Specifika výživy na porodním oddělení Diety na porodním odd. •Nejčastější diety: •3N základní nenadýmavá – pacientky bez dietního omezení •9 diabetická – pacientky s gestačním diabetem, DMI, DMII •9N – nenadýmavá (starší chléb) •9S – diabetes s poruchou trávení (žlučník), po operacích (bílé pečivo) Srovnání diet 9N vs 9S Snídaně + svačina Oběd Svačina Večeře I Večeře II Chléb, máslo, tav.sýr, bílá káva; jablko Polévka z kostí se strouháním Zapeč. filé se sýrem, brambory, mrkvový s. Mléko kefír chléb Žitný chléb, pomazánka sýrová s tvarohem, rajče Chléb, máslo, jablko Rohlíky, máslo, tav.sýr, bílá káva; jablko Polévka z kostí se strouháním Vepřové maso, špenát, brambory Mléko kefír rohlíky Toustový chléb, pomazánka sýrová s tvarohem Rohlíky Přesnídávka Ovocná Dia 9N 9S Srovnání diet 9N vs 9S Snídaně + svačina Oběd Svačina Večeře I Večeře II Chléb, máslo, tav.sýr, bílá káva; jablko, černý čaj Polévka z kostí se strouháním Zapeč. filé se sýrem, brambory, mrkvový s. Mléko kefírové chléb Žitný chléb, pomazánka sýrová s tvarohem, rajče Chléb, máslo, jablko Rohlíky, máslo, tav.sýr, bílá káva; jablko, černý čaj Polévka z kostí se strouháním Vepřové maso, špenát, brambory Mléko kefírové rohlíky Toustový chléb, pomazánka sýrová s tvarohem Rohlíky Přesnídávka Ovocná Dia Makovka, bílá káva, mléko ochucené; rohlíky, nugeta, jablko, čaj Polévka z kostí se strouháním Zapeč. filé se sýrem, brambory, mrkvový s. Mléko Kefírové rohlíky Žitný chléb, pomazánka sýrová s tvarohem, rajče 9N 9S 3N Těhotenská cukrovka (gestační diabetes mellitus) •rizikové faktory - věk nad 30 let, diabetes v rodině, nadváha, kouření, předchozí porod plodu nad 4,0 kg •Důsledky gDM: –Zvýšená hladina cukru v krvi proniká přes placentu, může vést ke komplikacím těhotenství –Dlouhodobě zvýšené hladiny krevního -> porody velkých dětí, které pak mají vyšší riziko vývoje diabetu v dospělosti, poruchy intelektových funkcí. Těhotenská cukrovka (gestační diabetes mellitus) •Diagnostika (24.-28.tt) - glukózovým tolerančním testem -> vypitím 75 g glukózy a vyšetřením hladiny krevního cukru nalačno a za 120 minut •Cílové hladiny krevního cukru: • Glykémie nalačno < 5,1 mmol/l • Glykémie v 60. min < 10,0 mmol/l •Glykémie ve 120. min < 8,5 mmol/l Jak vypadá diabetická dieta v těhotenství? •Obecně lze říci, že se jedná o racionální stravu •Důležité je vynechat tzv. rychlé cukry – všechny potraviny obsahující řepný cukr (sladkosti, slazené nápoje) •Protože tělo ale cukry potřebuje jako zdroj energie pro vyvíjející se plod, podáváme je v podobě tzv. pomalých cukrů, neboli polysacharidů – škrobů (chléb, moučné výrobky, luštěniny, těstoviny, rýže). Hladiny cukru v krvi po nich pomaleji stoupají •Doporučená dávka těchto cukrů na den je asi 225-275 g podle výchozí hmotnosti těhotné. • Výměnná jednotka = je takové množství pokrmu, které ovlivní hladinu cukru v krvi přibližně stejně 1VJ = 10-12 g sach. Výsledek obrázku pro pregnant woman eating Výměnné jednotky potravin PŘÍKLADY (1VJ odpovídá 10g sacharidů) •Potravina 1VJ •Houska, rohlík 18g •Chléb pšeničnožitný 20g •Chléb celozrnný 22g •Toustový chléb bílý 20g •Cornflakes 12g •Knäckebrot 15g •Mouka pšeničná bílá 14g •Strouhanka 13g • •Potravina 1VJ • Rýže syrová 13g Rýže vařená 40g •Těstoviny syrové 14g •Těstoviny vařené 40g Brambory 50g •Hranolky 30g •Banán 50g •Jablko 80g •Meloun červený 180g •Mrkev 130g Jak vypadá diabetická dieta v těhotenství? • •Jezte méně, ale často, tj. 6-7 x denně •Vyvarujte se jednorázovému většímu přísunu sacharidových pokrmů – i v případě pomalých cukrů by došlo k vyššímu vzestupu glykemie •Na jedno jídlo doporučujeme maximálně 70 g cukrů, lépe je 30-50 g cukrů (tj. 4-4,5VJ) •Konkrétní množství cukrů v potravině pomůže stanovit nutriční terapeut •Nesnažte se držet žádné zaručené diety bez cukrů nebo redukční diety, vaše dítě potřebuje pro svůj vývoj dostatek energie, tu získává také z cukrů Výsledek obrázku pro pregnant woman eating Diabetická dieta v těhotenství Pozor na extrémy •těhotně ženy nejsou běžná kategorie chronických diabetiček •často pouze hraniční hodnoty zvýšené glykemie, •stává se pak chybou, že je nasazen až příliš restriktivní režim se zbytečně nízkým příjmem sacharidů - > riziko ketoacidózy!! Závažné důsledky a vliv na plod! Související obrázek Pacientky •Vyžadující léčebnou výživou – diabetes, alergie/intolerance, jaterní, žlučníková dieta ajn. •Při zhubnutí, zvracení, průjmech, netoleranci-odmítání stravy •! Konzultace NT - > možnosti dalších řešení: Ø Změna/úprava diety – složení, konzistence ØMožnost objednat přídavky (pečivo, MV, ovo, zele) ØNutriční doplňky – sipping, modulární dietetika ØEdukace NT, edukační materiály ØVýběrová dieta ØPsychika, compliance pacienta – pocit, že se jím někdo zabývá a věnuje, podá informace a vysvětlí PROČ a jak se vhodně stravovat Specifika diety č. 14 a 15 •Dieta 15 – vegetariánská •80 gB, 70 gT, 320 gS, 9500KJ, 90 mgVitC –Indikace: pro pacientky, které odmítají jíst maso a masné výrobky •Bílkoviny masa nahrazeny mléčnými B, vejci, sójou a luštěninami •Strava obsahuje potřebné mn. ovoce a zeleniny •Technologická úprava pokrmů nemá dietní omezení •Varianta pro vegetariánky-diabetičky: 15/9 – Výsledek obrázku pro vegetarian Specifika diety č. 14 a 15 •Dieta 15 – vegetariánská –Příklad JL v nemocnici: – Výsledek obrázku pro vegetarian Snídaně + svačina Oběd Svačina Večeře I Večeře II Koláče, bílá káva; jablko, ovocný čaj Polévka rajská s rýží Halušky se zelím pomeranč Mléko kefírové rohlíky Žitný chléb, fazolová svačinka, rajče Dieta 15 nesplňuje kritéria šetřící stravy (kynuté koláče, zelí, fazolová svačinka), používá se i smažení apod. – z pohledu NT není na poporodní odd. ideální, lépe až do domácího šetření, varovat ženy vegetariánky o této skutečnosti, pokud trvají na d.č. 15 . Dieta 14 - výběrová •Indikace: pacienti s nutným (odůvodněným) individuálním přístupem, v malnutrici apod. •! Není to dieta z rozmaru typu „nic mi tu nechutná, dejte mi na výběr“!! Øsestavení individuální stravy na základě zdravotního stavu pacienta ØNT k výběru používá aktuální jídelní lístek, popřípadě speciální receptury a potraviny kombinované pacientovi na míru ØNT hlídá, aby výběr potravin a celková skladba JL nebyl deficitní z hlediska E a živin ØVýběr provádí NT spolu s pacientem, přičemž zohledňuje jeho výživové potřeba a doporučení lékaře ØK objednání