1 Ochrana veřejného zdraví doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. •Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Brno C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX •Bc 5.semestr (3.r.) nSestry (zkouška) nPorodní asistentky (kolokvium) nZáchranáři (kolokvium) n •Zkouška či kolokvium budou umožněny pouze studentům s řádně absolvovanou a evidovanou výukou! 2 • C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\19 - Výuka podzim 2017\04 - BPOZ051 - OVZ- PA\rozpis do prezentace.jpg •3 Zákon o ochraně veřejného zdraví – č. 258/2000 sb. • C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg •4 Zákon o ochraně veřejného zdraví – č. 258/2000 sb. • C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg • • •5 Zákon o ochraně veřejného zdraví – č. 258/2000 sb. • C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg • • •6 • C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg •7 • C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg •8 • C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\04 - OVZ denní PA + sestry\Zdraví 2020 - 1.jpg •9 • C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\04 - OVZ denní PA + sestry\Zdraví 2020 - 2.jpg Na čem závisí naše zdraví: •Odolnost organismu •daná geneticky •+ vypěstovaná odolnost •Úroveň zdraví •Životní prostředí •5% (vzduch, voda, •kvalita – znečištění, hluk, •Klima……. •Zdravotnictví • 20% •(úroveň dostupnost, efektivita) •Faktory životního stylu •75% • •Sociální a ekonomické faktory 11 Ochrana zdraví: • nOchrana před škodlivými vnějšími vlivy nPodpora a posilování zdraví, odolnosti 12 Co vše patří do ochrany zdraví (zejm. ve smyslu primární prevence) nOčkování nOchrana zdraví při práci, hygiena práce nPéče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. nBěžná hygiena a další protiinfekční opatření nSledování kvality potravin nZdravý životní styl (nekouření, zdravá výživa, pohyb) 13 DRUHY PREVENCE Podstata: • Úrovně prevence: •Primární •Sekundární •Zabránit vzniku nemoci -eliminování příčin nemocí, zvyšování odolnosti vůči nemocem •Časná diagnóza poruchy, přerušení procesu vzniku onemocnění •ještě před symptomatickým stádiem • •Terciární •Zmírnit progresi, zabránit – oddálit novou ataku 14 Hlavní preventabilní rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění 15 • AHD0501-01-07-001 16 • •Ateroskleróza •společný jmenovatel a příčina hlavních kardiovaskulárních onemocnění nICHS – ischemická choroba srdeční nIschemická cévní mozková příhoda (mrtvice) •Důsledek: IM (infarkt) 17 Na co se umírá: • 18 Na co se umírá: • 19 •Faktory životního stylu • § Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii, chudá na ochranné látky § Kouření § Nízká pohybová aktivita § Alkohol •Biochemické a fyziologické charakteristiky § Zvýšený Cholesterol v plasmě § Zvýšený Krevní tlak § Nadváha, obezita § Trombogenní faktory •Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory aterosklerózy § Diabetes, zvýšený krevní cukr • (ovlivnitelné přímo) • (ovlivnitelné nepřímo, sekundárně) • 20 Tabák - kouření • nNejvýznamnější jednotlivý rizikový faktor pro kardiovaskulární onemocnění n Principielně velmi snadná ovlivnitelnost n Škodí kardiovaskulárně i v nejmenší dávce (i < než 1 cigareta denně) 21 Strava a riziko aterosklerózy § Složení a množství tuků (MK) § Energetický příjem (nadměrný) § Ochranné látky (vitamíny, antioxidanty, vláknina) nNasycené (saturované) (masný a mléčný tuk, kokos) nNenasycené (rostlinné oleje, mořské ryby) •- Jedno-nenasycené •- Vícenenasycené •- „Trans“- pozor – pečivo apod! § Cholesterol (není ale to nejdůležitější) 22 Význam rostlinné stravy nVláknina nFlavonoidy