This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Prevence obezity a výživa Markéta Grulichová marketa.grulichova@gmail.com This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com OSNOVA •A) Co je to obezita, epidemiologie obezity A) •B) Etiologie obezity • •C) Diagnostika obezity • •D) Nutriční intervence • •E) Prevence obezity 1. 1. This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com A) Co je to obezita? •Abnormální nebo nadměrná akumulace tuku v lidském organismu představující zdravotní riziko (WHO) } •A co dál? }chronické onemocnění }metabolické onemocnění }multifaktoriální onemocnění }preventabilní onemocnění • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Obezita a nadváha: klíčová fakta z roku 2016 I. •Obezita = epidemie 21. století (WHO) • •celosvětová obezita se od roku 1980 více než zdvojnásobila • • v roce 2014 bylo více než 1,9 biliónu dospělých s nadváhou a kolem 600 milionů lidí obézních • • většina světové populace žije v zemích, kde nadváha a obezita zabíjí více lidí než podváha • •obezita nahrazuje podvýživu jak v městských, tak ve venkovských oblastech • • zvyšování obezity v rozvinutých i rozvojových zemích • • • • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Obezita a nadváha: klíčová fakta z roku 2016 II. •ve většině vyspělých státech přes 20 % populace obézních •v USA obézních 33 % populace •vzestupný trend ve všech věkových kategoriích •v roce 2014 bylo 41 milionů dětí ve věku pod pět let trpících nadváhou nebo obezitou •Nadváha i obezita závažně ovlivňují kvalitu i délku života • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Zdravotní komplikace nadváhy a obezity •DM 2. typu •vysoký krevní tlak •ischemická choroba srdeční •cévní mozkové příhody •dyslipidémie •dna •žilní trombóza a plicní embolie •poruchy plicních funkcí •syndrom spánkové apnoe •kýly •stresová inkontinence moči •degenerativní onemocnění kloubů a páteře •některá nádorová onemocnění •psychická onemocnění (úzkost, deprese) •kožní onemocnění •poruchy příjmu potravy • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Obezita a nadváha v ČR •Podle EHIS (European Health Interview Survey) 2014: •Nadváha celkem – 56,2 % •Obezita celkem – 18,9 % • •Ženy: nadváha 49,1 %; obezita 18,2 % •Muži: nadváha 63,7 %; obezita 19,7 % • •à tendence ke zvýšení hmotnosti zejména u lidí 45+ • Výsledek obrázku pro česká republika v evropě http://www.uzis.cz/ehis http://www.uzis.cz/node/7495 http://www.uzis.cz/publikace/zdravotnicka-rocenka-ceske-republiky-2013 This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Zpráva o zdraví obyvatel ČR 2014, MZ This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Zpráva o zdraví obyvatel ČR 2014, MZ This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com % výskyt dětí ve věku 5-17let s nadváhou a obezitou (IASO 2012) http://www.mzv.cz/oecd.paris/cz/zakladni_informace_o_oecd/index.html This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Obézní děti jsou často obézní i v dospělosti •dítě, které má jednoho rodiče obézního, se stane obézním asi ve 40 %. •v rodině s oběma obézními rodiči má dítě šanci se stát obézním v 70 % •od rodičů s normální hmotností 14 % obézních dětí •častěji se „dědí“ se stravovací návyky • •obezita vzniklá již v dětském věku předurčuje jedince k obezitě v dospělosti •à s tím stoupá riziko předčasné nemocnosti a úmrtnosti vlivem komplikací, které vyplývají z obezity • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Kategorie obezity •běžná obezita (více než 90 %) • •genetické příčiny – monogenní obezity / polygenní obezity • •syndromy provázené obezitou • •obezita navozená léky • •obezita endokrinně podmíněná (Cushingův syndrom, obezita u hypotyreózy) • •obezita podmíněná jinými patogenními faktory – adenovirové infekce, nepřiměřená doba spánku, cílený výběr partnerů, perzistující organické polutanty,… • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com B) Etiologie obezity • • • •Multifaktoriální • • •příčina: 1. genetické predispozice 2. příjem x výdej energie 3. zevní prostředí 4. farmakoterapie • •obezita je výsledkem interakce faktorů prostředí a faktorů genetických energ This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com 1. Genetické predispozice •vliv genů na tělesnou hmotnost je ze 40–70 % (Maes HH 1997) • •genetické vlohy mohou buď tendenci ke vzniku obezity posilovat (tzv. obezitogenní geny) nebo naopak před ní chránit (tzv. leptogenní geny) • •v patofyziologii běžných forem obezity – dědičnost polygenní (= několik genových variant v interakci s prostředím) • •geneticky determinované faktory: • àpřirozená regulace energetického příjmu àpreference potravin àregulace energetického výdeje àregulace úrovně utilizace živin https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/12123/IPTX_2003_1_11120_0_44575_0_13422.pdf?se quence=1 This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Leptogenní a obezitogenní prostředí This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Genetické predispozice •někteří jedinci, kteří jsou nositeli určitých variant (genetická predispozice), jsou náchylní ke vzniku obezity zejména v interakci s tzv. obezitogenním prostředím, které v nárůstu obezity během posledních desetiletí hraje klíčovou roli • •změna způsobu stravování à zvýšení množství konzumované potravy •snížení pohybové aktivity à zejména spontánní à pozitivní energetická bilance • •nárůstu tělesné hmotnosti nedochází rovnoměrně v celé populaci •à k ještě většímu nárůstu hmotnosti inklinují jedinci již s nadváhou či obezitou àtato skutečnost potvrzuje existenci genetických znaků podporujících rozvoj obezity • • • http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2016/12/Aldhoon.pdf This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Teorie úsporného genotypu •"thrifty genotype hypothesis„ •v evoluci lidský genom spíše podporoval akumulaci tukové tkáně a bránil jejímu odbourávání s cílem zachovat šanci na přežití (nedostatek potravy, hladomory…) àsignály nasycení jsou slabší než signály hladu • •v době hladomorů došlo k vyselektování populace s úspornými variantami genů (jedinci bez úsporných variant genů vymřeli) • •lidský genom v současné dostupnosti potravy není schopen adekvátně reagovat a i v obezitogenním prostředí podporuje zachování a hromadění energetických zásob ànárůst prevalence obezity • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Důležitost výživy v gestaci •„Maternal fitness model“: plod využívá nutriční signály k tomu, aby se přizpůsobil metabolizmu matky (Wells JCK 2003) → důležitost výživy matky v době těhotenství • •plod predikuje vnější prostředí na základě intrauterinních signálů (nutričních), při expozici podvýživy in utero a následně obezitogennímu prostředí dojde k rozvoji metabolických onemocnění vč. obezity • •„Thrifty phenotype hypothesis“ (intrauterinní programování): podvýživa ve fetálním období je rizikovým faktorem pro rozvoj obezity a další chronické nemoci (Hales a Barker) • •Holandský hladomor 1944-1945 (Dutch famine) prof. Barker • V letech 1944–1945 byl v Holandsku kritický nedostatek potravy a rodily ženy s nízkou tělesnou hmotností. Nízkou hmotnost měly i jejich děti. Když se tito lidé v dospělosti podrobili různým vyšetřením, zjistilo se, že mají vyšší výskyt metabolických onemocnění. • • http://www.dutchfamine.nl/index_files/study.htm This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Obezita na podkladě genetických poruch •manifestace nezávisle na prostředí •Mendelovsky děděné syndromy s obezitou jako projevem fenotypu • •dědičnost – buďto autosomální nebo vázaná na X-chromosom • •minimálně 20 syndromů způsobených genetickým defektem či chromozomální abnormalitou, autozomálně či gonozomálně vázané • •mutace genů ovlivňujících energetickou bilanci à obezita jediným nebo hlavním klinickým projevem • •v klinickém obraze těchto syndromů se kromě obezity vyskytuje často i mentální retardace, dysmorfie či orgánově specifické vývojové vady • • • • https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/12123/IPTX_2003_1_11120_0_44575_0_13422.pdf?se quence=1 This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Monogenní typ dědičnosti obezity < 5 % všech obézních jedinců •mutace jednoho genu vede k nárůstu tělesné hmotnosti, závažný fenotyp, časný vznik •jsou způsobené např. mutacemi