Sacharidy Vypracovala: Regina Vítková Obor: Nutriční specialista svaly a mozek.jpg Význam •Zdroj energie -pro zajištění optimální funkce mozku, NS a svalů (mozek denně spotřebuje asi 130 g glukózy) •Zásobní látka •Strukturní složka • • •1 g sacharidu = ? kJ •17 kJ Názvosloví ØCukry = všechny monosacharidy a disacharidy bez ohledu na jejich zdroj (přidané × přirozeně se vyskytující) ØPolysacharidy – více než 10 cukerných jednotek ØSložené (komplexní) sacharidy – kromě sacharidů obsahují další sloučeniny bílý jogurt.jpg toustový celozrnný.jpg sladkosti.jpg Nejvýznamnější sacharidy a cukry v potravinách Ø Monosacharidy – glukóza, fruktóza, galaktóza Ø Disacharidy – sacharóza, laktóza, maltóza Ø Oligosacharidy a polysacharidy – škroby, dextriny, glykogen, vláknina, fruktooligosacharidy, galaktooligosacharidy, maltooligosacharidy a další Ø Trávení sacharidů •Enzymatický proces •Polysacharidy, oligosacharidy, disacharidy rozkládány na monosacharidy → absorpce v TS do krve → místo využití •Všechny sacharidy metabolizovány na glukózu a fruktózu • • Metabolismus_skrobu.jpg Metabolismus • Metabolismus2.jpg Ø Je rozdíl v trávení a metabolismu přirozeně se vyskytujících cukrů v potravinách a přidaných cukrů? • •NENÍ, •jejich rozklad v trávicím traktu i jejich metabolismus probíhá stejným způsobem, protože mají stejné fyzikální a chemické vlastnosti. • Ø Proč odlišujeme přidané cukry od cukrů přirozeně se vyskytujících v potravinách? Cukry •= všechny monosacharidy a disacharidy bez ohledu na jejich zdroj •1. Přirozeně se vyskytující cukry •2. Přidané cukry • • • × jablko.jpg hello jablko.jpg Přirozeně se vyskytující cukry ØOvoce ØZelenina ØMléko a neochucené mléčné výrobky ØLuštěniny ØObiloviny ovoce a zelenina.jpg mléko a MV.jpg Přidané cukry •Přidané cukry = sacharidy a cukry přidané do potravin při jejich průmyslovém zpracování nebo také cukry přidané do pokrmů a potravin připravovaných doma •Volné cukry (dle WHO) = všechny monosacharidy a disacharidy, přidané do potravin a pokrmů výrobcem, kuchařem nebo spotřebitelem, včetně cukrů přirozeně obsažených v medu, sirupech a ovocných šťávách ØCukry používané ke slazení, med, sirupy, melasa, slady – tzv. „zjevné“ cukry ØSladké pečivo, cukrářské výrobky, snídaňové cereálie, sladkosti, džemy, kompoty, slazené nealkoholické nápoje, ochucené mléčné výrobky, ochucovadla, instantní výrobky – tzv. „skryté“ cukry coca cola.jpg activia jahoda.jpg med2.jpg knedlíky s ovocem.jpg ØV čem je zásadní rozdíl mezi potravinami, ve kterých se cukry vyskytují přirozeně a potravinami, ve kterých se vyskytují převážně přidané cukry? ØEnergetická hodnota potravin s přidanými cukry výrazně převažuje nad jinou výživovou hodnotou potraviny. Ø ØPřidané cukry představují pro organismus čistý energetický příjem. Ø„prázdné kalorie“ ØOvoce, zelenina, neochucené mléčné výrobky, obiloviny a luštěniny obsahují kromě přirozených cukrů i další nutričně významné látky! Ø ØVýznamný zdroj bílkovin ØVýznamný zdroj