VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÉHO ONEMOCNĚNÍ Mgr. Svatava Bischofová bischofova@post.cz Seminář „VOPVZ+LV“ 16. listopadu 2017, Brno Obsah přednášky 1. Úvod do problematiky - „onkologické okénko“ 2. Výživa/životní styl v prevenci nádorového onemocnění Terminologie RAKovina, ONKOlogie - řec. slovo karkinos a lat. slovo cancer = rak - řec. slovo onkos = krab - výraz karkinóma (dnes „nádorové onemocnění“) poprvé použito Hippokratem → šíření nádorů, které svými dlouhými výběžky podobajícími se račím nohám pronikají do zdravých tkání Vznik nádorového onemocnění (kancerogeneze) - vícestupňový multietiologický proces = výsledek působení vnitřních a vnějších faktorů - počátek na molekulární úrovni v důsledku změn genetické informace = mutace - působení zevních faktorů na DNA (CH, F, B) - dědičný přenos (geneticky podm. nádory) - spontánní tvorba při replikaci DNA, když selžou opravné/regulační mechanismy (apoptóza…) - úzce spjat s regulací buněčného cyklu Klíčové geny kontroly buněčného cyklu • (proto)onkogeny: - pozn.onkogen = každý gen, jehož produkt přispívá ke vzniku nádorové transformace - geny, jejichž úlohou je regulace dělení a růstu buněk - pokud jsou mutovány, dělení je nekontrolované • supresorové geny: - normálně potlačují dělení buněk - pokud jsou mutovány, dělení je nekontrolované • DNA reparační geny: - úprava poškozené DNA - pokud jsou mutovány dochází ke zvýšení četnosti mutací, přenos do dceřiných buněk • geny regulující apoptózu: - pokud jsou poškozeny – ztráta sebedestrukce Základní fáze nádorového onemocnění INICIACE (poškození DNA) PROMOCE (nekontrolovatelné množení zmutovaných buněk, trvá X roků) PROGRESE (růst do okolních struktur, metastazování) Rozdělení nádorů  dle chování: - nepravé (pseudotumory): makroskopicky podobné, histologicky nikoliv, př. cysty - pravé • benigní: pomalý růst, dobře ohranič., nerecidivují, nemetastazují • intermediární: na rozhraní, někdy tvoří metastázy • maligní: rychlý růst, destrukce okolní tkáně, recidivují, metastazují  dle „charakteru“ tekuté (hematologické) x solidní  dle histogeneze: 7 skupin (mezenchymové, epitelové, neuroektodermové, smíšené, germinální, choriokarcinom, mezoteliom) 1. Mezenchymové: z mezodermu (vazivo, chrupavka, kost, cévy, krevní buňky, svalové bb., tukové bb.,….) - benigní: časté, někdy vrozené, např. fibrom, lipom, hemangiom…. - maligní = sarkomy, méně časté, spíše u dětí/ml.lidí, např. osteosarkom, dále leukémie a lymfomy (hogkin- a nehodgkin.typu) 2. Epitelové: a) Z povrchového epitelu - benigní: papilom - maligní: karcinom např. spinocelulární karcinom, vychází z dlaždicového epitelu b) Ze žlázového epitelu - benigní: adenomy - maligní: adenokarcinomy 3. Neuroektodermové: nádory CNS, PNS, melanocytů např. gliom, neuroblastom, melanom 4. Smíšené: ze dvou nebo více druhů tkání, např.fibroadenom, adenosarkom (mezenchym + epitel) 5. Germinální: ze zárodečných buněk, především v pohlavních orgánech (varlata, vaječníky) 6. Choriokarcinom: samostatný nádor vycházející z tkáně placenty 7. Mezoteliom: samostatná nádorová jednotka, př. mezoteliom pleury, perikardu, peritonea Léčebné metody - Operace - Chemoterapie konkomitantní - Radioterapie - Biologická léčba - Hormonální léčba - Kurativní - Neoadjuvantní (před hl. léčbou) - Adjuvantní (zajišťovací) - Paliativní Léčba NO dle cíle NÚ léčby Poškození krvetvorby Metabolické komplikace Nevolnost, zvracení GIT toxicita Poškození kůže a kožních adnex Poškození plic, srdce, ledvin a moč. ústrojí Jiné… Nádorová onemocnění v číslech - rakovina je po KVO 2. nejčastější příčinou úmrtí