VÝŽIVA DOSPĚLÝCH ZPRÁVA O ZDRAVÍ OBYVATEL ČESKÉ REPUBLIKY 2014: http://www.mzcr.cz/verejne/dokumenty/zprava-o-zdravi-obyvatel-ceske-republiky2014-_9420_3016_5.html ENERGETICKÁ BILANCE •Komponenty energetické potřeby - bazální metabolismus, výdej energie na svalovou práci, postprandiální termogeneze, potřeby pro růst, těhotenství a laktaci •Bazální metabolismus (BM) - tvorba tepla: 60 % BM - udržování základních životních funkcí: 40 % - normální populace: BM = 60-70 % CEP •Faktory ovlivňující BM - věk, pohlaví, výška, růst, fyzická aktivita, stavba těla, teplota, stres, teplota okolí, hladovění, malnutrice, hormony VÝPOČET BM •Harris-Benedictova rovnice muži: BM (kcal) = 66,5 + 13,8H + 5,0V - 6,8R ženy: BM (kcal) = 655 + 9,6H + 1,8 V – 4,7R •Faustův vzorec muži: BM (kcal) = 24H ženy: BM (kcal) = 23H •Hrubý odhad BM (MJ) = 0,1H • BM •30 % játra •20 % CNS •10 % myokard •7 % ledviny •33 % ostatní tkáně PAL = physical activity level Pracovní zátěž a zátěž ve volném čase PAL Příklady Výhradně sedící nebo ležící způsob života 1,2 Staří, nemocní lidé Výlučně sedavý způsob života bez volnočasové aktivity nebo upoutání na lůžko 1,4-1,5 Úředníci, mechanici Sedavá činnost s občasnou lehkou činností ve stoje nebo chůzi 1,6-1,7 Laboranti, řidiči, studenti, práce u běžícího pásu Činnost převážně ve stoje a v chůzi 1,8-1,9 Prodavači, číšníci, řemeslníci Fyzicky náročná pracovní činnost 2,0-2,4 Stavební dělníci, zemědělci, lesníci, výkonní sportovci BÍLKOVINY DOPORUČENÍ (DACH) Potřeba (g/kg/den) KOJENEC: 0-1 měsíc 2,7 1 měsíc 2,0 2-3 měsíce 1,5 4-5 měsíců 1,3 6-11 měsíců 1,1 DĚTI 1-3 roky 1,0 4-14 let 0,9 DOSPÍVAJÍCÍ A DOSPĚLÍ 15-18 let 0,9 (m), 0,8 (ž) ≥19 let 0,8 BÍLKOVINY (ZDROJ, DĚLENÍ, FUNKCE, TRÁVENÍ) •Esenciální, semiesen. a neesen. AK •Plnohodnotné, téměř plnohodnotné, neplnohodnotné B • > • BÍLKOVINY = ŘETĚZCE AMINOKYSELIN •AK - esenciální (leucin, isoleucin, valin, lysin, methionin, fenylalanin, tryptofan, threonin) - semiesenciální (histidin, ...alanin, glutamin) - neesenciální •Zdroje bílkovin (živočišné: maso, mléko, vejce, rostlinné: obiloviny, luštěniny,...) •Hodnotnost bílkovin - plnohodnotné: obsahují všechny esenciální AK (např. mléčné a vaječné bílkoviny) - téměř plnohodnotné: některé AK mírně nedostatkové (např. sval. bílkovina) - neplnohodnotné: některé AK nedostatkové (např. rostlinné bílkoviny) KRITÉRIA HODNOCENÍ BÍLKOVIN •Skutečná stravitelnost - relativní množství N (%) absorbované z potravy vzhledem k celkovému N přijatého potravou •Biologická hodnota - relativní množství N (%) využité k syntéze endogenních proteinů z celkového N absorbovaného do organismu z potravy •Čistá využitelnost proteinů - skutečná stravitelnost x biologická hodnota •Limitní/limitující AK - esenciální AK s nejnižším zastoupením vzhledem k referenčnímu proteinu (př. u obilovin lysin, u luštěnin sirné AK) •Aminokyselinové skóre vztažené na stravitelnost proteinů - relativní množství limitující AK v testovaném proteinu vzhledem k množství stejné AK v referenčním proteinu x skutečná stravitelnost KVALITA BÍLKOVIN •Neplnohodnotné bílkoviny (nedostatek esenc.AK) - obilniny, rýže, kukuřice aj. Zelenina (př. lysin, tryptofan, threonin, methionin) - luštěniny (př. Methionin, cystein) •Vhodnou kombinací rostlinných zdrojů v jednom pokrmu (např. luštěniny a obiloviny) lze podstatně zvýšit biologickou hodnotu: inspirace v tradičních receptech na různých kontinentech (např. fazole s rýží, těstovinami nebo maniokem, cizrna s chlebem, čočka s bramborami atd.) > FUNKCE •Strukturální •Transportní •Enzymatické •Hormonální •Imunologické •Acidobazické •Energetické Rostlinné potraviny Limitující AMK Vhodné doplňující potraviny Příklad pokrmu Obiloviny Lysin, treonin Luštěniny Těstoviny s fazolemi, Toust (topinka) s fazolemi Ořechy a semínka Lysin Luštěniny Hummus (cizrna se sezamovým semínkem) Sojové boby a ostatní luštěniny Methionin Obiloviny, ořechy a semínka Čočkové karí