Aneta Pohořalá Jana Spáčilová VOPVZ }Abnormální nebo nadměrná akumulace tuku v lidském organismu představující zdravotní riziko (WHO) } }A co dál? }Chronické onemocnění }Metabolické onemocnění }Multifaktoriální onemocnění }Preventabilní onemocnění Výsledek obrázku pro přemýšlím }Obezita = epidemie 21. století (WHO) }Zvyšování obezity v rozvinutých i rozvojových zemích }Ve většině vyspělých státech přes 20 % populace obézních }V USA obézních 33 % populace }Za posledních 10 let vzrostla průměrná tělesná hmotnost o 12kg }Vzestupný trend ve všech věkových kategoriích } Výsledek obrázku pro česká republika v evropě Výsledek obrázku pro závaží }Oproti roku 1980 se výskyt obezity zdvojnásobil }V roce 2014 mělo1,9 miliard lidí nad 18 let nadváhu, 600 milionů byla obézních → čili 39 % světové populace měla nadváhu, 13 % bylo obézních }65 % světové populace žije v zemích, kde obezita zabíjí více lidí než podvýživa }Téměř 41 milionů dětí mladších 5 let } mělo v 2014 nadváhu Výsledek obrázku pro obezita }ALE! Výsledek obrázku pro zděšení }795 milionů lidí na světě trpí chronickou podvýživou (2014 – 2016, WHO,FAO) } }Jeden člověk z devíti má hlad!!! } }V subsaharské Africe hladoví každý čtvrtý } }51 milionů dětí mladších 5 let na celém světě trpí nedostatkem jídla, 17 milionů dětí trpí těžkou podvýživou } } } Výsledek obrázku pro podvýživa Výsledek obrázku pro hlad }ALE! Výsledek obrázku pro zděšení http://www.fao.org/save-food/resources/infographic/en/ }Dle EHIS 2013 55,4 % nadváha, 18,7 % obezita }Nadváha celkem 63,2 % muži x 48,2 % ženy }Problém s přiměřenou hmotností zejména od věku 45+ }31,4 tisíc obézních dětí, dorost 21,2 tisíc → trojnásobek oproti 1996 } }http://www.uzis.cz/publikace/zdravotnicka-rocenka-ceske-republiky-2013 }http://www.uzis.cz/node/7495 } Výsledek obrázku pro česká republika v evropě Zdravotní studie Bogalusa (n = 2617) prokázala, že 77 % obézních dětí bude v dospělosti také obézní }Dítě, které má jednoho rodiče obézního, se stane obézním asi ve 40 %. } }V rodině s oběma obézními rodiči má dítě šanci se stát obézním v 70 % } }Od rodičů s normální hmotností 14 % obézních dětí }Multifaktoriální } } }příčina: 1) genetické predispozice 2) příjem x výdej energie 3) zevní prostředí 4) farmakoterapie } energ }Běžná obezita (více než 90 %) }Obezita navozená léky }Obezita endokrinně podmíněná (Cushingův syndrom, obezita u hypotyreózy) }Monogenní obezity }Syndromy provázené obezitou }Obezita podmíněná jinými patogenními faktory – adenovirové infekce, nepřiměřená doba spánku, cílený výběr partnerů, perzistující organické polutanty,… Výsledek obrázku pro závaží }Monogenní x Polygenní charakter } + vliv prostředí } }Geneticky podmíněné faktory: ◦související se základními živinami (regulace příjmu potravy, výběr a preference potravin až „návyk“ konzumace některých pokrmů, schopnost spalovat tuky a sacharidy, složení kosterního svalu) ◦faktory související s E výdejem (klidový KEV, postprandiální EV, spontánní PA – tzv. fidgeting) ◦hormonální faktory (inzulin a citlivost k inzulinu, leptin a citlivost k leptinu, adiponektin, IGF-1, pohlavní hormony, glukokortikoidy, hormony GITu) ◦ ◦Tělesné složení determinováno genetickými faktory ze 40-70 % (Hainer, 2011) }Vzácné onemocnění manifestující se těžkou obezitou již v časném dětství } }Vznik na podkladě mutace jednoho genu Výsledek obrázku pro monogenní typ obezity }Vzácné }< 5 % všech obézních jedinců }Mendelovsky děděná onemocnění } }Charakteristika: } časný vznik (první měsíce až roky života) } závažnost } často hyperfagie, centrální hypothyreóza } další laboratorní odchylky } }Prader-Williho syndrom, Bardetův-Biedlův syndrom } Výsledek obrázku pro Bardetův-Biedlův syndrom Výsledek obrázku pro bardet biedl syndrome photos (obezita, mentální retardace, dysplazie ledvin, polydaktylie, retinis pigmentosa, hypogonadismus) } } }1:25000 }Nejčastější příčina: delece 12. segmentu 15. chromosomu zděděného od otce }svalová hypotonie, psychomotorické onemocnění, hypogonadismus, obezita, hyperfagie, malá tělesná výška, mentální a růstová retardace } PWS }Kojenec – nedostatečně prospívá }Od 1. roku rozvoj obezity, zvýšený zájem o jídlo, nižší BEV, agresivní chování, zuřivost, zejména ve vztahu k jídlu } }U