nAntioxidantia nKyselina listová nRostlinné steroly n n 23 Doporučení stravy pro prevenci KVO § Strava musí být pestrá § Energetický příjem takový, aby BMI = 18,5 - 25 nOvoce a zelenina nCelozrnné obilniny a chléb nMléčné výrobky s nízkým obsahem tuku nRyby § Podporovat konzumaci následujících druhů potravin: § Ryby a omega-3 MK obzvláště chrání před KVO § Tuky: nTuky = 25-35% příjmu energie nNasycené – do 7% celk. energie nPříjem cholesterolu < 200mg denně nNasycené t.nahradit sacharidy a MUFA+PUFA 24 Příčiny aterosklerózy •Faktory životního stylu • § Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii § Kouření § Nízká pohybová aktivita § Alkohol - nadměrná konzumace •Biochemické a fyziologické charakteristiky § Zvýšený Cholesterol § Zvýšený Krevní tlak § Nadváha, obezita § Trombogenní faktory •Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory § Diabetes, zvýšený krevní cukr • • § Nízká zdatnost, výkonnost a odolnost srdce a oběhového sys. 25 Funkce cholesterolu: • nStavební kámen každé buňky (membrána) nTvorba steroidních hormonů (hormony kůry nadledvinek, pohlavní hormony) •Pozitivní: nZáklad žluče (důležitá pro trávení) •Škodlivá – je-li ho v krvi příliš: nAteroskleróza (ukládání do stěny tepen jako cholesterolový plát) 26 Druhy cholesterolu v krvi • nCelkový cholesterol (TC) nLDL-cholesterol (LDL-C) nHDL-cholesterol (HDL-C) • < 5 mmol/l, u rizik. < 4,5 mmol • < 3 mmol/l, u rizik. < 2,5 mmol • > 1 mmol/l 27 Metabolismus cholesterolu Obrázek4 • • Střevo • Žaludek • Játra Obrázek6 • Periferní tkáně • • • • Krevní oběh • Žluč • Vstřebávání ze střeva • • • • • • • • • • • • Cholesterol ve střevě: • Z potravy 0,3 g/den • (Vstřebá se 95 %) • Ze žluči 1-2 g/den • • 5 % se vyloučí stolicí • • LDL-receptory 28 Na čem závisí hladina krevního cholesterolu • nIndividuální regulační schopnosti dané geneticky (kvalita LDL receptorů apod.) nStrava: ØSložení konzumovaných tuků (poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin) ØMnožství cholesterolu v potravě ØLátky ovlivňující vstřebávání cholesterolu nPohybová aktivita nNadváha a obezita 29 Doporučení tělesné hmotnosti • •(Energetická bilance, složení těla – obsah tuku) •BMI 18,5 - 25 •Hmotnost [kg] / (Výška)2 [m] nUdržovat rovnováhu mezi příjmem energie a výdejem tak, aby: nHmotnostní přírůstek za dospělost < 5 kg Podváha Přiměřená hmotnost Nadváha Obezita < 18,5 18,5 - 25 25 - 30 > 30 •Hodnocení hmotnosti podle BMI: •30 C:\Users\jfiala\Desktop\Beze jména.jpg 31 Krevní tlak •< 120 Systolický TK Diastolický TK Kategorie •< 80 •120 - 129 •80 - 84 •85 - 89 •> 90 •130 - 139 •> 140 •Optimální •Normální •Vysoký normální •Hypertenze • Hlavní rizikové faktory pro hypertenzi •32 nSůl nNadváha a obezita nAlkohol nNízká pohybová aktivita Příčiny a prevence rakoviny •33 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\16 - výuka jaro 2016\04 - cz medici\Nové materiály k Rakovině\Cancer prevention rcommendations.jpg Obecný stav znalostí o prevenci rakoviny •34 nNeinformovanost o skutečných příčinách rakoviny (někdy i u lékařů!), zcela mylné názory. nChybné zaměření ve snaze žít zdravě, jíst zdravě… nJe obtížné orientovat se v záplavě nepodložených zpráv o faktorech ovlivňujících riziko rakoviny. nNevyužívání možností primární prevence rakoviny (stále drtivě převažuje sekundární) Osnova •35 nVýskyt u nás a ve světě, časový vývoj, souvislosti s rizikovými faktory n = Příčiny (zejm. ovlivnitelné) nZde pouze PRIMÁRNÍ P. = možnosti ovlivnění příčin (modifikace rizikových i ochranných faktorů) a tím snížení rizika vzniku onemocnění. •EPIDEMIOLOGIE •ETIOLOGIE •PREVENCE nSlouží nejen k popisu problému , ale rovněžk identifikaci skutečných příčin! n Sekundární prevence – zasahuje příliš pozdě (a její podstata je zcela jiná) Přehled o situaci: n27 % ze všech úmrtí nRočně přes 50 tis. nových případů (bez dg.C44) nPostihne každého 3.