s rýží, Kuskus s fazolemi Kukuřice Tryptofan, lysin Luštěniny Tortilla s fazolemi Zelenina Methionin Obiloviny, ořechy a semínka Zelenina a pečené ořechy BÍLKOVINY A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ •přispívají k růstu svalové hmoty •přispívají k udržení svalové hmoty •přispívají k udržení normálního stavu kostí TUKY DOPORUČENÍ (DACH) Potřeba (% celkového energetického příjmu) KOJENEC: 0-3 měsíce 45-50 4-11 měsíců 35-45 DĚTI 1-3 roky 30-40 4-14 let 30-35 DOSPÍVAJÍCÍ A DOSPĚLÍ ≥15 let 30 Těhotné a kojící 30-35 TUKY (FUNKCE, DĚLENÍ, ZDROJE, TRÁVENÍ) > • FUNKCE TUKŮ •Nejvydatnější zdroj energie •Nositelé nezbytných látek pro lidský organismus (esenc. MK, vitaminy rozpustné v tucích, steroly, …) •Dávají stravě jemnost chuti a příjemnost při žvýkání a polykání •Vyvolávají po určité době po požití pocit sytosti •Vydatný zdroj energie (MK jsou utilizované přímo hepatocyty, myocyty, kardiomyocyty) •Funkce strukturální = součást fosfolipidů buněčných membrán (vliv na jejich fluiditu, permeabilitu, funkci membránových receptorů a signální transdukci) •Funkce regulační = ovlivňují aktivitu transkripčních faktorů regulující genovou expresi •PUFA (n-3 a n-6) = syntéza tkáňových mediátorů (prostaglandinů, prostacyklinů, tromboxanů a leukotrienů), uplatňujících se v procesu srážení krve, regulaci tonů cévní stěny či v zánětlivé reakci jako obraně organismu na poškození tkání Pozn.: Přísun vysoce nenasycených PUFA (EPA a DHA) je důležitý v průběhu těhotenství, laktace a ve výživě kojenců (jsou přítomny ve vysoké koncentraci ve fosfolipidech buněčných membrán neuronův mozku a v retině (především DHA) a hrají významnou roli v neuropsychickém vývoji a vývoji zraku) • •Esenciální MK - n-3 α-linolenová kyselina → další desaturace a elongace → EPA, DHA - n-6 linolová kyselina pozn.: k. α-linolenová (n-3) → k. eikosapentaenová (EPA), k. dokosahexaenová (DHA) k. linolová(n-6) → k. arachidonová ikosanoidy PGI1, TXA3, LTB5 (odvozené z n-3): vazodilatační, antiagregační, snižují produkci zánětlivých cytokinů, solubilních adhezivních molekul a PDGF → brzdí tak formaci a destabilizaci ateromového plátu ikosanoidy PGE2, TXA2, LTB4 (odvozený z n-6): proagregační, vazokonstrikční a prozánětlivé účinky MK NASYCENÉ •MK s krátkým a středně dlouhým řetězcem •MK s dlouhým řetězcem (ale i C12 – kyselina laurová) - mají negativní vliv na „krevní cholesterol“ - C14 k.myristová - C16 k.palmitová (nejhojněji zastoupená) - C18 k.stearová (působí sice neutrálně, ale je trombogenní) •Výskyt: - živočišné tuky, rostlinné tuky (kokosový, palmojádrový) - k. stearová je ve větším množství v kakaovém tuku • MK NENASYCENÉ •MUFA – k.olejová (olivový olej, řepkový olej, avokádo, ořechy) zřejmě snižuje LDL • •n-3 PUFA – k.alfa linolenová, EPA, DHA: vasodilatační a antiagregační účinky a sniž. LDL. •n-6 PUFA – k.linolová: proagregační a vasokonstrikční účinek •Při vysokém příjmu PUFA hrozí nebezpečí endogenní lipoperoxidace ↔ antioxidanty (Vitamin C, E, karotenoidy) • OTÁZKY: •Které mastné kyseliny jsou pro tělo nepostradatelné? • •Kde se vyskytuji? •Které mastné kyseliny jsou pro naše tělo nepostradatelné? • k. alfa linolenová (n-3), k.linolová(n-6) • •Kde se vyskytují? • k. alfa linolenová - řepkový, lněný, sójový olej, vlašské ořechy k.linolová – slunečnicový, sójový olej Trans MK •Zdroj: - mléčný a zásobní tuk přežvýkavců (vznikají činností mikroflóry trávícího traktu přežvýkavců z nenasycených kyselin v krmivu) - ztužené tuky - potraviny do kterých se přidává ztužený tuk •Vznik: - dříve ve větším množství při parciální katalytické hydrogenaci z UFA (nyní - modernější technologie – pouze stopy) - v menším množství při záhřevu olejů na vysoké teploty •Rizikový faktor KVO i DM 2.typu: - výrazně zhoršují lipoproteinový profil - zvyšují hladinu LDL-cholesterolu a snižují hladinu HDL-cholesterolu - zvyšují (více než SFA) poměr „celkový cholesterol/HDL-cholesterol“ - nepříznivý účinek na citlivost tkání na inzulin - dysfunkce endotelu a prozánětlivý efekt → aterogeneze, KVO... • Zdroje MK > •Zdroj: POKORNÁ, J. - BŘEZKOVÁ, V - PRUŠA, T.: Výživa a léky v těhotenství a při kojení. Era, Brno, 2008 DOPORUČENÍ EFSA •Pro dospělé: 20-35 % CEP (LA 4 % CEP, ALA 0,5 % CEP, DHA 50-100 mg/den, EPA+DHA 250 mg/den) •Děti ve věku 6-12 měsíců: 40 % CEP (6.