> > > Ryšavá L. PREVENCE JÓDOVÉHO DEFICITU V ČR HISTORIE A SOUČASNÝ STAV Prevention of Iodine defficit in CZ – history and current situation > > Soška ženy s voletem na krku sev. Itálie, 14.000 let př. n. l V Africe při mořském pobřeží zřejmě začalo oddělování lidského rodu od opičích předků. Rozvoj mozku stimulovaný jódem a dalšími nutrienty z mořských ryb a korýšů. Osídlování zeměkoule i do míst, kde byl jódu v přírodě nedostatek. . > Madona ze Zbraslavi , 14. stol. > Zdravotní důsledky deficitu jódu – zbytečné, dobře preventabilní > Novorozenci, kojenci, dítě: porodní komplikace sy nedostatečného zásobení kyslíkem novorozenecká struma poruchy vývoje CNS (sy hyalinních membrán, sluchu), duševního vývoje zpožděný vývoj skeletu Dospívající: pubertální struma poruchy učení, chápání, soustředění, nižší IQ zvýšené riziko arteriosklerózy Dospělí: endemická struma funkční poruchy štítné žlázy – snížení produkce tyroxinu, trijodtyroninu Ženy: poruchy menstruačního cyklu, oplodnění Během těhotenství: zvýšené riziko potratů a narození mrtvého plodu vrozených vad > Rizika nedostatku jódu Suplementace krmiv > 1990 WHO ICCIDD celosvětová Výzva k odstranění chorob z nedostatku jódu ČR – problém veřejného zdravotnictví dle ukazatelů a indikátorů WHO ICCIDD 2004 – v ČR jodový deficit úspěšně řešen > • 1995 Meziresortní komise pro řešení jodového deficitu • při SZÚ v Praze – intervenční metody – monitorování zásobení > > > •MZ •Ochrana veřejného zdraví - MKJD při SZÚ •1995 jodurie (HS,ZÚ, nyní SZÚ) 1998 dietární expozice, diet. zdroje (CHPR Brno -SZÚ) Pediatři 1996 screeningu neonatálního TSH (kong. hypotyreózy) novoroz. odd. (FN pro děti a dorost Praha Vinohrady, Dětská nem. Brno) Endokrinolog. ústav Praha volum, hormony štítné žlázy, TSH, jodurie Gynekolog. – postrádáme systematickou prevenci (KJ, strava, doplňky) MZe Úřad pro bezpečnost potravin , ÚKZUS, ČZPI, VÚP - krmiva JU v Č. Budějovicích, Zemědělská fakulta - mléko Výrobci, dovozci soli Výrobci léčiv (Merck), doplňků stravy (Biomed.,Hero) Monitorování > > •Zvýšení jódu v kuchyňské soli (20-34 mg J/ kg) Suplementace jodičnanem draselným - stabilnější • Intervenční kampaň - používání soli s jódem při výrobě potravin v ČR spolupráce se SZPI a SVS (chléb,pečivo,masné výrobky) •Jód do náhrad mateřského mléka a do spec. výrobků pro těhotné a kojící ženy •Jodid draselný - léčivo hrazené ze zdravotního pojištění (dopl. 10 Kč) •Doporučení k suplementaci těhotných a kojících žen plošné, ale individuální, indikované • Vznik obohacených potravinářských výrobků instantní nápoje, dětské přesnídávky, potravní doplňky aj. •Zdůrazňování přirozených zdrojů jódu – častější ve společném stravování •Propagační kampaň pro širokou veřejnost - 6. března Den jódu •Pravidelně odborné konference (4.3.2016 Praha SZÚ) Metody intervence MKJD – od 90 let > > ü1. Komise zodpovědná za eliminaci IDD MKJD • ü2. Srozumění politiků s jodací soli a metodami eliminace IDD Zdraví 21 • ü3. Legislativa pro jodaci soli pro lidskou výživu Zák. o potr. • ü4. Legislativa suplementace pro výživu zvířat EU • ü5. Program pravidelného sledování jodurie MZ • ü6. Lab. servis s akredit. metod. pro stanovení jodurie a J • ü7. Program veřejného vzdělávání prevence IDD Den jodu, konference • ü8. Pravidelné inf. o obsahu jódu v soli v distrib. síti, domácnostech • ü9. Pravidelné sledování J v soli, spolupráce solného průmyslu • ü10. Povinné zveřejňování výsledků Den jodu, konference 1x/rok ICCIDD UKAZATELÉ - zásady udržitelného stavu trvalé eliminace IDD > > Cíle ICCIDD ČR UKAZATELÉ 8 z 10 10 INDIKÁTORY Sůl s jodem Podíl