jedinců s PWS opakovaně pozorována zvýšená hladina ghrelinu (apetit stimulující hormon, orexigení hormon vylučovaný v žaludku) a snížená hladina apetit potlačujících pankreatických polypeptidů (hormony potlačující apetit) => neustálému pocitu hladu i po příjmu potravy => jedinci s PWS nejsou schopni kontrolovat touhu po potravinách Výsledek obrázku pro prader willi syndrome photos }Dlouhodobá pozitivní energetická bilance }Důsledek nevhodného životního stylu }Nadbytečná energie ukládána ve formě TAG do tukových buněk energ Výsledek obrázku pro tuková buňka }Tuky – nadbytečný příjem E ve formě tuků do tukových zásob s účinností 95 %, postprandiální termogeneze nejnižší ze všech živin ◦SUFA, MUFA, PUFA }Sacharidy - při dlouhodobém příjmu začne organismus přeměňovat sacharidy na zásobní tuk ◦ S jednoduché, složené, GI, vláknina }Bílkoviny –nejvyšší sytící schopnost, nejvíce zvyšují postprandiální termogenezi ◦!!! Obsah tuku v bílkovinných potravinách – správný výběr }Vláknina –ò energetickou denzitu potravy, díky schopnosti přijímat vodu navozuje dilataci horních partií GIT ð pocit nasycení }Nápoje – slazené – obsah cukru! }Alkohol – zvýšená konzumace se může podílet na vzniku obezity, zejména na akumulaci viscerálního tuku }Sacharidy }Bílkoviny }Tuky } }Alkohol }17kJ/g } }17kJ/g } }38kJ/g } } }29kJ/g } Výsledek obrázku pro energie }ZNÁT }Autor pyramidy MZ, 2004 }http://zdravi.foodnet.cz/cze/pages/potravinova-pyramida.html Pyramida }Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5-25,0) kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen. }Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením. }Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4-5 denních jídel, nevynechávejte snídani. }Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů. }Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1 x týdně). }Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně. }Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné. }Sledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky. }Snižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny. }Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřisolujte hotové pokrmy. }Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování. }Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 I tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a štávy, nejlépe neslazené). }Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g(200 ml vína, 0,51 piva, 50 ml lihoviny). }2012 }Výživová doporučení } }http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/ }Bazální energetický výdej (BEV) - vliv věk, pohlaví, fyziologický stav - 55 – 70 % CEV }Dietou indukovaná termogeneze (DIT) - cca 8 – 12 % CEV }Energie vydaná při aktivním pohybu - 20 – 40 % CEV }Fakultativní složka (kouření, kofein) }Fidgeting } Výsledek obrázku pro výdej Výsledek obrázku pro výdej }Socioekonomické postavení - nižší příjem, vzdělání }Psychologický profil – stres, deprese, úzkostné osobnosti }Pracovní anamnéza }Jo-Jo fenomén }Kulturní zvyklosti }„Riziková období“ - prenatální vývoj (obezita, DM, HT) - dospívání } - těhotenství a laktace } - vojenská služba, manželství … } }Pohlaví – ženy }Etnická/rasová příslušnost }Na vzestupu hmotnosti se může podílet: } }Neadekvátní substituční hormonální terapie – nedostatečná substituce hormony štítné žlázy, předávkování kortikoidů, nadměrné množství estrogenů }Tyreostatika }Neuroleptika }Některá antiepileptika, antidepresiva }Vitaminy skupiny B }Kortikoidy }Perorální diabetika typu sulfonylurey tablety3 }Anamnéza }Klinické vyšetření }Antropometrické měření }Měření tělesného složení }Biochemické vyšetření } Výsledek obrázku pro diagnostika zdraví }Rodinná anamnéza – nadváha a obezita u rodičů, sourozenců } }Osobní anamnéza – zjišťujeme zněny tělesné hmotnosti od narození včetně porodní hmotnosti až do doby aktuálního vyšetření }Zaměřujeme se na kritická období – předškolní věk, puberta, stáří, těhotenství, menopauza }Věnovat pozornost změnám fyzické aktivity }Pátrat po hypofunkci štítné žlázy, farmakoterapii }Stravovací zvyklosti }– pravidelnost, frekvence stravování, preference jednotlivých druhů potravin včetně alkoholu, večerní a noční konzumace stravy, důležitá je