Vitaminy rozpustné v tucích Petra Ferenčuhová, 16.11.2017 Charakteristika vitaminů qSkupina esenciálních mikronutrientů, které splňují následující kritéria: v §Sloučeniny odlišné od sacharidů, tuků, bílkovin §Přirozené složky potravin, obvykle přítomné v malých množstvích §Esenciální i v malých množstvích pro zajištění fyziologických potřeb organismu §Nejsou syntetizovány lidským organismem v množstvích potřebných k zajištění fyziologických potřeb §V případě jejich nedostatku nebo úplného chybění způsobují specifické příznaky v v v v v Funkce vitaminů qMetabolické funkce v §Stabilizátory buněčných membrán §Donory a akceptory vodíku a elektronů §Hormony §Koenzymy o qVliv na genovou expresi • Donor: dárce, akceptor: přijímatel Koenzym/kofaktor: látka spolupracující s enzymem, usnadňuje chemickou reakci Genová exprese: proces přeměny genetické informace v strukturu, funkci... Vitaminy rozpustné v tucích q A, D, E, K • §Vstřebávání vyžaduje přítomnost tuku §Ukládání v těle §Vylučované stolicí Vitamin A Charakteristika vitaminu A qFormy: §Vitamin A / retinol (živočišné potraviny) §Provitamin A / karotenoidy (rostlinné potraviny) q qKarotenoidy jsou prekurzory vitaminu A a slouží jako antioxidanty q qNejdůležitější je β-karoten v v v v v v Prekurzor: výchozí látka, z které vzniká chemickou přeměnou výsledný produkt Antioxidant: látky inhibující oxidaci molekul, působí proti radikálům (např. kyslíkové radikály), které jsou vysoce reaktivní a mohou způsobit poškození buňky... Charakteristika vitaminu A qVitamin A stabilní během tepelné úpravy, ztráty prům. 20% qKarotenoidy po tepelné úpravě vstřebatelnější q qZásoby vitaminu A v játrech na 6-12 měsíců q qFunkce: §Vliv na genovou expresi §Vidění (retinal) §Růst a vývoj (kostí) §Stavba, růst a funkce kůže a kostí (kyselina retinová) §Imunitní systém §Vývoj buněk a různých tkání §Reprodukce – tvorba spermií (retinol) • Vidění: retinal (jedna z forem vitaminu A/retinolu) je složkou pigmentů tyčinek a čípků retiny/sítnice oka a je esenciální pro fotorecepci Doporučená denní dávka (DDD) q1 RAE = 1 mg retinolu = 12 mg β-karotenu §(24 mg jiných karotenoidů) §RAE (retinol activity equivalents – ekvivalent retinolovej aktivity) • • • • • • Zdroj: Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. Věk Vitamin A: RAE (mg) Muži Ženy Kojenci 0-3 měsíce 0,5 0,5 4-11 měsíců 0,6 0,6 Děti 1-3 roky 0,6 0,6 4-6 let 0,7 0,7 7-9 let 0,8 0,8 10-12 let 0,9 0,9 13-14 let 1,1 1,0 Dospívající a dospělí 15-18 let 1,1 0,9 19-24 let 1,0 0,8 25-50 let 1,0 0,8 51-64 let 1,0 0,8 ≥ 65 let 1,0 0,8 Těhotné (od 4.měsíce) 1,1 Kojící 1,5 Zdroje vitaminu A q Živočišné zdroje (vitamin A): §játra, mléko, vejce, ryby q q Rostlinné zdroje (karotenoidy): §žlutooranžové ovoce a zelenina, §zelená listová zelenina Vitamin A v potravinách Vitamin A (retinol) Potravina Hodnota vitaminu A ve 100 g potraviny Množství potraviny pro DDD (1 mg) Játra kuřecí 10 RE 10 g Játra tresčí 5 RE 20 g Vejce 0,9 RE 110 g Máslo 0,7 RE 140 g Tuňák 0,3 RE 333 g Sýr Eidam 30 % 0,1 RE 1 kg Smetana kysaná 0,1 RE 1 kg Jogurt smetanový 0,09 RE 1,1 kg Zdroj: http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/ Beta- karoten v potravinách β-karoten Potravina Hodnota β-karotenu ve 100 g potraviny Množství potraviny pro DDD (4 mg) Mrkev 9,9 mg 40 g Kapusta hlávková 5,4 mg 75 g Špenát 4,2 mg 95 g Paprika červená 3,2 mg 125 g Meruňky 1,5 mg 260 g Salát hlávkový 1,2 mg 330 g Brokolice 0,9 mg 440 g Rajčata 0,6 mg 660 g Zdroj: