ROMOVÉ 800px-Roma_flag.svg.png Studiem Romů se zabývá romistika Trocha historie •Původ v Indii •3.-10. století migrace do západních zemí •Od 13. stol. v Evropě •Většina dnes v ČR žijících Romů přišla ze Slovenska v letech 1945 až 1993 •Balkánský poloostrov, S a V Evropa •V Evropě žije zhruba 12-15 milionů Romů. V EU 10 milionů. V Bulharsku tvoří Romové 10 % obyvatelstva, na Slovensku 9 %, v Rumunsku 8 %. Zmíněná procenta postupně narůstají. (HEALTH 2020) •Odlišnost od většinové populace – historie, kultura, tradice, kočovný styl života • romská vlajka https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Flag_of_India.svg/220px-Flag_of_India.svg .png vlajka Indie Tradiční romská kultura —Na prvním místě vždy RODINA - velká soudržnost —V rodině je daná hierarchie —Nároky na ženu – výchova dětí, obstarání a příprava stravy, musela být věrná svému muži. U muže není nevěra hodnocena tak přísně. —Manželství bylo na celý život: rozchod byl výjimečný a byl povolen pouze v případě neplodnosti či nevěry ženy. —Pokud se manželům nenarodilo dítě, muž mohl manželku opustit. Neplodnost byla pro romskou ženu největší trest, neboť nemohla splnit svou životní roli. — — kolomensi.gif •Orientace na materiální hodnoty –jistá kompenzace, symbolizuje lepší život, postavení •Majetek členů komunity je společný - krádež nepřípustná. •Nepečují o své věci - výjimka: rodinný šperk, hudební nástroj. •Extrémní touha stát se slavným (X-faktor, atd.) - vzor Gipsy.cz. •Hrdost. •Žijí pro přítomnost, • ze dne na den. • Budoucnost neřeší. • gypsi.cz.jpg kolomensi.gif Literatura pro zájemce: •CEIJA STOJKA, Žijeme ve skrytu. Vyprávění rakouské Romky. 2008 •HORVÁTOVÁ, J. Kapitoly ze života Romů •NAVRÁTIL, P. Romové v české společnosti. 2003 •ŘÍČNÝ, P. S Romy žít budeme-jde o to jak. Romové v České republice •Sčítání lidu 2011 – 5 135 osob (národnost romská), 13 150 (národnost romská a česká), romštinu jako svůj rodný jazyk (nebo jeden z rodných jazyků) však uvedlo celkem 40 370 obyvatel •x Odhad (dle Evropské centrum pro práva Romů): V České republice 250 – 300 000 Romů (3 % obyvatelstva) • •6 etnických skupin: • 1. slovenští a maďarští Romové (85 %) • 2. Olašští Romové (15 %) • 3. čeští Romové • 4. moravští Romové • 5. němečtí Romové (Sintové) • •Až 57 % Romů žijících v Česku v produktivním věku v roce 2009 bylo nezaměstnaných* • WAG2ab5a2_Soubor_Merci_foto_Lenka_Grossmannova.jpg kolomensi.gif Výsledek obrázku pro vlajka čr Olašští Romové začali přicházet z Maďarska v 2. polovině 19. století *Veronika Rodriguez. Diskriminace Romů stojí Česko ročně miliardy korun. Aktuálně.cz. 10 2009 Kde a jak žijí Romové v Brně •Ulice: •Bratislavská •Francouzská •Cejl • • 222130.jpg 7068.jpg Stravovací zvyklosti Minulost •Ovlivněny kočovným způsobem života •Chudá, jednostranná strava, jednoduše upravená – nikdy nepěstovali plodiny, nechovali dobytek → byli závislí na produkci okolního obyvatelstva •Pestrost stravy se odvíjela od podmínek prostředí usídlení •Kočovný život – co nejméně věcí, žádné zásoby – v zimě museli krást a žebrat •Pokrmy z mouky, brambor, zelí, kukuřice •Málo zeleniny, ovoce, mléčných výrobků, maso vzácností (spíše lesní zvěř, drůbež) •Zima – těžké období (bez zásob, krádeže, žebrání) •X spjatost s přírodou • • kolomensi.gif cikánské tábořiště Příprava a konzumace pokrmů •Skromné podmínky, chudoba, ale… •Čistota – atribut romské kultury •Potraviny se stávaly