kvantifikace pocitu hladu,… }Antropometrická charakteristika – tělesná hmotnost, tělesná výška, obvodové rozměry – zjm. obvod pasu }BMI }Stanovení obsahu tělesného tuku - bioimpedance, měření kožních řas, hydrodenzitometrie – podvodní vážení, počítačová tomografie a magnetická rezonance } }BMI = podíl tělesné hmotnosti a druhé mocniny výšky [kg/m2] }Pouze orientační, několik ALE!!! } } } } }Pro ženy > 30 % tuku }Pro muže > 25 % tuku } BMI } } Bodystat Bodystat ruka Bodystat noha Výsledek obrázku pro bodystat } } inbody230 InBody-form }Mužský typ (androidní, jablkový, centrální) ◦tuk se ukládá v břišní oblasti, KVO komplikace }Ženský typ (gynoidní, hruškovitý, periferní) ◦tuk se ukládá v oblasti hýždí a stehen } } } Výsledek obrázku pro obvod pasu }Poměr WHR: } } } } }Obvod pasu: } WHR.JPG Obvod pasu.JPG }charakterizující přítomnost komplikací obezity, popřípadě výskyt jiných onemocnění ovlivňujících léčbu obezity, diferenciální diagnóza obezity }Základní vyšetření: glykemie nalačno, celkový cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceridy, kyselina močová, aminotransferázy, ALP, GMT, bilirubin, urea, kreatinin, moč a sed., KO, EKG }V případě patologických výsledků podrobnější interní nebo jiné vyšetření } }DM 2. typu }Vysoký krevní tlak }Ischemická choroba srdeční }Cévní mozkové příhody }Dyslipidemie }Dna }Žilní trombóza a embolie plicnice }Poruchy plicních funkcí }Syndrom spánkové apnoe } }Kýly }Stresová inkontinence moči }Degenerativní onemocnění kloubů a páteře }Některá nádorová onemocnění }Psychická onemocnění (úzkost, deprese) }Poruchy příjmu potravy }Kožní onemocnění } }Věnována zvýšená pozornost } }pacientům s pozitivní rodinnou anamnézou obezity }pacientům s depresí a jedincům vystaveným stresovým situacím }jedincům, kteří omezili pohybovou aktivitu }ženám v období po těhotenství a v klimakteriu }TRVALÝ POKLES TĚLESNÉ HMOTNOSTI O 5 – 15 % Z VÝCHOZÍ HMOTNOSTI MÁ PRO NEMOCNÉHO VÝZNAMNÝ POZITIVNÍ EFEKT } }Vede k redukci rizika vzniku komorbidit a příznivě ovlivňuje klinické projevy komorbidit již vzniklých Výsledek obrázku pro redukce hmotnosti }5% loss }Zlepšení kardiovaskulárních rizikových parametrů (Wilson 1999) }>5% }Prevence diabetu (Tuomilehto 2001, Knowler 2002) }Zřejmé zlepšení kvality života (Kolotkin 1995) }Zlepšení symptomatologie pohyb. aparátu (Felson DT, 1992) }>10% loss }Zlepšení spánkové apnoe (Largerstrand 1993) }Zlepšení dechových-astmatických obtíží (Stenius-Aarniala 2000) }Snížení mortality (Singh 1992, Williamson 1995) http://www.centrum-mandala.cz/sites/default/files/styles/img_160/public/1b_0.jpg?itok=EZMhCEKX Výsledek obrázku pro pokles }Určení reálných cílů hmotnostní redukce zdůrazňuje redukci zdravotních rizik spojených s obezitou nežli výši hmotnostního poklesu jako takovou: } }U obezity I. a II. stupně (BMI 30,0 - 39,9) a u nadváhy provázené zdravotními riziky (jako např. hypertenze, dyslipidémie, hyperurikémie, DM) postačí dlouhodobá redukce hmotnosti o 5-10 % jak k významnému snížení zdravotních rizik, tak k významnému poklesu mortality. Výsledek obrázku pro cíl } }MOTIVACE!!! + úprava stravovacích zvyklostí (pravidelnost, střídmost, pestrost) } } 1) nízkoenergetická dieta s omezením příjmu tuků } 2) zvýšená pohybová aktivita } 3) KBT Výsledek obrázku pro motivace }4) farmakoterapie, k níž přistupujeme při selhání základní komplexní léčby a snahy udržet docílený hmotnostní pokles } } 5) chirurgická léčba, kterou někdy doporučujeme u pacientů s obezitou III. stupně (BMI > 40), pokud splňují indikační kritéria } Výsledek obrázku pro bariatrická operace } pestrá strava }zvýšení běžných denních aktivit (chůze cestou do práce) a omezit alespoň jeden den v týdnu každodenní vysedávání u televize } }Doporučené pohybové aktivity zahrnují např. jízdu na kole či rotopedu, plavání a cvičení ve vyhřátém bazénu,… } }Cvičení by mělo být převážně aerobního charakteru, neboť to umožňuje oxidaci tuků. Přiměřené anaerobní (silové) cvičení je vhodné k zabránění úbytku svalové hmoty zejména u málo pohyblivých obézních jedinců. Výsledek obrázku pro pohyb }Jak aerobní, tak anerobní cvičení však příznivě ovlivňuje rizikové faktory, např. krevní tlak, citlivost k inzulínu a lipidové spektrum. } }Charakter cvičení by