Kristína Hrivniaková §Vitamin B1 (Thiamin) §Vitamin B2 (Riboflavin) §Vitamin B3 (Niacin) §Vitamin B6 (Pyridoxin) §Kyselina listová (Folát) §Vitamin B5 (Kyselina pantotenová) §Biotin (Vitamin H) §Vitamin B12 (Kobalamin) §Vitamin C (Kyselina askorbová) §Hydrofilní, hydrosolubilní - rozpustné v polárním prostředí §Snadno se vstřebávají a vylučují §Nejsou v organismu skladovány (nebo jen omezeně) §Vyšší ztráty při přípravě pokrmů §Málokdy dosáhnou toxické úrovně § §DDD: 1,2 mg muž, 1 mg žena (DACH) §Zdroje vitaminu B1 : §maso – zejména vepřové, játra §ryby (tuňák), celozrnné produkty, luštěniny, brambory §Termolabilní §(průměrná ztráta vitaminu při šetrné přípravě 30 %) §Jak uhradit denní potřebu ? §150 g hrachu, 200 g fazolí nebo vepřového masa, §250 g ovesných vloček nebo sójové mouky, §300 g tmavého pečiva, 600 g vlašských ořechů, §1200 g zelí nebo rajčat § §Koenzym v reakcích energetického metabolismu, thiamindifosfát (TDP) § §Zdravotní tvrzení o vitaminu B1: § ... přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ... přispívá k normální činnosti nervové soustavy ... přispívá k normální psychické činnosti ... přispívá k normální činnosti srdce §Nedostatek vitaminu způsobuje: üPoruchu metabolismu sacharidů üOnemocnění Beri – beri §Výskyt onemocnění: vzácné, riziková skupina - alkoholici (Nadměrné pití alkoholu vede k nesprávné výživě, nadměrný příjem alkoholu zhoršuje schopnost těla vstřebávat ň §a ukládat thiamin.) § Formy onemocnění: § 1. suchá forma - zasahuje nervový systém, endemická neuritida 2. vlhká forma - kardiovaskulární systém 3. infantilní (dětská) forma § § § §DDD: 1,4 mg muž, 1,2 žena (DACH) §flavus = žlutý §poměrně termostabilní, světlem inaktivovaný! (Ztráty při přípravě a skladování průměrně 20%) § §Zdroje vit. B2: §Mléko a mléčné výrobky, §maso, játra, §ledviny, kvasnice, ryby, vejce, §sýry, celozrnné produkty § §Jak uhradit denní potřebu ? §60 g jater, 400 g tvrdého sýra, §400 g vajec, 500 g hub, 600 g fazolí, 700 g čočky, 1000 ml mléka § §je součástí koenzymu FAD (flavinadenindinukleotid) a FMN (flavinmononukleotidu) - oxidační metabolismus §Zdravotní tvrzení o vitaminu B2 (Riboflavin): §... přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ... přispívá k normální činnosti nervové soustavy ... přispívá k udržení normálního stavu sliznic ... přispívá k udržení normálních červených krvinek ... přispívá k udržení normálního stavu pokožky ... přispívá k normálnímu stavu zraku ... přispívá k normálnímu metabolismu Fe ... přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem ... přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání §Nedostatek vitaminu: §je spojen s nedostatkem ostatních vitaminů skupiny B §poruchy růstu, seborhoickou dermatitidu, záněty sliznice dutiny ústní, ragády ústních koutků, normocytárnu anémii §velký nedostatek významně ovlivňuje B6 a B3 §v minulosti i vitamin PP (proti pelagrový) §niacin - vitamery: kyselina nikotinová, nikotinamid §potřeba niacinu je zajišťována příjmem skrz potravu, ale také endogenní syntézou z tryptofanu v játrech a ledvinách (60 mg tryptofanu = 1 mg niacinu) §nadbytek niacinu může být uložen v játrech nebo vyloučen močí §poměrně stabilní při zahřátí, vaření a delším skladování (průměrné ztráty 10%) §DDD: muži 16 mg, ženy 13 mg § §Zdroje niacinu : §Maso, vnitřnosti, ryby, mléko, vejce § Celozrnné pečivo, brambory, ořechy, luštěniny § § §součást koenzymu NAD (Nikotinamid-adenin-dinukleotid) a NADP (Nikotinamid-adenin-Dinukletid-Fosfát) - podílí se na transportu vodíkových iontů → syntéza a odbourávání sacharidů, mastných kyselin a aminokyselin § §Zdravotní tvrzení o niacinu: § ... přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ... přispívá k normální činnosti nervové soustavy ... přispívá k normální činnosti psychické činnosti ... přispívá k udržení normálního stavu sliznic ... přispívá k udržení normálního stavu pokožky ... přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání Obrázok, na ktorom je zviera, bezstavovce Popis vygenerovaný s veľmi vysokou spoľahlivosťou §Nedostatek niacinu: üv zemích s vysokou konzumací kukuřice a prosa (př. Afrika, jihovýchodní státy USA) (kukuřice - nízký obsah nejen niacinu, ale i tryptofanu) ünedostatek niacinu vede k pelagre = onemocnění 3D §dermatititida (záněty kůže), diarrhoea (průjem), demence §bez léčby dochází k poruše celého energetického metabolismu §nedostatek možný u alkoholiků, u vrozených poruch metabolismu tryptofanu §DDD: muž 1,5 mg , žena 1,2 mg § § § § §Zdroje vitaminu B6 : §obsažený téměř ve všech potravinách §maso (zejména kuřecí a vepřové), ryby, zelenina (zelí, fazole, hrách), brambory, banány, obiloviny, rýže, celozrnné výrobky § § §vitamery: pyridoxin, pyridoxal, pyridoxamin → aktivní po přeměně na pyridoxalfosfát §je součástí koenzymu pyridoxalfosfát a pyridoxaminfosfát § §Zdravotní tvrzení o vitaminu B6 ... přispívá k normální syntéze cysteinu ... přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ... přispívá k normální činnosti nervové soustavy ... přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu ... přispívá k normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu ... přispívá k normální psychické činnosti ... přispívá k normální tvorbě červených krvinek ... přispívá k normální funkci imunitního systému ... přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání ... přispívá k regulaci hormonální aktivity § §Nedostatek vitaminu B6 způsobuje: mikrocytární anémii, seboroickou dermatitidu (oblast úst, očí a nosu) a neurologické poruchy (př. Poruchy senzoriky, periferní neuritida, epileptiformní křeče v kojeneckém věku), konjunktivitida (zánět očních spojivek) §Jiné pojmenování: vitamin B9, Folacin, kyselina pteroylglutámová §termolabilní, citlivý na světlo, ztráty při přípravě 50 - 70% §přijímáme ho skrz stravu, ale je také syntetizován enterálními bakteriemi (pro pokrytí DDD je to zanedbatelné) §metabolicky aktivní je kyselina tetrahydrolistová (THFA), která přenáší jednouhlikaté zbytky §DDD: 400 µg (DACH) §Zdroje kyseliny listovej: §chléb, celozrnné výrobky, brambory, maso, játra, kvasnice, mléko a mléčné výrobky, sýry, žloutek, pšeničné klíčky, sója, listová zelenina - špenát, zelí, rajčata, okurky § §v potravinách je ve formě: § pteroylmonoglutamáty - vstřebává se více než 90 % pteroylpolyglutamáty - vstřebává se přibližně 50 % § §DFE = dietary folate equivalents (ug) - folátový ekvivalent §definovaný na základě různé využitelnosti jednotlivých forem §1 µg DFE = 1µg folátu z potravy anebo 0,6 µg kyseliny listovej z fortifikované potravy (0,5 µg syntetického folátu nalačno) §vzorec pro výpočet z uměle obohacených potravin: §ug DFE = µg folátu v potravině + (1,7 x µg syntetické kyseliny listové) § §Zdravotní tvrzení o kyselině listové: § ... přispívá k růstu zárodečné tkáně během těhotenství ... přispívá k normální syntéze bílkovin ... přispívá k normální krvetvorbě ... přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu ... přispívá k normální psychické činnosti ... přispívá k normální funkci imunitního systému ... přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání §Nedostatek kyseliny listové: §narušena je syntéza bílkovin, syntéza rychle se dělících buněk, hematopoetická tkáň §megaloblastická anémie (snížená tvorba erytrocytů, příznaky: bledost kůže a sliznic, únava, snížená tělesná výkonnost, zadýchávání se při námaze, tachykardie, ...) §defekt neurální trubice u plodu - spina bifida aborty, zpomalení růstu plodu Těhotné a kojící ženy: 600 mikrogramů (zvýšený příjem 3 měsíce před početím) § §Panto = všude §termolabilní vitamin (průměrné ztráty při běžné přípravě 30%) §provitamin – panthenol §součást koenzymu A (metabolismus sacharidů, aminokyselin a tuků) Zdravotní tvrzení o kyseliny pantotenové: § ... přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ... přispívá k normální syntéze a metabolismu steroidních hormonů, vitaminu D a některých neurotransmiterů ... přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání ... přispívá k normální mentální činnosti §DDD: 6 mg (DACH) §Zdroje kyseliny pantotenové: §Játra, maso, ryby, mléko, celozrnné výrobky, luštěniny § §Příznaky nedostatku: nebyly pozorováný § § §DDD: 30 – 60 µg §Vitamin H, vitamin B7 §příjem potravou (většina potravin) ale tvoří se taktéž i střevní mikrobiotou (pro pokrytí DDD je to zanedbatelné množství) §Zdroje biotinu: § játra, sójové boby, žloutek, ořechy, ovesné vločky, obiloviny Deficit biotinu: příznaky: seboroická dermatitida, konjunktivitida, slabost, nauzea, deprese, svalová bolest §ve struktuře obsahuje síru, potřebný pro karboxylaci - přenáší CO2 Zdravotní tvrzení o biotinu: § ... přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ... přispívá k normální činnosti nervové soustavy ... přispívá k normálnímu metabolismu makroživin ... k normální psychické činnosti ... přispívá k udržení normálního stavu vlasů ... přispívá k udržení normálního