genů kódujících hormony resp. neuropeptidy a jejich receptory, které jsou přímo zapojeny do systému regulace příjmu potravy a jídelního chování na úrovni centrálního nervového systému (CNS) • •zvířecí modely a studie na rodinách zejm. z příbuzenských sňatků vedly k identifikaci řady genů a důležitých regulačních cest (leptinomelanokortinová osa) • •deset genů (LEP, LEPR, PC1, POMC, MC4R, CPE, SIM1, BDNF, NTRK2, SH2B1) • •nejčastější příčinou obezity na podkladě mutace jednoho genu je mutace melanokortinového receptoru 4. typu (MC4R) • http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2016/12/Aldhoon.pdf This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Monogenní dědičnost •Mutace LEP: AR dědičnost, velmi nízké hladiny leptinu; porucha pocitu sytosti → časný vznik závažné obezity, hypogonadismus •Léčba – suplementace leptinu • •Mutace POMC: Štěpné peptidy z POMC aktivují melanokortinové receptory – uplatňují se v energetické bilanci (α-MSH: MC4R, MC3R), adrenální steroidogenezi (ACTH: MC2R), pigmentaci (α-MSH: MC1R), vnímání bolesti a analgézii (β-endorfin: opioidní receptor), centrální kontrole kardiovaskulárního systému (γ-MSH), β-MSH (zřejmě role v energetické bilanci) •Adrenální insuficience (první týdny: křeče, hypoglykémie), závažná obezita s hyperfagií (v průběhu prvního roku života) a rusovlasost, bledá pokožka This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Syndromy spojené s obezitou •Prader-Willi syndrom, Bardetův-Biedlův syndrom • •z výzkumného hlediska jsou tyto případy snadněji detekovatelné • •časný vznik obezity a obvykle i s vysokým stupněm závažnosti • obe.jpg This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Prader-Willi syndrom I. •chybění části 15. chromosomu (15q11−13) pocházejícího od otce • •à mikrodelece v dané oblasti – 70 % •à oba 15. chromosomy pocházejí od matky (uniparentální disomie) – 25 % •à jiné poškození daných genů (nebalancované translokace; mutace v imprintigovém centru) • •klinické projevy: svalová hypotonie, psychomotorické onemocnění, hypogonadismus, obezita, hyperfagie, malá tělesná výška, mentální a růstová retardace, málo svaloviny, krátké končetiny, potíže s učením, • opožděný motorický vývoj, problémy s řečí, • poruchy chování, poruchy spánku • • praderwilli.jpg This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Prader-Willi syndrom II. •kojenec – nedostatečné prospívání •od 1. roku rozvoj obezity, zvýšený zájem o jídlo, nižší BEV, agresivní chování, zuřivost, zejména ve vztahu k jídlu •zvýšená hladina ghrelinu (apetit stimulující hormon, orexigení hormon vylučovaný v žaludku) •snížená hladina apetit potlačujících pankreatických polypeptidů (hormony potlačující apetit) => neustálý pocit hladu i po příjmu potravy •neschopnost kontrolovat touhu po potravinách •léčba: substituce růstových hormonů, pohlavních hormonů • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Polygenní typ dědičnosti • •častěji se na vzniku obezity podílí několik genových variant v interakci s prostředím, které podporují energetický příjem oproti výdeji •geny a jejich varianty se uplatňují v regulaci energetického příjmu, jídelního chování a energetického výdeje •výzkum kandidátních genů a na mapování celého genomu • • Obezita je multifaktoriální onemocnění ovlivněna • řadou jednotlivých genů s malým vlivem. • •„Zdravý životní styl a nekuřáctví mohou snížit genetickou predispozici (genetické rizikové skóre) k obezitě u dospělých.“ (Johnson 2014) • • • • genom.jpg This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com 2. příjem x výdej energie I. •dlouhodobá pozitivní energetická bilance •důsledek nevhodného životního stylu •nadbytečná energie ukládána ve formě TAG do tukových buněk • energ This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Vysoký přívod tuků ve stravě •velká energetická denzita X sytící schopnost poměrně malá • •reálně tvoří tuky cca 36–38 % CEP (ale dle doporučení max. 30 %) •tuk nese chuť à proto jsou tučné potraviny tak oblíbené • •rizikový je tzv. skrytý tuk v potravinách •snížení podílu E z tuku o 10 % vede ke snížení tělesné hmotnosti o 16 g za den •nadbytečný příjem tuku je ukládán do tukových