nečistými, pokud byly znovu přihřívané –Nikdy nejí znovu ohřívané pokrmy –Věří, že duše mrtvých přicházejí očichávat zbytky jídla a kdo je sní, onemocní •Při přípravě pokrmů musí mít hospodyně dobrou náladu –Pokud tak není, přenese to na jídlo a osoby, které jídlo konzumují. •Přísně odlišují jednotlivé nádoby na dané potraviny •Půjčování nádobí v osadě – solidarita a štědrost — kolomensi.gif Tradiční pokrmy – levné a chutné •Placky z mouky a vody, pečené přímo na plotě •Holubky - velké zelné listy, mleté vepřové maso, dušená rýže, cibule, česnek, hladká mouka •Goja - vepřová střeva, brambory, hladká mouka, stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka. Po vyčištění se střeva plní směsí a vaří, zapékají nebo opékají. •Vařené maso se zelím nakyselo - kuře/vepřové, rýže, paprika, ocet, zelí/kapusta, mouka •Lokše - polohrubá mouka, voda a sůl, případně mléko, kysané mléko nebo podmáslí •Halušky •Polévky - hutné •Perkelt, taštičky s povidly, págle (kynuté knedlíky) — Stravovací zvyklosti Současnost •Současná romská kuchyně je ovlivněna většinovými společnostmi. Avšak, každá romská rodina vaří alespoň jeden pokrm, který má základ v původním stylu romského stravování. •Základem stravování Romů je maso a uzeniny, •nadbytek moučných jídel, •ovoce a zelenina téměř chybí, •masitá jídla, •holdují alkoholu. •„Rom může být chudý jako kostelní myš, ale jídla musí mít dost i za cenu, že zítra mu nezbude nic.“ • • • Romská zabíjačka kolomensi.gif Výživové zvyklosti Co je ovlivňuje •1) kulturní zvyklosti: ideál krásy = silná robustní postava (u mužů i žen) • - symbolizuje autoritu a dobré postavení • - mezi Olašskými Romy je nadváha dodnes měřítko, podle kterého si muž vybírá manželku • - „kdo je tlustý, vede se mu dobře“ •2) zdraví není nejvyšší priorita!!! •3) vzdělání (většina pouze ZŠ) • cikánka kolomensi.gif Zdravotní stav romské populace • Zpráva o zdraví obyvatel České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, 2014. (Zdraví 2020. Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí) • kap. 4.13 Zdraví Romů • • Zdraví Romů - souhrn •V romské populaci je vyšší výskyt chronických chorob v mladším věku, o 10-15 let vyšší předčasná úmrtnost a častější výskyt onemocnění KVS, diabetu, onemocnění ústrojí dýchacího a trávicího, než v majoritní společnosti. •Proočkovanost proti povinným nemocem je vysoká (95 %), ale tuberkulóza je 10x častější. Zdraví Romů - souhrn •Výskyt duševních onemocnění je vyšší, obvykle spojený s nadměrným pitím alkoholu. •Pravidelně kouří 65 % dospělých mužů a 57 % žen, které kouří i v těhotenství, také děti začínají kouřit brzy. •Abusus alkoholu je trvalým problémem. •V posledních letech narůstá počet uživatelů nelegálních drog. •Strava Romů obsahuje velké množství masa a sladkostí, chybí zdroje vitaminů a mléčné výrobky. Zdraví Romů - souhrn •DÚ, ZUBNÍ KAZ!!! • Výsledek obrázku pro zubní kaz Zdravotní stav romské populace •Zdravotní stav romské populace je výrazně horší ve srovnání s většinovou populací (studie na Slovensku, 2005) •Téměř 20 % Romů má diabetes II. typu •Střední délka života - slovenští muži 69,9 let, romští muži 62,4 let • (rozdíl 7,5 roku) • - romské ženy mají střední • délku života kratší oproti • slovenským o 6,6 let • 1027050789_1_650x433_.jpg http://academos.ro/sites/default/files/biblio-docs/112/health_needs_roma_2000.pdf Studie na Slovensku 2005 •Romské ženy –Obezita 30 % –X majoritní společnost (ženy) 16 % – •Romští muži –Obezita 38 % –X majoritní společnost (ženy) 18 % – – Studie na Slovensku 2005 •Hladina inzulinu v krvi u Romů podstatně vyšší, zejména u žen •Hladina TAG v krvi romských mužů i žen podstatně vyšší než u majoritní populace •HDL cholesterol v krvi Romů všech věkových kategoriích nižší než u majority •Krevní tlak výrazně vyšší především u ženské romské populace • Závěr: Výsledky svědčí o tom, že romská populace je ohrožena metabolickým syndromem Výskyt metabolického syndromu u romského obyvatelstva, 2010 •Výsky metabolického syndromu: •41,3 % Rómů (N = 201) a •24,9 % majoritní skupiny (N=201) Ostrihoňová, T. – Bérešová, J. Hygiena, 2010, roč. 55, č. 1, s. 7 – 14. romove_cikani_denik_clanek_solo Romská populace a zdraví. ČR – Národní zpráva, 2009. http://www.vlada.cz/assets/ppov/zalezitosti-romske-komunity/dokumenty/Sastipen.pdf Romská populace a zdraví. ČR – Národní zpráva, 2009. Romská populace a zdraví. ČR – Národní zpráva, 2009. Zdravotní stav romské populace v ČR •V březnu 2007 publikovaná studie Sivákové a kol. • •150 romských respondentů –(68 mužů a 82 žen) •Data zjišťována pomocí FFQ a 24h recallu •Vyšší příjem tuků, Ž proteinů, • nízký příjem PUFA, • vitaminu E a železa • Rom a masíčko Výživa romských dětí •Sledování výživové spotřeby romských dětí (2000) •Soubor 99 romských dětí (9-12 let) •BMI hochů i dívek vyšší než norma •Kriticky nízká spotřeba ovoce a zeleniny, mléka a ml. výrobků •Konzumace tuků a sacharidů nadměrná kolomensi.gif Romské dítka Výživa romských dětí Studie v ČR 1997 – MU (Z. Brázdová) •Soubor 551 romských dětí (9-13 let) • •Nízký příjem zeleniny (19 % DP) • ovoce (20 % DP), • mléka a ml. výrobků (32 % DP), • obilovin (63 % DP), • komodit ze skupiny netučné maso, ryby, vejce (78 % DP) •nadměrný příjem nevhodných potravin (463 % DP) jako jsou sladkosti, chipsy, smažená jídla, slazené nápoje... •nízký příjem vitaminů C a E, B2 a B6, železa a vápníku • zelenina Výživa těhotných romských žen (Mottlová, A.) •Mladé matky, velký počet dětí •Těhotná romská žena jí všechno a neohlíží se, zda je to zdravé nebo nezdravé, hlavně že nepociťuje hlad •63,3 % romských žen přiznalo, že v těhotenství kouří více než 1 cigaretu denně • •Mottlová, A.: Porovnání výživy u české a jiné národní/etnické populace, 2008 (Disertační práce) • • • romská matka kolomensi.gif Sledování výživových zvyklostí (Stávková, J.) •N=102, 70 dospělých žen a 32 mužů, jaro 2013 •Lokality: Brno, Olomouc, Jeseník a obce na Javornicku, Bruntál, obce na Prostějovsku (Dobromilice, Hradčany) Postoj ke konzumaci OaZ: Oznámkujte 1-5 důležitost OaZ z hlediska podpory zdraví STÁVKOVÁ, J., DERFLEROVÁ, Z. Konzumace ovoce a zeleniny a jiné stravovací zvyklosti romské populace. Hygiena, Praha, Státní zdravotní ústav, 2014, 1802-6281. Denní konzumace určitých skupin potravin Kouření, PA Romové - zajímavosti •8. dubna – Den Romů •Společenství Romů na Moravě (Romano jekhetaniben pre Morava) – nezisková organizace zabývající se integrací Romů do společnosti •Romsko-české noviny Romano hangos •Zpravodajský servis Romea.cz • •Muzeum Romské kultury v Brně, Bratislavská ulice 67 •Romská hymna - Gejľom, gejľom (Šel jsem, šel jsem) 450px-Muzeum_romske_kultury_brno.jpg •Život je jako dětská košilka: •děravý, špinavý a krátký. • •(romské přísloví) • Nutriční problematika u bezdomovců Charakteristika bezdomovců •Osoby bez možnosti trvalého bydlení a