Aneta Pohořalá } }Co jsou podle vás biopotraviny? } }Co biopotraviny odlišuje od konvenčních potravin? §Bioprodukt - surovina rostlinného nebo živočišného původu, získaná v ekologickém zemědělství, která je na základě příslušného osvědčení určena k výrobě biopotravin § §Biopotravina - potravina rostlinného nebo živočišného původu, vyrobená z bioproduktů zpracovaných podle zákona o ekologickém zemědělství § }Ekologické zemědělství - zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí a jeho jednotlivé složky stanovením omezení či zákazů používání látek a postupů, které zatěžují, znečišťují nebo zamořují životní prostředí nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce, a který zvýšeně dbá na vnější životní projevy a chování a na pohodu chovaných hospodářských zvířat } }Ekofarma - uzavřená hospodářská jednotka zahrnující pozemky, hospodářské budovy, provozní zařízení a případně i hospodářská zvířata } Zákon neukládá zemědělskému podnikateli, aby provozoval ekologické zemědělství na všech pozemcích které vlastní nebo zemědělsky užívá. Zavádí však pojem "ekofarma", kterou chápe jako samostatnou, uzavřenou hospodářskou jednotku, zahrnující pozemky, hospodářské budovy, provozní zařízení a případně i hospodářská zvířata sloužící k ekologickému zemědělství. Předpokládá, že podnikatel vyčlení a jednoznačně určí základní výrobní prostředky, budovy, technologické celky a hospodářská zvířata k podnikání pouze podle tohoto zákona. Cílem zřetelného vymezení ekofarmy je průkazné oddělení ekologického hospodaření od ostatní zemědělské činnosti podnikatele a jasná identifikace jeho činnosti v krajině při produkci bioproduktů, a to především z hlediska kontroly dodržování zákona a důvěry spotřebitelů bioproduktů a biopotravin }Nařízení rady a Evropského parlamentu 834/2007 }Zákon o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a jeho prováděcí vyhlášky }Směrnice PRO-BIO svazu ekologických zemědělců } }Požadavky dle zákona o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. } } }Odborníci: }1. Mikrobiální znečištění }2. Přírodní toxiny }3. Průmyslové kontaminanty }4. Rezidua veterinárních léčiv }5. Rezidua pesticidů }6. Aditivní látky }Laická veřejnost: }1. Rezidua pesticidů } }2. Průmyslové kontaminanty } }3. Aditivní látky } }4. Rezidua veterinárních léčiv } }5. Mikrobiální znečištění } }6. Přírodní toxiny } strach_m_ }umožnit produkovat zemědělské suroviny a vyrábět potraviny vysoké kvality }přispět ke zlepšování vztahů zemědělského hospodaření s přirozenými ekosystémy a přírodními cykly }udržovat a zlepšovat dlouhodobou úrodnost půdy }umožnit účinnou ochranu vod, vodních zdrojů a chránit život ve vodě }podporovat biodiverzitu a agrobiodiverzitu }podporovat biologickou diverzitu zvýšením počtu pěstovaných plodin a odrůd }podporovat rozmanitost chovaných plemen hospodářských zvířat }používat v zemědělství a při výrobě potravin v co možná největší míře obnovitelné zdroje }vytvářet harmonickou rovnováhu mezi pěstováním rostlin a chovem zvířat }poskytovat hospodářským zvířatům přirozené podmínky života }minimalizovat všechny formy znečištění }přispět k rozvoji ekologicky a společensky odpovědného zemědělského hospodaření, odpovědné výroby a prodeje potravin }umožnit rozvoj venkova a kvalitní život obyvatel na venkově }zákaz používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a GMO }místo většiny pesticidů využívá biologickou ochranu rostlin a přirozené nepřátele škůdců, vhodně