zásob à důsledek pozitivní energetické bilance • •obézní jedinci často preferují stravu s vysokým podílem tuku či cukrů à hédonické pocity při jídle à příjem pak není regulován pocitem nasycení ale pozitivní zpětnou vazbou • • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Vysoký přívod sacharidů ve stravě •při dlouhodobém vyšším příjmu začne organismus přeměňovat sacharidy na zásobní tuk •menší energetická denzita než tuk • •vyšší sytící schopnost než tuk • •pohotový zdroj energie (v potravě kolem 55–60 % CEP) • •rizikové jsou tzv. skryté sacharidy (jednoduché) v potravinách • •vysoký/ nízký glykemický index – rozdílný pocit sytivosti • •např.: ovoce ≠ sušené ovoce ≠ džus • • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com ovoce ≠ sušené ovoce ≠ džus sušené ovoce.png džus.png jablko.png This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Přívod bílkovin ve stravě •nejvíce zvyšují postprandiální termogenezi (E potřebná pro zpracování a využití přijímané potravy) •nejvyšší sytící schopnost • •nadbytečný příjem bílkovin nesehrává významnou roli při vzniku obezity • à ALE pozor na obsah tuku při konzumaci živočišných bílkovin • •způsobují útlum příjmu potravy prostřednictvím stimulace sekrece cholecystokininu a glukagonu • •regulují příjem potravy ovlivňováním hypotalamu • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com 2. příjem x výdej energie II. •vláknina –ò energetickou denzitu potravy, díky schopnosti přijímat vodu navozuje dilataci horních partií GIT ð pocit nasycení •nápoje – koncentrované množství energie v malém objemu tekutin • •Coca cola (2,25 l) – obsahuje 252 g cukru •Fanta (1,75 l) – obsahuje 189 g cukru •Green ice tea (1,5 l) – obsahuje 102 g cukru • •alkohol – zvýšená konzumace se může podílet na vzniku obezity, zejména na akumulaci viscerálního tuku (1g = 29 kJ) • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Energetický výdej •bazální energetický výdej (BEV) - vliv věk, pohlaví, fyziologický stav - 55 – 70 % CEV • •dietou indukovaná termogeneze (DIT) - cca 8 – 12 % CEV • •energie vydaná při aktivním pohybu - 20 – 40 % CEV • •fakultativní složka (kouření, kofein) • • • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com 3. Zevní prostředí •socioekonomické postavení - nižší příjem, vzdělání •psychologický profil – stres, deprese, úzkostné osobnosti •pracovní anamnéza •Jo-Jo fenomén •kulturní zvyklosti • •„riziková období“ - prenatální vývoj (obezita, DM, HT) - dospívání • - těhotenství a laktace • - vojenská služba, manželství … • • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Socioekonomické postavení I. •stupeň vzdělání rodičů má vliv na vznik obezity u jejich dětí • à ovlivňuje skladbu jídelníčku, volbu potravin, způsoby podávání jídel, ale i fyzickou aktivitu dětí a aktivity v jejich volném čase • •matky z nízkých příjmových skupin méně často popisují své školní dítě jako otylé, nedůvěřují tabulkovým růstovým hodnotám, domnívají se, že pro jejich dítě nemají velký význam • •nejvýznamnější rozdíly se týkají absence snídaní a obědů ve škole u dětí, jejichž matky mají pouze základní vzdělání • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Socioekonomické postavení II. •protichůdné studie ve vztahu obezity k SES • •předpoklad obezity ve vyšších sociálních vrstvách – mohou si dovolit „vše“ à nicméně se mohou lépe bránit obezitogennímu prostředí díky možnostem výběru (kvalitní potraviny, sportovní vyžití) • • X • •trend obezity postoupil do nižších tříd SES • à nemohou si dovolit „vše“ a o to víc konzumují nekvalitní potraviny, nízká vzdělanost, nižší finanční příjmy • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Rodinný stav • •Manželství: •vstup do manželství je rizikový zejm. pro muže •pro ženy rizikové – založení rodiny • •většina žen po porodu změní životní styl – obvykle se méně pohybuje a přitom adekvátně neomezí konzumaci jídla •na hmotnostním vzestupu v těhotenství se může podílet i to, že žena přestane kouřit • •rozvod: ženy po rozvodu na hmotnosti přibývají a muži spíše hubnou • • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Jiné psycho-sociální příčiny •Cílený výběr partnerů: Dle Speakman et