význam tuků Zdroj (I g tuku = 37 k) = 9 kcal) a zásobárna energie Malá sytící schopnost (satiation) Delší pocit sytosti (satiety) Nosiči chuti a vůně potravin Přenos vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K) Esenciální MK Prekursory biologicky aktivních látek - eikosanoidy, žlučové kyseliny, hormony Součást buněčných membrán Tepelná izolace Mechanická ochrana orgánů doporučení Doporučená % CEP 0-3 měsíce 45 - 50 % 6-12 měsíců 35 - 45 % 1 - 3 roky 30 - 40 % 4-14 let 30- 35 % 15 let a více Těhotné a kojící ženy 30- 35 % • Ne méně než 15 % CEP - nedostatečný příjem důležitých látek: esenciální MK, vitaminy rozpustné v tucích... rozdílení tuků • Živočišné - máslo, sádlo, rybí tuk... • Rostlinné - olej, roztíratelný tuk, margarín... • Zjevné - máslo, sádlo, olej, margarín... • Skryté - maso, mléčné výrobky, sladkosti, pečivo. seřaďte podle obsahu tuku množství tuku na 100 g potraviny Slunečnicový olej - 99 g Máslo - 82 g Vlašské ořechy - 61 g Flora - 45 g Čokoláda hořká - 42,6 g Bohemia chips - 35 g Nutella- 31,6 g Čokoláda mléčná - 29,7 g Lučina - 26 g Makrela bez kůže - 21,2 g Avokádo - 16,5 g Eidam 30 % - 16 g Kobliha s marmeládou - 15 g Vepřová krkovice - 10,4 g Vejce 9,2 g Losos bez kůže - 7,8 g Ovesné vločky - 5,8 g Šunka - 4,5 g Bílý jogurt - 3,5 g Mléko polotučné - 1,5 g Kuřecí prsa bez kůže - 1,2 g Olomoucké tvarůžky - I g Zdroj: www.nutridatabaze.cz tuky = lipidy Homolipidy - Estery alkoholu a vyšších mastných kyselin Heterolipidy - Fosfolipidy... A free fatty acid Doprovodné látky lipidů - steroly, karotenoidy, vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), přírodní antioxidanty a barviva A triglyceride A phospholipid tuky Triacylglyceroly: - Glycerol + 3 mastné kyseliny (jednoduché/smíšené) Mastné kyseliny - Uhlíkatý řetězec + karboxylová kyselina - Vliv na chemické a fyzikální vlastnosti tuků H,C-OH HC-OH H-,C-OH HO- O II H-,C-O-C-R .....-.1 ilň L\ SL-Iihii (liiiiVlglyréÉVhl dělení mastných kyselin • Poloha a orientace dvojné vazby - Cis (vanička) - Trans (židlička) HX-O Délka uhlíkového řetězce - SCT ( Short Chain Triacylglycerides)- krátký - C4 až C6 Q - MCT (Medium) - střední - C8 až C10 - LCT (Long) - dlouhý - nad C12 Stupeň nenasycenosti - Nasycené - Mononenasycené - Polynenasycené HC-0 H,c-o trans mastné kyseliny • Nasycené (saturované) - SAFA (Saturated Fatty Acids) • Mononenasycené - MUFA (Mono Unsaturated Fatty Acids) • Polynenasycené - PUFA (Polyunsaturated Fatty Acids) - Omega-3 (n-3) - Omega-6 (n-6) • Transnenasycené -TFA (Trans Fatty Acids) nasycené mk (saturované! • Neobsahují dvojné vazby • Max. 10 % CEP = 20 g • Zdroj: máslo, sádlo, maso, mléko a mléčné výrobky, kokosový, palmový, palmojádrový tuk nasycené mk Mastná kyselina Počet uhlíků Výskyt Zdravotní vliv Máselná 4 mléčný tuk Kap ro nová 6 mléčný tuk Kaprylová 8 mléčný tuk Kapři nová 10 mléčný tuk Laurová 12 kokosový, palmo jádrový tuk LDL-cholesterol | HDL-cholesterol Myristová 14 kokosový, palmojádrový, mléčný tuk, 1 LDL-cholesterol Palmitová 16 palmový, mléčný tuk, sádlo 1 LDL-cholesterol Stearová 18 sádlo, čokoláda Trombogenní účinek mononenasycené mk • I dvojná vazba • 14 % CEP = 28 g • Zdroj: olivy,olivový olej, řepkový olej, ořechy (pistácie, mandle, lískové ořechy, kešu...), arašídy, avokádo polynenasycené mk •2a více dvojných vazeb • 6%CEP= 12 g • Zdroj: vlašské ořechy, sója, lněné, slunečnicové a sezamové semeno a oleje z nich, tučné ryby (losos, makrela, sled'...), mořské plody • Nevhodné pro tepelnou úpravu - oxidace dvojných vazeb Mastná kyselina Počet uhlíků Počet dvojných vazeb Poloha dvojné vazby Linolová 18 2 C9,CI2 a-linolenová 18 3 C9,CI2,CI5 y-linolenová 18 3 C6, C9,CI2 Arachidonová 20 4 C5,C8,CI I.CI4 Eikosapentaenová 20 5 C5,C8,CI l,CI4,CI7 Dokosahexaenová 22 6 C4, C7,CI0,CI3,CI6,CI9 esenciální nik - pufa • Nevytváří se v těle - nutný příjem ve stravě • Tvorba