v ČR - každý 3.obyvatel v ČR onemocní rakovinou, každý 4. na ni umírá - každoročně onemocní v ČR rakovinou téměř 73 000 lidí - každý rok zemře v ČR na rakovinu přes 27 000 lidí, což znamená, že každý den této zákeřné nemoci podlehne 74 lidí - každých 20 minut tedy umírá v naší zemi jeden člověk na rakovinu - každých 8 minut přibude nový onkologický pacient smrt po útoku žraloka 1 : 280 000 000 smrt při leteckém neštěstí 1 : 3 000 000 smrt po zasáhnutí bleskem 1 : 350 000 smrt při dopravní nehodě 1 : 7 000 otrava potravinami 1 : 7 kardiovaskulární choroby 1 : 4 přečasná smrt při obezitě 1 : 4 rakovina 1 : 3 smrt jako následek kouření (u kuřáků) 1 : 2 - www.svod.cz - Systém pro Vizualizaci Onkologických Dat - pracuje především s daty Národního onkologického registru (NOR), který je spravován Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS ČR) Incidence a mortalita – muži (2015) I Dg. Absolutní počty 1. Jiný ZN kůže* (C44) 14602 (mortalita 280) 2. ZN prostata (C61) 7049 3. ZN tlustého střeva a konečníku (C18-21) 4783 4. ZN průdušnice, průdušky,plíce (C33-34) 4269 5. ZN moč.měchýře (C67) 1613 (mortalita 627) M Dg. Absolutní počty 1. ZN průdušnice, průdušky,plíce (C33-34) 3616 2. ZN tlustého střeva a konečníku (C18-21) 2235 3. ZN prostaty (C61) 1440 4. ZN slinivky (C25) 1000 (incidence 1115) 5. ZN žaludku (C16) 606 (incidence 808) Dg. C44: bazaliom - bazocelulární karcinom, neboli karcinom bazálních buněk epidermis - pomalu rostoucí kožní nádor, který se nejčastěji objevuje na kůži dlouhodobě vystavené slunečnímu záření (obličej, krk) - zřídka metastazuje nebo usmrcuje, je však přesto považován za zhoubný, neb může způsobit významné destrukce a znetvoření, léčba chirurgická Hugh Jackman Incidence a mortalita – ženy (2015) I Dg. Absolutní počty 1. Jiný ZN kůže (C44) 12790 (mortalita 278) 2. ZN prsu (C50) 7102 3. ZN tlustého střeva a konečníku (C18-21) 3270 4. ZN průdušnice, průdušky,plíce (C33-34) 2215 5. Nádory dělohy (C54-55) 1996 (mortalita 470) M Dg. Absolutní počty 1. ZN prsu (C50) 1829 2. ZN průdušnice, průdušky,plíce (C33-34) 1718 3. ZN tlustého střeva a konečníku (C18-21) 1521 4. ZN slinivky (C25) 928 (incidence 1058) 5. ZN vaječníku (C56) 734 (incidence 1023) V čem jsme světové „špičky“ v incidenci, aneb srovnání se zahraničím (2008) V čem jsme „špičky“ - tabulkově (srovnání incidence ZN se zahraničím dle ASR) Dg. muži ženy Ledviny a jiné nesp. orgány moč.cest 1. 1. Slinivka 3. 3. Tělo děložní - 2. Tlusté střevo a konečník 3. 15. Močový měchýř 8. 3. Varlata 7. Žlučník a extrahepat. cesty 7. 12. Vaječníky - 11. Melanom kůže 10. 15. Průdušnice, průdušky, plíce 13. 24. Prostata, prs 31. 26. Příznaky jednotlivých NO • Nádory tlustého střeva a konečníku - střídání průjmu/zácpy, krev/hlen ve stolici, bolest břicha, pocit plnosti, plynatost, chudokrevnost, úbytek hmotnosti • Nádory plic - suchý a dráždivý kašel, vykašlávání krve, bolest na hrudi, dušnost, chrapot, nechutenství, hubnutí, horečky, slabost • Nádory kůže - pigmentové změny, neostré ohraničení znaménka, svědění, nehojící se drobné rány • Nádory prsu - bulka, ztuhnutí v prsu, zvětšení nebo změna tvaru/velikosti prsu, zvětšené uzliny v podpaží, kožní změny, vtažení bradavky s/bez výtoku • Nádory děložního těla - nepravidelné krvácení, krvácení po menopauze, špinění, krvavý výtok, bolest v podbřišku • Nádory děložního čípku - z počátku žádné příznaky, pak špinění, mírné krvácení při koitu, narůžovělý výtok, bolest v podbřišku, bolest při močení/stolici, páchnoucí výtok, bolest v kříži • Nádory varlat - změna objemu/povrchu, zatvrdnutí, tlak/bolest, pocit