střídá a kombinuje plodiny, vybírá odolné odrůdy }snaží se zlepšovat nebo alespoň udržovat úrodnost půdy využíváním chlévského hnoje a zaoráváním rostlin }nesmí uměle prodlužovat trvanlivost výrobků, chemicky zlepšovat vůni, chuť či barvu potravin }hospodářským zvířatům vytváří přirozené podmínky pro život }minimalizuje používání neobnovitelných surovin, chrání přírodu a její rozmanitost }poskytuje pracovní příležitosti a udržuje tak osídlení venkova } Výsledek obrázku pro ekologické zemědělství Výsledek obrázku pro ekologické zemědělství }Konvenční zemědělství ◦Vyšší intenzita hospodaření, vyšší energetické a materiálové vstupy za účelem maximalizace produkce ◦Monokultury, urbanizace krajiny ◦ Pole Výsledek obrázku pro konvenční zemědělství Výsledek obrázku pro konvenční zemědělství Výsledek obrázku pro konvenční zemědělství KZ - Významnými intenzifikačními faktory jsou koncentrace (zvyšování hustoty produkčních organismů v čase a prostoru), vysoký stupeň mechanizace až automatizace technologických postupů, intenzivní využití dodatkových chemických vstupů, energií i informací }Trvale udržitelné zemědělství ◦zamezit další degradaci půdy a dlouhodobě udržet, případně zlepšit její úrodnost, zamezit znečišťování povrchových a podzemních vod, udržet dostatek vody v krajině, omezit závislost zemědělství na neobnovitelných zdrojích energie, efektivně ◦využívat místní a úspěšně diverzifikované genetické zdroje a zachovat jejich rozmanitost pro budoucnost, uchovat přírodní a přírodě blízké ekosystémy a jejich druhovou diverzitu ve venkovské krajině } Výsledek obrázku pro konvenční zemědělství Výsledek obrázku pro konvenční zemědělství }Ekologické zemědělství ◦způsob hospodaření, který klade značný důraz na opatření chránící půdu a přírodu, zajišťuje ohleduplné zacházení se zvířaty a nepoužívá syntetické pesticidy ani umělá hnojiva. } ◦snaha o minimalizaci poškození ŽP • Výsledek obrázku pro biozebra }alternativní způsob hospodaření v zemědělství }„zakladatel“ rakouský filozof, pedagog a esoterik Rudolf Steiner (prezentoval 1924) } }Pojem biologicko-dynamický: ◦Biologický – ekologická složka, respektuje životní zákonitosti, trvalá udržitelnost ◦Dynamický – podpora silového působení na stupni oživené a oduševnělé přírody prostřednictvím speciálně zhotovovaných jemnohmotných hnojiv } }Přísnější než „běžné“ ekologické zemědělství }Základem ozdravění půdy (oživení půdy a udržení plodnosti) → přísná příprava preparátů (roháček, křemenáček) }Ochranná známka DEMETER http://www.imo.ch/logicio/client/imo/image/sectors/organic/Demeter_Logo.png }Pracuje se 4hmotným silovým působením ◦ ◦1. stupeň - minerální svět, nerostná úroveň, fyzická, mrtvá ◦2. stupeň - rostlinný svět, složka oživená, obdařená schopností života a růstu ◦3. stupeň - svět zvířat, kromě životních projevů mají duševní projevy - cítí bolest, strach, mají instinkty ◦4.stupeň - člověk, je nadán duchem, duchovní svět, vědomí sebe sama, odpovědnost za sebe i za okolní svět, ostatní přírodní říše } http://www.imo.ch/logicio/client/imo/image/sectors/organic/Demeter_Logo.png }v 70.letech 20.století založen IFOAM (International federation of organic agriculture movements) } }EZ ve 121 zemí světa } }Nejvyšší podíl ekologicky obhospodařované půdy: Austrálie, Čína, Argentina, USA } }Z evropských zemí Lichtenštejnsko, Rakousko a Švýcarsko } }Největší spotřeba biopotravin ku celkové spotřebě potravin Rakousko a Švýcarsko } Výsledek obrázku pro země }Od