trvalého zázemí = osoby bez přístřeší •Formy bezdomovectví: –Zjevní (osoby, které žijí mimo standardní hranice sociálních norem a návyků) – ulice, nádraží, MHD, park, veřejné noclehárny –Skrytí (velmi obtížná evidence) – budovy určené k demolici, vraky aut, les, kanály, kontejnery –Potenciální (lidé, kterým bezdomovectví hrozí) – nejisté bydlení - podnájem, opouštějící ústavní výchovu, vězení, psychiatrické léčebny Počet bezdomovců v ČR •žádné přesné statistiky počtu bezdomovců v ČR nejsou vedeny, odhady poskytované různými institucemi se poměrně silně různí, rozmezí 35 000 až 75 000 lidí bez trvalého obydlí (vychází z odhadů organizace Naděje) •nárůst o 10 % ročně • •Sčítání Brno, 2006 ocelkem 1 179 osob, o852 mužů (72,5 %) o327 žen (27,5 %) • Zdravotní stav bezdomovců ovlivňuje •ekonomická situace, •špatná životospráva, •nedostatek spánku, •nedostatek hygieny, •rizikové sexuální chování, •závislosti na návykových látkách, •omezený přístup ke zdravotní péči, •neochota a nepřipravenost ke spolupráci se zdravotníky v oblasti prevence. • ANGELOVSKI, I. – BARTÁK, M. Zdravotní stav bezdomovců v Kanadě in Zdravotnictví v České republice, 2004, roč. 7, č. 4, s. 174 – 178. BARTÁK, M. Zdravotní stav bezdomovců a jeho determinanty in Zdravotnictví v České republice, 2004, roč. 7, č. 2, s. 76 – 81. BARTÁK, M. – HNILICOVÁ, H. Zdravotní stav bezdomovců v ČR - výsledky kvalitativního výzkumu in Zdravotnictví v České republice, 2006, roč. 9, č. 1, s. 38 – 40. HRADECKÝ, I. Profily bezdomovství v České republice: Konflikt, bezdomovci a veřejný prostor (zpracováno pro Evropskou observatoř bezdomovství), Praha, 2006, 30 s. HRNČÍŘOVÁ, D. Bezdomovectví a jeho zdravotně-nutriční aspekty in DMEV, 2006, roč. 9, č. 4, s. 194 – 196. Zdravotní stav – fyzické zdraví •nejčastější onemocnění dýchacích cest (rakovina plic, bronchitidy, zápaly plic, laryngitidy, TBC – až 200x vyšší než u zbylé populace), •hepatitida, •sexuálně přenosná onemocnění, •kožní onemocnění, •stomatologické problémy, •onemocnění pohybového aparátu, •neurologické obtíže (bolesti hlavy, záchvaty, ztráty vědomí), •gastrointestinální onemocnění. • Zdravotní stav – psychická stav •Duševní porucha častěji příčinou než následkem bezdomovectví •U lidí spících na ulici až 11x častěji výskyt duševních poruch •Depresivní, úzkostné poruchy, psychotické poruchy •Závislosti (alkohol – až 86 %, kouření – až 70 %, toxikomanie) •Až 35x vyšší výskyt sebevražd. • depresivní stavy (19 %), poruchy spánku (17 %), reakce na stres a poruchy přizpůsobení (16 %), nemoci schizofrenního okruhu (8 %), poruchy osobnosti (4 %), úzkostné poruchy (2 %), ostatní (11 %). Velká Británie: až 35 % mladých bezdomovců jsou uživateli heroinu = 18x více než u stejné věkové skupiny ne-bezdomovců) alkoholici mezi bezdomovci – spíše starší generace, toxikomani v průměru o patnáct až dvacet let mladší, častá je okena, někdy čistý líh, 80 % bezdomovců mladšího věku přiznává, že zkusilo nebo bere drogy, nejčastěji užívané – marihuana nebo domácí pervitin, výjimkou není čichání lepidel a ředidla. Zdravotní stav •průměrný věk úmrtí 47 let (x 73–79 let), •150x častěji úmrtí násilnou smrtí, •34x častěji sebevražda, •8x častěji úmrtí následkem nehody, •3x častěji úmrtí na následek zápalu plic a podchlazení. Výživa •Výživa nedostatečná kvantitativně i kvalitativně •Abusus alkoholu, kouření, jiné návykové látky •Strava