al., 2007 si obézní jedinec si často za partnera vybírá taktéž obézního jedince (assortative mating) → kumulace obezitogenních genů u potomstva à až 20násobně vyšší riziko pro potomka, pokud jsou oba rodiče obézní • •sociální facilitace = lidé konzumují více jídla v přítomnosti spolustrávníků, zejména v kruhu kamarádů •stres, emoce, nuda – jídlo ≠ řešení! • •vliv reklamy – na nevhodné potraviny (kalorické, chudé na mikronutrienty, vlákninu…) • •vliv sociálních sítí (FB, Instagram, YouTube…) a blogů zaměřených na „zdravý“ životní styl • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com FB, Instagram, YouTube • •v současné době velmi populární (FB, Instagram, influenceři, blogeři) • •1 fresh (1l) – 10 jablek a 10 mrkví à cca 3 000–4 000 kJ • •nesou jistou nutriční hodnotu à avšak stále příliš energie • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com 4. Farmakoterapie • Na vzestupu hmotnosti se může podílet: • •neadekvátní substituční hormonální terapie – nedostatečná substituce hormony štítné žlázy, předávkování kortikoidů, nadměrné množství estrogenů •tyreostatika •neuroleptika •některá antiepileptika, antidepresiva •vitaminy skupiny B •kortikoidy •perorální diabetika typu sulfonylurey • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com C) Diagnostika obezity • •anamnéza •klinické vyšetření •antropometrické měření •měření tělesného složení •biochemické vyšetření • anamneza.jpg This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Anamnéza •osobní anamnéza – zjišťujeme zněny tělesné hmotnosti od narození včetně porodní hmotnosti až do aktuálního stavu •zaměřujeme se na kritická období – předškolní věk, puberta, stáří, těhotenství, menopauza •věnovat pozornost změnám fyzické aktivity •pátrat po hypofunkci štítné žlázy, farmakoterapii • •rodinná anamnéza – nadváha a obezita u rodičů, sourozenců • • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Nutriční anamnéza / stravovací zvyklosti •nutriční anamnéza •pravidelnost •frekvence stravování •preference jednotlivých druhů potravin, nápojů včetně alkoholu • •večerní a noční konzumace stravy •důležitá je kvantifikace pocitu hladu, chuti •co u jídla člověk dělá • •pohybová aktivita • stravivací.jpg Zdroj obr.: vitaljob This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Antropometrie •antropometrická charakteristika – tělesná hmotnost, tělesná výška, obvodové rozměry – zejm. obvod pasu •BMI •stanovení obsahu tělesného tuku - bioimpedance, měření kožních řas, hydrodenzitometrie – podvodní vážení, počítačová tomografie a magnetická rezonance • • • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Body Mass Index (BMI) a procento tuku v těle •BMI = podíl tělesné hmotnosti a druhé mocniny výšky [kg/m2] •pouze orientační • • • • • • • • •pro ženy > 30 % tuku •pro muže > 25 % tuku • • bmi.jpg bmi1.jpg This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com InBody InBody-form This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Obvod pasu •mužský typ (androidní, jablkový, centrální) –tuk se ukládá v břišní oblasti, KVO komplikace • •ženský typ (gynoidní, hruškovitý, periferní) –tuk se ukládá v oblasti hýždí a stehen –nižší riziko KVO komplikací – • •měření v nejužším místě – v polovině vzdálenosti mezi horní hranou lopaty kosti kyčelní a posledním spodním žebrem • •ženy (19-45 let) s pravidelným menstruačním cyklem by měly být měřeny v první polovině cyklu • pas.jpg This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Poměr WHR a obvod pasu •Poměr WHR • • • • • •Obvod pasu: • • WHR.JPG Obvod pasu.JPG This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Laboratorní vyšetření •charakterizující přítomnost komplikací obezity, popřípadě výskyt jiných onemocnění ovlivňujících léčbu obezity, diferenciální diagnóza obezity • •základní vyšetření: glykemie nalačno, celkový cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, TAG, kyselina močová, aminotransferázy, ALP, GMT, bilirubin, urea, kreatinin, moč a sed., KO, EKG • •v případě patologických výsledků podrobnější interní nebo jiné vyšetření • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com D) Nutriční intervence • •Rizikové skupiny } • lidé