antioxidanty a radikaly.jpg Textové pole: Vypracovala: Eliška Švachová Vypracovala: Eliška Švachová Obsah šVolné radikály šOxidativní stres šAntioxidanty šShrnutí š Jaká je vaše představa ? ? volne-radikaly.jpg Volné radikály š= látky (atomy, molekuly, ionty) schopné samostatné existence šV obalu 1 a více nepárových elektronů šVznikají z normální částice ztrátou nebo přijetím elektronu š Volné radikály Příklady reaktivních forem kyslíku ROS Vzorec Hydroxylový radikál .OH Alkoxylový radikál RO. Singletový kyslík O2 Alkylperoxylový radikál ROO. Peroxid vodíku H2O2 Superoxidový radikál O2.- Vznik volných radikálů > ? Vznik volných radikálů š Endogenní příčiny š šExogenní příčiny šIonizující záření šUV záření šToxické látky ze vzduchu šKouření šIntoxikace (alkohol) šPotrava (tepelná úprava, vliv světla) š š š Vznik volných radikálů radicals.jpg oxi.jpg Oxidační stres š= nadprodukce kyslíkových radikálů šPoškození molekul: špoškození polynenasycených MK v membránách: lipoperoxidace špoškození proteinů a DNA: mutageneze, karcinogeneze šKlíčová role v procesech stárnutí šVliv na vznik a progresi některých chronických zánětlivých onemocnění a degenerativních onemocnění (Alzheimerova choroba, kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, DM) š Převaha antioxidantů je také riziková š Nebezpečí, ale i fyziologie šProti bakteriím při zánětu: aktivovaný fagocyt produkuje superoxid šKyselina chlorná (* z Cl a superoxidu): zabíjení fagocytovaných mikroorganismů šOxid dusnatý: vazodilatace šSpermie potřebují superoxid: k porušení vajíčka Video š šhttps://www.youtube.com/watch?v=bmAMtPEv-0M š š Existuje řešení? Výsledek obrázku pro hvezdne valky ovoce.jpeg Existuje ochrana Antioxidanty Antioxidanty š= látky tvořící chemickou ochranu proti toxickým účinkům reaktivních metabolitů kyslíku a dusíku šchrání naše buňky, tkáně a jednotlivé orgány š Funkce šEliminace toxických metabolitů kyslíku: ochrana mitochondrií, lipidů, proteinů, sacharidů, nukleových kyselin šAktivace antioxidačních enzymů šOchrana membrán šZháší singletový kyslík šRegulace některých transkripčních faktorů šVychytávání katalyzátorů radikálových reakcí (chelatace těžkých kovů) š Mechanismus působení antioxidantů š1.) Zabránění tvorbě volných radikálů (VR) š2.) Odstranění vzniklých VR (zametače a lapače) š3.) Reparační systémy š 1.) Mechanismy zabraňující tvorbě šTransportní a zásobní bílkoviny: vazba iontů přechodných kovů (Fe2+, Cu+ …) šTransferin, ferritin, laktoferin šHaptoglobin, hemopexin šCeruloplazmin š šInhibice enzymů katalyzujících tvorbu volných radikálů šOdstranění peroxidu vodíku katalázou či peroxidázami š š 2.) Mechanismy odstraňující již vzniklé VR šSuperoxiddismutáza: katalyzuje přeměnu superoxidu na peroxid vodíku, součást každé buňky šLátky s redukčním účinkem: poskytnou elektron, změní se na radikál, ale jsou stabilnějšími radikály (vitamin C, vitamin E, koenzym Q, glutathion) š 3.) Mechanismy odstraňující již poškozené molekuly šReparační endonukleázy v DNA šProteolytická degradace proteinů šFosfolipázy odštěpují oxidované MK z fosfolipidů šGlutathionperoxidáza: štěpí peroxid vodíku a lipidové hydroperoxidy Video šhttps://www.youtube.com/watch?v=KCF6prDSrHE Enzymové antioxidační systémy šSuperoxiddizmutáza, glutathionperoxidázy, glutathiontransferázy, kataláza V hlavní roli selen šGSH- peroxidázy: detoxikace hydroperoxidů šSelenoprotein P: skladování a