nedostatečná, nepravidelná, nedostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobků •Nedostatečný příjem vitaminů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny •Nízká nutriční hodnota stravy •Nekvalitní (zkažené) potraviny •Možnost přenosu alimentárních onemocnění • Cena 50 Kč/výtisk Potravinové banky •Česká Federace potravinových bank je spolek s humanitárním zaměřením. •Je nevládní, apolitická a není vázána na žádné náboženské hnutí. •Shromažďuje zdarma potraviny, skladuje a přiděluje je humanitárním nebo charitativním organizacím, které poskytují potravinovou pomoc potřebným lidem. • http://www.potravinovabanka.cz/ http://files.pbanka.webnode.cz/200000042-ed6abee665/PB3.jpg http://files.pbanka.webnode.cz/200000059-9e3179e8bb/4.jpg Potravinové banky •Cíle potravinových bank •bojovat proti plýtvání potravinami •dělit se o ně s těmi, kteří mají hlad •obnovovat solidaritu mezi lidmi •Začátky v ČR •od roku 1990 - 2017 v každém kraji ČR pracuje jedna potravinová banka – celkem 14 •Národní potravinová sbírka – každý rok, podzim • •Viz také: Potraviny pomáhají • http://potravinypomahaji.cz • http://files.pbanka.webnode.cz/200000042-ed6abee665/PB3.jpg Potraviny pomáhají logo Výživové zvyklosti u osob závislých na alkoholu Alkohol •alkohol pochází z arabského al-kahal= jemná substance •CELKOVÝ EFEKT JE TLUMIVÝ, NENÍ STIMULANT •1 g alkoholu = 7 kcal = 29,4 kJ •1 g alkoholu zničí 100 nervových buněk •teratogen •nejméně každý 10. se stává závislým •je příčinou 35 % všech úmrtí ve věku 15-20 let • •ovlivňuje metabolismus ostatních živin, vitaminů, minerálních látek a vody • • • Odbourávání alkoholu •systémy odbourání alkoholu v játrech • ethanol -> acetaldehyd -> acetát -> H2O + CO2 • alkoholdehydrogenáza aldehyddehydrogenáza • üsystém alkoholdehydrogenáz (80-90%) üMEOS = mikrosomální etanol oxidační systém (10-20%) …při vyšších koncentracích v krvi •vydechováním •močí • • orientační vzorec: požitý alkohol v gramech / tělesná hmotnost muže x 0,68 (nebo tělesná hmotnost ženy x 0,55) = promile etanolu v krvi •př. žena, 0,75l vína, 60kg --> 70/60*0,55 = 0,64 ‰ Odbourávání alkoholu •ústní dutina → žaludek → tenké střevo • ↓ ↓ • mozek ← krevní oběh • ↓↑ • játra – detoxikace - AD, ALD, MEOS • ↓ • exkrece z těla – moč a dech (2 - 10 %) • Ženy versus muži •Ženy •Méně vody v těle (menší distribuční objem) •Více tuku v těle •Menší játra •Nižší aktivita ADH • •Ženy se rychleji opijí, déle opilé zůstanou a rychleji se u nich projeví následky vysoké konzumace alkoholu • •Muži •Ačkoli jsou vůči ženám „zvýhodněni“, propadají alkoholismu častěji • •Psychologové tvrdí, že důvodem je menší schopnost a potřeba problémy sdílet, proto jejich nakupení řeší alkoholem • Hladina alkoholu v krvi •Do 0,2 ‰ neprůkazné •0,21- 0,3 ‰ pocit uvolnění, zvýšené riziko úrazu •0,31 – 0,49‰ změny nálady, zhoršení schopnost rozhodování •0,5 – 0,99 ‰ pocit tepla, euforie, oslabení zábran, zhoršení sebeovládání, postřeh, zvýšená úrazovost •1,0 – 1,49 ‰ emotivnost, přecitlivělost, povídavost, ukvapená jednání •1,5 – 1,99 ‰ zpomalenost, otupělost, sklon k násilnému jednání •2,0 – 2,99 ‰ opilost, dvojité vidění, poruchy paměti, spánek •3,0 – 3,99 ‰ může nastat bezvědomí, nereaguje na zevní podněty, nebezpečí vdechnutí zvratků •4,00 ‰ hluboké bezvědomí, riziko zástavy dechového centra, smrtelná otrava • • • Alkohol a výživa •Alkohol je diuretikum –alkohol v mozku snižuje produkci ADH (antidiuretického hormonu) → ↑ ztráty vody močí – •Alkohol zvyšuje sekreci HCl v žaludku • •Deficit hořčíku a zinku –následek vysoké konzumace alkoholu nebo následek často současně probíhajícího chronického onemocnění jater? • Alkohol a vitaminy •Vitamin B1 (thiamin) –potřebný pro rozklad alkoholu – pro funkci ADH - (tzn. čím více alkoholu, tím musí být víc thiaminu) • + nedostatečný příjem stravy • + porucha vstřebávání a nepříznivé ovlivnění jeho využití • •deficit vit. B1 Wernicke-Korsakoffův syndrom (Korsakovův syndrom) (těžká porucha paměti, myšlení, motorických funkcí, paralýza očních nervů…) = alkoholová demence – •Vitamin B2 (riboflavin) •- jeho potřeba stoupá při chronickém alkoholismu • •Vitamin B6 (pyridoxin) • - potřebný k funkci ADH • • • • • Alkohol a vitaminy •Kyselina listová •I při dostatečném příjmu KL alkohol významně usnadňuje vznik karenčních příznaků •při konzumaci alkoholu tělo aktivně vylučuje foláty ze zásobních míst •selhává schopnost vstřebávání folátů – snižuje se resorpce ze střeva a tubulární reabsorpce v ledvinách •Transport folátů membránou jaterní buňky je působením alkoholu poškozen Alkohol a vitaminy •Vitamin A – omezený příjem, snížená absorpce, aktivace a ukládání, zrychlený metabolismus a exkrece •Vitamin D – omezený příjem a vystavení slunečnímu záření, snížená absorpce, aktivace, zrychlený metabolismus •Vitamin E •Vitamin K – omezený příjem, snížená syntéza bakteriální flórou, malabsorpce • Alkohol a minerální látky –Železo – chronický alkoholismus může vést k jeho nadbytku (↑ absorpce) i deficitu ALKOHOL A… •…GLUKÓZA •Riziko hypoglykemie u diabetiků ← meziprodukty metabolismu alkoholu brzdí glukoneogenezi •U pravidelných konzumentů alkoholu → ↑ riziko vzniku diabetu mellitu 2. typu • •…LIPIDY •↑ TAG (hyperlipoproteinemie) • •↑ krevní tlak •Přesun krve z centrálních částí těla na periferii s následným zarudnutím a zvýšením teploty kůže •Osteoporóza – poškození kostních buněk, poruchy metabolismu vitaminu D a vápníku •Snižuje vylučování kyseliny močové ledvinami – po požití nadměrného množství může dojít ke zvýšení koncentrace kys. močové v séru a tím vyvolat záchvat dny • Zdravotní rizika •Muži: ukládání tuku v břišní oblasti → riziko KVO • •Ženy: přeměna alkoholu pomalejší → toxický účinek závažnější a rychleji se vyvíjí alkoholová závislost • •Alkoholici: energetický podíl alkoholu se zvyšuje, ochuzený jídelníček → podvýživa •Alkohol jako rizikový faktor některých nádorových onemocnění! - ústní dutiny a hltanu, jícnu, hrtanu, tlustého střeva a rekta, jater a prsu • Zdravotní následky abúzu alkoholu Somatické Psychické Infekční nemoci Psychická závislost Zhoubné nádory Postižení intelektu Nemoci žláz s vnitřní sekrecí Poruchy osobnosti Poruchy výživy a přeměny látek Syndrom z odnětí Nemoci krve a krvetvorných orgánů Delirium tremens Nemoci nervové Alkoholická halucinace Nemoci oběhové Korsakovova alkoholická psychóza Nemoci trávící soustavy Paranoidní alkoholická psychóza Nemoci kůže a svalů Patická opilost Úrazy a otravy Fetální alkoholový syndrom http://www.vychovakezdravi.cz/download/file/koureni-a-alkohol.pdf GIT a alkohol •Zvyšuje motilitu GIT •Stimuluje sekreci HCl v žaludku •Alkohol usnadňuje reflux žaludeční šťávy do jícnu •Divertikly jícnu (6x častěji) •Jícnové varixy při jaterní cirhóze •Vředová choroba žaludku a duodena •Chronická alkoholová hepatitida •Pankreatitida akutní i chronická •DM 2 – vyšší riziko rozvoje