http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/ Nedostatek vitaminu A qVysychání oční rohovky a spojivky qŠeroslepost až slepota qPoruchy reprodukce qPoruchy imunity qPoruchy růstu kostí qSuchá a drsná kůže Xeroftalmie: vysychání oční rohovky a spojivky Hyperkeratóza: suchá a drsná kůže Nadbytek vitaminu A qPříjem vitaminu A nad 200 mg u dospělých a 100 mg u dětí qKapacita jater ukládat vitamin A je překročena qKarotenoidy málo toxické, člověk sa nimi neotráví → hyperkarotenodermie (pseudoikterus) qPozor u těhotných žen! Nadbytek vitaminu A je teratogenní v §Suché rty, nosní sliznice, oči §Olupování kůže §Ztráta vlasů §Křehkost nehtů §Bolest hlavy §Nevolnost §Zvracení Hyperkarotenodermie: zežloutnutí kůže Označení teratogenní se používá pro vlastnost vnějšího faktoru, např. léku, toxinu, ionizujícího záření, který může vyvolat u plodu vrozenou vývojovou vadu. Zdravotní tvrzení o vitaminu A §Vitamin A přispívá k normálnímu metabolismu železa. §Vitamin A přispívá k udržení normálního stavu sliznic. §Vitamin A přispívá k udržení normálního stavu pokožky. §Vitamin A přispívá k udržení normálního stavu zraku. §Vitamin A přispívá k normální funkci imunitního systému. §Vitamin A se podílí na procesu specializace buněk. § Zdroj: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?qid=1467375774564&uri=CELEX:32012R0432 Vitamin D Charakteristika vitaminu D qKalciferol, „sluneční vitamin“ q qSteroidní hormon q qStabilní během tepelné úpravy a dlouhodobého skladování q qFunkce: v §Vliv na genovou expresi §Diferenciace epitelových buněk §Modeluje aktivitu imunitního systému §Udržování homeostázy vápníku a metabolismus fosforu: oZvýšení vstřebávání vápníku a fosforu oSnížení ztrát vápníku a fosforu močí Homeostáza- udržení rovnovážného stavu vnitřního prostředí organizmu Charakteristika vitaminu D qPrekurzory vitaminu D: • §7- dehydrocholesterol (živočichové) → vitamin D3 (cholekalciferol) §Ergosterol (rostliny) → vitamin D2 (ergokalciferol) • qVitamin D2 a vitamin D3 → kalcitriol • §(1,25 dihydroxyvitamin D) • qAktivní forma – kalcitriol vzniká hydroxylací v játrech a ledvinách • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin D sun Slunění a vitamin D qDostačující je vystavení obličeje, rukou, paží, nohou slunečnímu záření během neoblačné doby 20 minut 2-3 x týdně §Záleží na zeměpisné šířce q qRozhodující je množství melaninu v pokožce, oděv, použití opalovacího krému §U koho se tvoří více vitaminu D? V pokožce černocha, či bělocha? q qPřes skleněné okno v kůži nevzniká q qSolária ??? Solária: jiné UV záření, vitamin D se netvoří Zeměpisná šírka Brno : 49° s. š ; Boston 42° Doporučená denní dávka qČást denní potřeby získáváme na základě expozice slunečnímu záření qDDD stanovené pro lidi nevystavující se slunečnímu záření q q1 IU = 0,025 μg q1 μg = 40 IU q qNejvyšší povolená dávka: §Kojenci: 25 μg/den (1000 IU) §Děti a dospělí: 100 μg/den (4000 IU) ; zdroj EFSA http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2016.4547/epdf • • • EFSA: kojenci: 50 μg/den, děti a dospělí: 100 μg/den Věk Vitamin D (μg) Muži Ženy Kojenci 0-3 měsíce 10 10 4-11 měsíců 10 10 Děti 1-3 roky 20 20 4-6 let 20 20 7-9 let 20 20 10-12 let 20 20 13-14 let 20 20 Dospívající a dospělí 15-18 let 20 20 19-24 let 20 20 25-50 let 20 20 51-64 let 20 20 ≥ 65 let 20 20 Těhotné 20 Kojící 20 http://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/vitamin-d/ Zdroj: Německá společnost pro výživu : Zdroje vitaminu D §Tresčí