Výživová doporučení na základě Potravinové pyramidy Potravinová pyramida Ministerstva zdravotnictví CR (2005) Výživová doporučení Výživové doporučené dávky Doporučení založená na skupinách potravin Obecná výživová doporučení • přesně definované referenční hodnoty pro přívod nutrientů • určené pro odborníky • primárně jsou stanovené pro definované zdravé skupiny osob doporučují spotřebu určitých typů potravin, které mají vztah k ochraně zdraví skupin obyvatelstva určená pro veřejnost př. 5x denně ovoce a zelenina převod doporučení pro přívod energie a nutrientů na potraviny doporučení poskytnutá jednoduchou formou pro veřejnost př. potravinová pyramida Český název Anglicky nazev Konkrétní příklad Výživové doporučené dávky (VDD) < < • Nutritional standarts • Dietary allowances • VDD z roku 1989 • Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH) • Dietary Reference Intake (DRI) USA, CAN Obecná výživová doporučení • Dietary recommandions ' • Dietary goals • Výživová doporučení pro obyvatelstvo CR Doporučení založená na skupinách potravin < • Food-based dietary guidelines • Potravinová pyramida MZ CR ■ My plate, USA Potravinová pyramida MZ CR S 4 patra >^ 4 potravinové skupiny na základě společných vlastností (původ, složení) S patra se zužují stejně, jako se mění denní doporučené množství porcí skupiny potravin S pitný režim není součástí pyramidy Sůl, tuky, cukry: 0-2 porce Mléko, mléčné výrobky: 2-3 porce Ryby, maso, drůbež, vejce, luštěniny, ořechy: 1-2 porce Zelenina: 3-5 porcí Ovoce: 2-4 porcí Obilniny, rýže, těstoviny, pečivo: 3-6 porcí Definice porce SŮL, tuky, cukry Jedna porce - cukr (lOg), tuk (lOg) Mléko, mlet ně výrobky Jedna porce - 1 sklenice mléka (250ml), 1 kelímek jogurtu (20Qm])p syr(55g) Ovoce Jedna porce - 1 jablko, pomeranč či banán (IQOg), miska jahod, rybízu či borůvek, sklenice neředěné ovocné štävy Ryby, maso, drůbež, vejce, luštěnin v, ořechy Jedna porce - 125g drůbežího, rybího či jiného masa, 2 vařené bílky nebo miska sójových bobů, porce sójového masa Obilniny, rýže, těstoviny, pečivo Jedna porce - 1 krajíc chleba (GOg), 1 rohlík či houska, 1 miska ovesných vloček nebo mušli, 1 kopeček vařené rýze či vařených těstovin (125g) Zelenina Jedna porce - velká paprika, mrkev či 2 rajčata, miska čínského zeli či salátu, půl talíře brambor či sklenice neředěné zeleninové stavy Fórum zdravé výživy ULLiUA zdravé VYŽIV Y Česká potravinová pyramida > jezte pestrou stravu rozloženou do celého dne y zvyšte spotřebu zeleniny a ovoce na 600 g denné (400 g zeleniny, 200 g ovoce) Fórum zdravé výživy + vypadá líp zahrnutý pitný režim nepřehledná, matoucí Celozrnný chléb méně vhodný? Co dělá v zelenině a ovoci? nejsou dodrženy potravinové skupiny Česká potravinová pyramida > jezte pestrou stravu rozloženou do celého dne y zvyšte spotřebu zeleniny a ovoce na 600 g denné (400 g zeleniny, 200 g ovoce) PYRAMIDA VÝŽIVY PRO DĚTI J JEDNA PORCE JE VELKÁ 1 JAKO SEVŘENA PÉST Cl ROZEVŘENA DLAŇ v ■o JEDNA ZÁKERNÁ KOSTKA NEVADÍ. ALE VlCEJICH SKODl! JlDLA JE DOBRE SKLÁDAT ZEVSECH PATER PYRAMIDY VÝŽIVY PRO DETI. VRCHOL PYRAMIDY JlDLO JEN DOCHUCUJE. tSKffc Definice porce 1 porce = vlastní pěst/plocha dlaně Obr. 18 Dělská a dospělá pěst a dlaň - pomůcka pro velikost porce 1. patro - Nápoje (7 porcí) Snení u Potravinové pyramidy MZ ČR S mléko považováno za nápoj pouze ve sklenici S základ tvoří obyčejná voda, zbytek pro zpestření 2. patro - Obiloviny, pekařské výrobky, těstoviny ^hlavní zdroj sacharidů S různé varianty příloh S pečivo, chléb, těstoviny, rýže, vločky, bulgur, jáhly, pohanka, amarant, quinoa, kukuřice 3. patro - Ovoce a zelenina S zdroj vody, vlákniny, vitaminu C, minerálních látek, bioaktivních látek S různobarevné druhy ^ brambory 4. Patro (1. část) - Mléčné výrobky S zdroj bílkovin, v našich podmínkách i jodu S jogurty, acidofilní mléka, sýry, tvarohy 4. Patro (2. část) - Ryby, maso, drůbež, vejce, luštěniny, ořechy S1-2 porce hlavní zdroj bílkovin S vejce, libové maso, masné výrobky, tučnější ryby luštěniny suché Vrchol pyramidy - Cukr, tuky, sůl S u PIV porce neuvedena, pouze pro dochucení pokrmu Spřidané cukry - dospělí 45 g = 9 č. lžiček, školáci 35 g = 7 č. lžiček sůl - dospělí 5 g, školáci 4 g Obr. 23 Čajová lžička s 5 g soli °bn 25 ČaJová lžička s 5 S cukru Obr. 27 Čajová lžička s 5 g tuku „Zákeřná kostka" S potraviny bohaté na energii s nízkou výživovou lodnotou vyšší množství ve stravě - riziko 1 denně nevadí Cvičeni 24hod recall - napište vše, co jste včera snědli a vypili ^potom zaznačte do pyramidy ^^^^ FBD G v zahraničí Německá pyramida Strojrozměrná pyramida Sdoporučení ohledně kvality a množství Sskupiny potravin na stěnách Belgie LA PYRAMIDE AL1MKNTAIRE Velká Británie S Grafickým vyjádřením je kruh Eatwell plate 2007 Eatwell Guide 2016 Rozdělen na díly jako koláč Každý díl představuje potravinovou skupinu podobně jako u pyramid The eatwell plate Eatwell Guide Cneck «r>» utxri on Itee tne EatweH OtXte to help you pel a balance of healthier and more sustainable lood It shows how much of what you ait overal should coma from each food group & 2000kcal f tm 400kcal • ALL FOOO 4 ALI CHINKS Mediterranean Diet Pyramid In Moderation Wine Every Day Water •— Less Often Meats and Sweets Weekly: Moderate Portions Poultry, Eggs, Cheese and Yogurt •— Often: at least Twice each Week \ Fish and Seafood © 2009 Oldways Preservation and Exchange Trutt • www.oldwayept.org Every Day: Base Each Meal Around these Foods Vegetables, Fruits, Whole Wheat Grains, Olive Oil, Beans, Nuts, Legumes and Seeds, Herbs and Spices -Every Day Be Physically Active; Enjoy Meals with Others USA Fats, Oils A Sweets USE SPARINGLY Milk, Vogurl & Cheese Group 2-3 SERVINGS Vegetable Group 3-5 SERVINGS A A □ Fat (naturally occurring and added) □ Sugars (added) These symbols stow fats and $$