Alkoholická choroba jaterní • • •STEATÓZA→ FIBRÓZA → CIRHÓZA → JATERNÍ SELHÁNÍ CNS a alkohol •Degenerace nervové tkáně •Poškození nervového vzruchu, narušen REM spánek, může vyvolat změny na EEG, poruchy dlouhodobé i krátkodobé paměti, narušení hybnosti a orientace •Epileptické záchvaty – vázány na alkohol •Alkoholická polyneuropatie - onemocnění periferních nervů Delirium tremens •Deliriální stav spojený s odnětím návykové látky •Urgentní, přechodný, krátký, s měnlivou intenzitou •Objevuje se nejčastěji do týdne od vysazení •Nebezpeční sobě i okolí (suicidální sklony, agresivní, pod vlivem bludů a halucinací) • • Delirium tremens •porucha vědomí zastřené vědomí - snížené povědomí o okolí •narušení poznávacích schopností - zhoršení krátkodobé pamětí •dezorientace časem, místem a osobou •narušením psychomotoriky střídání hyper- a hypo-aktivity •narušení spánku nebo cyklu spánek-bdění •halucinace zrakové, sluchové •horečka, hypertenze, třes, pocení, křeče •konstrukční apraxie 2996 Test kresby hodin Test konstrukční apraxie Alkohol a těhotenství •ovlivnění plodnosti •hypotrofický novorozenec •„fetální alkoholový syndrom“ •alkohol = teratogen • Konzumace v těhotenství „fetální alkoholový syndrom“ •soubor tělesných a mentálních vývojových vad lidského plodu •postižení růstu, trvalé poškození CNS - mozku, nižší porodní hmotnost, mikrocefalie, nezralost a vady srdce, ledvin, plic, změně vzhledu obličeje, na kterém jsou patrné různé anomálie •etanol prostupuje placentou!!! + plod nemá dostatečně vyvinuté detoxikační mechanismy •Kojení – přestup alkoholu do MM (mění chuť i vůni MM i chování kojenců) FAS FAS-CZ.jpg vzhled obličeje, na kterém jsou patrné různé anomálie: nejčastější široký nízký nosní můstek, úzká červeň horního rtu s vymizelým nebo plochým filtrem (střední částí horního rtu). Bývají úzké palpebrální štěrbiny (mezera mezi horními a dolními víčky), pokleslá víčka, antimongoloidní postavení očí a nízko položené uši. ??? •Může alkohol pomáhat? aneb Kdo pije, dlouho žije. • •Za jakých podmínek převažuje pozitivní nebo negativní efekt alkoholických nápojů? • • Křivka popisující souvislost mezi rizikem koronárního srdečního onemocnění a konzumací alkoholu: •Křivka J alkohol2 http://www.med.muni.cz/centrumprevence/informace-pro-vas/zdravy-zpusob-zivota/15-alkohol.html Alkohol a kardiovaskulární onemocnění Zřejmě nejvíce se o alkoholu, zejména v lékařských kruzích, hovoří v souvislosti s ischemickou chorobou srdeční, a to vesměs v příznivém světle. Souvislost mezi konzumací alkoholu a rizikem koronárního srdečního onemocnění je zpravidla popisována jako závislost účinku na dávce tvaru J, jak ji znázorňuje další obrázek. Riziko je nejnižší při určité mírné konzumaci, které odpovídá přibližně 20 g/den. Při nulové konzumaci je riziko vyšší, proto se mluví o protektivním efektu alkoholu. Ten byl pozorován až do denní dávky 72 g, ale nad 89 g denně už začíná statisticky významné zvýšení rizika. Pozitivní účinky alkoholu •Kardioprotektivní účinek • •Příznivé změny v hladině krevních lipidů a zlepšení faktorů ovlivňujících krevní srážlivost • •↑ HDL-ch •↓ agregace trombocytů •↓ hladiny fibrinogenu •↑ fibrinolýzy • Fenolové látky •Quercetin má silné antioxidační a protizánětlivé účinky •Katechin (flavonoid) má silné antioxidační účinky. •Resveratrol patří k látkám se silným antioxidačním účinkem, potlačuje LDL cholesterol a zvyšuje podíl HDL