transport selenu, ochrana endotelu – vychytává reaktivní produkty dusíku šSpolupráce s vitaminem E : detoxikace olova a rtuti š Selen přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem selen.jpg Nízkomolekulární endogenní antioxidanty šVitamin C,alfa-tokoferol a vitamin E, koenzym Q, karotenoidy, β-karoten a vitamin A, thioly a disulfidy, glutathion, kyselina lipoová, melatonin, kyselina močová, bilirubin, flavonoidy Vitamin C šRedukuje anorganické i organické radikály: ochrana buněčných membrán šPodporuje účinek vitaminu E: regeneruje tokoferolový radikál šSuplementace u zdravých, normálně živených lidí neprokázala žádné měřitelné změny š Vitamin C přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem paprika cervena[1].jpg Vitamin E šOchrana lipidů v membránách a lipoproteinových částic plazmy šReakce s volným radikálem: švznikne tokoferolový radikál šInaktivace antioxidační schopnosti – může působit i jako oxidant šRegenerace: vitamin C Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem Karotenoidy Lutein-and-Zeaxanthin1-1024x680.jpg Karotenoidy šPigmenty rostlinného původu šNejdůležitější:, alfa-karoten, lykopen, lutein, zeaxantin š Odstranění volných radikálů šZháší singletový kyslík šΒ-karoten: při suplementaci nárůst karcinomu plic u kuřáků Koenzym Q = ubichinol/ubichinon šPřenašeč elektronů v dýchacím řetězci v mitochondriích (energie) šVe všech membránách: ochrana před peroxidací lipidů (spolupráce s tokoferolem) šRegenerace tokoferolu Koenzym Q = ubichinol/ubichinon šZvýšená potřeba: stárnutí, dlouhodobý stres, kardiovaskulární onemocnění, zánětlivá onemocnění šDeficit: svalová slabost, únava… š Glutathion šNejvýznamnější intracelulární antioxidant šOchrana DNA v jádře šGama-glutamylcysteinylglycin šForma: redukovaná GSH (thiol), oxidovaná GSSH (sulfid) šSnaha udržet stabilní poměr GSH/GSSH šRegenerace tokoferolu a askorbátu šPokles koncentrace: u stavů, kde je prokázána vyšší produkce volných radikálů (kouření, Parkinsonova choroba, infarkt myokardu) Kyselina močová šKonečný produkt odbourávání purinů šVzniká pomocí enzymu xantinoxidáza šNejhojnější antioxidant plazmy šVychytávání radikálu a vazba železa a mědi do formy, která nepodporuje radikálové reakce šVazbou Fe chrání kyselinu askorbovou a alfa-tokoferol Flavonoidy- kvercetin šRostlinný pigment: barevnost ovoce, květů a zeleniny šÚčinky: šProtizánětlivé a imunomodulační účinky (stimulace imunitního systému) šAntikancerogenní (regulace buněčného cyklu) šAntioxidační (vychytávání ROS, ochrana vitaminu C, chelatace Fe) šZdroje: ovoce a zelenina (citrusy, jablka, cibule, petržel, zelený čaj šStudie: příznivý účinek při prevenci a léčbě onemocnění vyvolaných oxidačním stresem Flavonoidy-resveratrol šV rostlinách proti vzniku plísní šÚčinky: šAntioxidační: ochrana endotelu šImunomodulačí: regulace zánětlivých cytokinů šAntikancerogenní: suprese buněčné proliferace šZdroje: hroznové víno – červené víno (Cabernet Sauvignon, Pinot noir), maliny, moruše šStudie: příznivý účinek při prevenci a léčbě onemocnění vyvolaných oxidačním stresem š Shrnutí šCo je volný radikál šExogenní a endogenní příčiny šCo způsobuje oxidační stres šFunkce antioxidantů šNejvýznamnější antioxidanty a jejich zdroje š š Zdroje šOxidační stres a možnosti jeho ovlivnění, Racek J. šAntioxidanty a radikály ve zdraví a v nemoci, Štípek a kol. šMikronutrienty, Gröber U. vanoce.jpg Krásné Vánoce