou vzhledem ke své povaze konzumovány do 24 hodin od výroby •Ocet •Cukr •Žvýkačky • Výjimky z uvedení DMT > ‹#› •uvádění země původu nebo místa provenience u čerstvého, chlazeného nebo zmrazeného vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa (země chovu a země porážky) - nařízení (EU) č. 1337/2013 • • pokud by opomenutí údaje mohlo uvést spotřebitele v omyl ohledně skutečné země původu (mapy, značky -český produkt), • •země původu primární složky – po přijetí prováděcích aktů • • Země původu - čl. 26 > ‹#› •povinné od 13.12. 2016 • •před 13.12.2016 -dobrovolně uvedené→1169/2011 • •Potraviny bez NO po 2016 – vyčerpání již vyrobených (balených) potravin •Nevztahuje se na zásoby obalů Výživové údaje > ‹#› Výživové údaje •Výživové údaje (čl. 30) •povinné výživové údaje •lze doplnit POUZE: • energ. hodnota • tuk • nasycené MK • sacharidy • cukr • bílkoviny • sůl • mononenasycené MK • polynenasycené MK • polyalkoholy • škrob • vláknina • vitamíny nebo min. látky > ‹#› • doplňky stravy – směrnice 2002/46/ES vyhláška •přírodní min. vody – směrnice 2009/54/ES vyhláška •největší plocha je menší než 25 cm2 •nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. •potraviny dodávané v malých množstvích přímo konečnému spotřebiteli • • Označování NO dle 1169/2011 se nevztahuje na: > ‹#› •Nezpracované produkty obsahující jedinou složku nebo skupinu složek •Produkty zpracovaní pouze zráním, které obsahují jedinou složku nebo skupinu složek •Byliny, koření nebo jejich směsi •Sůl •Stolní sladidla •Bylinné a ovocné čaje •Kvasné octy •Aromata •Přídatné látky •Pomocné látky •Potravinářské enzymy •Želatina •Želírující složky •Kvasnice •Žvýkačky Vypuštění výživových údajů – příloha V > ‹#› •Lze opakovat tyto údaje: • •energetická hodnota • •NEBO • •EH spolu s množstvím tuku, nasycených mastných kyselin, cukrů a soli • •opakované údaje (čl. 30 odst. 3) •v hlavním zorném poli a velikostí písma min. 1,2 mm • •uzavřený seznam – není možné rozšiřovat! •lze i v jiném formátu než tabulka nebo v řadě za sebou • Výživové údaje - opakování (čl. 30) > ‹#› Způsob uvádění výživových údajů (čl. 34) •Povinné výživové údaje (čl. 30 odst. 1) •Dobrovolné výživové údaje (čl. 30 odst. 2) - stejné zorné pole - velikost písma min. 1,2 mm •- společně ve srozum. formátu - pořadí dle přílohy XV - v tabulce s číselnými hodnotami, • případně v řadě za sebou • (při nedostatku místa) •Opakované údaje (čl. 30 odst. 3) - hlavní zorné pole - velikost písma min. 1,2 mm - i v jiném formátu než povinné • výživové údaje > ‹#› •Příloha XV •pořadí •jednotky > ‹#› •čl. 32 + příloha XIII a příloha XV •vyjádření na 100g nebo 100ml – dle jednotek (čistého množství) •obsah vitamínů a min.látek – na 100g nebo 100ml a jako % podíl referenčních hodnot příjmu na 100g nebo 100ml (dle přílohy XIII) •NAVÍC - EH a obsah živin lze vyjádřit v jako % podílu ref. hodnot příjmů na 100g nebo 100ml (dle přílohy XIII) •V těsné blízkosti uvést „Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/2 000 kcal)“ • Výživové údaje – formy vyjádření údajů > ‹#› •Za určitých podmínek lze vyjádřit výživové údaje na porci nebo jednotku spotřeby: •velikosti porce nebo spotřební jednotky je definována •uveden počet porcí nebo jednotek obsažených v balení • snadno srozumitelné (text, obraz, symbol..) • v těsné blízkosti NO • Výživové údaje – formy vyjádření údajů > ‹#› Další užitečné odkazy Příručka pro provozovatele potravinářských podniků zpracovaná MZe ČR: http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace/2014_Prirucka_pro_PPP_final_MZe.pdf > ‹#› •Balené potraviny - § 6 • •údaj o třídě jakosti (pokud stanoví vyhláška nebo předpis EU) • •seznam složek u nápojů nad 1,2 % obj. alkoholu • •symbol „e“ - možné po splnění požadavků zák. o metrologii • •další údaje, stanoví-li tak vyhláška nebo veterinární zákon • •požadavky nařízení (EU) č. 1169/2011 – čl. 9 a čl. 10 • qpovinnost uvést šarži zachována – ustanovení § 9 • Novela zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích > ‹#› •Potraviny zabalené bez přítomnosti spotřebitele - § 7 •Na obalu –název a adresa PPP, který potravinu vyrobil –název potraviny –čisté množství –seznam složek –země původu (podle nařízení (EU) č. 1169/2011) –způsob uchování –DMT/DP –údaje podle čl. 10 odst. 1 nařízení (EU) č. 1169/2011 (např. „se sladidly“) –údaje podle čl. 44 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) č. 1169/2011 (alergeny) –údaj o množství hlavní složky (pokud stanoví vyhláška) –údaj o třídě jakosti (pokud stanoví vyhláška) –případné další údaje dle specifických vyhlášek nebo předpisů EU • •způsob označení – prováděcí právní předpis • Novela zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích > ‹#› •Nebalené potraviny - § 8 •V těsné blízkosti potraviny –název a adresa PPP, který potravinu vyrobil –název potraviny –údaj o množství hlavní složky (pokud stanoví právní předpis) –údaj o třídě jakosti (pokud stanoví právní předpis) –země původu (podle nařízení EU č. 1169/2011) – •V blízkosti místa nabízení k prodeji –datum použitelnosti (nebo až na etiketu potraviny zabalené na žádost spotřebitele) –údaj o přítomnosti alergenů (způsobem dle nařízení (EU) č. 1169/2011) – •Na vyžádání spotřebitele nebo jinou formou zpřístupnit –seznam složek –množství zdůrazněné složky • Novela zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích > Děkuji za pozornost