-24. měsíc: 100 mg DHA/den) •Děti ve věku 1-3 roky: 35-40 % CEP (děti starší 2 let – doporučení DHA pro dospělé) •Zdroj: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1461 MASTNÉ KYSELINY A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ •DHA (příznivý účinek…) - přispívá k udržení normální činnosti mozku (při 250mg/den) - přispívá k udržení normálního stavu zraku (při 250mg/den) - přispívá k udržení normální hladiny triacylglycerolů (při 2 g/den) •EPA a DHA (příznivý účinek při…) - přispívají k normální činnosti srdce (250mg/den) - přispívají k udržení normálního krevního tlaku (při 3 g/den) - přispívají k udržení normální hladiny triacylglycerolů (při 2 g/den) •KYSELINA LINOLOVÁ (příznivý účinek při 10g/den) - přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi •KYSELINA OLEJOVÁ - Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi •ALA (příznivý účinek při 2g/den) - přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi •MUFA nebo PUFA - Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi SACHARIDY a PŘIDANÉ CUKRY •DACH doporučení: plnohodnotná smíšená strava by měla obsahovat omezené množství tuků a hojně sacharidů (především škrob), které by měly tvořit více než 50 % celkového energetického příjmu (CEP) •EFSA doporučení: - sacharidy: 50-55 % CEP, cca 260 g/den (z toho cukry: 18 % CEP) - přidané cukry: ˂9-10 % CEP (45 g/den, 9 % CEP, 2000 kcal) - přirozené cukry: 45 g/den, 9 % CEP, 2000 kcal - odkaz: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1008 - odkaz: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/1462.pdf •SPV doporučení: - „jednoduché cukry“: ˂10 % CEP (60 g/den) SACHARIDY (FUNKCE, DĚLENÍ, ZDROJE, TRÁVENÍ, GI, GN) > • • GLYKEMICKÝ INDEX A GLYKEMICKÁ NÁLOŽ •DEFINICE GI: “plocha pod vzestupnou částí křivky postprandiální glykemie testované potraviny s obsahem 50 g absorbovatelných sacharidů (F), vyjádřená jako procento odezvy na stejné množství sacharidů ze standardní potraviny (B), požité stejnou osobou BÍLÝ CHLÉB x GLUKÓZA •Referenční (standardní) potravině je přidělena hodnota glykemického indexu 100 Bílý chléb/glukóza •Př. bílý chléb - upečený z přesně navážených surovin a tím známého složení •Glukóza má o 40% větší glykemickou odezvu než bílý chléb nebo naopak chléb má 71% odezvu glukózy •Pokud chceme převést hodnoty založené na indexu, kde je jako referenční potravina použita glukóza (GI = 100), na hodnoty založené na indexu, kde je referenční potravinou bílý - 15 - chléb (GI = 100), je nutné je vynásobit 1,4. V opačném případě se hodnoty vynásobí 0,7 Testování hodnot GI •Vždy testováno alespoň 10 osob, zdravých dospělých, obou pohlaví •Porce sledované potraviny obsahuje 50 g sacharidů (25 g v případě potravin obsahujících nízké množství sacharidů) •Testování alespoň 2krát opakovat •Tekutiny, v množství 250 ml, by měly být vypity do 10 minut •Sacharidové roztoky by měly být vypity do 15 minut •Referenční potravina = glukóza/bílý chléb •K večeři před testováním jíst stejné jídlo, vyvarovat se neobvyklé pohybové aktivity, testování provádět do 10.h dopolední po 10-14h lačnění •Vzorky krve v 0. minutě, 15., 30., 45., 60., 90., 120. minutě po začátku konzumace testované potraviny • •???...inzulin senzitivní/nesenzitivní osoby, obézní/nadváha/štíhlí, normální dítě/normální dospělý, etnika, věk, diabetes 1./2. typu •GI KOMBINOVANÉHO JÍDLA A CELKOVÝ DENNÍ GI...? = podíl celkového množství sacharidů v jídle (nebo za den) vynásobené odpovídajícím glykemickým indexem. Součet těchto hodnot vyjadřuje glykemický index jídla nebo denní