napětí/citlivost/zvětšení prsních žláz Prevence - Primární: snižování a eliminace rizikových faktorů, které by mohly vést ke vzniku nádorového onemocnění - Sekundární (tzv.screening): časná diagnóza poruchy ještě v léčitelné stádiu; přerušení procesu vzniku onemocnění ještě před symptomatickým stádiem pozn. V ČR fungují 3 celoplošné screeningové programy (CRC, Ca prsu, Ca děložního čípku) - Terciální: zachycení případného návratu nádorového onemocnění; zabránění progrese onemocnění, ztrátě soběstačnosti a s ní spojeným snížením kvality života --------------------------------------------------------------------------------------------------------- - Kvartérní: předvídání a předcházení důsledkům progredujícího a nevyléčitelného nádorového onemocnění, které mohou zkracovat zbytek života, nebo snižovat jeho kvalitu Preventivní prohlídky u lékaře – I. Preventivní prohlídka Vyšetření na TOKS Gynekologická prevence KDY od 18 let 1x za 2 roky od 50-54 let věku každý rok, od 55 let jednou za dva ženy od 15 let věku každý rok CO onkologická prevence, včetně vyšetření kůže a konečníku, u mužů varlat a u žen prsou spolu s poučením o nutnosti a způsobu samovyšetřování prevence zhoubného nádoru tlustého střeva onkologická prevence kůže, vyšetření prsů pohmatem, vyšetření regionálních mízních uzlin, vyšetření v zrcadlech, kolposkopické vyšetření, odběr materiálu z děložního čípku k cytologickému vyšetření, palpační bimanuální vyšetření. Jde o včasný záchyt gynekologických nádorů včetně rakoviny děložního čípku. KDE praktický lékař praktický lékař (gynekolog) gynekolog Preventivní prohlídky u lékaře – II. Mammografické vyšetření mléčné žlázy Stomatologická prevence Preventivní kolonoskopické vyšetření KDY ženy od 45 let 1x za dva roky od 18 let každý rok 2x muži i ženy od 55 let věku 1x za 10 let CO prevenci rakoviny prsu pátrání po přednádorových změnách i nádorových projevech na chrupu, parodontu, čelistech i kolem čelistních měkkých tkání CRC KDE ve screeningových centrech stomatolog ve screeningových centrech Preventivní prohlídky u lékaře – III. Očkování proti HPV a karcinomu děložního čípku Vyšetření prostaty KDY dívky mezi 11. a 13. rokem věku muži nad 50 let CO pojišťovny poskytují příspěvek na očkování dívkám od 13 do 18 let vyšetření prostaty však není součástí státem organizovaného skríningu KDE gynekolog nebo praktický lékař urolog Vyhláška č. 70/2012 Sb. - Vyhláška o preventivních prohlídkách Faktory vzniku NO - Vnitřní: věk, pohlaví, genetika - Vnější: CH x F x B Faktor Muži Ženy Kouření 29-38 2-10 Strava 30 Nadváha 3 6 Alkohol 5-9 2-4 Infekce 8 Sluneční záření 8-10 Expozice škodlivinám z ŽP a PP 5 Dle Morena (2008) Faktory vzniku NO • Preventivní x • Rizikové x • Chemopreventivní (chemoprevence = aplikace specifických chem.látek za účelem prevence, inhibice anebo ústupu karcinogeneze) http://wcrf.org/sites/default/files/Second-Expert-Report.pdf http://www.wcrf.org/int/research-we-fund/continuous-update-project-findings-reports/continuous-update-project-cup-matrix “Síla důkazů“ při hodnocení rizika přispívající ke zvýšení/snížení vzniku NO 1. Přesvědčivý (silný důkaz) (CONVINCING) - důkazy ze studií o přesvědčivé příčinné souvislosti, lze vytvořit doporučení s cílem snížit výskyt rakoviny 2. Pravděpodobný (silný důkaz) (PROBABLE) - důkazy ze studií o pravděpodobné příčinná souvislosti, lze vytvořit doporučení s cílem snížit výskyt rakoviny 3. Omezený – nasvědčující (LIMITED – SUGGESTIVE) - důkazy omezené, aby byla určena pravděpodobná/přesvědčivá příč. souvislost, naznačují však určitý směr, který se může podrobnějšími