s obezitou v rodině, nebo se „zděděnými stravovacími návyky“ • lidé s nižším socio-ekonomickým statusem • silní kuřáci, kteří přestávají s kouřením • někteří lidé, kteří jsou v dlouhodobém spánkovém deficitu • •lidé s nesprávně zafixovanými stravovacími návyky •lidé, kteří omezili pohybovou aktivitu •ženy v období po těhotenství a v klimakteriu •děti a dospívající This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Redukce hmotnosti à komplexní přístup • •MOTIVACE!!! + úprava stravovacích zvyklostí (pravidelnost, střídmost, pestrost) • •1) nízkoenergetická dieta s omezením příjmu tuků •2) zvýšená pohybová aktivita •3) KBT •4) farmakologická léčba •5) chirurgická léčba motivace-1.360.256.s.jpg This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Redukce hmotnosti •TRVALÝ POKLES TĚLESNÉ HMOTNOSTI O 5–15 % Z VÝCHOZÍ HMOTNOSTI MÁ PRO NEMOCNÉHO VÝZNAMNÝ POZITIVNÍ EFEKT • •vede k redukci rizika vzniku komorbidit a příznivě ovlivňuje klinické projevy komorbidit již vzniklých • Výsledek obrázku pro redukce hmotnosti This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Reálné cíle •určení reálných cílů hmotnostní redukce zdůrazňuje redukci zdravotních rizik spojených s obezitou nežli výši hmotnostního poklesu jako takovou: } •u obezity I. a II. stupně (BMI 30,0 - 39,9) a u nadváhy provázené zdravotními riziky (jako např. hypertenze, dyslipidémie, hyperurikémie, DM) postačí dlouhodobá redukce hmotnosti o 5-10 % jak k významnému snížení zdravotních rizik, tak k významnému poklesu mortality • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Redukce hmotnosti za 1 rok a rizikové faktory •5 % loss •zlepšení kardiovaskulárních rizikových parametrů (Wilson 1999) •> 5 % •prevence diabetu (Tuomilehto 2001, Knowler 2002) •zřejmé zlepšení kvality života (Kolotkin 1995) •zlepšení symptomatologie pohyb. aparátu (Felson DT, 1992) •> 10 % loss •zlepšení spánkové apnoe (Largerstrand 1993) •zlepšení dechových-astmatických obtíží (Stenius-Aarniala 2000) •snížení mortality (Singh 1992, Williamson 1995) • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Úprava jídelníčku a životosprávy •nízkoenergetická dieta s omezením tuků (pod 30 % CEP) • •reakce na klientův jídelníček (záznam stravy) à upravit dle zásad správného stravování •úprava jídelníčku tak, aby jej byl klient schopen dodržovat •vést klienta k tomu, aby přemýšlel nad jídelníčkem rámcově – umět si sestavit správný jídelníček • • Vést klienta k zodpovědnosti za své zdraví! • •Oficiální pyramida MZ •http://zdravi.foodnet.cz/cze/pages/potravinova-pyramida.html • • • ofiko_pyramida.jpg This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Dětský klient •stěžejní je komunikace s rodiči, ale také s dítětem •ne redukci – ale zastavit nárůst hmotnosti • •reflektovat jídelníček dítěte a konkrétně sdělit, co je v něm správné a co by naopak bylo potřeba změnit •změny do jídelníčku a životosprávy zařazovat postupně •edukovat dítě o správných stravovacích návycích, dbát na pravidelný režim, ne velké pauzy mezi jídly, omezovat sladkosti a pochutiny • •vést děti k zodpovědnosti za své zdraví PYRAMIDA-VYZIVA.jpg This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Zdravá 13 }Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5-25,0) kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen. }Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením. }Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4-5 denních jídel, nevynechávejte snídani. }Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů. }Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1 x týdně). }Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně. }Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné. }Sledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky. }Snižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny. }Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřisolujte hotové pokrmy. }Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování. }Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 I tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a štávy, nejlépe neslazené). }Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g(200 ml