glykemický index Potravina Sacharidy (g) Podíl na celkovém množství sacharidů GI potraviny GI potraviny v jídle Chléb 25 0,342 100 34,2 Cereálie 25 0,342 72 24,6 Mléko 6 0,082 39 3,2 Sacharóza 5 0,068 87 5,9 Pomerančový džus 12 0,164 74 12,1 Celkem 73 1 80 GLYKEMICKÁ NÁLOŽ: 1. Glykemický index potraviny, jídla nebo celodenní stravy vydělíme 100 a vynásobíme množstvím vstřebatelných sacharidů v gramech 2. Z výsledných hodnot můžeme předvídat akutní metabolický efekt jednotlivých potravin Glykemická nálož: 20 a více je považována za vysokou 11 - 19 je střední 10 a méně za nízkou. Celodenní glykemická nálož: < 80 je nízká > 120 je vysoká FAKTORY MODULUJÍCÍ GI •Délka s složení řetězce (dostupnost enzymatickmu trávení) •Amylóza a amylopektin (přímy X větvený řetězec) •Vláknina (zpomalení vyprazdňování žaludku) •Buněčná struktura a technologie přípravy pokrmů - rychle a pomalu dostupná glukóza - těstoviny (denaturací škrobu zhoršené trávení amylázou) - brambory (obsah rezistentního škrobu) •Teplota skladování •Kvásek, kvasnice, organické kyseliny (octová, mléčná) •Bílkoviny •Tuky •Víno •Vliv předchozího jídla •Množství absorbovaných sacharidů DÉLKA A SLOŽENÍ ŘETĚZCE •Bílý chléb X těstoviny - podobná délka řetězce, ale chléb má vyšší GI díky své terciární struktuře a rozpustnosti, která zajišťuje větší expozici slinným a pankreatickým amylázám •Disacharidy: sacharóza, laktóza, maltóza - skládají se z jiných monosacharidů AMYLÓZA A AMYLOPEKTIN přímý X vetvěný řetězec •Kompaktnější struktura amylózy způsobuje horší dostupnost pro trávení amylázami •Škroby s vyšším obsahem amylózy mají nižší GI •Př. Kukuřičný škrob obsahuje cca 30 % amylózy – pro lepší efekt je vhodnější alespoň 50 % http://www.oskole.sk/userfiles/image/Zofia/Apr%C3%ADl/Ch%C3%A9mia/Polysacharidy%20-%20homopolysacha ridy%20a%20heteropolysacharidy,%203_%20ro%C4%8Dn%C3%ADk,%20S%C5%A02_html_1c870ca2.png http://old.pglbc.cz/files/chv/slovnik/foto/amylopektin.gif VLÁKNINA •Vláknina obsažená v luštěninách, ovoci, ovsu a ječměni •Tvorba rosolovitých gelů, které zpomalují vyprazdňování žaludku a enzymatické trávení (vytvořením fyzické bariéry kolem sacharidů) BUNĚČNÁ STRUKTURA A TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POKRMŮ •Vařením a zpracováním se otevírá škrobová struktura, dochází k otevření škrobových granulí a umožní se tak trávení amylázou, což vede ke zvýšení GI •Gnocchi: kompaktní struktura , nízký GI •Kynuté pokrmy: vysoká pórovitost způsobená přítomností vzduchových bublinek, která zvětšuje plochu vystavenou činnosti enzymů •TĚSTOVINY - nízký GI je způsoben denaturací škrobu při jejich sušení, tím je trávení amylázou zhoršeno •BRAMBORY: - syrové brambory: škrob je uzavřen ve škrobových granulích (87 % rezistentního škrobu, RŠ), tím je vysoce odolný trávícím enzymům - po tepelné úpravě: pouze 1,2 % RŠ - nové brambory vařené ve slupce: nejnižší GI, zřejmě díky menšímu větvění amylopektinu Atd. •TEPLOTA SKLADOVÁNÍ - během skladování může být část škrobu přeměněna na RŠ, GI se snižuje •KVÁSEK A KVASNICE - kváskové chleby mají nižší GI než kvasnicové - kváskové chleby mají vyšší hladinu RŠ než kvasnicové •PŘIDÁNÍ KYSELINY OCTOVÉ ČI MLÉČNÉ - pomalejší žaludeční vyprazdňování - ovlivnění hydrolýzy škrobu, snížení GI v přítomnosti glutenu •BÍLKOVINY, TUKY, VÍNO - jako součást pokrmu – vliv na nižší GI •VLIV PŘEDCHOZÍHO JÍDLA - snídaně s nízkým GI – následně oběd s nízkým GI..atd. - pomalé trávení a absorpce, které vedou ke kratší době lačnění mezi jídly a potlačením vylučování volných mastných kyselin •MNOŽSTVÍ ABSORBOVANÝCH SAHARIDŮ - s velikostí dávky sacharidů se zvyšuje glykemie a inzulinemie - jakmile dávka přesáhne 50 g má vzestupná část křivky tendenci se zploštit GI •SACHARÓZA – LAKTÓZA – MALTÓZA •CELÉ ZRNO – BULGUR – HRUBÁ MOUKA •JABLKO – PYRÉ – DŽUS •PIZZA - GNOCCHI – SUCHARY •BRAMBORY ČERSTVĚ UVAŘENÉ – DEN STARÉ •KVÁSKOVÝ CHLÉB – KVASNICOVÝ CHLÉB • • ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ Konzumace … jakožto součásti jídla přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle •Arabinoxylan vyrobený z endospermu pšenice (8 g vlákniny bohaté na arabinoxylan) •Beta-glukany z ovsa a ječmene (nejméně 4 g beta-glukanů) •(Hydroxypropyl)methylcelulóza (HPMC) (nejméně 4 g HPMC) •Pektiny (10 g pektinů) •Rezistentní škrob (alespoň 14 % celkového obsahu škrobu) •ALFA-cyklodextrin (alespoň 5 g ALFA-cyklodextrinu) ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ •Chrom - Chrom přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi •Náhražky cukru, tj. intenzivní sladidla (xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, laktitol, isomalt, erythritol, sukralóza a poly dextróza; D-tagatóza a isomal tulóza) - Konzumace potravin/nápojů obsahujících náhražky cukru vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po jejich konzumaci v porovnání s potravinami/ nápoji obsahujícími cukr •Fruktóza - Konzumace potravin obsahujících fruktózu vede k menšímu nárůstu hladiny glukózy v krvi ve srovnání s potravinami obsahujícími sacharózu nebo glukózu !!! •Kombinace zvýšené hladiny regulačních hormonů a volných mastných kyselin po konzumaci pokrmu s vysokým GI (po 4-6 hodinách) představuje stav lačnění normálně dosažený pouze po mnoha hodinách hladovění •Omezená využitelnost výměnných jednotek v managementu diabetu •Fruktóza, nízký GI – ale negativní vliv na lipidy v plazmě…fruktóza jako sladidlo X přirozené zdroje fruktózy (jen malá část CEP) ŽÍTNÝ X PŠENIČNÝ CHLÉB a postprandiální inzulinemie • •ŽITNÉ PEČIVO: inzulin, C-peptid a GIP - signifikantně nižší hodnoty VYSVĚTLENÍ: STRUKTURA ŠKROBU (zabalená škrobová zrna, pomalejší hydrolýza)– NE OBSAH VLÁKNINY INZULINEMICKÝ INDEX •Inzulinová odezva •Obecně silná korelace s GI • •VÝJIMKA: mléko a mléčné výrobky •(mají větší inzulinovou odezvu, než by se dalo čekat) Glykemie a inzulinemie - po konzumaci potravin obsahujících laktózu •Mléko a mléčné produkty mají nižší GI, ačkoliv zvyšují inzulinemii...? •Pokus: 12 osob a konzumace různých potravin obsahujících stejné množství sacharidů (hl. laktózu) •Výsledky: - převážně přítomnost rozvětvených aminokyselin (valin, leucin, isoleucin) a lysinu zvyšuje vylučování inzulinu a GIP • •Osoby s nadváhou, které konzumují mléčné výrobky mají nižší riziko rozvoje onemocnění souvisejících se syndromem inzulinové rezistence Ne laktóza ale větvené aminokyseliny •ZÁVĚR: Přídavek syrovátky zvyšuje vylučování inzulinu: - syrovátkové proteiny jsou bohaté na větvené AK, které jsou inzulinotropní - uvolnění inkretinových hormonů (GLP-1 a GIP) GI a ovoce Cukr = bílý jed? •Základní otázka: Je rozdíl v konzumaci ovoce s vyším a nižším GI pro riziko KVO u osob s DM II.? (prozatím nebyl řešen rozdílný efekt různých druhů ovoce na hladinu glykemie) •Závěr: konzumace ovoce s nižším GI snižuje koncentraci HbA1c, hodnotu systolickeho krevniho tlaku a riziko KVO (zvýšení HDL-cholesterolu) •Možné příčiny: - otázka různě upraveného ovoce (celý kus, pyré, šťáva) - obsah jiných složek ovoce, které přispívají k prevenci KVO VLÁKNINA DEFINICE •1953 (poprvé) – „nestravitelná složka potravy, která tvoří stěnu rostlinných buněk (celulosa, hemicelulosy, lignin“ •1972 - „...zbytky rostlinných buněčných stěn, které nejsou štěpeny trávícími enzymy člověka“ •1976 - „i jiné nestravitelné polysacharidy, nejenom ze stěn rostlinných buněk“ rozpustnost X nerozpustnost •1980 – rozdělení vlákniny na nerozpustnou (odolná fermentaci v tlustém střevě) a rozpustnou NEROZPUTNÁ (celulosa, lignin) - porporují peristaltiku střev, urychlují tak průchod trveniny zažívacím střevem a zvětšují ojem stolice ROZPUSTNÁ (pektiny, beta-glukany) - vytváří v tenkém střevě gelovité (rosolovité) púrostředí a snižují tak vstřebávání glukosy a mastných kyselin přes střevní stěnu •1998 – WHO doporučila nečlenit vlákninu na rozpustnou a nerozpustnou, protože rozdělení