zkoumáními upřesnit, neplynou z nich doporučení pro snížení rizika 4. Omezené – bez závěru (LIMITED – NO CONCLUSION) - nutno další výzkumy 5. Nepravděpodobný (silný důkaz) SUBSTANTIAL EFFECT ON RISK UNLIKELY - důkaz ze studií o nepravděpodobné příčinné souvislosti mezi daným faktorem a NO (2017) Výživové faktory (30 - 35%) - obiloviny, vláknina - ovoce a zelenina - maso, masné výrobky, ryby - mléko, strava s obsahem Ca - sůl - nápoje - alkohol - suplementa - faktory životního stylu (nadváha, kouření, PA) aj. Obiloviny, vláknina Kategorie důkazů Snižuje riziko Zvyšuje riziko expozice nádor expozice nádor Přesvědčivé -- -- aflatoxiny játra Pravděpodobné celozrnné ob., strava obs. vlákninu tlusté stř. -- -- (2017) Ovoce a zelenina Kategorie důkazů Snižuje riziko Zvyšuje riziko Expozice Nádor Expozice Nádor P R A V D Ě P O D O B N É neškrobová zelenina obs. karotenoidy ústa, hltan, hrtan ovoce obs. karotenoidy ústa,hltan,hrtan, plíce (2017) Maso, masné výrobky, ryby Kategorie důkazů Snižuje riziko Zvyšuje riziko Expozice Nádor Expozice nádor Přesvědčivé masné výrobky kolorektum Pravděpodobné červené maso kolorektum masné výrobky Žaludek mimo kardii solené ryby „kantonského“ stylu nosohltan (2017) Mléko, ml. výrobky suplementa s Ca Kategorie důkazů Snižuje riziko Zvyšuje riziko Expozice Nádor Expozice nádor Pravděpodobné Mléko, ml. výrobky kolorektum -- -- (2017) Sůl Kategorie důkazů Snižuje riziko Zvyšuje riziko Expozice Nádor Expozice nádor Pravděpodobné slané a solené jídlo žaludek (2017) Nápoje Kategorie důkazů Snižuje riziko Zvyšuje riziko Expozice Nádor Expozice nádor Přesvědčivé -- -- Arzen v pitné vodě plíce Pravděpodobné káva játra Arzen v pitné vodě kůže káva endometrium Arzen v pitné vodě močový měchýř Maté jícen Nepravděpodobný káva slinivka (2017) Alkohol Kategorie důkazů Snižuje riziko Zvyšuje riziko Expozice Nádor Expozice nádor Přesvědčivé -- -- Alkoholické nápoje ústa, hltan, hrtan, jícen, játra (> 3dr/den), kolorektum (> 2dr/den), prs postmenopauz. Pravděpodobné alkohol (do 30 g/den, 2 drinky) ledviny Alkoholické nápoje žaludek (> 3dr/den), prs premenopauz. (2017) Suplementa Kategorie důkazů Snižuje riziko Zvyšuje riziko Expozice Nádor Expozice nádor Přesvědčivé β-karoten u kuř. plíce Pravděpodobné kalcium (supl.) kolorektum Nepravděpodobný β-karoten prostata β-karoten kůže (2017) Nadváha/obezita (body fatness) Kategorie důkazů Snižuje riziko Zvyšuje riziko Expozice Nádor Expozice nádor Přesvědčivé obezita jícen, pankreas, játra, kolorektum, prs (po menopauze), endometrium, ledviny Pravděpodobné obezita prs (před menopauz) obezita kardie žaludku, žlučník, vaječníky, prostata přispívá k 11 druhům NO, dop. udržovat si přiměřenou těl. hm. (2017) Nadváha/obezita - vliv na: metabolismus T a C; imunitní fce; hladiny hormonů (včetně inzulinu a estradiolu); faktory regulující proliferaci a růst buněk; na proteiny, které činí hormony méně či více dostupnými pro tkáně - MÚ: • obezita a ↓ FA → chronická inzulinémie + inz.rezistence → ↓ růstového faktoru 1 a 2 vázajícího proteiny podobného inzulinu • hyperinzulinémie → ↓ koncentrace globulinu vázajícího pohl.hormony → ↑ hladiny růstového faktoru podobného inzulinu a biologicky aktivních pohl.hormonů Tělesná výška (vliv genetiky, prostředí, hormonů, výživy) Kategorie důkazů Snižuje riziko Zvyšuje riziko Expozice Nádor Expozice nádor Přesvědčivé tělesná výška v dospělosti kolorektum, prs (před i po menopauze), vaječníky Pravděpodobné tělesná výška v dospělosti pankreas, prostata, ledviny vyšší porodní hmotnost prs (před menopauzou) (2017) Pohybová aktivita - MÚ: ↓ inzulinové rezistence, vliv na tělesnou hmotnost, účinek na metabolismus steroidních hormonů, zkrácení doby střevní pasáže • Dop. rychlá chůze po dobu alespoň 30 minut každý den • Pro zlepšení kondice: usilovat o 60 minut nebo více mírné fyzické aktivity každý den, nebo 30 minut nebo více prudké FA • Omezovat sedavé návyky (TV…) Kategorie důkazů Snižuje riziko Přesvědčivé tlusté střevo Pravděpodobné Prs, endometrium (2017) Kouření (30%) Tabákový kouř - více než 4000 chem. látek - několik desítek prokázaných kancerogenů (nitrosaminy, PAU, nikotin,…) !!!!Riziko NO zvyšuje nejen kouření 1 cigarety denně, ale i kouření příležitostné!!!! - nádory kuřáků bývají více vaskularizované, častěji metastazují a jsou rezistentní k CHT nekouřit ani při nádorovém onemocnění Důkazy o kancerogenitě tabáku a kouření (Secretan 2009) Nádory, pro které jsou dostatečné důkazy Kouření tabáku DÚ, hltan, jícen, žaludek, kolorektum, játra, pankreas, hrtan, plíce, děložní hrdlo, vaječníky, moč.měchýř, ledviny, močovod, kostní dřeň Kouření rodičů (vliv na potomstvo) hepatoblastom Pasivní kouření plíce Bezkouřový tabák DÚ, jícen, pankreas Další faktory Viry: - HVP: zodpovědný za 98-99% karcinomu hrdla děložního; dále za prekancerózy a kancerózy vulvy/pochvy; análního otvoru, penisu; papilomatózy laryngu - Helicobacter pylori: ↑ riziko ca žaludku 3-6x Reprodukční faktory - nulipara: ↑ ca prsu, ovarií a endometria - časná menstruace nebo pozdní klimakterium: ↑ riziko - laktace: ↓ ca prsu Chemoprevence: - např. tamoxifen: selektivní antiestrogen, účinný lék u žen s vysokým rizikem Ca prsu, ale… MÚ jednotlivých faktorů na konkrétní orgány Jícen Nevýživové faktory ↑ riziko NO jícnu - kouření - infekce: 12-39 % karcinomů jícnu spojeno s infekcí HPV - gastroesofageální reflux (poškození epitelu HCl) NO jícnu - dvě hlavní formy NO jícnu: adenokarcinomy (z bb. žlázového epitelu) a spinocelulární karcinomy (z dlaždicového epitelu bb.) - bb. epitelů vystaveny působení karcinogenů v potravinách - opakovaná expozice např. velmi vysokým teplotám nápojů, nebo podráždění z přímého účinku alkoholu, může způsobit zánět - úloha podráždění a zánětu v rozvoji rakoviny jícnu je podporován zjištěním, že gastroezofageální reflux (kde žaludeční kys. proudí vzhůru do jícnu) zvyšuje riziko adenokarcinomů pětkrát MÚ: může být vyšší nitrobřišní tlak – přítomnost refluxu, Barretova jícnu + další faktory související s obezitou - sekrece zánětlivých cytokinů a leptinu, snížení hl. adiponektinu, dále inzulinová rezistence, hyperinzulinémie a hyperglykémie MÚ alkohol: acetaldehyd, toxický metabolit alkoholu, poškozuje DNA, považován za hlavní příčinu karcinogenního účinku na horní GIT; alkohol působí také jako rozpouštědlo - zvýšení penetrace karcinogenů do buněk aj., účinek se potencuje u kuřáků (tabák vyvolává specifické mutace v DNA, které jsou méně účinně opraveny v přítomnosti alkoholu) MÚ maté: obvykle se pije horký; chem. složení (v listech bezopyren - karcinogen) Žaludek Nevýživové faktory ↑ riziko NO žaludku - kouření - infekce: Helicobacter pylori a patrně i virus E-B, chronické záněty - chemické látky (expozice prašnému prostředí a vysokým teplotám např. pracovníci obsluhující potrav. strojů, gumárenský průmysl, těžba uhlí, zpracovávání kovů…) MÚ sůl: vysoký příjem – poškození žaludeční sliznici - vede k zánětu a atrofii. Takové poškození sliznice žaludku může zvýšit kolonizace H. pylori, což představuje rizikový faktor. Tradiční zpracování zeleniny v některých oblastech Číny, Japonska a Koreje zahrnuje fermentaci (s nebo bez solení). Vysoký příjem soli spojen s