Plýtvání potravinami (food wastage) Mgr. Lucie Štrublová 23. 10. 2017 Fakta o plývání potravinami • Každoročně se v zemích Evropské unie vyplýtvá kolem 88 milionů tun potravin, s tím související náklady činí 143 miliard eur • Plýtvá se i cennými zdroji jako je voda, půda a energie • Plýtvání v průběhu celého potravinového řetězce: od zemědělců, výrobců a maloobchodníků až po samotné spotřebitele • Spotřebitel má největší podíl na vzniku potravinového odpadu • Průměrná domácnost v ČR „vyplýtvá“ zhruba 4 000 Kč za rok Základní terminologie-I • Definice plýtvání potravinami je v různých zemích různá – nutno sjednotit! • Podle FAO je plýtvání potravinami součástí ztráty potravin a označuje se jím vyhazování nebo alternativní využití bezpečných a nutričně hodnotných potravin určených pro lidskou spotřebu, které probíhá podél celého potravinového řetězce od primární výroby až po konečnou spotřebu v domácnosti. Pojem „plýtvání potravinami“ zahrnuje jak potravinové ztráty, tak potravinový odpad potravinové ztráty vs potravinový odpad Základní terminologie-II Potravinové ztráty (food losses) • Definice podle dokumentu Global food Losses and Food Waste • Za potravinové ztráty se označují ztráty vznikající při výrobě, sklizni, po sklizni a při fázích zpracování. Potravinový odpad (food waste) • Definice podle dokumentu Global food Losses and Food Waste • Za potravinový odpad se označují ztráty, ke kterým dochází v pozdějších fázích potravinového řetězce, obvykle (ale ne výhradně) v sektoru maloobchodu a spotřeby PROJEKT FUSIONS 2012 - 2016 Příčiny vzniku potravinového odpadu v jednotlivých sektorech • Velkoobchod a maloobchod – uplynutí data použitelnosti ve skladišti či v obchodě, poškození výrobků nebo snížení jejich kvality či váhy během skladování, přebytečné zásoby, vyřazení potravin kvůli nevyhovujícím požadavkům na kvalitu, výrobky neprodané navzdory slevám • Stravovací služby – obtížné předvídání počtu zákazníků ,standardizované velikosti porcí v restauracích, finská studie -samoobsluhy Domácnosti • Největší podíl na vzniku potravinového odpadu – nedostatečně naplánovaný nákup a nakoupení velkého množství potravin, propagační akce v obchodech s potravinami, uvaření velkého množství pokrmu, který se následně nezkonzumuje a vyhodí. – spotřebitel dostatečně nerozumí významu „data minimální trvanlivosti“ a “data použitelnosti” na potravinách, což vede k tomu, že vyhodí potraviny, které jsou ještě bezpečné ke konzumaci Rozvojové nebo rozvinuté země? Kdo plýtvá více? Výsledky studie FAO – 2011 Rozvojové země • Více než 40 % sklizně ztratí na cestě ke spotřebiteli • Špatná infrastruktura a nedostatečně vyvinutý obalový průmysl • Ke snížení by mohla vést podpora zemědělství a investice do infrastruktury, posílení dodavatelského řetězce, dopravy i rozšíření obalového průmyslu • Převaha potravinových ztrát • 6 -11 kg /os/rok Rozvinuté země • Špatná koordinace mezi jednotlivými účastníky potravinového řetězce, chování spotřebitele • Vhodným opatřením se jeví lepší koordinace, prostřednictvím přesnější domluvou mezi jednotlivými subjekty, zvyšování povědomí v oblasti průmyslu, maloobchodu a spotřebitelů o dopadech plýtvání, zejm. ekonomických • 95–115 kg/os/rok Kterými skupinami potravin plýtváme nejvíce? 1. Pečivo 2. Ovoce a zelenina 3. Hotové pokrmy 4. Mléko a mléčné výrobky 5. Maso Environmentální dopad plýtvání Procentuální podíl jednotlivých fází potravinového řetězce na uhlíkové stopě a plýtvání potravinami – Food Wastage Footprint - FAO Je plýtvání globální problém? • ANO!!! • https://www.youtube.com/watch?v=IqfD3p8F n-g&t=85s Boj proti plýtvání • Aplikace různých způsobů pro snižování potravinového opadu – nejvyšší prioritou je prevence • Osvědčené postupy většinou v podobě „case studies“ • Evropská komise – společné sdílení osvědčených postupů členských států EU • Společné řešení by měli hledat všichni účastníci potravinového řetězce Hierarchie nakládání s potravinovým odpadem uplatněná na plýtvání ORGANIZACE A PROJEKTY PROTI PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI- ČR DAROVÁNÍ POTRAVIN - POTRAVINOVÁ BANKA Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj • Food Box 1. Shopping park Avion – Hypermarket Tesco na Scandinávské • Food Box 2. od 1.6.2017 v Hypermarketu Tesco na Dornychu Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj http://www.foodbankbrno.cz/ ZCHRAŇ JÍDLO • PABĚRKOVÁNÍ – http://zachranjidlo.cz/paberkovani/ • Další projekty: Křivá polévka, Hostina pro 1000, Tisíc kilo VEŘEJNÁ LEDNICE • České Budějovice • Praha • Zlín • Brno? – https://www.youtube.com/watch?v=TESEgxORMAE&f eature=youtu.be NA OVOCE „NEBUĎ PLÝTVÁK „ • Projekt LF MUNI , Ústav podpory a ochrany zdraví • Intervenční projekt • Výuka interaktivní formou • 4 stanoviště 1. Plýtvání , plýtvání mnohým smutek nahání, 2. Nákupní seznam plýtvání neznám 3. Každý drobek se počítá 4. Nedojíš nevyhodíš ORGANIZACE A PROJEKTY PROTI PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI - ZAHRANIČÍ Love food, hate waste • Kampaň Spojeného království Velké Británie • Cíl: zvýšit povědomí o potřebě snížení potravinového odpadu • Princip: zavádění praktických postupů v každodenním životě spotřebitele – správné skladování potravin, plánování jídelníčku bez přebytečných zbytků The Campus Kitchens Project • Projekt bojující proti hladu a plýtvání potravinami na univerzitách v různých státech USA • Cíl: snížit plýtvání potravinami v oblasti stravovacích služeb, rozvoj podnikatelských i vedoucích dovedností studenta • Princip: dobrovolníci z řad studentů sbírají zbylé nevydané pokrmy z jídelních hal a potraviny z obchodů a distribuují je lidem v nouzi Na závěr zahraniční „extrémista“? • Dumpster diving – Rob Greenfield v San Diegu skládající obrazec z vyhozených potravin DĚKUJI ZA POZORNOST Zdroje pro samostudium • http://ec.europa.eu/food/safety/food_waste • „Nebuď plýtvák“ – intervenční projekt ; Diplomová práce, autor práce: Mgr. Lucie Štrublová (Vlková), MVDr. Halina Matějová , 2017 • Pohled nutričního specialisty na plýtvání potravinami, Diplomová práce, autor: Mgr.Kateřina Vítů, vedoucí práce: prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc., 2016 PRACOVNÍ LIST