Malnutrice Veronika Březková Kamila Stýskalíková •1 •Malnutrice •Malus = špatný (latinsky) •Nutrice = výživa • •Porucha výživy ve smyslu + i -, absolutní/relativní nedostatek/nadbytek živin či jejich nevyváženého zastoupení… •2 Malnutrice - dělení •Podle příčiny: - primární (exogenní) - sekundární (endogenní) •Podle typu: - nedostatek živin (podvýživa) - nadbytek živin (nadvýživa) •Podle stupně: - lehké - stření - těžké •Podle trvání: - akutní - subakutní - chronické •Podle výsledku: - zvratné - nezvratné •3 1) Malnutrice podle příčiny •Primární (exogenní) •Sekundární •4 Primární malnutrice •Chudí lidé •Osaměle žijící staré osoby •Bezdomovci •Lidé stravující se alternativně •Zvýšené ztráty výživových faktorů (↑pocení, ↑průjmech, ↑ztráty močí) •Vyšší nároky v období růstu, puberty, těhotenství a kojení •Pacienti, kteří přijímají nedostatečné množství potravy (PPP, bolesti apod.) • •5 Sekundární malnutrice •Mohou vzniknout i při dostatečném příjmu jednotlivých nutrientů •Při malabsorpci •Při poruchách utilizace nutrientů (jaterní insuficience) •Zvýšené odbourávání nutrientů při současné konzumaci antinutrientů, při užívání léků • • •6 Deficience při užívání léků •Antacida – deficit thiaminu •Perorální antikoncepce – vit.C, vit. sk. B •Některá ATB – vit. K, B12, kys. listová •Klofibrát, neomycin, kolchicin – vit. B12 , •Syntetická projímadla – ztráty K a Ca • • • •7 2) Malnutrice podle typu a)Z podvýživy (marasmus, kwashiorkor, marasmický kwashiorkor) b)Nadvýživa c)Specifické deficience •8 a) Podvýživa Protein-energetická malnutrice •= stav, kdy příjem základních energetických substrátů a bílkovin je menší než jejich potřeba, organismus čerpá energii z vlastních zásob •Velký problém rozvojových zemí (1/2 lidí zemře před 5.rokem) •Podvýživou trpí každý 12. člověk na Zemi •Hospodářsky vyspělé země: cca ½ hospitalizovaných pac. chirurgického odd. má projevy PEM (hl.:↑věku, ca, obézní držící nevhodné diety) •9 •Signifikantní ztráta hmotnosti: • o 5% za poslední měsíc • o 10% za 6 měsíců • •Během období evoluce došlo k vývoji adaptačních změn na hladovění. Lidský organismus se umí poměrně dobře postupně adaptovat na hladovění dlouhodobé i za kritických podmínek. •Katabolická reakce probíhá odlišně u nekomplikovaného hladovění a v kritickém stavu. • • •10 Nekomplikované hladovění •= pokud není lidský organismus během malnutrice postižen jinými závažnými onemocněními (infekční nemoc, těžké poranění apod.), dochází k řadě adaptačních mechanismů, které podstatně snižují dopad hladovění na organismus . • • •11 •Na počátku - hladovění se poměrně rychle vyčerpávají zásoby jaterního i svalového glykogenu → okamžité ↑tvorby glukózy z glukogenních AK a glycerolu v játrech → ↓ sekrece inzulinu a ↑sekrece tzv. kontraregulačních hormonů (glukagon, hydrokortizon, katecholaminy) → stimulace lipolýzy v tukové tkáni, glukoneogeneze v játrech a stimulace proteolýzy v kosterních svalech a viscerálních orgánech. V této době organismus katabolizuje asi 75g bílkovin denně • •7 dní - ↓bazální metabolismus + snížená tělesná aktivita →↓celkový energetický výdej až o 40% - ↓tvorba trijodtyroninu, postupně se ↓hladiny stresových kontraregulačních hormonů. - Lipolýza v tukové tkáni se postupně ↑ a ↑uvolňování MK do krevního oběhu. ↓proteolýza → redukce kosterní svaloviny a tukové tkáně, ↓ tělesné hmotnosti je již velmi pozvolný a ↓ztráty dusíku v moči. •12 Sval obsahuje asi 20 % bílkovin. Takže ztráta 75 g bílkovin odpovídá ztrátě 375 g kosterního svatstva. •Současně se ↑tvorba ketolátek v játrech, ale játra je nejsou schopna utilizovat (absence 3-oxoacyl-CoA-transferázy) → dostávají se do krevního oběhu a stávají se hlavním energetickým zdrojem pro mozek. •Vzestup ketogeneze je zároveň spojen