játra, ryby §Máslo, smetana §Vaječné žloutky §Houby Vitamin D v potravinách Vitamin D Potravina Hodnota vitaminu D ve 100 g potraviny Tresčí játra 250 μg Ryby (průměr) 10 – 15 μg Vaječný žloutek 5,4 μg Máslo čerstvé 0,71 μg Sýr Eidam 30 % 0,18 μg Tvaroh tučný 0,16 μg Jogurt smetanový 0,15 μg Mléko polotučné 0,08 μg Zdroj: http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/ USDA Food Composition Database: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients Problematika nedostatku vitaminu D qZjištěný nedostatek vitaminu D v populaci na základě hladin vitaminu D v krvi q qDoporučení zvýšit konzumaci potravin bohatých na vitamin D q §Fortifikace (obohacování potravin) §Suplementace (doplňovaní stravy o zdraví prospěšné látky ) Fortifikace vitaminu D qFortifikace musí být striktně regulována qNadměrná i nedostatečná fortifikace nebezpečná q qFortifikace mléka výhodná z hlediska obsahu vápníku qNápoje rostlinného původu fortifikované vitaminem D i vápníkem Fortifikace: obohacování potravin Suplementace vitaminu D qJedinci nevystavující se slunečnímu záření qZimní období qJedinci žijící v severních zeměpisných šířkách nebo v oblastech se znečištěnou atmosférou qJedinci nosící oblečení pokrývající celé tělo qJedinci pracující v noci qSenioři ? Suplementace: doplňovaní stravy o zdraví prospěšné látky Senioři: problém vystavovaní se slunečnímu záření, zhoršený stav pokožky, zhoršená funkce jater a ledvin- orgány aktivující vitamin D Nedostatek vitaminu D qDěti: křivice (rachitida) qDospělí: osteomalacie q qPo narození Vigantol §jako prevence Křivice qNarušená mineralizace rostoucích kostí qNedostatek vitaminu D, vápníku a fosforu qBolest kostí, svalová slabost, tetanické křeče • qMěkké kosti nedokážou vydržet běžný tlak a namáhání, což vede ke vzniku "ohnutých nohou", ptačího hrudníku a abnormalit na přední straně lebky q qLéčba: konzumace potravin bohatých na vitamin D a suplementace vitaminu D Křivice qOhrožené děti: v §Děti s tmavou kůží §Děti nevystavované slunečnímu záření §Děti bez suplementace vitaminu D §Děti s malabsorpcí tuků (nedostatečné vstřebávání) §Děti dlouhodobě užívající léky na epilepsii • Osteomalacie qÚbytek kostní hmoty v dospělosti qMěkkost kostí, svalová slabost qZvýšené riziko zlomenin • §Osteomalacie (měknutí kostí) §Osteoporóza (řídnutí kostí) Nadbytek vitaminu D qPodráždění gastrointestinálního traktu, křehkost kostí, opožděný růst u dětí, nevolnost, bolest hlavy, slabost, nadměrný příjem tekutin, nadměrné močení q qZvýšení hladin vápníku a fosforu v krvi, ukládání vápníku do měkkých tkání qNadměrný příjem vitaminu D může vést k intoxikaci Zdravotní tvrzení o vitaminu D §Vitamin D přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu. §Vitamin D přispívá k normální hladině vápníku v krvi. §Vitamin D přispívá k udržení normálního stavu kostí. §Vitamin D přispívá k udržení normální činnosti svalů. §Vitamin D přispívá k udržení normálního stavu zubů. §Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému. §Vitamin D se podílí na procesu dělení buněk. § Zdroj: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?qid=1467375774564&uri=CELEX:32012R0432 Vitamin E Charakteristika vitaminu E qFormy: §Tokoferoly (nejdůležitější ɑ-tokoferol) §Tokotrienoly (méně biologicky aktivní) v qStabilní během tepelné úpravy až do 200°C q qFunkce: §Antioxidant, ochranný systém před peroxidací lipidů, cholesterolu §Vliv na genovou expresi v Věk Vitamin E: ɑ-TE (mg) Muži Ženy Kojenci 