roku1990 } }dnes kolem 3 885 ekozemědělců } }Nejvíce ekofarem jihočeský, plzeňský a karlovarský kraj } }EZ na 494 000 ha, 11,7 % zemědělského půdního fondu } }Spotřeba biopotravin 0,71 % z celkové spotřeby potraviny v ČR (rok 2013), cca 3 mld. Kč } }Průměrná roční spotřeba na obyvatele pod 200 Kč } }Česká bioprodukce není schopna pokrýt poptávku zákazníků => dovoz biopotravin a bioproduktů Dovoz BIO z 31 zemí světa! Odlišné pořadí získáme, seřadíme‑li kraje dle podílu výměry celkové ekologické půdy na celkové zemědělské půdě ČR. V roce 2014 byl celorepublikový průměr (tj. 11,7 %) překročen opět v osmi krajích, přičemž vysoce nad tímto průměrem s 44 % vedl Karlovarský kraj. Podobně jako v předchozích letech následuje kraj Liberecký, Moravskoslezský, Zlínský a Ústecký. V produkčních oblastech zůstává zastoupení EZ nízké od 3 do 8 % }1) Dosáhnout podílu EZ 15 % z celkové plochy zemědělské půdy v ČR, dosáhnout podílu minimálně 20 % orné půdy z celkové výměry půdy v EZ } Realita 2014: EZ na 11,7 % z celkové plochy půdy, orná půda 12 % z celkové výměry } }2) Dosáhnout 3% podíl biopotravin na celkovém množství zpracovaných potravin, zvýšit podíl českých biopotravin na 60 % na trhu s biopotravinami } Realita: podíl biopotravin okolo 0,7 %, podíl českých biopotravin 62 % } }3) Dosáhnout nárůst spotřeby biopotravin ročně min o 20 % } Realita: meziroční nárůst 10 % } }4) Zvýšit důvěru spotřebitele } Viz výsledky průzkumů dále v prezentaci } }5) Zvýšit podíl příjmů z produkce/zpracování vůči podporám a posílení podnikatelského myšlení a konkurenceschopnosti } }6) Zvýšit reálný přínos EZ pro životní prostředí a pro pohodu zvířat a zdravotní stav obyvatelstva reading_cile 1231025539fpN7r1 }Výchozím bodem pro diskusi bude aktuální } finanční náročnost plateb, a to cca 1 miliarda Kč ročně. Z hlediska náročnosti dotací pro státní rozpočet je důležité, že 80% dotací je financováno z evropského fondu EAFRD (evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova), pouze 20% ze státního rozpočtu. } f342234767_72574404_o2 Pozn.: Celková podpora představuje od roku 2004 objem zažádaných namísto do té doby uváděných vyplacených dotací, které jsou vypláceny vždy v průběhu následujícího roku. Zdroj: SZIF; zpracoval ÚZEI }Počet registrovaných subjektů v EZ dle zákona o EZ musí každý zájemce, který hodlá podnikat v EZ, podat žádost o registraci na MZe. Registrace rozlišuje následující kategorie subjektů: } ◦ekologický podnikatel (ekozemědělec), ◦výrobce biopotravin (zpracovatel bioproduktů) ◦osoba uvádějící biopotraviny nebo bioprodukty do oběhu (tj. obchodník, dovozce, vývozce) ◦výrobce nebo dodavatel ekologických krmiv ◦výrobce nebo dodavatel ekologického rozmnožovacího materiálu (osiv) ◦ekologický chovatel včel (není zahrnován do ekozemědělců, jelikož nemusí mít vlastní z. p.) ◦jiná povaha činnosti (např. ekologický pěstitel hub,ekologický chovatel ryb, ekologický sběrač volně rostoucích rostlin) Výsledek obrázku pro formulář }www.biospotrebitel.cz – provozuje PRO-BIO liga ochrany spotřebitelů a přátel EZ }www.agronavigater/ekozem také ve spolupráci s Mze } }Další spotřebitelsky orientované stránky: }www.bio-info.cz }www.biopotraviny.info } }Ročenky na: http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/ekologicke-zemedelstvi/statistika-a-pruzkumy/ }Správně označená biopotravina nese na svém obalu název „BIO“ nebo „produkt ekologického zemědělství“, grafické logo biozebry a kód kontrolní organizace } }Toto logo mohou používat pouze výrobci, jejichž výrobky: ◦ Splňují všechny stanovené podmínky pro ekologické ◦ zemědělství dané legislativou ◦ Prošly kontrolou jedné z kontrolních organizací ◦ Obdržely certifikát o původu biopotraviny }Od 1.