diety je potřeba žádanka vyhotovená ošetřujícím lékařem ØD. 15 -> poslední možnost, kdy jsou vyčerpány nebo nejsou možné standardní postupy dietoterapie • Výsledek obrázku pro what to eat Strava po císařském řezu •Chirurgický zákrok v dutině břišní •Po operaci je nařízen první 3 dny pooperační dietní režim –1. den (JIP) – pouze tekutiny, vývar –2. a 3. den – dieta č. 4 •Stolice do 72 hodin •Od 3./4. dne po zákroku, kdy se obnoví pohyb střevních kliček, pozvolný přechod na normální běžnou stravu – dieta č. 3 (nenadýmavá) •Následujíc týden-dva nezatěžovat trávicí trakt těžkými jídly, doporučena lehká dietní strava Strava po císařském řezu •Důležitý je dostatek tekutin, i vzhledem ke kojení •Prevence pooperačních komplikací GIT – parasympatomimetika - zvyšují tonus hladké svaloviny, a tím navozují peristaltiku –dostatek tekutin a časná mobilizace •Pokud nedojde k vyprázdnění do 72 hodin -> klyzma nebo laxativa , glycerinové čípky •Dieta je určena dle typu anestezie a je nutné trávicí trakt zatěžovat postupně •Nepodáváme nadýmavá a dráždivá jídla, pro lepší regeneraci matky a nástup laktace zvýšit příjem minerálních látek a bílkovin ve stravě Prevence zácpy po operacích •narkóza a operace mohou zpomalit pohyby střevních kliček – zácpa i několik dní, nebo silná plynatost •Prevence zácpy : •strava + tekutiny, pohyb, Lactuloza sirup – Dietní opatření u zácpy Výsledek obrázku pro ovoce a zelenina Dietní opatření u zácpy •Vhodné potraviny •Ovoce se slupkou – jablka, hrušky, třešně, švestky, meruňky, broskve, sušené ovoce, kompoty, ovocné rosoly •Zelenina – syrová i vařená •Celozrnné výrobky – otruby, ovesné vločky, výrobky z celozrnné mouky, graham, bulgur •Méně vhodné, nevhodné potraviny •Bílé pečivo a výrobky z bílé mouky •Potraviny zpomalující střevní činnost – kakao, čokoláda, vločkové a rýžové odvary, borůvky, pudinky, kaše, paštiky • Dietní opatření u zácpy •Vhodné nápoje •Voda, ovocné a bylinné čaje, minerální vody se středním obsahem minerálních látek, ředěné ovocné džusy •Mléko dle individuální snášenlivosti • • • • • • • •Nevhodné nápoje •Slazené limonády •Silný černý čaj, kakao, čokoláda (zpomalují střevní průchod) • LÉČBA ZÁCPY - laktulóza •Disacharid (galaktóza, fruktóza) ve vodě rozpustný •V tenkém střevě se nevstřebává – beze změny prochází do tlustého střeva, kde je štěpena bakteriální flórou na MK s krátkým řetězcem, vodík, CO2 a metan –Stimulace střeva ke zvýšené peristaltice –Udržení obsahu vody ve střevním lumen –Snížení pH střevního obsahu –Zvýšení objemu střevního obsahu –Rozmnožení bakteriální mikroflóry – –Účinek nastupuje do 24-48 hodin • www.bio-medica.eu Ne-dietní opatření u zácpy •Úprava životosprávy –Rozbor a úprava denního režimu – pravidelnost, pestrost –Nácvik defekačního reflexu, nikdy nepotlačovat nucení na stolici –Pitný režim –Pohybová aktivita • •Fyzikální terapie –břišní masáže - po operacích velmi opatrně! • •Farmakologická léčba – laxativa 1. vytvářející objem stolice, 2. změkčující stolici, 3. osmotická, 4. salinická, 5. stimulační –hlavně u akutní zácpy –u chronické zácpy vysazení dráždivých laxativ –laktulóza (osmotické laxativum) • Výsledek obrázku pro funny food for kids