• •Veronika Suchodolová • • •Je laktózová intolerance nemoc? •Mléko • —„75 % populace má problém s trávením laktózy“ • —„Lidé jsou jediný živočišný druh konzumující mléko jiného živočišného druhu po odstavení od mateřského mléka“ • —„Mléko zahleňuje a je tak příčinou mnoha chorob“ •Laktóza - mléčný cukr —disacharid složený z monosacharidů glukózy a galaktózy (β-1,4 glykosidovou vazbou) —přirozený výskyt: výhradně v mléce savců —další zdroje: pečivo, sušenky, instantní potraviny, léky —ve srovnání se sacharózou : méně sladká hůře rozpustná ve vodě pomaleji vstřebatelná v zažívacím traktu • •Druh mléka •Obsah laktózy v % hmotnosti •Kravské •4,8 •Kozí •4,4 •Lidské •7,2 •Ovčí •5,1 •LAKTÓZOVÁ •TOLERANCE •INTOLERANCE • • •Laktózová tolerance —hydrolýza laktózy laktázou v tenkém střevě - jejunum: optimální pH 6-8 a nízká koncentrace bakterií —aktivita laktázy v průběhu života - prenatální - postnatální •Laktózová intolerance —osud laktózy v tenkém střevě - ↑ osmotického tlaku a proudění tekutin do střevního lumen —osud laktózy v tlustém střevě 1. G+ bakterie a fermentace laktózy 2. ↑ osmot. tlaku, proudění tekutin do střevního lumen) •Příznaky laktózové intolerance —Laktózová intolerance byla poprvé popsána Hippokratem, tzn. přibližně 400 let před naším letopočtem —Klinické příznaky jsou však sledovány až v posledních padesáti letech —Některé zdroje uvádí, že až 70% populace celého světa trpí nesnášenlivostí laktózy - všichni ale nejsou přímo laktózově intolerantní. Různorodost mikroflóry tlustého střeva je totiž příčinou rozdílných projevů laktózové intolerance > • > •Výskyt hypolaktázie ve světě •Co sní rodiny za týden? •Genetika a hypotézy vzniku laktózové tolerance (nejběžnější selektivní malabsorpce) —Genetické pozadí laktózové tolerance a intolerance finská studie: 1. přítomnost variantního genu regulujícího tvorbu laktázy u laktózove intolerantních = původní forma 2. genová mutace u laktózově tolerantních —Hypotézy vzniku laktózové tolerance: - kulturně-historická a domestikace zvířat (Simoons 1970, McCrancken 1971 – počátek konzumace M a MV před 10tis. lety) - aridní klima a pouštní nomádi (Cook a al-Torki 1975) - geografické souvislosti •Přirozený stav! • •Typy laktózové intolerance —Vrozená laktózová intolerance – výskyt vzácný —Primární typ – přirozený v dospělosti —Sekundární typ – vznikající v souvislosti s postižením tenkého střeva •Diagnostika —Jejunální biopsie (určování laktázy v mukóze) Bioptický vzorek se získává použitím Crosbyho nástroje 10-20 cm distálně od Trietzova ligamenta za kontroly rentgenu. Intubace je relativně pracná a pro pacienta nepříjemná. U této metody je důležité místo odběru, protože aktivita laktázy mezi duodenem a ileem značně kolísá —Toleranční test (podobný oGTT) Laktóza v množství 50 g na m2 tělesného povrchu se podává rozpuštěná v 500 ml vody nebo čaje. Po dobu 2 hodin se měří ve čtvrthodinových intervalech koncentrace glukózy v krvi. Pro snížené štěpení laktózy svědčí již vzestup glukózy o méně než 20-25 mg/100 ml (1-1,2 mmol/l) —Dechový test (stanovení vodíku ve vydechovaném vzduchu) Z nerozštěpené laktózy vzniká v tlustém střevě působením mikroflóry vedle dalších látek také vodík. Ten přechází částečně do krve, je transportován do plic a zde eliminován. Stanovení se provádí buď plynovým chromatogramem, nebo elektrofyzikální metodou. Zvýšení vodíkové koncentrace od základní hladiny o více než 20 ppm (mg/l) se obecně považuje