platí jen pro některé ze složek obou skupin (některé „nerozpustné“ jsou v tlustém střevě fermentovány) definice...??? •Navíc: = rozpustnost ve vodě předem neurčuje fyziologický efekt •Odborná shoda posledních let → pojem musí být vymezen na fyziologickém základě, nikoliv podle metody stanovení (jak tomu doposud bylo) •??? O jaké vláknině nás informují údaje na etiketách v různých zemích? A co to vlastně pro nás znamená? •„Vlákninu potravy tvoří látky, které nejsou stráveny či vstřebávány v tenkém střevě člověka, s chemickou strukturou sacharidů či látek obdobných, ligninu a příbuzných látek“ základy definice - biologický či umělý původ vlákniny - chemická povaha jejích složek - odolnost k hydrolýze (trávení) enzymy GIT - vztah k metodě stanovení - vztah k fermentaci v tlustém střevě, produkce krátkých MK a jejich fyziologický efekt, jako je snížení vstřebávání minerálních látek, prebiotické vlastnosti - vztah k dalším měřitelným fyziologickým vlastnostem: projímavého či metabolického efektu (snížení krevního cholesterolu, krevní glukozy, inzulinu) •2001 AACC - (Am. Asoc. Cereal Chemist) Vlákninu potravy tvoří jedlé části rostlin nebo analogické sacharidy, které jsou odolné vůči trávení a absorpci v lidském tenkém střevě a jsou zcela nebo částečně fermentovány v tlustém střevě. Vláknina potravy zahrnuje polysacharidy, oligosacharidy, lignin a přidružené rostlinné složky. FUNKCE VLÁKNINY oprevence zubního kazu ov žaludku vyvolává pocit sytosti ove střevě působí proti zácpě a jejím komplikacím (např. divertikulóza) oregulace digesce a absorpce sacharidů v tenkém střevě oregulace absorpce tuků, snížené vstřebávání minerálních látek a žlučových kyselin (hypocholesterolemický účinek), zpomalení rychlosti resorpce glukózy (snížení strmosti vzestupu glykémie) ovazba vody a tím zvětšení střevního obsahu oje potravou pro bakterie tlustého střeva (vláknina je prebiotikum – potrava pro probiotické baktérie), které ji fermentují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem (acetát, propionát, butyrát), jež jsou energetickým substrátem pro enterocyty tlustého střeva (1gram vlákniny = 8,4 kJ) osoučasně zvětšuje obsah tlustého střeva a tím se naředí toxické látky obsažené ve střevě oúprava transit time (snižuje transit time v tenkém střevě) VLÁKNINA A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ •VLÁKNINA ZE ZRN JEČMENE - přispívá ke zvýšení objemu stolice •VLÁKNINA ZE ZRN OVSA - přispívá ke zvýšení objemu stolice •ŽITNÁ VLÁKNINA - přispívá k normální činnosti střev •ARABINOXYLAN - Konzumace arabinoxylanu jakožto součásti jídla přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle •GUAROVÁ GUMA - přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (konzumace 10g/den) •GLUKOMANNAN - přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (4g/den) - v rámci nízkoenergetické diety přispívá ke snížení hmotnosti (3g/den) VLÁKNINA A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ •BETA-GLUKANY - přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi konzumace 3 g/den) - přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle (4g/30g sacharidů v porci) •PEKTINY - přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (konzumace 6 g/den) - Konzumace pektinů s jídlem přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle (konzumace 10 g/den) •REZISTENTNÍ ŠKROB - Nahrazení stravitelných škrobů rezistentním škrobem v jídle přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle (nejméně 14 % celkového obsahu) •VLÁKNINA Z PŠENIČNÝCH OTRUB - přispívá k urychlení střevního tranzitu (konzumace 10 g/den) - přispívá ke zvýšení objemu stolice > DOPORUČENÍ •SPV: děti do 2let 5g starší děti DDD = 5g+ věk v letech dospělí 30g •EFSA: dospělí: 25 g/den děti od 1 roku: 2 g/1 MJ • VÝBĚR OBILNÝCH VÝROBKŮ podle nutričního tvrzení •Vhodné vybírat ty, které obsahují nejméně 3 g vlákniny/100 g •Výrobky s obsahem vlákniny vyšší než 6 g/100 g lze