0-3 měsíce 3 3 4-11 měsíců 4 4 Děti 1-3 roky 6 5 4-6 let 8 8 7-9 let 10 9 10-12 let 13 11 13-14 let 14 12 Dospívající a dospělí 15-18 let 15 12 19-24 let 15 12 25-50 let 14 12 51-64 let 13 12 ≥ 65 let 12 11 Těhotné 13 Kojící 17 Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. Zdroje vitaminu E qTokoferoly a tokotrienoly syntetizovány jen rostlinami §Nejlepší zdroje jsou rostlinné oleje a ořechy Vitamin E v potravinách Vitamin E Potravina Hodnota vitaminu E ve 100 g potraviny Množství potraviny pro DDD (12 mg) Olej slunečnicový 55 ATE 20 g Semena slunečnicová 50 ATE 24 g Mandle 25 ATE 50 g Játra tresčí 20 ATE 60 g Olej řepkový 18 ATE 66 g Arašídy 9 ATE 133 g Olej olivový 5 ATE 240 g Zdroj: http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu Nedostatek vitaminu E qOxidační stres vedoucí k poškození buněk §Oxidovaný LDL cholesterol- rizikový faktor kardiovaskulárních nemocí §Ovlivněna je fluidita membrán buněk § q qPoruchy rovnováhy a koordinace, svalová slabost, poruchy vidění q Nadbytek vitaminu E qJeden z nejméně toxických vitaminů qU dospělých tolerance až 1000 mg/den qZvířata: §Poruchy mineralizace kostí §Poruchy zásobení vitaminu A v játrech §Prodloužení srážlivosti krve qVliv na jiné v tucích rozpustné vitaminy Zdravotní tvrzení o vitaminu E §Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Zdroj: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?qid=1467375774564&uri=CELEX:32012R0432 Vitamin K Charakteristika vitaminu K qFormy: §Fylochinon (vitamin K1): zelené rostliny §Menachinon (vitamin K2): střevní bakterie §Menadion (vitamin K3): syntetická forma • qCitlivý na světlo a alkalické prostředí v qFunkce: §Krevní srážení §Tvorba kostí §Regulace enzymových systémů v Věk Vitamin K (μg) Muži Ženy Kojenci 0-3 měsíce 4 4 4-11 měsíců 10 10 Děti 1-3 roky 15 15 4-6 let 20 20 7-9 let 30 30 10-12 let 40 40 13-14 let 50 50 Dospívající a dospělí 15-18 let 70 60 19-24 let 70 60 25-50 let 70 60 51-64 let 80 65 ≥ 65 let 80 65 Těhotné 60 Kojící 60 Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. Zdroje vitaminu K qZelená zelenina: špenát, brokolice, zelí, qVýskyt také v mléku, mléčných výrobcích, masu, vejcích, obilovinách q q Vitamin K v potravinách Vitamin K Potravina Hodnota vitaminu K ve 100 g potraviny Množství potraviny pro DDD (60 μg) Špenát 483 μg 12 g Salát hlávkový 174 μg 34 g Brokolice 102 μg 60 g Zelí 76 μg 80 g Avokádo 21 μg 285 g Zdroj: USDA Food Composition Database: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients Nedostatek vitaminu K qVzácný qVýskyt v případě malabsorpce tuků, poškození střevní mikrobioty a onemocnění jater qPo narození intramuskulárně menadion jako prevence hemolytická diatéza qKrvácení (prodloužená doba pro srážení krve) • Intramuskulárně: do svalu Nadbytek vitaminu K qFylochinon, menachinon: nezjištěné žádné nepříznivé účinky q qMenadion: ve vysokých dávkách žloutenka u kojenců Zdravotní tvrzení o vitaminu K §Vitamin K přispívá k normální srážlivosti krve. §Vitamin K přispívá k udržení normálního stavu kostí. • Zdroj: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?qid=1467375774564&uri=CELEX:32012R0432 Použitá literatura qReferenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. qhttps://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/vitamin-d/ qUSDA Food Composition Database: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients qhttp://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu • Děkuji za pozornost