za projev nedostatečného štěpení laktózy. —Test kyselosti stolice (detekce kyseliny mléčné a krátkých mastných kyselin ve stolici) —Genetický test (detekce 2 sekvenčních variant asociovaných se sníženou aktivitou laktázy: C/T -13910 a G/A -22018 lokalizovaných v intronech 9 a 13 MCM6 genu) •Doporučení při laktózové intoleranci —Pochopení základní diagnózy —Výživové doporučení: - fermentované mléčné výrobky (přítomnost bakterií, které obsahují β-galaktosidázu + nižší koncentrace laktózy + prebiotické působení na flóru tlustého střeva) - příjem laktózy v malých dávkách —Laktóza jako prebiotikum a přirozená prevence zácpy —Laktóza z nemléčných zdrojů —Adaptace střeva na pravidelnou konzumaci laktózy OBSAH LAKTÓZY V MLÉCE A MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH Potravina Obsah laktózy (g/100 g) Velikost obvyklé porce Obsah laktózy v porci (g) Lidské mléko 7,2 - - Mléko (kravské, kozí, ovčí) 4,4 – 5,1 250 ml 11,0 – 12,3 Jogurt 4,1 150 ml 6,2 Kefír 3,8 200 ml 7,6 Tvaroh měkký 3,5 100 g 3,5 Cottage 2,2 100 g 2,2 Sýry (eidam, niva, hermelín) 0,4 -1,3 50 g 0,2 - 0,7 Smetana (30 % tuku) 3,1 15 ml 0,5 C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Downloads\foto-6 (1).jpg PROBLÉM mléčná bílkovina X mléčný cukr —ALERGIE ….na bílkovinu —Výskyt: 1-3 % dospělých —INTOLERANCE …. cukru —Výskyt: různý PROBLÉM mléčná bílkovina X mléčný cukr •ALERGIE ….na bílkovinu •Výskyt: 1-3 % dospělých •Řešení: naprosté vyloučení všech potravin obsahujících mléčnou bílkovinu •INTOLERANCE …. cukru •Výskyt: různý — primární X sekundární LI •Řešení: mléčné výrobky se konzumovat mohou, sledován je však obsah mléčného cukru BEZ MLÉKA versus doporučení 2-3krát denně — —BÍLKOVINY — —VÁPNÍK C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\foto-všec\BROŽURA\várka_první\foto-36.jpg zdroj: pav.rvp.cz •Laktózová intolerance X rizikové faktory osteoporózy —Vnitřní faktory: - Genetické faktory - Věk a pohlaví - Geografické vlivy —Vnejší faktory: - neadekvátní příjem živin: nízký příjem Ca, nedostatek vit. D, příjem bílkovin, fosforu - nízká pohybová aktivita - kouření, alkohol - kofein a kolové nápoje - nízká hmotnost •Kazuistika —žena, 26 let, po porodu 1. dítěte velmi časté trávící obtíže, z důvodu podezření Crohnovy choroby (výskyt v rodině) byla provedena biopsie tenkého střeva – diagnóza laktózové intolerance —v současnosti mléčné výrobky konzumuje, zdravotní obtíže nemá •Příznaky laktózové intolerance •ANO/NE •Příznaky laktózové intolerance •ANO/NE •Střevní obtíže •ANO •Bolest hlavy •NE •Bolest břicha •ANO •Bolest svalů •NE •Nadýmání •ANO •Dlouhodobě těžká únava •MOŽNÁ ANO •Borborygmus •ANO •Ztráta koncentrace a špatná krátkodobá paměť •NE •Flatulence (plynatost) •NE •Bolest v krku •NE •Průjem •ANO •Alergické projevy (ekzém, rýma, astma) •NE •Zácpa •NE •Srdeční arytmie •NE •Nevolnost •ANO •Vředy v dutině ústní •NE •Zvracení •NE •Zvýšení frekvence močení •NE •Diskuze a závěr —Souvislosti s diagnostikou laktózové intolerance a rozvahou následné terapie - aktuální stav, tedy přítomnost souvisejících onemocnění, aktivita laktázy - typická skladba jídelníčku —Respektování laktózové intolerance jako přirozeně se vyskytujícího stavu i v souvislosti s výskytem nespecifických příznaků —„Diagnostika“ laktózové intolerance —Zdroje laktózy (mléčné, nemléčné, léky) —Laktózová intolerance a osteoporóza (doporučování konzumace mléka a mléčných výrobků laktózově intolerantní populaci) •