endogenní tvorbou N-nitrosaminů, které mohou být karcinogenní. MÚ zpracované maso: obsahuje vysoké množství soli, dusitanů a dusičnanů, vznik N-nitrososloučenin, z nichž některé jsou známé lidské nebo zvířecí karcinogeny. Uzené maso je často solené, může obsahovat karcinogenní a mutagenní PAU (v závislosti na použití prostředku/paliva k uzení). Další potenciální mechanismus zahrnuje hem železa – přispívá k endogenní tvorba N-nitrososloučenin; také způsobuje oxidační stres a poškození DNA. Sůl zahrnuta do vaření, zpracování a konzervování masa může poškodit žaludeční sliznice a vést k zánětu. MÚ alhohol: acetaldehyd - karcinogenní pro člověka, tvorba prostaglandinů, peroxidace lipidů a vytváření kyslíkových radikálů, alkohol rozpouštědlo - zvýšení pronikání karcinogenů do bb, alkohol ovlivňuje metabolismus retinoidů, které mohou nepříznivý vliv na buněčný růst, buněčná diferenciace a apoptózy, vliv genetic. polymorfismů (u Asiatů alkohol-dehydrogenáza-2 - zvýšené riziko vzniku rakoviny žaludku v japonské populace), … (pro příjem pro příjem vyšší než 45 gramů na den (asi 3 nápoje za den)) MÚ obezita: vyznačuje se nízkým stupněm chronického zánětu se zvýšenou produkcí prozánětlivých faktorů (například TNF, IL-6, CRP). Chronický zánět může podporovat rozvoj rakoviny. Obezita také vede ke zvýšené hladině inzulinu a leptinu, stimulována produkce endogenních hormonů včetně pohlavních hormonů a inzulinu, což může zvýšit buněčné proliferace a zhoršenou apoptózu - podpoření růstu rakovinných buněk. Obezita také podporuje zvýšený nitrobřišního tlak, a přechod na potenciálně prekancerózní Barrettova jícnu… Tlusté střevo a rektum Nevýživové faktory ↑ riziko NO - kouření - zánětlivé onemocnění střev - medikace: nesteroidní protizánětlivé léky snižují riziko, ale… - MÚ: • celozrnné o., vláknina – ředí obsah střev, zrychluje pasáž …. • Uzeniny, ČM: kuchyňská úprava, kdy při vysokých teplotách jako je grilování, smažení či rožnění vznikají mutagenní HA a PAU, dále přítomností dusitanů a dusičnanů - v těle přeměna na karcinogenní nitrosaminy, dále vysoký obsah železa, který může vytvářet ve střevě mutagenní volné radikály • IARC klasifikuje konzumaci červeného masa jako pravděpodobně karcinogenní pro člověka (karcinogen skupiny 2A). Jako karcinogen skupiny 1 (prokázaný karcinogen pro člověka) hodnotí pak maso upravené • konzumace 50 g upraveného masa denně zvyšuje riziko CRC o 18 % • obecně lze říci, že se v současnosti nejedná o jednoduchou tématiku s jasným závěrem. Rozhodující pro vznik CRC je spíše pak celkový životní styl každého člověka, celková denní spotřeba, kombinace s ostatními potravinami apod. Močový měchýř Nevýživové faktory ↑ riziko NO - kouření (kuřáci 2-6x vyšší riziko rakoviny močového měchýře než lidé, kteří nikdy nekouřili) - chronické záněty - infekce z parazitárního onemocnění (krevnička močová - zejména Afrika a Blízký východ) - chemické vlivy (lidé pracující v průmyslu – kovoprůmysl, plasty, chem. průmysl…) Voda může být kontaminována arsenem v důsledku přírodních ložisek přítomných v zemi, či díky zemědělským/průmyslovým postupům. Zvláště postižené země Bangladéš, Indie, Kambodža, Argentina, Chile a Mexiko. MÚ – arzen a jeho sloučeniny karcinogenní dle IARC, genotoxický, chromozomální mutagen, ko-mutagen, způsobuje změny v methylaci onkogenů a tumor supresorových genů…. Ledviny Nevýživové faktory ↑ riziko NO - kouření (kuřáci o 52% vyšší riziko, bývalí kuřáci 25% vyšší riziko NO ledvin než nekuřáci) - léky (fenacetin-antipyretikum a antineuralgikum, obv. v kombinovaných přípravcích např. Mironal). - nemoci