vlákniny ØVýznamný zdroj vitaminů a minerálních látek AKTIVITA Ø Ø ØPřirozeně se vyskytující vs. přidané cukry Nejvýznamnější sacharidy a cukry v potravinách Ø Monosacharidy – glukóza, fruktóza, galaktóza Ø Disacharidy – sacharóza, laktóza, maltóza Ø Oligosacharidy a polysacharidy – škroby, dextriny, glykogen, vláknina, fruktooligosacharidy, galaktooligosacharidy, maltooligosacharidy a další Ø Monosacharidy •Glukóza ( _______ cukr) Ønejdůležitější Ønedostatečný přívod → novotvorba z aminokyselin Ønadbytek → zásobní tuk Øvzácný výskyt volné glukózy, většinou štěpena z disacharidů a polysacharidů Øčerstvé, sušené a vařené ovoce, med, většina zeleniny, sirupy (glukózové, fruktózové, G-F, F-G) • • • • • Monosacharidy •Fruktóza ( ________ cukr) Øovoce, med, nektar, ovocné šťávy, sirupy (G-F, F-G) Øsložka sacharózy a některých polysacharidů •Galaktóza Øsložka laktózy a mnoha rostlinných polysacharidů • • • bobuloviny.jpg med.jpg zelenina.jpg Disacharidy Sladivost (relativní sladivost) •Schopnost určité látky (sacharidu) vyvolat sladkou chuť •Porovnává se se sacharózou (standard; relativní sladivost 1) • •Seřaďte (sestupně) následující sacharidy podle jejich sladivosti: •maltóza, glukóza, fruktóza, laktóza, sacharóza, galaktóza • Sacharid Sladivost Fruktóza 1,3 – 1,8 Sacharóza 1,0 Glukóza 0,5 – 0,7 Maltóza 0,3 – 0,5 Galaktóza - Laktóza 0,2 – 0,4 • Sladidlo Sladivost Acesulfam K 200,0 Alitam 2000,0 Aspartam 350,0 Cyklamáty 30,0 Sacharin 300,0 Steviosid 300,0 Taumatin 3000,0 Polysacharidy •Škrob •Glykogen – zásobní polysacharid u _______ •Celulóza – pro člověka do značné míry nestravitelná •Chitin – v buněčné stěně _____ a v krunýři členovců (_____, _____) •Pektiny – ve tkáních vyšších rostlin (výskyt zejména v _______) •Slizy – např. agar – v mořských řasách, příprava tuhých živných půd •Gumy – např. arabská guma • játra.jpg cvrček.jpg jablka a hrušky.jpg bobuloviny.jpg kreveta.jpg mořská řasa.jpg agar.jpg Vzorce celuloza.jpg chitin.jpg arabská guma.jpg agar2.jpg Škrob •Polysacharid, který mnoho rostlin ukládá jako energetickou zásobu do semen a kořenů •Chemicky směs dvou polymerů: 1. ___________ (lineární řetězce, obsahující několik stovek molekul glukózy) 2. _____________ (rozvětvené glukózové řetězce) •Hydrolyzován na _______ •Důležitá součást naší potravy (nejvíce je ho obsaženo v _______ a ________) rýže.jpg brambory2.jpg luštěniny.jpg obiloviny.png amylopektin.jpg Struktura škrobu amyloza.jpg skrob.jpg Nutriční klasifikace škrobu Rezistentní škrob – odolává působení enzymů v trávicím traktu člověka Doporučený přívod sacharidů • Doporučený přívod sacharidů •Soubor doporučení WHO 2015 •Snížení příjmu volných cukrů během doby života (naléhavé doporučení) •Snížení příjmu volných cukrů na méně než 10 % celkového energetického příjmu u dětí i dospělých (naléhavé doporučení) •Další snížení příjmu volných cukrů na méně než 5 % celkového energetického příjmu (podmíněné doporučení) •Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR („v souladu s výživovými cíli pro Evropu (WHO) a s doporučením evropských odborných společností“) •Snížení spotřeby přidaných jednoduchých cukrů na maximálně 10 % z celkové energetické dávky, při zvýšení podílu polysacharidů • Je snadné doporučení dodržet? Ø přibližně 45 g přirozeně se vyskytujících cukrů je obsaženo například v: •250 ml mléka → 12 g sacharidů •+ jablko (střední velikost) → 13 g sacharidů •+ pomeranč (střední velikost) 13 g sacharidů •+ bílý jogurt (150 g) → 7 g sacharidů Ø Proč bychom měli konzumovat méně než 45 g přidaných cukrů (a ideálně ještě méně – snížení až k hranici 25 g)??? •Aby vznikl větší prostor pro cukry přirozeně se vyskytující v ovoci, zelenině, neochucených mléčných výrobcích, obilovinách a luštěninách Spotřeba cukru •Nadměrná spotřeba cukru (sacharózy) v průmyslově vyspělých zemích 35-50 kg/osoba/rok (= 96-137 g/osoba/den) •Současná průměrná spotřeba cukru v ČR – téměř 34 kg/osoba/rok → 93 g/osoba/den •Nadměrná konzumace → negativní vliv na zdraví i kvalitu výživy ØNadváha a obezita ØZubní kaz ØMetabolický syndrom, kardiovaskulární onemocnění ØDiabetes II. typu ØRiziko nedostatečného přívodu esenciálních živin, vitaminů a min. látek • Sacharidy obsažené v potravinách a nápojích •Informace o obsahu a použitých sacharidech a cukrech v potravinách a nápojích – na etiketách •Výživové údaje – jaké množství celkových sacharidů a celkových cukrů potravina obsahuje (ve 100 g) •Složení – jaké sacharidy, cukry, případně sirupy potravina obsahuje • • Výživové údaje a složení na žitném chlebu žitný chléb3.jpg Výživové údaje a složení Nutelly nutella energie.jpg nutela složení.jpg Výživové údaje a složení Bonparů bonpari2.jpg bonpari.jpg bonpari3.jpg Sacharidy v potravinách Obiloviny a výrobky z nich (g/100 g) Rýže loupaná 79 Mouka 63-78 Pohanka loupaná kroupy 74 Těstoviny bezvaječné 74 Jáhly 73 Kuskus 69 Ovesné vločky 68 Bulgur špaldový 67 Těstoviny bezvaj. celozrnné 65 Quinoa 64 Ječné kroupy 62 Žitné vločky 61 Rohlík bílý 58 Veka 57 Rohlík grahamový 52 Chléb 38–50 jáhly.jpg ječné kroupy.jpg pohanka.jpg quinoa.jpg pečivo běžné.jpg amarant.jpg Sacharidy v potravinách • • Ovoce a zelenina Obsah sacharidů (g/100 g) Banány 22 Kukuřice cukrová 20,5 Hrášek 16,5 Fíky 16 Brambory 15-16 Hrozny, mango, třešně, švestky 15 Hrušky 14 Meruňky, višně, rybíz, ananas, jablka, kiwi, pomeranče, broskve, maliny 10-12 Nektarinky, borůvky, mandarinky, jahody, angrešt, grapefruit,červená řepa, cibule, petržel, dýně Hokkaidó 9 Mrkev 7,5 Brokolice, kedlubna, vodní meloun, červená paprika 6 Kapusta, květák, zelí, rajčata, bílá paprika 4 Pekingské zelí, hlávkový salát, okurka, cuketa 2,5 Sacharidy v potravinách Sušené ovoce Obsah sacharidů (g/100 g) Sušené banány 88 Hrozinky 79 Sušené datle, švestky 75 Sušené hrušky, jablka 71 Sušené fíky, meruňky 68 Sušený ananas 66 Sušené brusinky 60 sušené ovoce.jpg řecký jogurt.jpg cottage.jpg kýška.jpg Sacharidy v potravinách Mléko a mléčné výrobky Obsah