podle legislativy považovat za výrobky s vysokým obsahem vlákniny • VITAMINY •Nezbytné org. sloučeniny, které si náš organizmus neumí sám vyrobit •Výjimka: - část vitaminu A se tvoří z přijatého provitaminu (zejména β-karotenu) - vitamin D z provitaminu 7-dehydrocholesterolu (uloženého v pokožce) - niacin z AK tryptofanu - vitamin K vytvářejí i střevní bakterie UCHOVÁNÍ VITAMINŮ V ORGANISMU •B1, biotin a kyselina pantothenová = 4-10 dnů •C, K, B2, B6 a kyselina nikotinová = 2-6 týdnů •D a kyselina listová = 2-4 měsíce •E = 6-12 měsíců •A = 1-2 roky •B12 = 2-5 let • Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A Přispívá k udržení normálního stavu pokožky a zraku, funkci imunitního systému Játra mladých zvířat, tuňák, vejce, tvrdý sýr Karoteny Provitamin vitaminu A - tzn. z karotenů se tvoří vitamin A Mrkev, rajčata, listová zelenina Vitamin D Přispívá k normálnímu využití vápníku a fosforu, udržení normálního stavu kostí a zubů, činnosti svalů, imunitního systému Tresčí játra*, ryby, vejce * Vybírejte si je dle původu – produkty ze znečištěných oblastí (např. Pobaltí) nejsou vhodným zdrojem Vitamin E Pomáhá ochraně buněk jako antioxidant Ořechy, slunečnicová semena Vitamin K Přispívá k normální srážlivosti krve a k udržení normálního stavu kostí Zelená listová zelenina, brokolice, květák Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Thiamin (vitamin B1) Podporuje normální látkovou přeměnu živin na energii, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti a činnosti srdce Kvasnice, maso, luštěniny, celozrnné obiloviny Riboflavin (vitamin B2) Přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, udržení normálního stavu sliznic a pokožky, stavu zraku a metabolismu železa Kvasnice, játra mladých zvířat, vejce, mléčné výrobky Niacin Přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, udržení normálního stavu sliznic a pokožky, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání Maso, celozrnné obiloviny, kvasnice Pyridoxin (Vitamin B6) Podílí se při normální látkové přeměně živin na energii, metabolismu bílkovin a glykogenu, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, tvorbě červených krvinek, funkci imunitního systému, snížení míry únavy a vyčerpání, přispívá k regulaci hormonální aktivity Maso, luštěniny, kvasnice Kobalamin (vitamin B12) Přispívá k normální činnosti nervové soustavy, tvorbě červených krvinek, normální funkci imunitního systému a látkové přeměně živin na energii Játra mladých zvířat, vejce, maso, mléčné výrobky Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Folát (Kyselina listová) Podílí se na normální krvetvorbě, funkci imunitního systému, psychické činnosti, snížení míry únavy a vyčerpání, přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství Játra mladých zvířat, luštěniny, listová zelenina Vitamin C Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému, tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů, přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, přispívá k ochraně buněk jako antioxidant, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, zvyšuje vstřebávání železa Černý rybíz, paprika, citrusy, brambory MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY •Minerální látky: Ca, P, Mg, Na, K, Cl, S •Stopové prvky: Fe, Zn, I, Se, Cu, Mn, F, Cr, Si, Mo •Funkce: - stavební kameny tisíců enzymů a chemických sloučenin - účastní se metabolických a enzymových pochodů •Pozor na zdroje: - z rostlinných zdrojů je absorpce a využitelnost nižší (snižují ji fytáty, šťavelany, nadměrné množství vlákniny – zejména u Fe, Zn, Ca, Mg) Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vápník Potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů, přispívá k normální srážlivosti krve, činnosti svalů, funkci nervových přenosů Mléko a mléčné výrobky, brukvovitá zelenina, sardinky s kostmi, mák Fosfor Přispívá k udržení normální látkové přeměně živin na energii, stavu