dalších PUFA • 5 % n-6 (w-6): I % n-3 (co-3) • Linolová k. (C18 :2 cis) řada n-6 - Eikosanoidy PGE2,TXA2, LTB4 - proagregační, vazokonstrikční, prozánětlivé • a-linolenová k. (C18 : 3 cis) řada n-3 - Eikosanoidy PGII ,TXA3, LTB5 - antiagregační, vazodilatační, protizánětlivé Tuk n-3 n-6 Repkový olej 9 20 Slunečnicový olej 0,5 61 Lněný olej 53 17 Sójový olej 7 53 Olivový olej 1 9 Palmový olej 0 9,5 Palmojádrový tuk 0 4 Kokosový tuk 0 3 Vepřové sádlo 1 8 Mléčný tuk 0,5 1,5 Hovězí tuk 0,5 5 Kuřecí tuk 1 20 Rybí tuk 15 5 H Kakaové máslo 0 2 ELONGACE A DESATURACE MK ČLOVĚK elongaia 20:1(11) eJongava 22:1(13) i •tongava 24:1(15) w jfc a> ť> i*i ■ ■ li 18:2 (6.9) elongaM 20:2 (8,11) A*-d*vaturaia 20:3(5,8,11) along*** 22:3(7.10,13) i A'-devatixava 22:4 (4,7,10.13) ROSTLINY PLANKTON ^ 18:2(9,12) ^_k. ttnotova 18:3(6,9,12) V llnoteoovi A"' "-satuuva 1 elongava 20:3(8,11,14) diKofTKv v liiolanova i A* deiatura** 20:4(5.8,11,14) k.*r*ch«donova i «tongav» 22:4(7,10,13,16) A4-d**attxa%a 22:5(4,7.10,13,16) 18:3(9,12,15) k. a-Unolaoova 1 A* dciatufat* 18:4 (6,9,12,15) i clongava 20:4(8,11,14.17) i A*-6Vsatura*a 20:5(5,8,11,14,17) tW (k. elho**payita«nova) ♦longava 22:5(7,10,13.16,19) T A4-o>s*turjsa 22:6 (4,7,10,13,16,19) k. all-cl*-doax>**haxaaoova eikosapentaenova (epa) a dokosahexaenova (dha) • Vznikají přeměnou a-linolenové k.- nedostatečné • 250 mg/den • Zdroj: rybí tuk, mateřské mléko • Pozitivní vliv na CNS, kardiovaskulární systém zastoupení mastných kyselin MASLO SADLO PALM OJ ADROVY TUK PALMOVÝ TUK KOKOSOVÝ TUK PODZEMNICOVY OLEJ LNENY OLEJ OLIVOVÝ OLEJ SOJQVY OLEJ REPKOVÝ OLEJ 9, 4 20,2 12,7 53 SLUNEČNICOVÝ OLEJ 12 20 63,2 ■ SAFA MUFA n-6 ■ n-3 -p o SAFA MUFA PUFA trans-nenasycené nik Max. I % CEP B Zvyšují LDL-cholesterol + snižují HDL-cholesterol -» riziko aterosklerózy Dysfunkce cévního endotelu, prozánětlivý účinek, prohlubují inzulínovou rezistenci Metabolismus anaerobních bakterií v bachoru přežvýkavců -» maso, mléko, máslo Parciální hydrogenace tuků -» částečně ztužené tuky a výrobky z nich Vznik při záhřevu PUFA na vysoké teploty (smažení) trans mk Parciální katalytická hydrogenace nahrazena transesterifikací -» snížení obsahu trans-MK z 50 % na cca I % Margaríny - nižší koncentrace trans-MK Hlavní výskyt: ztužené polevy, trvanlivé pečivo, smažené výrobky... konjugovana kyselina linolova • Směs izomerů kyseliny linolové: cis-cis, cis-trans a trans-trans (9 a I 1, 10 a 12, I I a 13) • Výskyt v potravinách živočišného původu: mléko, skopové, hovězí maso • Izomer c/s-9, trans- \ I = „bachorová kyselina" - pozitivní vliv na zdraví: - Anti karcinogén ní vliv - ca prsu, kůže, prostaty, střeva - Hospodaření s tuky - zabraňují ukládání podkožního tuku -> tukové složky do svalů jako zdroj E doporučení 1/3 tuky živočišného původu 2/3 tuky rostlinného původu I Nasycené : 1,4 Mononenasycené :0,6 Polynenasycené MK 20 g Nasycené : 28 g Mononenasycené : 12 g Polynenasycené MK • 5 % n-6 PUFA : I % n-3 PUFA • Trans MK do I % CEP BOD TÁNI • Délka - delší řetězec = vyšší bod tání • Nasycenost - více dvojných vazeb = nižší bod tání • Tuk - bod tání na 20 °C - pevné • Olej - kapalné i pod 0 °C bod zakouření • Teplota rozkladu tuku • Po překročení nevhodné ke konzumaci - tmavnou a zapáchají • Nižší u tuků obsahujících vodu, sůl, emulzifikátory Tuk Hlavní MK Bod zakouření Sádlo SAFA 188 °C Máslo SAFA 121 - 149 °C Prepustené máslo (Ghí) SAFA 190-250 °C Kokosový tuk neraflnovaný SAFA 177 °C Kokosový tuk rafinovaný SAFA 232 °C Palmový tuk SAFA 235 °C Repkový tuk MUFA 190-232 °C Olivový olej extra panenský MUFA 190 - 207 °C Slunečnicový olej PUFA 1 10 °C CHOLESTEROl Cholesterol • Doprovodná látka lipidů - Steroidní látka H0 • Pouze u živočichů - tvořen v játrech (u rostlin fytosteroly) • vepřová játra 300 mg, vaječný žloutek 250 mg, máslo 240 mg • Endogenní - tvořen v játrech • Exogénni - přijímán ve stravě • Složka