sacharidů (g/100 g) Ricotta 5 Jogurt bílý 3 % tuku 4-5 Mléko polotučné 4,8 Tvaroh polotučný 4,5 Acidofilní a kefírová mléka 3,8-4,1 Zakysaná smetana 4 Kysané podmáslí 3,5 Cottage 3 Smetana ke šlehání 3 Tvrdé sýry 1-2 Lučina 1 Mozzarella 1 sýr ementál2.JPG podmáslí.jpg lučina.jpg Ochucené vs. neochucené • •Výživové údaje (na 100 g) •Energie: 170 kJ •Bílkoviny: 3,3 g •Sacharidy: 4,1 g •Z toho cukry: 4,1 g •Tuky: 1,2 g • •1 porce (200 g) obsahuje 8,2 g sacharidů kefirove mleko nízkotučné.jpg •Výživové údaje (na 100 g) •Energie: 268 kJ •Bílkoviny: 2,8 g •Sacharidy: 11,1 g •Z toho cukry: 11,1 g •Tuky: 0,9 g • •1 porce (200 g) obsahuje 22,2 g sacharidů • kefirove mleko merunkove.jpg →→→ 1 porce ochuceného kefírového mléka obsahuje téměř 3krát větší množství sacharidů než jeho neochucená varianta!!! Selsky jogurt malina.jpg Selský-jogurt-bílý.jpg Ochucený vs. neochucený •Výživové údaje (na 100 g) •Energie: 279 kJ •Bílkoviny: 3,7 g •Sacharidy: 4,5 g •Z toho cukry: 3,4 g •Tuky: 3,8 g • •1 balení (200 g) obsahuje 9 g sacharidů • •Výživové údaje •(na 100 g) •Energie: 388 kJ •Bílkoviny: 3 g •Sacharidy: 13 g •Z toho cukry: 13 g •Tuky: 3,1 g • •1 balení (200 g) obsahuje 26 g sacharidů • • →→→ 1 balení ochuceného jogurtu obsahuje opět téměř 3krát větší množství sacharidů než jeho neochucená varianta!!! Tvaroh s jog. jahoda.jpeg Tvaroh polotučný.jpeg Ochucený vs. neochucený •Výživové údaje •(na 100 g) •Energie: 397 kJ •Bílkoviny: 10,2 g •Sacharidy: 3,6 g •Z toho cukry: 3,6 g •Tuky: 4,4 g • •1 porce (125 g) obsahuje 4,5 g sacharidů • •Výživové údaje •(na 100 g) •Energie: 402 kJ •Bílkoviny: 6,8 g •Sacharidy: 13 g •Z toho cukry: 13 g •Tuky: 1,3 g • •1 porce (125 g) obsahuje 16,3 g sacharidů →→→ 1 porce ochuceného tvarohu obsahuje téměř 4krát větší množství sacharidů než jeho neochucená varianta!!! Sacharidy v potravinách hovězí maso.jpg Maso, ryby, vejce Obsah sacharidů (g/100 g) Játra 4–6 Špekáček 2 Paštika Májka 1,5 Herkules, Vysočina, Poličan 1 Párky vídeňské 1 Vejce slepičí 1 Maso telecí 0,5 Šunka vepřová nejvyšší jakosti 0,5 Maso (hov.,vepř.,drůbeží) 0,1 Losos, treska, pstruh 0,1 pstruh.jpg vejce natvrdo.jpg Sacharidy v potravinách • Luštěniny, ořechy, semena Obsah sacharidů (g/100 g) Hrách žlutý 62 Čočka, fazole, cizrna 59 Kešu 27 Slunečnicová semena 20 Mandle 18,5 Vlašské a pekanové ořechy 14,5 Pistácie, sezamová semena 13 Lněná semena 12,5 Sója, arašídy 12 Para ořechy 10,5 čočka.jpg lnene-seminko.jpg vlassky-orech.jpg Sacharidy v potravinách • Sladkosti, džemy, sirupy, cukry, dochucovadla Obsah sacharidů (g/100 g) Cukr řepný 99,8 Cukr třtinový 98,9 Bonbony (např. Bonpari, Slavia) 87-96 Škrob kukuřičný 87 Sirupy 75-87 Glukózový sirup 86 Med 82 Jojo medvídci 79 Čokoládové tyčinky 57-65 Džemy 54-65 Mléčná čokoláda 55-60 Nutella, nugeta 57 Horalky, Tatranky, Fidorka 53-57 Kečupy 23-35 Hořká čokoláda 74 % kakaa 32 Zmrzliny 21-31 Sacharidy v potravinách • • • • • • • • • • • • • • Sladké pečivo, obilné výrobky s podílem přidaného