měl být přizpůsoben tíži obezity, věku a přítomnosti zdravotních komplikací. } }Nevhodný pohyb pro obézní představují poskoky, chůze ze schodů, horská turistika, lyžařský sjezd, silové sporty a většinou i kolektivní míčové hry. Výsledek obrázku pro pohyb }individuálně nebo skupinově } }K dodržování doporučeného dietního režimu napomáhají i pravidelné záznamy jídelníčku s udáním druhu a množství zkonzumované stravy, záznam o důvodu konzumace něčeho navíc apod. Výsledek obrázku pro stob }Farmakoterapie je indikována u pacientů s BMI > 30 nebo u jedinců s BMI 25,0 - 29,9, mají-li současně zdravotní komplikace, které nejsou kontraindikací podávání příslušného léku: }při selhání základní dietní, pohybové a behaviourální léčby }za účelem zvýšení compliance pacienta }za účelem udržení docíleného hmotnostního poklesu } }Indikována především u pacientů s BMI > 40, } výjimečně s BMI > 35, u nichž se nepodařilo komplexní konzervativní léčbou včetně farmakoterapie docílit poklesu tělesné hmotnosti } }Specializovaná chirurgická pracoviště }Indikuje konzilium v Centrech pro diagnostiku a léčbu obezity za přítomnosti obezitologa, bariatrického chirurga, nutričního terapeuta a psychologa }Nezbytným předpokladem úspěšnosti chirurgické léčby obezity je dodržování předepsaného dietního režimu pacientem a následná dlouhodobá kontrola obezitologem Výsledek obrázku pro bariatrická operace }In the last decade, the prevalence of obesity has increased significantly in populations worldwide. A less dramatic, but equally important increase has been seen in our knowledge of its effects on health and the burden it places on healthcare systems. This systematic review aims to assess the current published literature on the direct costs associated with obesity. A computerized search of English language articles published between 1990 and June 2009 yielded 32 articles suitable for review. Based on these articles, obesity was estimated to account for between 0.7% and 2.8% of a country's total healthcare expenditures. Furthermore, obese individuals were found to have medical costs that were approximately 30% greater than their normal weight peers. Although variations in inclusion/exclusion criteria, reporting methods and included costs varied widely between the studies, a lack of examination of how and why the excess costs were being accrued appeared to be a commonality between most studies. Accordingly, future studies must better explore how costs accrue among obese populations, in order to best facilitate health and social policy interventions. } }Celosvětově veškeré (i nepřímé) výdaje spojené s obezitou srovnatelné s výdaji proti terorismu (2 biliony USD) The economic burden of obesity worldwide: a systematic review of the direct costs of obesity. D. Withrow, D. A. Alter Obes Rev. 2011 Feb; 12(2): 131–141. doi: 10.1111/j.1467-789X.2009.00712.x Výsledek obrázku pro peníze kreslené }odpovědnost individuální i společenská } štíhlá-tlustá }výživová a pohybová doporučení }prenatální faktory vzniku obezity }úspěšný start do života – kojení }správné stravovací návyky od dětství } NUTRICHEQ http://www.1000dni.cz/ }cyklo, MHD, podpora pohybu v zaměstnání, urbanistika,… }vzdělávání (nejen ve škole, ale také široká veřejnost) }školní stravování }prostředí školy (bufety, automaty), zaměstnání }značení potravin, marketing, reklama }… } }HAINER, V. Základy klinické obezitologie. Praha: Grada, 2005. }HOLEČEK, M. Regulace metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. Praha: Grada, 2006. }NEVORAL, J. Výživa v dětském věku. H & H, 2003. }PAŘÍZKOVÁ, J. et al. Obezita v dětství a dospívání. Praha: Galén, 2007. }SVAČINA, Š. Obezita a psychofarmaka. Praha: Triton, 2002, 123 s. }SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. } }http://search.who.int/search?q=obesity&ie=utf8&site=default_collection&client=_en&proxystylesheet= _en&output=xml_no_dtd&oe=utf8 } }Zpráva o zdraví obyvatel České republiky, Praha: Ministerstvo zdravotnictví, 2014. }Zdraví 2020. Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. Ministerstvo zdravotnictví, 2014. }Zdraví 2020. Osnova evropské zdravotní politiky pro 21. století. Ministerstvo zdravotnictví, 2014. }Prezentace v rámci Léčebné výživy }