s výrazným poklesem katabolismu bílkovin, a to až na 20g denně. Tzn., že ketolátky mají během hladovění ochranný vliv na zásoby bílkovin. •Přestože jsou ketolátky za hladovění hlavním zdrojem energie pro mozek, pro jejich využití je potřebné určité množství glukózy (metabolismus acetoacetátu a další metabolismus acetyl-CoA v Krebsově cyklu). •Ztráta 40% celkových zásob bílkovin není slučitelná se životem a při dobré adaptaci na hladovění k ní dochází asi za 60 až 70 dní (bez adaptačních mechanismů by k takovému vyčerpání došlo již za 3 týdny). •Adaptační mechanismy však požadavek organismu na glukoneogenezi výrazně snižují a bílkoviny tak přestávají být hlavním zdrojem energie a jsou ušetřeny pro svoje vlastní funkce. •13 •Zdravý organismus je schopen přejít z období normálního přívodu stravy až do stadia protrahovaného hladovění. Při dobré hydrataci organismu tak může hladovění trvat více než dva měsíce. •Smrt nastává zřejmě v důsledku arytmie či srdečního selhání v důsledku deplece minerálních látek a ztrátě kritického množství bílkovin. Velmi častou příčinou smrti je i infekce. •14 Sekundární projevy •Především jde o postižení těchto systémů: • Postižení imunitního systému • Poruchy hojení ran a regeneračních procesů • Potižení kardiovaskulárního systému • Plicní komplikace • Porucha termoregulace • Porušení gastrointestinálního traktu • Postižení krvetvorby • Elektrolytové dysbalance • Poruchy kostního metabolismu • Dehydratace • Renální komplikace • Neurologické změny •15 Nekomplikované hladovění Proteinová malnutrice •Hlavně u alkoholiků, lidí s těžkou depresí, starých lidí a lidí s odlišnými stravovacími návyky (makrobiotici, vegani). •↓kvalitních proteinů (pod 0,5 g/kg/den) + dostatek energie → vázne proteosyntéza, která je závislá na limitující AK (často cystein, methionin nebo lysin) → postupný úbytku svalové tkáně, která se stává zdrojem es. AK, které chybí v dietě. •Přestože AK uvolněné ze svalu jsou využívány pro syntézu plazmatických proteinů a jiných bílkovin v játrech, postupně dochází ke snížení jaterní proteosyntézy. •Po určité době dochází k poklesu produkce plazmatických bílkovin (hlavně albuminu) s následným poklesem onkotického tlaku plasmy a vznikem otoků. •16 Stresové hladovění Kwashiorkor-like malnutrice • •Nedochází k rozvoji adaptačních mechanismů, ale prohlubuje se katabolismus, který je potencován sekrecí tzv. kontraregulačních hormonů. •Tento typ malnutrice je kombinací hladovění a současně probíhajícího těžkého onemocnění. Jak je již uvedeno. Během těžkého stavu (trauma, infekční onemocnění, popáleniny, sepse) dochází totiž v organismu k poměrně uniformní reakci, která má za cíl: –zastavit krvácení –udržet cirkulující objem krve a ECT –zabránit invazi infekčního agens – –Naopak anabolické reakce a reakce, které vyžadují delší časový interval (navození imunitní odpovědi, hojení ran) jsou v této akutní fázi potlačeny. • •17 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Starved_girl.jpg/640px-Starved_girl.jpg > Kwashiorkor = syndrom těžkého nedostatku bílkovin a nedostatečného přívodu energie, který postihuje děti od nejnižšího věku až do přibližně pátého roku života. Problém v rozvojových zemích. Vzniká často po odstavení dítěte, když se narodí mladší sourozenec, dítě tudíž nemá dostatek kvalitních bílkovin (i energie). Obrázek - wikipedia Důsledky stresového hladovění •Úbytek svalstva (300g/24 hod.) •Oslabení dechového svalstva, hypovolemie, hypoxie, energetický deficit, •Bronchopneumonie •Deplece albuminu •Poruchy rozložení tekutin v intersticiu a intravazálním prostoru, poruchy distribuce sodíku, zhoršení transportu mastných kyselin •Deplece transportních proteinů (prealbumin, transferin) •Poruchy transportu kortizolu •18 Referenční hodnota pro albumin v krvi je obvykle 35 – 53 g/l. Funkce albuminu – transport všeho možného, podílí se na onkotickém tlaku (drží tekutiny v krevním řečišti)… b) Nadvýživa •Viz jiné přednášky o nadváze a obezitě •19 c) Specifické deficience •20 Endemická struma struma = zvětšení štítné žlázy endemická = postiženo více jak 10% obyvatelstva dané oblasti •Příčina: JODOVÝ DEFICIT •Zdroje jodu: ryby, měkkýši, chaluhy, mléko a mléčné výrobky •Strumigenní látky: - Strumigeny 1.