cukru, pochutiny Obsah sacharidů (g/100 g) Snídaňové cereálie 73-78 Popcorn sladký 76 Piškoty dětské 75 BeBe sušenky 67-74 Kukuřičné lupínky 73 Tyčinky, krekry 63-71 Musli tyčinky 67 Brambůrky 52-56 Vánočka, mazanec, frgál, bábovka 50-55 Popcorn slaný 54 Kobliha s ovocnou náplní 51 Křupky arašídové 47 Makový závin 40 chipsy.jpg jemné pečivo.jpg fit musli tyčinka.jpg popcorn.jpg Snídaňové cereálie – ano či ne? •Výživové údaje •(na 100 g) •Energie: 1904 kJ •Bílkoviny: 7,5 g •Sacharidy: 67 g •Z toho cukry: 24,3 g •Tuky: 16 g • •1 porce (50 g) obsahuje 33,5 g sacharidů (z toho 12 g cukrů) • musli s ořechy a medem.jpg •Výživové údaje •(na 100 g) •Energie: 1413 kJ •Bílkoviny: 10 g •Sacharidy: 59,2 g •Z toho cukry: 18,5 g •Tuky: 6,4 g • •1 porce (50 g) obsahuje 29,6 g sacharidů (z toho 9,3 g cukrů) • musli lidl.jpg →→→ rozdíl v obsahu sacharidů a cukrů není tak významný, ALE??? •Energie: 1904 kJ •Bílkoviny: 7,5 g •Sacharidy: 67 g •Z toho cukry: 24,3 g •Tuky: 16 g • •1 porce (50 g) obsahuje •952 kJ a 8 g tuků • •Složení: ovesné vločky, cukr, palmový olej, obilný extrudát (pšeničná mouka, rýžová mouka, cukr, kukuřičná krupice, kukuřičný škrob, ovesná mouka), glukózový sirup, pšeničné vločky, rozinky, jádra lískových ořechů (2,2 %), pšeničné lupínky (pšeničná mouka, pšeničné otruby, cukr, jedlá sůl, ječný sladový extrakt), včelí med (0,5 %), ořechové aroma, kakao se sníženým obsahem tuku, extrakt z rostliny Origanum Vulgare •Alergeny: arašídy, laktóza, obiloviny obsahující lepek, mléko, mléčné složky, sezam, sója, suché skořápkové plody • musli s ořechy a medem.jpg •Energie: 1413 kJ •Bílkoviny: 10 g •Sacharidy: 59,2 g •Z toho cukry: 18,5 g •Tuky: 6,4 g • •1 porce (50 g) obsahuje •707 kJ a 3,2 g tuků • •Složení: ovesné vločky (31 %), pšeničné vločky (31 %), rozinky, banánové chipsy (kokosový olej, cukr, med, přírodní aroma), kukuřičné lupínky (kukuřice, cukr, jedlá sůl, ječný slad), E322 – lecitiny, lněná semínka, arašídy, slunečnice, jádra lískových ořechů, datle sušené, jablka sušená, sušené meruňky, fíky sušené, švestky sušené, hrušky sušené, broskve sušené •Alergeny: mléko, mléčné složky, obiloviny obsahující lepek, sezam, suché skořápkové plody • • musli lidl.jpg →→→ rozdíl je i ve složení, obsahu energie a tuků! Sacharidy v nápojích Nealkoholické nápoje Obsah sacharidů (g/100 g) Semtex 12 100% ovocné šťávy 9-12 Kubík, Redbull 11 Coca Cola 10,5 Fanta 9,5 Tonic, Kofola 8 Sprite 7,5 Jupík 6 Ochucené minerální vody 4-5 džus.jpg semtex.jpg Glykemický index (GI) • ØSchopnost sacharidové potraviny ovlivňovat hladinu krevního cukru (glykemii) po její konzumaci = rychlost, s jakou daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru (jak rychle se konkrétní sacharid(y) přemění na glukózu) ØHodnoty 0 – 100 ØReferenční látka – čistá glukóza (GI = 100) ØBezrozměrné číslo ØUrčuje kvalitu sacharidů Ø GI.jpg Glykemický index – jak se zjišťuje? ØGI různých potravin se určuje experimentálně na základě srovnání změn glykemie u 