lipoproteinů, buněčných membrán • Prekursorem vitaminu D, steroidních hormonů, žlučových kyselin cholesterol - musíme se ho b at? • LDL = zlý • HDL = dobrý • Na hladinu cholesterolu v krvi má vliv množství a skladba přijímaných tuků!!! zdravotní tvrzení Mono nenasycené a/nebo poly ne nasycené mastné kyseliny Nahrazeni' nasycených tuků nenasycenými tuky ve strave přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi [MUľA a PUFA jsou nenasycené tuky| Tvrzení smí být použito pouze li potravin s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin podle vymezení v tvrzení S VYSOKÝM OBSAHEM NENASYCENÝCH TUKŮ na seznamu v příloze nařízení (ES) č. 1924/2006. Poly fenoly z olivového oleje Polyfenoly z olivovelio oleje přispívají k ochraně krevních lipidů před oxidativním stresem ?ho ok Tvrzení smí být použito pouze u olivového oleje, který obsahuje nejméně 5 mg hyd roxy ty rosolu a jeho derivátů (napr. oleu rop e i ji komplex a tyrosol) na 20 g olivového oleje. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne pri přívodu 20 g olivového oleje denně. Kyselina olejová Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě Tvrzení smí být použito pouze u potravin s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin podle vymezení v tvrzení S VYSOKÝM OBSAHEM NENASYCENÝCH TUKŮ na seznamu přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. v příloze nařízení (ES) c. 1924/2006. Kyselina olejová je nenasycený tuk. zdravotní tvrzení Kyselina linolová Kyselina linolová přispívá k udrženi' normální hladiny cholesterolu v krvi Tvrzení smí byt použito pouze u potravin, které poskytují nejméně 1,5 g kyseliny linolové (LA) na 100 g a 100 kcal. Spotřebitel musí být informován, že příznivého účinku se dosáhne pri prívodu 10 g LA denně. Kyselina a-linolenová (ALA) ALA přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které jsou přinejmenším zdrojem ALA podle vymezení v tvrzení ZDROJ OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELIN na seznamu v příloze nařízení (ES) c. 1924/2006. Spotřebitel musí být informován, že příznivého účinku se dosáhne pri prívodu 2 g ALA denně. Vlašské ořechy Vlašské ořechy přispívají Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které poskytují přívod k lepší pružnosti krevních 30 g vlašských ořechů denně. Aby bylo možné tvrze ní použít, musí cév být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 30 g vlašských ořechu denně. zdravotní tvrzení Kyselina dokosahexaenová {D H A) DHA přispívá k udivení normální činnosti mozku Tvrzení smí být použito pouze li potravin obsahujících nejméně 40 mg DHA na 100 g a na 100 kcal. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg DHA denně. Kyselina dokosahexaenová (DHA) DHA přispívá k udržení normálního stavu zraku Tvrzení smí být použito pouze u potravin obsahujících nejméně 40 mg DHA na 100 g a na 100 kcal. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg DHA denně. Kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová (EPA/DHA) EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce Tvrzení smí byt použito pouze u potravin, které jsou přinejmenším zdrojem EPA a DHA podle vymezení v tvrzení ZDROJ OMEG A-3 MASTNÝCH KYSELIN na seznamu v příloze nařízení (ES) c. 1924/2006. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg EPA a DHA denně. zdravotní tvrzení Rostlinné steroly a rostlinné Rostlinné ste roly/stanoly Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že stanoly přispívají k udrženi normální příznivého účinku se dosáhne při přívodu nejméně 0,8 g rostlinných hladiny cholesterolu v krvi sterolůi'stanolu denné. DĚKUJI ZA POZORNOST zkratky • CEP...celkový energetický příjem • LDI____low density lipoproteins • HDI____high density lipoproteins • PGE2...prostaglandin E2 • TXA2...tromboxan A2 • LTB4...leukotrien B4 • PGM ...prostaglandin 11 • TXA3...tromboxan A3 • LTB5...leukotrien B5