řádu (dusičnany): znemožňují vychytávání jódu štítnou žlázou - Strumigeny 2.rádu (látky obsahující síru) nedovolí ŠŽ převést jód na aktivní formu •21 Hodnocené velikosti strumy •0… nezvětšená ŠŽ •1… ŠŽ je hmatná, ale není patrná při normální poloze hlavy •2… ŠŽ je viditelná již při normální poloze hlavy •3… velká ŠŽ, kterou je vidět až na vzdálenost 10 metrů •22 •Zdroj: http://rightnews.cz/index.php?id=54 •23 Jodurie množství jodu v moči -pomůcka k posuzování dostatečného zásobování obyvatelstva jodem Stupně závažnosti jodurie (μg jodu/1moče) •Normální zásobení > 100 •(novorozenci) > 70 •Lehký deficit 50-99 •Střední deficit 20-49 •Těžký deficit < 19 •24 Následky nedostatku jodu •Ohrožení duševního a tělesného zdraví •Hypothyreóza → projevy: zvýšená únavnost, spavost, zimomřivost → projevy: bledost, suchost kůže, suché vlasy, ztluštělé nehty, zácpa •U těhotné: – riziko potratu či vážné poruchy vývoje plodu •Postižené děti: - suchá, hrubá kůže i vlasy, nápadně odulé rty a zvětšený jazyk - poruchy sluchu, hluchota, hluchoněmota •25 prevence •Konzumace mořských ryb •Jodace soli (jodičnan draselný, 20-35 mg/1kg soli) •Obohacování potravin jodem •26 Obohacováním krmiva skotu jódem stoupá obsah jódu v mléce. Obsah jódu v potravinách závisí na prostředí, u nás je ho málo. JOD A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Podílí se na: - normální činnosti nervové soustavy - udržení normálního stavu pokožky - normální činnosti štítné žlázy Ryby a plody moře, mléko a mléčné výrobky Nutriční anémie •Anémie z nedostatku železa (hemosiderická anémie/ hypochromní mikrocytární anémie) - častější u žen (menstruace) - často u těhotných žen (v 2. polovině těhotenství) •Anémie z nedostatku kobalaminu a k.listové (megaloblastická anémie/ ortochromní makrocytární anémie) - vegani •28 Příznaky anémie z nedostatku železa •únava, malátnost, dušnost při námaze, bušení srdce •Bledost kůže a sliznic, vypadávání vlasů •Angulární stomatidis Chronická atrofie papil jazyka Koilonychie nehtů (lžičkovité nehty) •29 Prevence anémie z nedostatku železa •Zdroje hemového železa (využitelnost 10-30%) - červené maso a masné výrobky, droby (játrové paštiky, krevní tlačenky,...) •Zdroje nehemového železa (využitelnost 1-5%) - rostlinné potraviny (luštěniny, kakao, ořechy, semena, špenát) - živočišné potraviny (vaječné žloutky, maso) → absorpci podporují: např. bílkoviny masa, vitamin C, org. kyseliny → absorpci inhibují: kyselina fytová, šťavelová, vláknina, mléko •30 Vhodné kombinovat v pokrmu hemové a nehemové železo ŽELEZO A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Přispívá k: -normální krvetvorbě, přenosu kyslíku v těle -snížení míry únavy a vyčerpání Játra mladých zvířat, maso •31 Anémie z nedostatku kobalaminu a kyseliny listové •Kobalamin - výhradně v živočišných zdrojích (játra, maso, ryby, vejce, mléko) - zásoby v játrech vydrží až 5 let - pro dobrou vstřebatelnost nutný tzv. „vnitřní faktor“ produkovaný žaludeční sliznicí •Kyselina listová - zdroje: listová zelenina, chřest, burské oříšky, játra, nadledvinky, droždí, obiloviny, luštěniny, vejce, ořechy… - na nedostatek pozor zejména u těhotných žen - využití blokuje alkohol •32 KOBALAMIN A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Přispívá