10 testovaných osob po požití 50 g sacharidů ve zkoumané potravině s referenční látkou (bílý chléb nebo glukóza) ØOdběr vzorku krve u testovaných osob (hodnota nalačno) → podána testovaná potravina → odběr vzorků krve v pravidelných časových intervalech (až do 2. hodiny od začátku konzumace) → hodnoty se vynáší do grafu a porovnávají s referenční potravinou Hodnoty GI potravin •Potraviny s nízkým GI (< než 55) ØZelenina, luštěniny, ořechy ØMléčné výrobky, laktóza ØMaso, ryby, vejce, tuky ØVětšina čerstvého ovoce, fruktóza ØJečné kroupy, amarant, bulgur •Potraviny se středním GI (56-69) ØObilné vločky a kaše ØVařené brambory, rýže, těstoviny, kuskus, kukuřice, pohanka, celozrnné pečivo ØBanány, fíky a další sušené ovoce, sacharóza, med ØSušenky, oplatky, sladkosti, buchty, koláče, zmrzliny, brambůrky •Potraviny s vysokým GI (> 70) ØSlazené nápoje ØSuchary, krekry, slané tyčinky, popcorn ØDatle, meloun, glukóza, maltóza, maltodextrin, bonbóny ØJasmínová rýže, jáhly, chléb a pečivo z bílé mouky, kukuřičné lupínky ØHranolky, pečené brambory, bramborová kaše • GI2.jpg Faktory ovlivňující GI ØDruh sacharidu – tzv. „rychlé“ cukry × „pomalé“ cukry Ø ØObsah vlákniny – vyšší obsah vlákniny snižuje GI (těstoviny, rýže) Ø ØPoměr základních živin – jiná rychlost vstřebávání do krve při konzumaci s dalšími potravinami (s obsahem tuku a bílkovin) Ø ØTechnologická úprava – rozdílný GI u vařených a pečených/smažených brambor Seřaďte dle hodnoty GI (sestupně): •1. glukóza – fruktóza – sacharóza – laktóza – maltóza •2. hranolky – čerstvě uvařené brambory – bramborový salát – pečené brambory – bramborová kaše •3. pohankové vločky – pohanka kroupy – pohanková mouka – pohanka lámanka •4. hruškové smoothie s kefírovým mlékem – hruškový džus – hruška – hruškové pyré Tak je to správně… •1. maltóza – glukóza – sacharóza – laktóza – fruktóza •2. pečené brambory – hranolky – bramborová kaše – čerstvě uvařené brambory – bramborový salát •3. pohanková mouka – pohankové vločky – pohanka lámanka – pohanka kroupy •4. hruškový džus – hruškové pyré – hruška – hruškové smoothie s kefírovým mlékem • ØJaké je největší úskalí glykemického indexu? řešení.jpg ØNebere ohled na množství sacharidů v běžně konzumované porci! Ønapř. 100 g vařené pohanky (nízký až střední GI) způsobí větší nárůst glykemie než 60g houska (vysoký GI) Ø •Existuje řešení? řešení.png Glykemická nálož (GL) •Rozdíl: •GI – vyjadřuje rychlost, s jakou se konkrétní sacharid mění v glukózu • •GL – vyjadřuje účinek dané potraviny na glykemii i celkové •množství sacharidů v potravině → GL počítá i s množstvím •snězeného jídla • - vyjadřuje také metabolický účinek (množství •vyloučeného inzulinu) • ØJestliže má potravina GL = 1, vzroste hladina glykemie stejně •jako po 1g glukózy • •Výpočet ØGI potraviny × obsah sacharidů ve zkonzumované porci (g) / 100 •Hodnocení GL: •20 a více – považována za vysokou •11 - 19 – považována za střední •10 a méně – považována za nízkou • Výpočet GL ØGI