31. října 2017 Označování potravin Ing. Tereza Morgensternová metodik Státní zemědělská a potravinářská inspekce ‹#› Profil Státní zemědělské a potravinářské inspekce •Zaměření kontrol: –- hygienické podmínky –- bezpečnost potravin –- složení potravin –- klamavé a agresivní obchodní praktiky -oprávněnost podaných spotřebitelských podnětů atd. - •2016 - 45 159 kontrol: –- maloobchod 26 300 –- provozovny společného stravování 10 100 –- výroba 8 900 -ostatní cca 2 000 - •2016 – výše pokut – 127 429 500 Kč > ‹#› •Právní předpisy ČR: • üZákon č. 110/1997 Sb., v platném znění, o potravinách a tabákových výrobcích • üVyhláška č. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin • üKomoditní vyhlášky • • •Právní předpisy EU: • üNařízení (ES) č. 178/2002 kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva • üNařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům • • Označování potravin - Legislativa > ‹#› •Cílem nařízení je poskytnout konečnému spotřebiteli základ, aby mohl učinit informovaný výběr •(konečný spotřebitel by měl snadno porozumět informacím uvedeným na obale, jednoduché a srozumitelné údaje). • • •použije se na: -všechny potraviny určené pro konečného spotřebitele -potraviny dodávané zařízeními společného stravování -potraviny určené k dodání do těchto zařízení • • • Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům > ‹#› > ‹#› 1.název potraviny 2.seznam složek 3.alergenní látky 4.množství složky nebo skupiny složek 5.čisté množství potraviny 6.datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti 7.podmínky uchování nebo podmínky použití 8.jméno nebo obch. název a adresa PPP 9.země původu nebo místo původu 10.návod k použití 11.obsah alkoholu - nápoje nad 1,2 % alkoholu 12.výživové údaje • Seznam povinných údajů (čl. 9) > ‹#› •„baleno v ochranné atmosféře“ •„se sladidlem“ •„obsahuje aspartam (zdroj fenylalaninu)“ •„obsahuje lékořici“ •„obsahuje kofein“ •„s přidanými rostlinnými steroly“ •datum zmrazení Další povinné údaje (čl. 10, příloha III) > ‹#› -viditelně, čitelně, nesmazatelně -primárně slovy a čísly -povinná velikost písma -povinný český jazyk -pouze doplňkově piktogramy nebo symboly • • • • Povinné údaje > ‹#› •čl. 17 •při označování potravin se použije • •1. zákonný název (dle komoditních vyhlášek) • např.: Špekáček - masný výrobek - tepelně opracovaný • •2. vžitý název • např.: Čabajka • •3. popisný název • (u potravin neuvedených v komoditní vyhlášce se název odvozuje od • suroviny nebo technologie) • např.: Jahodové knedlíky • Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům – POVINNÉ ÚDAJE – název potraviny > ‹#› •velikost písmene „x“ – 1,2 mm •výjimky pro použití min. velikosti písma – obaly jejichž největší plocha je menší než 80 cm2 – 0,9 mm • • Povinná velikost písma • •1,2 mm > ‹#› Velikost písma a největší plocha obalu > ‹#› Velikost písma a největší plocha obalu Etiketa Největší plocha Největší plocha NENÍ etiketa > ‹#› Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům – POVINNÉ ÚDAJE – nevhodné značení C:\Users\travnickova\Desktop\Označování potravin\Metodické pokyny\MP_balené potraviny\zprávy\D011-71009-15-A01-01-03 (3).jpg NEPŘIZPŮSOBENÍ ETIKETY A PÍSMA NEJVĚTŠÍ PLOŠE OBALU C:\Users\travnickova\Desktop\Označování potravin\Metodické pokyny\MP_balené potraviny\zprávy\D011-71009-15-A01-01-04 (3).jpg > ‹#› •čl. 21 + příl. II nařízení (EU)1169/2011 •Zvýraznění od ostatních složek v seznamu – cílem je jasné odlišení • • Zvýraznění alergenů v seznamu složek zajišťuje, že spotřebitelé seznam složek i nadále kontrolují • •Alergie i na jiné látky, než jsou uvedeny v seznamu alergenů → nelze označení „bez alergenů“ • •Nevyžaduje se, pokud název odkazuje na alergen • • • Značení alergenů > ‹#› •zvýrazní se část nebo celek – sušené mléko x sušené mléko • •pokud jsou všechny složky alergeny – odlišení celku od ostatních povinných údajů • •uvedení kategorií z přílohy II ve složení je nutné jen pokud složka jasně neodkazuje na alergen • - kapr • - tapeska křížová (měkkýš) • - solea evropská, mořský jazyk (ryba) • •živá jogurtová kultura – nepatří mezi látky vyvolávající alergie podle nařízení 1169/2011 • Značení alergenů > üSložení: cukr, kakao, laktóza, rýžová mouka, arašídy ü üSložení: cukr, kakao, LAKTÓZA, rýžová mouka, ARAŠÍDY ü üSložení: cukr, kakao, laktóza, rýžová mouka, arašídy ü üSložení: cukr, kakao, laktóza, rýžová mouka, arašídy ü üSložení: cukr, kakao, ,, rýžová mouka, • * Složení: cukr, kakao, laktóza, rýžová mouka, arašídy • laktóza arašídy Alergeny – čl. 21 + příl. II Uplatňování Nařízení (EU) č. 1169/2011 aneb časté dotazy ‹#› •tekuté produkty – objemové jednotky •(např. nápoje, oleje, mléko) • •ostatní – hmotnostní jednotky •(např. kečup, jogurt) • •Polotuhé, polotekuté – může být stanoveno vyhláškou • • Čisté množství – čl. 23 + příl. IX > ‹#› •Datum použitelnosti ü"Spotřebujte do...„- následuje buď vlastní datum, nebo odkaz na místo, kde je datum uvedeno na etiketě nebo obalu üdatum se uvádí v předepsaném pořadí - den, měsíc a rok üVýrobce musí na obal doplnit i údaje o podmínkách uchování, které musí být dodrženy üpotraviny, které podléhají rychle zkáze üpotraviny s prošlou dobou použitelnosti se nepovažují za bezpečné a nesmí se dále uvádět do oběhu. • • • Rozdíl mezi DMT a DP > ‹#› •Datum minimální trvanlivosti ü"minimální trvanlivost do…,, se připojí buď vlastní datum, nebo odkaz na místo, kde je datum uvedeno na etiketě nebo obalu. üv případě potřeby se tyto údaje doplní údajem o nezbytných podmínkách pro uchování, jejichž dodržení umožní zajistit uvedenou trvanlivost üpotraviny, které se rychle nekazí üpotraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do oběhu(odpovědnost nese prodejce) • Rozdíl mezi DMT a DP > ‹#› •drůbeží, vepřové, skopové, kozí (země chovu a země porážky) • • Pokud by opomenutí údaje mohlo uvést spotřebitele v omyl ohledně skutečné země původu (mapy, značky -český produkt) • •Je-li uváděna země původu potraviny a nejedná se o stejnou zemi, z nichž pochází její primární složka • Země původu - čl. 26 > ‹#› • • • • ???Jaké jsou povinné výživové údaje??? • •Tuky,.. Povinné výživové údaje > ‹#› Výživové údaje •Výživové údaje (čl. 30) •povinné výživové údaje •lze doplnit POUZE: • energ. hodnota • tuk • nasycené MK • sacharidy • cukr • bílkoviny • sůl • mononenasycené MK • polynenasycené MK • polyalkoholy • škrob • vláknina • vitamíny nebo min. látky > ‹#› •Nezpracované produkty obsahující jedinou složku nebo skupinu složek •Produkty zpracovaní pouze zráním, které obsahují jedinou složku nebo skupinu složek •Byliny, koření nebo jejich směsi •Sůl •Stolní sladidla •Bylinné a ovocné čaje •Kvasné octy •Aromata •Přídatné látky •Pomocné látky •Potravinářské enzymy •Želatina •Želírující složky •Kvasnice •Žvýkačky Vypuštění výživových údajů > ‹#› Způsob uvádění výživových údajů (čl. 34) •Povinné výživové údaje (čl. 30 odst. 1) •Dobrovolné výživové údaje (čl. 30 odst. 2) - stejné zorné pole - velikost písma min. 1,2 mm •- společně ve srozum. formátu - pořadí dle přílohy XV - v tabulce s číselnými hodnotami, • případně v řadě za sebou • (při nedostatku místa) •Opakované údaje (čl. 30 odst. 3) - hlavní zorné pole - velikost písma min. 1,2 mm - i v jiném formátu než povinné • výživové údaje > ‹#› Další informace k označování potravin • > Děkuji za pozornost