STANDARDIZACE V HYGIENĚ VÝŽIVY C:\Users\Aleš Peřina\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\RAZKYPDC\MC900434825[1].png Certifikace – nepovinná aktivita •Povinné aktivity: Nařízení ES 178/2002, Nařízení ES 852/2004…, zákonné vyhodnocení provádějí výhradně orgány státního dozoru •Nepovinné aktivity: certifikace •externí audit provedený druhou nebo třetí stranou (certifikační nebo dodavatelský audit) • Základní typy norem: •Mezinárodní normy •Normy obchodních řetězců • Česká certifikace •Věstník MZe č. 1/2001 Všeobecné požadavky na systém analýzy nebezpečí a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP) a podmínky pro jeho certifikaci Mezinárodní normy •ISO: International Organisation for Stanardisation (Ženeva, 1947) •ISO 9001:2000 •standardizace systémů jakosti •PDCA přístup •ISO 22.000:2005 •Klíčové oblasti: komunikace, management, program nezbytných předpokladů, HACCP •Schopnost plánovat, vytvořit, udržovat a zlepšovat bezpečný potravinářský produkt s ohledem na požadavky zákazníka a zákonné regulace • Výřez obrazovky Normy obchodních řetězců •BRC: British Retail Consorcium (1998) • verze č. 6, 2012 •EFSIS: verze BRC pro malé podniky •IFS: International Food Standard (Německo, 2003) •verze č. 5, 2007 •GFSI: Global Food Safety Initiative (The Food Bussines Forum, 2000, Paříž) •Sloučení požadavků norem BRC, IFS a dalších (Dutch HACCP, SQF, FSSC 22.000) •