domácností > 90 % 96% požívajících sůl s jodem Jodurie < 100 μg/l < 50 % < 50 μg/l < 20 % Přijatelné zásobení jodem –medián < 300 μg/l Zásady udržitelného stavu trvale eliminace IDD > Sůl s jodem Podíl domácností > 90 % v ČR 96% požívajících sůl s jodem dle provedeného šetření : • dobře dostupná všem spotřebitelům včetně ceny. • z 505 dotazovaných domácností 96% používá sůl s jódem • přiměřené použití soli s jódem neohrozí zdraví konzumentů ve smyslu vysoké dávky jódu •proto doporučujeme používat sůl s jódem avšak solit málo a pokrmy nepřisolovat - zásadní - zátěž sodíkem. denní dávka soli max. 6 g •U dospělých a starších osob je často spotřeba i více než dvojnásobná. • omezení solení (solí s jódem) ze zdravotní indikace nebo v těhotenství nepředstavuje riziko pro dostatečné zásobení jódem. > Zásady udržitelného stavu trvale eliminace IDD > > Jodurie < 100 μg/l < 50 % < 50 μg/l < 20 % Přijatelné zásobení jodem –medián < 300 μg/l DDD ug Děti 0-5 let 90 6-12 let 120 Dospělí a nad 12 let 150 Těhotné a kojící ženy 250 (WHO,2007) Zásady udržitelného stavu trvale eliminace IDD Nejdůležitějším u všech populačních skupin: MLÉKO , jogurty, kde daný přívod přináší opět mléko (230 ug/l) PEKAŘSKÉ a masné výrobky, při výrobě použita sůl s jódem Mořské ryby - v posledním období se nedostaly mezi 9 nejdůležitějších expozičních zdrojů jódu na rozdíl od předchozího ( u všech populačních skupin tvořily 3% ) Intervenovat konzumaci mořských ryb, produktů !!!!!! - žádoucí zdroj nejen jódu (indiv., školní, závodní, nemocniční) Minerální vody Vincentka a Hanácká kyselka -přirozený obsah jódu (množství jódu uvedeno na obale) NEJVYŠŠÍ OBSAH jódu - instantní polévky v důsledku použití soli (jodované) při výrobě, kojenecká mléčná výživa, trvanlivé fermentované salámy, drůbeží speciality, a mořské ryby . Expoziční zdroje jódu v naší stravě > Hníková O.1, Vinohradská H.2, Kračmar P.1, Al Taji E.1, Dejmek P.1 > > > > > > > 200-299 18 % optimální saturace 100-199 39 % lehká jodopenie 50-99 23 % závažná jodopenie > 500 ug/l 4 % excesivní saturace 300-499 10 % nadměrná saturace < 50 6 % těžká jodopenie Zásobení jódem souboru těhotných žen ČR r. 2015 n = 178 > Obsah jódu v mléce v ČR 1997 – 2005 > > 2014 230 > > > Řehůřková I., Ruprich J.,2013 Významné expoziční zdroje - Dietární expozice > MLÉKO, PEČIVO > > Řehůřková I., Ruprich J.,2013 > Hlavní dietární zdroje jódu - potraviny s nejvyšším obsahem jódu > > Závěr – cíle - postup k udržení dosaženého stavu • Provádět reprezentativní monitorování saturace obyvatelstva • Adekvátně a operativně reagovat - účinná, operativní opatření - optimalizovat obsah J v potravinách, při živočišné výrobě - upozorňovat a zamezit rizikům nadbytečného příjmu jódu potravní doplňky - informovat laickou i odbornou veřejnost o aktuálních výsledcích používání soli s jódem (množství, druhy solí) • Zvýšenou pozornost věnovat i nadále: těhotným a kojícím ženám, novorozencům, dětem • • meziresortní spolupráci (MZ, MZe, MOP) > > Zvýšenou pozornost věnovat i nadále: • těhotným a kojícím ženám, novorozencům, dětem • •Zajištění reprezentativního pravidelného monitorování jodurie • • Zavádět účinná, operativní opatření dle výsledků Zamezit rizikům nedostatečného či nadbytečného příjmu jódu Optimalizace obsahu jodu v mléce Informovat veřejnosti o aktuálních výsledcích Důležitost - používání soli s J - mnoho druhů - snižování spotřeby soli - přirozených zdrojů jódu - ev. splementace těhotných a kojících žen ZÁVĚR – udržení dosaženého stavu > > DĚKUJI za pozornost společnosti MERCK za finanční zajištění analýz jodurií kolegům za spolupráci