potraviny × obsah sacharidů ve zkonzumované porci (g) / 100 Snídaně GI GL Velikost porce (g) Dostupné sacharidy v porci (g) Bageta světlá s čokoládovou pomazánkou 72 27 70 37 Cornflakes 93 23 30 25 Chocapic 84 22 30 26 Bebe sušenky s medem a lískovými ořechy 57 19 50 33 Borůvkovo-jablečný muffin 49 12 60 25 Ovesná kaše vařená v polotučném mléce 42 9 250 21 GL ØOvesná kaše má GI 42, obsahuje 21 g sacharidů na porci tedy: 42*21/100 = 9 ØBageta světlá s čokoládovou pomazánkou má GI 72, obsahuje 37 g sacharidů na porci tedy: 72*37/100 = 27 • Ø Ø Ø ØTo znamená: glykemie se nezvýší 3krát více po bagetě než po ovesné kaši, ale celkový metabolický účinek (včetně vyloučeného inzulinu) bude 3krát vyšší ovesná kaše.jpg toust s nutelou.jpg Spočítej GL Oběd 1 GI GL Velikost porce (g, ml) Dostupné sacharidy v porci (g) Hamburger 66 ? 100 30 Střední hranolky McDonald´s 75 ? 115 39 Coca Cola střední 72 ? 400 42 Oběd 2 GI GL Velikost porce (g, ml) Dostupné sacharidy v porci (g) Vepřový plátek přírodní _ _ 100 0,1 Brambory vařené 61 ? 200 32 Mrkev dušená 33 ? 80 5 100% jablečná šťáva 40 ? 200 21 Oběd 1 GI GL Velikost porce (g, ml) Dostupné sacharidy v porci (g) Hamburger 66 20 100 30 Střední hranolky McDonald´s 75 29 115 39 Coca Cola střední 72 30 400 42 GL celkem = 79 Oběd 2 GI GL Velikost porce (g, ml) Dostupné sacharidy v porci (g) Vepřový plátek přírodní _ _ 100 0,1 Brambory vařené 61 20 200 32 Mrkev dušená 33 1,6 80 5 100% jablečná šťáva 40 8,4 200 21 GL celkem = 30 Zdravotní tvrzení •Fruktóza: Konzumace potravin obsahujících fruktózu vede k menšímu nárůstu hladiny glukózy v krvi ve srovnání s potravinami obsahujícími sacharózu nebo glukózu. •→ snížení postprandiální glykemické reakce ALE vysoký příjem může vést k poruchám lipidového metabolismu (dyslipidemie, inzulinová rezistence, zvýšená viscerální obezita) •Náhražky cukru, tj. intenzivní sladidla: xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, laktitol, isomalt, erythritol, sukralóza a polydextróza; D-tagatóza a isomaltulóza: Konzumace potravin/nápojů obsahujících místo cukru vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po jejich konzumaci v porovnání s potravinami/nápoji obsahujícími cukr. •Náhražky cukru, tj. intenzivní sladidla: xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, laktitol, isomalt, erythritol, sukralóza a polydextróza; D-tagatóza a isomaltulóza: Konzumace potravin/nápojů obsahujících místo cukru přispívá k zachování mineralizace zubů. Nutriční tvrzení •Týkají se přítomnosti cukrů v potravinách a nápojích •Potravina „s nízkým obsahem cukrů“ ØDo 5 g/100 g – potraviny pevné konzistence ØDo 2,5 g/100 ml – tekutiny •Potravina „bez cukrů“ ØDo 0,5 g/100 g nebo 100 ml •Potravina „bez přídavku cukrů“ ØNebyly přidány žádné cukry (monosacharidy, disacharidy ani žádná jiná potravina používaná pro své sladivé vlastnosti) DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST! •Vypracovala: Regina Vítková •Obor: Nutriční specialista mozek.png