stavu sliznic ... přispívá k udržení normálního stavu pokožky Obrázok, na ktorom je text, mapa Popis vygenerovaný s veľmi vysokou spoľahlivosťou §obsahuje vázaný kobalt §v organismu jsou přeměňovány na koenzym adenosyl- a metylkobalamin (přenos alkylových skupin) B12 se vstřebává pomocí intrinsic faktoru (vzniká v parietálních buňkách žaludku), se kterým vytváří komplex absorbovaný v terminálním ileu §Tvořený v tlustém střevě ve velkém množství, ale nevstřebává se § §DDD: 3 µg (DACH) § § §Zdroje kobalaminu: §Jen živočišné potraviny - maso, játra, ryby, vejce, mléko, sýry §Jak uhradit denní potřebu? §5 - 10 g jater, 10 g ledvin, 30 g sardinek, §50 g vajec, 100 g srdce nebo makrely, 300 g slepice § § §Zdravotní tvrzení o kobalaminu: § ... přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ... přispívá k normální činnosti nervové soustavy ... přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu ... přispívá k normální psychické činnosti ... přispívá k normální tvorbě červených krvinek ... přispívá k normální funkci imunitního systému ... přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání ... podílí se na procesu dělení buněk § §Nedostatek B12: §Nedostatek se projevuje po letech (velké zásoby) §Megaloblastická anémie (tvorba nadměrně velkých červených krvinek) §Polyneuropatie §zvýšení homocysteinu §Příčiny nedostatku: Veganství, těžká malnutrice, vyšší věk (atrofie žaludeční sliznice, strava chudá na vit. B12) §DDD: 100 mg (DACH) § §Zdroje vitaminu C: §Zejména syrové ovoce a zelenina - paprika červená, rybíz černý, kiwi, šipky, květák, jahody, ostružiny, citrusové plody, rajčata, brambory, zelí, špenát, ... §Jak uhradit denní potřebu? § 65 g černého rybízu, 80 g papriky, 165 g jahod, 280 g citrusových plodů nebo červeného rybízu, 300 g zelí, kapusty, … §Potřeba vitaminu C je zvýšená při těžké fyzické zátěži, dlouhodobém psychickém stresu, u starších lidí, u dětí -období růstu, v těhotenství, ... §Při šetrné přípravě ztráty přibližně 30%, ale nevhodným skladováním a přípravou ztráty mohou být až do 100%! - vitamin je termolabilní a málo odolný vůči oxidaci §Zdravotní tvrzení o vitaminu C: § ... přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm ... přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév ... přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí ... přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci chrupavek ... přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci dásní ... přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kůže ... přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci zubů §... přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ... přispívá k normální činnosti nervové soustavy ... přispívá k normální psychické činnosti ... přispívá k normální funkci imunitního systému ... přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem ... přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání ... přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E ... zvyšuje vstřebávání Fe § Obrázok, na ktorom je jedlo, zelenina, rôzne, ovocie Popis vygenerovaný s veľmi vysokou spoľahlivosťou §Nedostatek vitaminu C: §Kurděje- Möllerova Batlowova choroba) Onemocnění námořníků (15.století), dnes výskyt vzácný v chudých oblastech (Jižní Amerika, Afrika, Jižní Asie) Příznaky onemocnění: krvácení z dásní, pod kůží, do svalů, do nehtových lůžek, do vnitřních orgánů, snížena odolnost vůči jiným onemocněním, porucha krvetvorby Obrázok, na ktorom je jedlo, vnútri, stôl Popis vygenerovaný s veľmi vysokou spoľahlivosťou §Seřaďte vitaminy rozpustné ve vodě vzestupně podle DDD § §B1, B2, B3 ,B6, Kyselina listová, B5, Biotin, B12,C VITAMIN DDD B12 3 µg Biotin 30 – 60 µg Kyselina listová 400 µg B1 1,2 mg muž, 1 mg žena B2 1,4 mg muž, 1,2 mg žena B6 1,5 mg (muži) , 1,2 mg (ženy) B5 6 mg B3 16 mg (muži) , 13 mg (ženy) C 100 mg §Pro který vitamin platí toto zdravotní tvrzení ? § §... přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem §Pro který vitamin platí toto zdravotní tvrzení ? § §... přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem § §riboflavin, kys. askorbová §Pro který vitamin platí toto zdravotní tvrzení ? § §... přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu §Pro který vitamin platí toto zdravotní tvrzení ? § §... přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu § §B6, folát, B12 §Které vitaminy sú termolabilní? §Které vitaminy sú termolabilní? § § §C, B1, folát, B5 §