ledvin (polycystické on. Ledvin) - hypertenze MÚ obezita: konkrétní mechanismus spekulativní, ale obezita - vyšší hladina inzulinu, vyšší krevní tlak - rizikové faktory, obezita spojena s nízkým stupněm chronického zánětu (zvýšené koncentrace cirkulujícího TNF,IL-6, CRP, leptin, který také slouží jako zánětlivý cytokin) MÚ těl.výška: zvýšený počet buněčných dělení může přispět k větší možnosti chyby během replikace DNA, což vede ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny, vliv i výživy, hormon. prostředí na růst a počet dělení MÚ alkohol: nejasný, ale několik hypotéz (mírný příjem alkoholu se vztahuje ke snížení rizika hyperinzulinémie a DM2, které mohou být determinanty rakoviny ledvin, alkoholické nápoje mohou obsahovat antioxidační fenolické sloučeniny, diuretický efekt – podpora vyplavení škodlivých látek) Faktory ↑ riziko NO : žlučové kameny MÚ tuk: obezita je známá příčina tvorby žlučových kamenů (zánět, dráždění, zhoršený odtok), které zvyšují riziko NO žlučníku, tloušťka zvyšuje hladiny hormony cirkulující v těle (inzulin, inzulinu podobný růstový faktor, estrogen) - vytvoření prostředí, které může podporovat rozvoj nebo progresi rakoviny v různých orgánech. Tělesný tuk také stimuluje všeobecnou zánětlivou reakci… Žlučník JÁTRA Nevýživové faktory ↑ riziko NO - Cirhóza jater - Medikace (dlouhodobé už. antikoncepce obsahující vysoké množství estrogenů a progesteronů) - Infekce (chronické vir. hepatitidy) - Kouření • MÚ aflatoxiny – B1 – genotoxický – poškození DNA a genu regulující buň.cyklus – vede k vyšší proliferaci bb a tvorbě NO… • MÚ káva: indukuje endogenní obranný systém např. UDPglukuronyltransferázu (enzym fáze II), která zmírňuje následky toxinů, včetně aflatoxinu B1, chemopreventivní účinky látek (např. kahweol and cafestol) z kávy (nižší míra poškození DNA), prokázáno snížení exprese genů účastnící se zánětu, indukce apoptózy, možný anti-angiogenní efekt in vitro • MÚ ethanol – nadměrná konzumace vyvolává fibrózu/cirhózu, dle IARC látka karcinogenní pro člověka (skupina 1). Spotřeba alkoholických nápojů je přesvědčivou příčinou rakoviny jater. Tohle je založené na důkazech pro alkohol příjmu nad asi 45 gramů za den (asi 3 nápojů za den). • MÚ tuku: přímo ovlivňuje hladiny mnoha cirkulujících hormonů, jako je například inzulínu, insulin. růstových faktorů a estrogeny, což vytváří prostředí, které podporuje karcinogeneze a snižuje apoptózu. Prostata Prostata • Nepravděpodobný vliv: beta karoten – jak v potravinách, tak v DS • MÚ obezita: ovlivňuje hladinu řady hormonů, růstových faktorů, inz. rezistenci, vyšší produkce inzulinu, nižší hladina testosteronu (určování stavu diferenciace epitelu prostaty) u tlustých mužů…obezita -nízký stupeň chronického zánětu (infiltrace makrofágů v TK), vyšší hladiny zánětlivých TNF, IL- 6, CRP, leptin … • MÚ těl. výšky v dospělosti Prsa Nevýživové faktory ↑ riziko NO - časná menarché, pozní menopauza, ženy nerodičky, ženy, které mají první dítě po 30 roce - ionizační záření (X-ray) především v pubertě MÚ: - alkohol stejný jako jinde - laktace: nižší expozici endogenním pohlavním hormonům, silná exfoliace prsní tkáně během laktace a masivní apoptóze epitelu na konci laktace – možné snížení rizika tím, že jsou eliminovány buňky s možným poškozením DNA - body fatness: MÚ ne zcela jasný - PA jako jinde Vaječníky Nevýživové faktory ↑ riziko NO • vyšší riziko u nerodiček, časné menarché, pozdní menopauza… • medikace (kontraceptiva snižují riziko, substituční terapie zvyšuje) MÚ Obezita: Stejný jako jinde výška: stejný jako jinde Děloha, endometrium Nevýživové