vína, 0,51 piva, 50 ml lihoviny). • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Pohybová aktivita I. •zvýšení běžných denních aktivit (chůze cestou do práce) a omezit alespoň jeden den v týdnu každodenní vysedávání u televize • •doporučené pohybové aktivity zahrnují např. jízdu na kole či rotopedu, plavání a cvičení v bazénu,… • •cvičení by mělo být převážně aerobního charakteru (navozuje oxidaci tuků) •přiměřené anaerobní (silové) cvičení je vhodné k zabránění úbytku svalové hmoty zejména u málo pohyblivých obézních jedinců • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Pohybová aktivita II. •aerobní i anerobní cvičení příznivě ovlivňuje rizikové faktory, např. krevní tlak, citlivost k inzulínu a lipidové spektrum • •charakter cvičení by měl být přizpůsoben tíži obezity, věku a přítomnosti zdravotních komplikací • •nevhodný pohyb pro obézní představují poskoky, chůze ze schodů, horská turistika, lyžařský sjezd, silové sporty a většinou i kolektivní míčové hry • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com KBT – kognitivně behaviorální terapie •individuálně nebo skupinově •identifikují se a změní chybné a porušené představy, myšlenky a chování •cílem: změna nevhodného či nežádoucího myšlení, chování a emocí pacienta na základě teorií učení • •k dodržování doporučeného dietního režimu napomáhají i pravidelné záznamy jídelníčku s udáním druhu a množství zkonzumované stravy, záznam o důvodu konzumace něčeho navíc apod. • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Další metody léčby obezity •farmakoterapie, k níž přistupujeme při selhání základní komplexní léčby a snahy udržet docílený hmotnostní pokles • •chirurgická léčba, kterou někdy doporučujeme u pacientů s obezitou III. stupně (BMI > 40), pokud splňují indikační kritéria • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Farmakoterapie •Farmakoterapie je indikována u pacientů s BMI > 30 nebo u jedinců s BMI 25,0 - 29,9, mají-li současně zdravotní komplikace, které nejsou kontraindikací podávání příslušného léku: • •à při selhání základní dietní, pohybové a kognitivně-behaviorální terapie •à za účelem zvýšení compliance pacienta •à za účelem udržení docíleného hmotnostního poklesu • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Chirurgická léčba •Indikována především u pacientů s BMI > 40, • výjimečně s BMI > 35, u nichž se nepodařilo komplexní konzervativní léčbou včetně farmakoterapie docílit poklesu tělesné hmotnosti • •specializovaná chirurgická pracoviště •indikuje konzilium v centrech pro diagnostiku a léčbu obezity za přítomnosti obezitologa, bariatrického chirurga, nutričního terapeuta a psychologa •Nezbytným předpokladem úspěšnosti chirurgické léčby obezity je dodržování předepsaného dietního režimu pacientem a následná dlouhodobá kontrola obezitologem • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com E) Prevence obezity •omezit příjem potravin bohatých na tuk a sacharidy •à zatímco konzumace tučných potravin se zvyšuje nepatrně, tak • konzumace potravin bohatých na jednoduché cukry se zvyšuje • dramaticky (zejm. soft drinks) • • dbát na správnou velikost porcí • • dostatečný pohyb • • mít vhodné podmínky pro vše předchozí • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Jak může být obezita redukována? • nutná kombinace INDIVIDUÁLNÍ a SPOLEČENSKÉ zodpovědnosti • • na individuální úrovni • à individuální zodpovědnost za své zdraví • • motivovanost, znalost a dosažitelnost možnosti správného zdravotního stylu • • hlídat si příjem E z tuků a sacharidů • zvýšit příjem ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných produktů • navýšit pohybovou aktivitu • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Společenská úroveň •na společenské úrovni je důležité podporovat jednotlivce •při dodržování uvedených doporučení prostřednictvím trvalého provádění preventivních programů • • podpora pravidelné fyzické aktivity a správnější dietní volby, které jsou dostupné všem, zejména nejchudším • • příprava podmínek pro různorodé činnosti v rámci prevence obezity • • z hlediska prevence obezity se zdá být nejefektivnější individuální poradenství • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Co jsou vhodné podmínky? •podpora měst pro pěstování zeleně, popřípadě výstavbu parků a •různých sportovních hřišť či areálů •dostupnost MHD • •bezpečnost •dostupnost kvalitních informací ohledně správného stravování a •pohybu • •výživová politika ve školách •výživové poradenství •správné značení potravin • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Jak může být obezita redukována? • stran potravinářského průmyslu: osnížení obsahu tuku, cukru a soli ve svých výrobcích ozajištění vhodnějších a výživově kvalitních potravin – dostupných všem spotřebitelům – ozajištění dostupnosti vyvážených jídel (pracovní podmínky) o opodpora pravidelné praxe v oblasti fyzické aktivity – na pracovišti • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Proč je prevence důležitá? • •rozvoj obezity je pozvolný, ale jakmile se objeví, je těžké ji vyléčit •zdravotní důsledky obezity nejsou vždy plně odstranitelné, což do budoucna ovlivňuje život daného člověka • ve spoustě zemí dosahuje obezita tak vysokého procenta, že není dostatek zdrojů zdravotní péče pro všechny • • Cíle prevence: • je lepší zaměřit se na prevenci nadváhy ještě před jejím vznikem, než na odstraňování již existujících kil • • stabilizace tělesné hmotnosti • zpomalení či zabránění nárůstu hmotnosti • snížit procento populace s nadváhou či obezitou u vybrané populace • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Programy prevence obezity •stanovisko Světové zdravotnické organizace (WHO) • • • preventivní strategie proti obezitě v rámci Evropy • • preventivní strategie proti obezitě v rámci České republiky • • další organizace podílející se na prevenci obezity This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Jak to vidí WHO •2004 Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health àpopisuje činnosti potřebné pro podporu správné výživy a pravidelné fyzické aktivity • přijetí opatření na celosvětové, regionální a místní úrovni s cílem zlepšit stravovací návyky a pohyb obyvatelstva • •2006 Charta WHO boje proti obezitě à ovlivnit a motivovat politiku jednotlivých států tak, aby usilovaly o omezení dopadu reklamy pokrmů a nápojů s vysokým energetických obsahem a o vypracování opatření v mezinárodním měřítku • • 2011 vypracování globálního akčního plánu "Global Action Plan for the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases 2013-2020„ à dosažení 9 cílů do roku 2025 • • • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Preventivní strategie proti obezitě v rámci Evropy •1998 – Milánská deklarace vydaná Evropskou asociací pro studium obezity à nutnost redukovat epidemii obezity v evropském regionu • • 2006 – Evropská charta proti obezitě – s cílem aktivovat politickou reprezentaci Evropy ke kontrole, zvrácení a zvládnutí epidemie obezity v Evropě • à kořeny problému narůstající prevalence obezity leží v rychle se měnících sociálních, ekonomických, environmentálních determinantách životního stylu populace • • politickým dokumentem pro Evropu se stala Bílá kniha This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Preventivní strategie proti obezitě v rámci ČR •vliv státu a státních institucí: ministerstva zdravotnictví, dopravy, školství, mládeže a tělovýchovy (národní programy: Zdraví 21, Zdraví 2020) } •intervenční programy prováděné v ČR, podporované EU } •další instituce zapojené do prevence obezity: ČOS, LF, ČAV } •intervenční programy podporované nestátním či privátním sektorem (STOB) • • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com Shrnutí •zodpovědnost individuální i společenská •edukace sama o sobě není dostatečná pro redukci váhy • •sociální změny a změny prostředí jsou velmi žádoucí k podpoře a rozvoji změny chování vedoucí k redukci hmotnosti • • fyzická aktivita (FA) musí být začleněna do běžného života • • nutná kombinace zodpovědnosti společenské a individuální. • • celospolečenská odpovědnost spočívá v přetváření obezitogenního prostředí tak, aby správná volba v životním stylu jednotlivce byla snazší a dostupnější • This presentation uses a free template provided by FPPT.com www.free-power-point-templates.com DĚKUJI ZA POZORNOST