kostí a zubů Mléko a mléčné výrobky, luštěniny, maso, vejce, olejnatá semena a ořechy Draslík Napomáhá normální činnosti nervové soustavy, svalů a udržení normální hladiny krevního tlaku Luštěniny, ořechy, zelenina a ovoce Sodík Snížená konzumace přispívá k udržení normálního krevního tlaku Sůl a potraviny obsahující sůl, přídatné látky se sodíkem či minerální vody obsahující vysoké množství sodíku Hořčík Podporuje normální psychickou činnosti, snížení míry únavy a vyčerpání, udržení normálního stavu kostí a zubů a činnosti svalů Ořechy, olejnatá semena, kakao, celozrnné obiloviny MINERÁLNÍ LÁTKY STOPOVÉ PRVKY Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Železo Přispívá k normální krvetvorbě, přenosu kyslíku v těle a ke snížení míry únavy a vyčerpání Játra mladých zvířat, maso Jód Podílí se na normální činnosti nervové soustavy, udržení normálního stavu pokožky a normální činnosti štítné žlázy Ryby a plody moře, mléko a mléčné výrobky Zinek Přispívá k normální látkové přeměně živin, udržení normálního stavu pokožky, vlasů, nehtů, kostí, zraku Maso, tvrdý sýr, vejce Selen Podporuje udržení normálního stavu vlasů, nehtů, funkci imunitního systému, činnosti štítné žlázy, ochranu buněk jako antioxidant, přispívá k normální spermatogenezi Mořské ryby DALŠÍ SCHVÁLENÁ ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ… •ENZYM LAKTÁZA - zlepšuje trávení laktózy u osob, které laktózu špatně tráví •IONTOVÉ NÁPOJE - přispívají k udržení výkonnosti při delším vytrvalostním fyzickém výkonu - zvyšují vstřebávání vody během fyzického výkonu •KREATIN - zvyšuje fyzickou výkonnost při po sobě jdoucích krátkodobých intervalech vysoce intenzivního fyzického výkonu (3g/den) •LAKTULÓZA - přispívá k urychlení střevního tranzitu (10g/den) •POLYFENOLY Z OLIVOVÉHO OLEJE - přispívají k ochraně krevních lipidů před oxidativním stresem (20g oleje/den) •SUŠENÉ ŠVESTKY KULTIVARŮ „ŠVESTKY DOMÁCÍ“ - přispívají k normální činnosti střev •VODA (nejméně 2l/den ze všech zdrojů) - přispívá k udržení normálních tělesných a rozpoznávacích funkcí - přispívá k udržení normální regulace tělesné teploty •VLAŠSKÉ OŘECHY (30g/den) - přispívají k lepší pružnosti krevních cév •ŽIVÉ JOGURTOVÉ KULTURY - Živé kultury v jogurtu nebo v kysaném mléce zlepšují trávení laktózy z výrobku u osob, které laktózu špatně tráví (obsah nejméně 108 kolonii tvořících jednotek živých mikroorganismů zákysové kultury (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus) na 1 gram) •ŽVÝKAČKY BEZ CUKRU - přispívají k zachování mineralizace zubů (do 20 min po konzumaci) - pomáhají neutralizovat kyseliny zubního plaku (do 20 min…) - přispívají ke zmírnění sucha v ústech •ŽVÝKAČKY BEZ CUKRU S OBSAHEM KARBAMIDU - neutralizují kyseliny zubního plaku účinněji než žvýkačky bez cukru bez obsahu karbamidu •SUŠENÉ ŠVESTKY KULTIVARŮ „ŠVESTKY DOMÁCÍ“ - přispívají k normální činnosti střev (100 g/den) •Sacharidy, vláknina, vitamin B1, niacin, hořčík •Voda, sacharidy, vláknina, vitamin C, K, kyselina listová, karoteny, draslík, vápník •Bílkoviny, tuky, vitamin A, D, B2, B12, vápník, fosfor, jód •Sodík, jednoduché sacharidy, tuky http://www.ulekare.cz/dbpic/potravinova_pyramida_new •Bílkoviny, tuky, vláknina, vitamin A, D, E, B1, B2, niacin, B6, B12, kyselina listová, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, jód, zinek, selen •Voda, jednoduché sacharidy, vláknina, vitamin C, K, karoteny Pyramida MZ ČR z roku 2005 - je složena ze skupin potravin ZPRÁVA O ZDRAVÍ OBYVATEL ČESKÉ REPUBLIKY 2014: http://www.mzcr.cz/verejne/dokumenty/zprava-o-zdravi-obyvatel-ceske-republiky2014-_9420_3016_5.html •Ca: nízký přívod u všech skupin obyvatelstva (nejnižší hodnoty u kategorie 60+) •Mg: nízký přívod u všech skupin (výjimkou jsou děti ve věku 4-6 let, naipak nejnižší hodnoty jsou u dívek 15-17 let) a u žen 60+) • •ZDROJ: http://czvp.szu.cz/monitor/tds12c/Projekt%20IV%20MZSO%2012.pdf • Úkol: POLNÍ KUCHYNĚ