července 2010 zavedena povinnost } používání jednotného evropského loga „eurolist“ u biopotravin produkovaných v rámci EU } }Použití evropského loga nebrání používání } národních nebo soukromých značek } •CZ-BIO-001 Zemědělská produkce Česká republika }Členové svazu ekologických zemědělců mohou navíc používat ochrannou známku svazu } }PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. } }http://www.pro-bio.cz } }Organizace pověřené Ministerstvem zemědělství } }KEZ - první česká akreditovaná kontrolní a certifikační organizace zajišťující odbornou nezávislou kontrolu a certifikaci v systému ekologického zemědělství } }ABCERT - vznikla v roce 2002 splynutím kontrolních organizací Alicon a BioZert. V říjnu 2005 založena pobočka firmy ABCERT pro Českou republiku se sídlem v Brně. } }Biokont CZ – založen 2005, se sídlem v Brně. Zajišťuje kontrolní a certifikační činnost v EZ } }BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC. s.r.o., Olbrachtova 1, 140 02 Praha 4, www.ekozemedelstvi.cz }Nejčastějším porušením pravidel ekologického zemědělství v roce 2014 byla absence výjimky k provádění zákroků na zvířatech, přivedení nepovoleného počtu konvenčních zvířat na ekofarmu při rozšiřování stáda, neověření certifikátu dodavatele, použití nepovolených přípravků na ochranu rostlin nebo použití nepovolených látek při čištění a dezinfekci, nedodržení pravidel při dovozu bioproduktů ze třetích zemí, nebo nezajištění vhodných podmínek ustájení a welfare zvířat. http://eagri.cz/public/web/file/341591/BioPotraviny2014.pdf http://www.expocom.cz/files/img_velky_1273525936_12.JPG jogurt-banan-celozrnny-800 } •http://eagri.cz/public/web/file/341591/BioPotraviny2014.pdf • http://st.depositphotos.com/1037178/2915/v/950/depositphotos_29155293-Food-Shop---Cartoon-Business- Vector-Character.jpg http://eagri.cz/public/web/file/341591/BioPotraviny2014.pdf }Více než 50 % produkce EZ export do zahraničí } }Proso (97 %) }Mrkev (97 %) }Špalda (62 %) }Pohanka (51 %) }Brambory (50 %) }Olejniny (50 %) • http://exnnutrition.com/wp-content/uploads/2015/04/iStock_000019501469Small.jpg Naopak 100% uplatnění na domácím trhu měly luskoviny, hrušky, peckoviny a hrozny a téměř veškerá zelenina s výjimkou mrkve. V hojné míře se na domácím trhu prodávaly také bylinky a koření (92 %), osivo a sadba (93 %) a také většina druhů obilí (zejména ječmen, oves, tritikále a pšenice) }Žena (35–40 let) s malými dětmi, žijící ve větším městě }S vysokoškolským vzděláním }Zajímá se o životní prostředí a zdraví své rodiny }Vyšší příjem, aby mohla obětovat velkou část rodinného rozpočtu na stravu } } rodina_1 }Více sušiny a méně vody v BIO }Více bílkovin v konvenčních potravinách (patrně díky aplikaci dusíkatých hnojiv), ale dle některých studií biopotraviny příznivější zastoupení aminokyselin }Vitamin C různé výsledky studií (pomeranč) }Fytonutrienty různé výsledky studií (lykopen biorajčata, resveratrol biovíno) }Jediný fosfor byl opakovaně prokázán ve vyšší hladině u bio }Ze studií vyplývá, že množství reziduí pesticidů je u biopotravin nižší až o 30 %, ale je otázkou zda tyto zjištění mají nějaký význam, když i u konvenčních potravin je množství reziduí hluboko pod ADI se%C5%A1it }Bakteriální kontaminace – neprůkazná = možnost, že nějaká potravina bude obsahovat nežádoucí kmeny bakterií, je stejná jak u „bio“, tak „nebio“ potravin }Rezistentní bakterie – na 3 a více ATB – až o 1/3 nižší u biopotravin }Pro vypěstování stejného množství biopotravin je nutná větší rozloha půdy – ani toto nepotvrzeno paušálně – záleží na typu plodiny. Ovoce a olejniny vykazovaly statisticky nevýznamný rozdíl, zelenina a obiloviny od 26 – 33 % nižší výnos na jednotku plochy se%C5%A1it }Konzumace biopotravin pro zdraví nepřináší žádné zvláštní výhody }Bioovoce a biozelenina obsahují stejné množství vitaminů jako "ne bio" plodiny, mají ale vyšší hladinu dusičnanů, což je dáno zřejmě použitím odlišných hnojiv, jako je mrva, a tím, že jsou sklízeny v jiném stupni zralosti. }Biomléko a běžná mléka mají stejné množství bílkovin a tuků, podle některých studií ale má biomléko více nenasycených MK omega-3. }protinázory: http://www.organicconsumers.org/benbrook_annals_response2012.pdf } 21827000 }Co vše může mít vliv na obsah vitaminů? } } aneb myslete kriticky!!! Výsledek obrázku pro pomeranč Výsledek obrázku pro pomeranč }Vliv na obsah látek má: } Druh, počasí, doba sklizně,stupeň zralosti, typ hnojiva, stanoviště rostliny, věk rostliny… } }Analogické je to u živočichů (obsah MK v mléce dojnic závisí např. na ročním období nezávisle na tom, zda je to bioprodukce či konvenční chov) } }Výsledky heterogenní, nelze vyvodit jednoznačný závěr, často studie špatně postavené a nezohledňují výše uvedené 27757-vysledek-boje-za-ochranu-autorskych-prav }http://aa.ecn.cz/img_upload/8d8825f1d3b154e160e6e5c97cf9b8b3/myty_ez_final_2.pdf } }Téma stejné - 7.mýtus: } Je jedno, jestli je mléko od biokrávy či nikoliv, není mezi tím žádný rozdíl. Biomléko není ani výživnější ani zdravější než mléko konvenční. } img504e384c5571d • }Biomléko,ve srovnání s konvenčním, má prokazatelně vyšší obsah některých bioaktivních látek, které mají vliv na zdravotní stav konzumenta } }Biomléko oproti konvenčnímu obsahuje více: }  alfa-tokoferolu (vitaminu E), až o 50 % }  beta-karotenu (vitaminu A), až o 75 % }  omega-3 polynenasycených mastných kyselin, až o 68 % }  CLA (konjugované kyseliny linolenové), až o 500 % }  ALA (alfa-linolenové kyseliny) } }Nejpříznivější poměr mezi ω-3 a ω-6 kyselinami je právě jen v rybím tuku, hovězím mase a mléku, zvláště pak v biomléku, kde je obsah ω-3 kyselin zvýšen, a tím se stává optimálním k obsahu ω-6 kyselin.Nadto se v mléce jedná výhradně o ty žádoucí ω-3 kyseliny, s dlouhými řetězci, které mají pozitivní efekt na zdraví. Jedna lžíce repkového oleje tedy zdaleka není rovnocenná sklenici biomléka. • }Biomléko a běžná mléka mají stejné množství bílkovin a tuků, podle některých studií ale má biomléko více nenasycených mastných kyselin omega-3. ALE z výživového hlediska tento rozdíl zanedbatelný! } }Výsledky jsou také velmi různé podle toho, co s čím se porovnává. Více n-3 MK byl zjištěn v létě po porovnání konvenčního mléka od krav ustájených v kravíně a biomléka od krav chovaných venku… trvanlive-mleko-15-500 }Jak je možné, že zdravé biopotraviny obsahují škodlivá éčka? }Odpověď (Ing.Roman Rozsypal, CSc., Biokont CZ, s.r.o.) } Právní úprava EU (Nařízení komise 889/2008, Příloha VIII, oddíl A) povoluje pro výrobu biopotravin použití 49 přídatných látek (tzv.