člověka (onemocnění) nLetalita = 54%, přežívá 46% * *Orientační čísla vycházející z prostého poměru incidence a mortality n nVe věkovém rozmezí 45-64r ale zodpovídá za 50% všech úmrtí! (EU) nRočně cca 28 tisíc na rakovinu zemře Příčiny rakoviny: •37 •Anand et al. (2008) 38 Atributivní přispění k celk. úmrtnosti na nádory – kolika % • • • • • • • • • • •0 •5 •10 •15 •20 •25 •30 •35 •40 •% • Kouření • Výživové faktory • 30 % • Alkohol • Infekční agens • Radiace a sluneční záření • Pracovní expozice • Chemické škodliviny v životním prostředí • 35 % •5 % •Ovlivnitelné zevní faktory působí 80 % nádorů! •Příčiny rakoviny • • Nízká pohybová aktivita •5 % Vnější příčiny rakoviny – míra jejich příspěvku k úmrtnosti na nádory •39 •Anand et al. (2008) •*Mezi „ostatní“ patří např. záření (ionizující i neionizující, včetně slunečního, kosmického, rtg…), chemické znečištění životního prostředí (vč. znečištění ovzduší, půdy, potravin), pracovní expozice….. •* Kouření * Nejvýznamnější jednotlivá příčina rakoviny (30% všech případů) * V kouři cigaret cca 60 prokázaných lidských karcinogenů (!!!) * Prokazatelně zvyšuje riziko nejméně 18 druhů nádorů Kouření a rakovina •41 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\15 - výuka podzim 2015\příčiny rakoviny - obrázky\cances caused by smoking.jpg Důkazy o karcinogenitě kouření pro člověka - kat. důkazy dostatečné – platí pro následující nádory: •42 1.Ústní dutina 2.Oropharynx 3.Nasopharynx 4.Hypopharynx 5.Jícen 6.Žaludek 7.Kolorektum 8.Játra 9.Pankreas 10.Nosní dutiny a paranasální sinusy 11.Hrtan 12.Plíce 13.Cervix dělohy 14.Ovarium 15.Močový měchýř 16.Ledvina 17.Močovod 18.Kostní dřeň (myeloidní leukemie) 19.Prs (limitované důkazy) Infekce •43 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\15 - výuka podzim 2015\příčiny rakoviny - obrázky\infekce 2b.jpg Infekce •44 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\15 - výuka podzim 2015\příčiny rakoviny - obrázky\kůže.jpg Vliv výživy na riziko rakoviny •45 •46 • • C:\Users\jfiala\Desktop\Publikace citace\50 - BOD - 25.4. 2014 - Výživa a nádory\shrnutí.jpg •47 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\16 - výuka jaro 2016\04 - cz medici\Nové materiály k Rakovině\IARC processed meat.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\16 - výuka jaro 2016\04 - cz medici\Nové materiály k Rakovině\IARC - red meat.jpg •Červené maso – všechny typy svaloviny savců, např. hovězí, vepřové, jehněčí, skopové, koňské, kozí, i maso mleté a zmrazené. •Masné výrobky – maso zpracované nasolením, marinováním, fermentací, uzením nebo jinými procesy pro zvýraznění chuti nebo prodloužení trvanlivosti. •Hodnoceno – více než 800 studií. •Risk +17% (1.05-1.31) na každých 100 g červ.masa/den •Kolorektum: •Risk +18% (1.10-1.28) na každých 50 g masných výrobků/den •Dále: červ maso: pankreas, prostata, masné výrobky: žaludek •48 C:\Users\jfiala\Desktop\Publikace citace\50 - BOD - 25.4. 2014 - Výživa a nádory\variety-in-foods-saves-the-long-life2.jpg •Nejlepší řešení? Pestrá a vyvážená strava! A co podstatné není, nemá vliv: •49 nÉčka nZbytky pesticidů v potravinách nNáhradní sladidla nČaj (zelený i černý) nKáva nSuplementa, vitamíny v tabletách nBiopotraviny n n •50 n C:\Users\Fiala\Desktop\nádory\bioporaviny.jpg • • tabulka 12 - pohyb •52 • • C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\14 - výuka jaro 2015\Cz - medici\Rakovina - příprava\50 % can be prevented.jpg