faktory ↑ riziko NO - pozdní menopauza, ženy nerodičky - medikace: perorální antikoncepce snižuje riziko, substituční terapie zvyšuje (např. tamoxifen při léčbě NO prsu, může zvýšit NO dělohy) MÚ Glykemická nálož – dlouhodobě vysoká glyk. zátěž může zp. hyperinzulinémii, zvyšuje biologickou dostupnost inzulinu podobné růstové faktory 1 (IGF-1), přímo podporuje růst buněk, snižuje buněčnou smrt a stimuluje buněčné dělení endometria rakovinné buněčné linie Káva: biologicky aktivní složky, včetně kyselina chlorogenová, silné antioxidační vlastnosti, které mohou zabránit poškození DNA, zlepšení citlivosti na inzulin a inhibice absorpce glukózy ve střevě. Vysoká spotřeba (včetně kávy bez kofeinu) kávy byla spojena s nižší cirkulující hladiny C-peptidu a vyšší hl. adiponektinu pankreas http://wcrf.org/int/research-we-fund/continuous-update-project-findings- reports/pancreatic-cancer • Tabák, expozice formaldehydu na pracovišti Ústa, hltan, hrtan • http://wcrf.org/sites/default/files/SECOND_ EXPERT_REPORT_chapter_07.pdf • Žaludeční reflux zvyšuje riziko karcinomu dutiny ústní • Kouření • Lidské papilomaviry (HPV) jsou příčinou karcinomu dutiny ústní. MÚ: antioxidanty, vláknina Evropský kodex proti rakovině („Dvanáctero pro život“ aneb jak omezit riziko vzniku nádorového onemocnění) 1. Nekuřte! Neužívejte žádnou formu tabáku. 2. Udržujte doma nekuřácké prostředí. Podporujte nekuřáckou politiku na svém pracovišti. 3. Udržujte si zdravou tělesnou hmotnost. 4. Buďte v každodenním životě fyzicky aktivní. Omezte dobu strávenou sezením. 5. Stravujte se zdravě: • Jezte hodně celozrnných potravin, luštěnin, zeleniny a ovoce. • Omezte vysoce kalorické potraviny (potraviny s vysokým obsahem cukrů nebo tuků) a vyhýbejte se slazeným nápojům. • Vyhýbejte se zpracovaným masným výrobkům, omezte červené maso a potraviny s vysokým obsahem soli. 6. Pokud pijete alkohol, ať již jakéhokoli druhu, omezte jeho spotřebu. V zájmu prevence rakoviny je lepší alkohol nepít. 7. Vyhýbejte se přílišnému slunění, zejména v případě dětí. Používejte ochranu proti slunci. Nepoužívejte solária. 8. Na pracovišti se dodržováním pravidel bezpečnosti práce chraňte před látkami způsobujícími rakovinu. 9. Zjistěte, zda nejste ve vašem domově vystaveni záření pocházejícímu z přirozeně vysokých úrovní radonu. Snažte se vysoké úrovně radonu snížit. 10.Pro ženy: • Kojení snižuje riziko výskytu rakoviny u matky. Je-li to možné, kojte své dítě. • Hormonální substituční terapie zvyšuje riziko některých typů rakoviny. Omezte používání hormonální substituční terapie. 11. Zajistěte, aby se vaše děti účastnily očkovacích programů proti: • hepatitidě B (pro novorozence) • lidskému papilomaviru (HPV) (pro dívky) 12. Účastněte se organizovaných screeningových programů zaměřených na: • rakovinu tlustého střeva a konečníku (muži a ženy) • rakovinu prsu (ženy) • rakovinu děložního čípku (ženy) Zdroje 1. Adam, Z. a kol. Obecná onkologie. Praha: Galén, 2011. 2. Klener, P. Základy klinické onkologie. Praha: Galén, 2011. 3. Petruželka, L. Klinická onkologie. Praha: Karolinum, 2003. 4. The second expert report - Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancer: a global perspective (volně ke stažení na http://wcrf.org/sites/default/files/SecondExpert-Report.pdf, update na: http://www.wcrf.org/int/research-we-fund/continuous-update-project- findings-reports/continuous-update-project-cup-matrix 5. www.linkos.cz 6. www.kolorektum.cz 7. www.svod.cz 8. www.szu.cz 9. www.onconet.cz 10. www.mou.cz 11. http://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/cs/ 12. další u autora