éček). Pro úplnost je třeba uvést, že Nařízení komise 203/2012 upravující produkci biovína z hroznů povoluje dalších 6 látek. V ČR je povoleno cca 320 látek, z toho je pro výrobu biopotravin povoleno 55 „éček“. Jedná o přírodní látky (celulóza, pektiny, želatina, enzymy, vitamíny, talek, arabská guma...), plyny (vzduch, kyslík, dusík, argon...) nebo jednoduché minerální a organické látky (kyseliny, hydroxidy a jejich soli, alkoholy...), které nemají nežádoucí účinky na konzumenta. Jedinou výjimkou jsou dusitany a dusičnany, které se používají při výrobě masných výrobků konzerva }Projekt „Bioškola“ za 6,5 mil korun získala k realizaci fi Country Life }zaměření na stravovací zařízení od jeslí až po střední školy }pomoc zvýšení nedostatečné produkce lokálních biosurovin vytvořením distribučního řetězce dodávek biopotravin od ekologických zemědělců až po školní stravovací zařízení včetně logistiky a vzdělávání }4 kraje, 62 školních stravovacích zařízení a jídelen, 35 ekozemědělců a výrobců biopotravin }Výrazné navýšení cen, které školy považují za nejvýznamnější důvod, proč biopotraviny nevyužívat, se zatím v praxi nepotvrzuje. Školy, které s biopotravinami již pracují, ve většině případů uvádějí nárůst cen o 10 % a méně, a to i u škol, které používají biopotraviny v rozsahu větším, než 20 %. } }http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2010_pocet-skol-ktere-budou-varit-z. html • • http://tjzajecov.wbs.cz/sezona_2015_2016/schema_skola.jpg }Farmářskou bedýnka malá ◦4 – 6 kg ◦Cena: 245 Kč } }Farmářská bedýnka je sestavená z produkce výhradně českých (resp. moravských) farmářů. Klademe při tom důraz na certifikát IPZ, který kromě českého původu zaručuje ekologicky šetrný způsob pěstování takřka bez použití chemie, výbornou chuť a trvalý dozor inspekčních orgánů. } }Při nákupu předpřipravených bedýnek ušetříte oproti eshopovým cenám, bedýnky si také můžete předplatit a získat tím další slevu. Jako u ostatních bedýnek si můžete vybrat jednu položku, kterou v bedýnce nechcete. My Vám ji nahradíme ostatními potravinami tak, aby cena zůstala stejná. } Farmářská bedýnka malá }Brambory }Kedluben bílý IPZ }Květák IPZ }Cuketa IPZ }Salát římský IPZ }Mrkev }Česnek DUKÁT }Rajčata SK } Farmářská bedýnka malá }Integrovaný systém produkce ovoce a zeleniny } }Produkce zeleniny vysoké kvality, která dává přednost ekologicky přijatelným metodám a minimalizuje nežádoucí vstupy agrochemikálií s nežádoucími vedlejšími účinky. Řadí se mezi konvenční a organickou produkci plodin, prosazuje snížení rizika přehnojování půdy a racionálnější využívání živin. }Zelenina pěstovaná integrovaným způsobem je produkována za výrazně omezeného používání pesticidů a umělých hnojiv, proti škůdcům a chorobám se přednostně používá biologická ochrana (draví roztoči, ptactvo, slunéčka atd.) } }pouze pro produkty vypěstované v České republice • Certifikát IPZ }Celkový vítěz: Bio Trhaná paštika z přeštíka Výrobce: Josef Sklenář, Biofarma Sasov } }Vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu: }Biohermelín z ekofarmy Javorník } }Vítěz kategorie Biopotraviny rostlinného původu: Hostětínský mošt jablko meruňka bio }Vítěz kategorie Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky: Bio Kostní vývar, Biofarma Sasov https://e-shop.biofarma.cz/aaa/img.php?src=/upload/62696f6661726d612e637a2d666f746b/imgp0058_rilet_ 300.jpg&w=225&h=225 }Spravedlivý obchod neboli fair trade je způsob obchodu, který dává příležitost pěstitelům, řemeslníkům a zaměstnancům v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky, aby se uživili vlastní prací za důstojných podmínek. Fair trade