k: - normální činnosti nervové soustavy - tvorbě červených krvinek - normální funkci imunitního systému - látkové přeměně živin na energii Játra mladých zvířat, vejce, maso, mléčné výrobky FOLÁT A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Podílí se na: - normální krvetvorbě a funkci imunitního systému - normální psychické činnosti, snížení míry únavy a vyčerpání - přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství Játra mladých zvířat, luštěniny, listová zelenina •33 Nutriční osteopenie •Křivice = rachitis (dětský věk – nedostatek vitaminu D) •Osteomalacie (dospělost – nedostatek vitaminu D) •Osteoporóza • •34 •35 •Zdroj: http://www.dinf.ne.jp/doc/english/global/david/dwe002/dwe00215.htm •36 •Zdroj: http://www.osel.cz/tisk.php?clanek=1796 •37 Jaké jsou nutriční zdroje vápníku a vitaminu D? • •38 VITAMIN D A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Přispívá k: -normálnímu využití vápníku a fosforu - udržení normálního stavu kostí a zubů, činnosti svalů, imunitního systému Tresčí játra*, ryby, vejce * Vybírejte si je dle původu – produkty ze znečištěných oblastí (např. Pobaltí) nejsou vhodným zdrojem •39 VÁPNÍK A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Potřebný pro: - udržení normálního stavu kostí a zubů - přispívá k normální srážlivosti krve, činnosti svalů, funkci nervových přenosů Mléko a mléčné výrobky, brukvovitá zelenina, sardinky s kostmi, mák FOSFOR A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Přispívá k: - udržení normální látkové přeměně živin na energii - stavu kostí a zubů Mléko a mléčné výrobky, luštěniny, maso, vejce, olejnatá semena a ořechy •40 Beri beri avitaminóza thiaminu •Dříve u obyvatelstva východní Asie živeného převážně loupanou rýží •Dnes převážně u alkoholiků, sekundárně u karcinomu žaludku, či po dlouhotrvajícím zvracení •3 formy - vlhká (kardiomyopatická) – otoky v obličeji, na těle, poruchy srdečního rytmu až zástava srdce - suchá (s periferní neuropatií) – bolesti končetin, úbytek svalstva, obtížnost až nemožnost chůze - dětská (kojenci 2.-5. ) •41 •Zdroj: http://wwwihm.nlm.nih.gov/ihm/images/A/12/411.jpg •42 THIAMIN A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Podporuje: -normální látkovou přeměnu živin na energii - činnosti nervové soustavy, psychické činnosti a činnosti srdce Kvasnice, maso, luštěniny, celozrnné obiloviny •43 Nedostatek riboflavinu •Angulární stomatitis •Změny nosní sliznice, víček, jazyku •Světloplachost, zvracení, průjmy •Prevence: - mléko, mléčné výrobky, droždí, vnitřnosti, listová zelenina, celozrnné obiloviny, maso •44 RIBOFLAVIN A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Přispívá k: - normální látkové přeměně živin na energii - činnosti nervové soustavy - udržení normálního stavu sliznic a pokožky, stavu zraku a metabolismu železa Kvasnice, játra mladých zvířat, vejce, mléčné výrobky •45 Pelagra deficit kyseliny nikotinové •Pelle = kůže, agra = hrubá •Nemoc tří D: - dermatitis (na kůži vystavené slunečnímu záření) - diarrhoea + postižení GIT - demence •Prevence: - maso, vnitřnosti, ryby, droždí, mléko, vejce •46 •Zroj: http://www.fao.org/docrep/006/W0073S/w0073s08.gif •47 NIACIN A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Přispívá k: - normální látkové přeměně živin na energii -činnosti nervové soustavy, psychické činnosti - udržení normálního stavu sliznic a pokožky - přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání Maso, celozrnné obiloviny, kvasnice •48 Scorbut = kurděje = avitaminóza C •Dříve: nemoc námořníků •Dnes: u osaměle žijících starých osob, alkoholiků...stres, výběr stravy •Klinické příznaky: - zduřeké dásně (i infekce, intenzivní zápach z úst) - perifolikulární a petechiální