cholesterolu, má protinádorové účinky –slupky červených hroznů Doporučení •WHO •Muž – max. 2 nápoje/den •Žena – max. 1 nápoj/den •1 standardní nápoj = 10 g alkoholu (250 ml piva, 100 ml vína) • •Výživová doporučení – Společnost pro výživu • alkoholické nápoje je nutno konzumovat umírněně, aby denní příjem alkoholu nepřekročil u mužů 20 g (přibližně 250 ml vína nebo 0,5 l piva nebo 60 ml lihoviny), u žen 10 g (přibližně 125 ml vína nebo 0,3 l piva nebo 40 ml lihoviny) Tolerance lidí k alkoholu je velice odlišná, a není možné říci přesnou dávku alkoholu, která by byla vhodná pro všechny bez rozdílu. Množství, které jedinec může vypít v takové míře, aby nedošlo k poškození organismu, závisí na genetických predispozicích, zdraví, pohlaví, tělesné konstituci, věku a rodinné anamnéze. Dalšími faktory, které mají vliv, je kouření, etnicita i rasa Výživové zvyklosti u osob závislých na drogách F:\opiaty.jpg DROGA - definice •Zjednodušená definice – každá látka, ať již přírodní nebo syntetická, která splňuje 2 základní požadavky: • 1. má tzv. psychotropní účinek, tj. ovlivňuje nějakým způsobem naše prožívání okolní reality, mění naše "vnitřní" naladění - působí na lidskou psychiku. 2. může vyvolávat závislost, má tedy něco, co se z nedostatku vhodnějšího pojmenování někdy označuje jako "potenciál závislosti". •Stručná definice – jakákoliv přírodní nebo syntetická látka, která po vpravení do živého organismu mění jednu nebo více psychických či tělesných funkcí • Typy závislostí •Závislost psychická – zvláštní ladění psychiky, které nutí jedince k periodickému nebo soustavnému požívání látky •Závislost fyzická (somatická) – adaptace organismu na užívanou látku (látka se stane nutnou součástí metabolismu a její vynechání pak vede ke vzniku abstinenčních příznaků) •Závislost psychologická – závislost na formě drogy, nikoliv na obsahu (při dlouhodobém zneužívání některých látek) • Stravovací návyky •Hlavní je droga a peníze •Pokud mají peníze • – snaha stravovat se kvalitně • (teplé jídlo, dostatek, strava s obsahem vitaminů a minerálních látek) •Při nedostatku peněz • – jídlo je na posledním místě • – nepotřebují jíst •Účinek drogy • Orientační ceny drog v pouličním prodeji (cena za gram) Amfetamin 1500 Kč Extáze 100 – 500 Kč Hašiš 100 – 300 Kč Heroin 800 – 2500 Kč Kokain 1000 – 3500 Kč Marihuana 50 – 500 Kč LSD / halucinogeny 100 – 300 Kč Pervitin 600 – 4000 Kč Zdroj: Policie ČR, Národní protidrogová centrála F:\mince.jpg Stravovací návyky Záchvaty žravosti – marihuana, těkavé látky Anorektické účinky – pervitin, amfetamin, heroin F:\18_tvaroh1.jpg F:\hamburger.jpg F:\jp_2007_04_24_hranolky.jpg Heroin •V době užívání –hladovění, hubnutí –zvýšená chuť na mléčné výrobky, zejména tvaroh a jogurty •Při odvykání –zvýšená chuť k jídlu –přibírání na váze • C:\Documents and Settings\Jana\Dokumenty\Katka\Škola\obrázky\jogurt_150.jpg cocaine02_medium-obrázek Marihuana § Uživatelé se považují za labužníky § § Nízké dávky vedou k navození klidu a vzrůstajícího pocitu dobré pohody, doprovázené jakýmsi stavem zasněného uvolňování, pocitem žízně a hladu, zejména chuti na sladké § Zvýšená chuť k jídlu, chuť na sladké § Zvýšený přívod energeticky vydatných pokrmů § § Téměř denní konzumace alkoholu marihuana1 F:\alkohol.jpg ODVYKÁNÍ (alkohol, drogy i kouření) a VÝŽIVA • potravinova_pyramida_new Děkuji za pozornost •Jana Spáčilová, VOPVZ Výsledek obrázku pro romové a jídlo