je založen na partnerství mezi výrobci na straně jedné a spotřebiteli na straně druhé. }Výrobcům fair trade nabízí spravedlivé obchodní podmínky, důstojný život a možnost plánovat budoucnost. }Spotřebitelům pak fair trade dává jedinečnou možnost se prostřednictvím každodenního nakupování snadno a účinně zapojit do snižování chudoby lidí na celém světě. }Pěstitelé dostávají za své výrobky cenu, která jim umožňuje pokrýt náklady na výrobu a získat prostředky pro důstojné živobytí. Jedním z nástrojů jsou stanovené minimální ceny, pod něž nesmějí dohodnuté ceny mezi pěstiteli a obchodníkem klesnout. Fairtrade logo Fair Trade Original ANd9GcTFQWM8E5H4x1ipybqrZlQLsERj5ONZLeS4-KWO4Pqk6xBvdk2C }Usměvaví průvodci vás provedou provoněnými sklady bylin a odhalí tajemství zrození nálevového sáčku čaje od pěstování bylin našimi biopěstiteli až po šálek čaje. } }Pro zážitkový výlet k nám si rezervujte cca 2 hodiny. Můžete si zde také z Vyhlídky na výsluní užít krásný Výhled do krajiny, posedět v čajovém salónu s kavárnou Čas na čaj a vychutnat si vynikající čaj, kávu i další místní dobroty. Ve firemní prodejně najdete bohatou nabídku čajů, koření i dalších bylinkových specialit a ve vegetačním období vás jistě zaujme také venkovní Bylinková zahrada sv. Hildegardy, která prověří vaše znalosti bylin. http://www.nazeleno.cz/Files/FckGallery/Logo_Sonnentor_4C_blau+gelb_.jpg VSTUPNÉ PRO ROK 2016 Dospělí 50 Kč Skupiny od 30 osob 30 Kč Důchodci, studenti a ZTP 30 Kč Děti do 15 let v doprovodu rodičů zdarma }Biopotraviny nejsou zdravější ani kvalitnější v porovnání s potravinami s konvenční produkce (obě musí splňovat podmínky dané zákonem o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb.) } }Spíše životní styl } }Důraz na trvale udržitelný rozvoj a pohodu zvířat – ale to by měli klást všichni zemědělci, protože zemědělství je samo o sobě spjaté s krajinou a s přírodou… professional%20bio } } } } }ZÁŘÍ }Diplomová práce Mgr. Pavly Vaškové (2008) }SMITH-SPANGLER C., Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives? Annals of Internal Medicine, 2012, roč.157 ,č.5, s. 348 – 366. }DANGOUR A. D., Nutritional quality of organic foods: a systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition, 2009, roč. 90 č.3, p. 680-685Seufert V, autor. Comparing the yields of organic and conventional agriculture. Nature. 2012;485(7397):229 –232. }Rist L, autor. Influence of organic diet on the amount of conjugated linoleic acids in breast milk of lactating women in the Netherlands. Mueller A, Barthel C, Snijders B, Jansen M, Simões-Wüst AP, Huber M, et al., editoři. The British Journal of Nutrition. 2007 dub;97(4):735–43. }Lombardo S, autor. Nutritional and sensory characteristics of „early“ potato cultivars under organic and conventional cultivation systems. Food Chemistry. 2012;133(4):1249 –1254. }M. Huber, autor. Organic food and impact on human health: Assessing thestatus quoand prospects of research. NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences. 2011;58(3–4):103 –109. }http://www.bioinstitut.cz/documents/Akcniplan2011-2015.pdf }http://aa.ecn.cz/img_upload/8d8825f1d3b154e160e6e5c97cf9b8b3/myty_ez_final_2.pdf }http://ec.europa.eu/agriculture/organic/files/news/press-releases/IP-12-706_CS.pdf }http://www.abcert.cz/index.php?id=1 }http://www.biokont.cz/ }http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/ekologicke-zemedelstvi/statistika-a-pruzkumy/ }http://www.kez.cz/nabidka-sluzeb }