hemorrhagie, ekchymos - nedostatečná syntéza kolagenu •Prevence: zdroje vitaminu C (ovoce a zelenina) •49 VITAMIN C A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Přispívá k: - udržení normální funkce imunitního systému - tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů - přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, přispívá k ochraně buněk jako antioxidant, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, zvyšuje vstřebávání železa Černý rybíz, paprika, citrusy, brambory •50 Xeroftalmie •Xero- = suchý, ofthalmos = oko •vysychání spojivky a rohovky oka, které může vést k jejich těžkému poškození i slepotě, nedostatečná tvorba slz •Projev deficitu vitaminu A •Pozn. Neplést se šeroslepostí (také může chybět vit. A) •51 Specifické deficience v ČR •I – viz přednáška Dr. Ryšavé •Ca- vysoký výskyt osteoporózy (ale! Osteoporóza není jen deficit Ca ve stravě) •Fe – hemosiderická anemie – u nás 10% žen •K. listová, vit. B12, - megaloblastická anemie •Vit. C – kojící ženy (pozor na ztráty zubů), kuřáci • • •52 Nadměrné dávky vitaminů •Vitaminy - působí podpůrně a ochranně při velkých psychických nebo fyzických zátěžích •nekontrolované užívání vitaminových přípravků vede k překračování DDD – nežádoucí účinky - toxicita - ukládání v játrech. •Pozor – A, D, E, K •Závislost na vitaminech – abstinence – relativní hypovitaminózy • •53 Zvýšená potřeba Kojenci Vit. D, K, Fe, I, F Děti Vit. sk. B, C, k.listová, Ca, Fe, I, F Těhotné ženy Všechny vit., Ca, Mg, Fe, I, Zn Dospělí lidé Vit. sk. B, k. listová Staří lidé B6, D, niacin, K, Ca, Fe, I, Zn, B12 Vegetariáni A, B12, Ca, Fe, Zn Kuřáci Vit. C Alkoholici B1, k. listová Ženy v menopauze Ca, I •54 DĚKUJI ZA POZORNOST •55 VITAMIN A A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Přispívá k: -udržení normálního stavu pokožky a zraku - funkci imunitního systému Játra mladých zvířat, tuňák, vejce, tvrdý sýr VITAMIN E A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Pomáhá ochraně buněk jako antioxidant Ořechy, slunečnicová semena VITAMIN K A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Přispívá k normální srážlivosti krve a k udržení normálního stavu kostí Zelená listová zelenina, brokolice, květák •56 PYRIDOXIN A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Podílí se: -při normální látkové přeměně živin na energii, metabolismu bílkovin a glykogenu - na činnosti nervové soustavy, psychické činnosti - na tvorbě červených krvinek, funkci imunitního systému, snížení míry únavy a vyčerpání - přispívá k regulaci hormonální aktivity Maso, luštěniny, kvasnice •57 DRASLÍK A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Napomáhá normální činnosti nervové soustavy, svalů a udržení normální hladiny krevního tlaku Luštěniny, ořechy, zelenina a ovoce SODÍK A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Snížená konzumace přispívá k udržení normálního krevního tlaku Sůl a potraviny obsahující sůl, přídatné látky se sodíkem či minerální vody obsahující vysoké množství sodíku •58 HOŘČÍK A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Podporuje: - normální psychickou činnosti - snížení míry únavy a vyčerpání - udržení normálního stavu kostí a zubů - činnosti svalů Ořechy, olejnatá semena, kakao, celozrnné obiloviny •59 ZINEK A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Přispívá: - k normální látkové přeměně živin - udržení normálního stavu pokožky, vlasů, nehtů, kostí, zraku Maso, tvrdý sýr, vejce SELEN A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Schválená tvrzení Významné zdroje Podporuje : - udržení normálního stavu vlasů, nehtů - funkci imunitního systému - činnosti štítné žlázy - ochranu buněk jako antioxidant - přispívá k normální spermatogenezi Mořské ryby •60