Otázky mikrobiologie 2017 Obecná mikrobiologie 1. Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři a první pomoc při zasažení infekčním materiálem 2. Stavba bakteriální buňky, tvar a uspořádání bakterií, barvitelnost bakterií, základní typy barvení 3. Bakteriální metabolismus, vztah bakterií ke kyslíku, faktory ovlivňující růst a množení bakterií, růstový cyklus bakterií, biofilm 4. Kultivace bakterií, základní typy kultivačních půd 5. Průběh a formy infekce, patogenita, virulence 6. Principy a mechanizmy nespecifické imunity – anatomické a funkční bariéry, buněčná imunita, humorální imunita 7. Principy a mechanismy specifické imunity – humorální imunita, stavba imunoglobulinů, význam jednotlivých tříd imunoglobulinů, buněčná imunita 8. Nepřímý průkaz infekčních agens, - precipitace, aglutinace, KFR, neutralizace 9. Nepřímý průkaz infekčního agens – reakce se značenými složkami (imunofluorescence, enzymová imunoanalýza, Western blot 10. Antibiotika, rozdělení 11. Rezistence bakterií na antimikrobiální látky, vrozená a získaná rezistence, betalaktamázy 12. Aktivní a pasivní imunizace, typy očkovacích látek, pravidelné očkování 13. Přímý a nepřímý průkaz v bakteriologii 14. Odběr a transport vzorků pro mikrobiologické vyšetření a jejich zpracování 15. Nozokomiální infekce 16. Stavba virionu, množení virů 17. Prevence, profylaxe a terapie virových nákaz 18. Průběh a formy virových nákaz 19. Průkaz nukleových kyselin – princip PCR, výhody a nevýhody 20. Kvasinky, obecné vlastnosti, terapie 21. Parazitologie, patogeneze parazitóz, diagnostika, terapie a prevence 22. Sterilizace, dezinfekce, kontrola účinnosti Speciální bakteriologie, parazitologie, mykologie, virologie 1. Gramnegativní nefermentující tyčinky (Pseudomonas, Burkholderia, Stenotrophomonas, Acinetobacter) jejich klinický význam 2. Gramnegativní kultivačně náročné aerobní tyčinky ( Bordetella, Brucella, Francisella, Legionella) a onemocnění jimi vyvolaná 3. Gramnegativní mikroaerofilní tyčinky (Gardnerella, Campylobacter, Helicobacter) a onemocnění jimi vyvolaná 4. Gramnegativní fakultativně anaerobní tyčinky (bakteriální střevní patogeny - salmonelly, shigelly, některé kmeny E. coli, Yersinie) a onemocnění jimi vyvolaná 5. Gramnegativní fakultativně anaerobní tyčinky (ostatní Enterobacteriacae: E.coli, Klebsiella, Enterobacter, Citrobacter, Serratia, Proteus, Providentia, Morganella. 6. Gramnegativní fakultativně anaerobní tyčinky ( Vibria, Aeromonas, Pasteurella, Haemophilus. 7. Gramnegativní aerobní nebo mikroaerofilní koky (Neisserie) 8. Gramnegativní anaerobní tyčinky a vlákna (Bacteroides, Prevotella, Fusobacterium) 9. Grampozitivní aerobní a fakultativně anaerobní koky (Stafylokoky) 10. Grampozitivní aerobní a fakultativně anaerobní koky (streptokoky a enterokoky) 11. Grampozitivní anaerobní koky a nesporulující anaerobní tyčinky (peptostreptokoky, Aktinomyces, Bifidobacterium, Eubacterium, Propionibacterium) 12. Grampozitivní sporulující anaerobní tyčinky (Clostridia) 13. Grampozitivní sporulující aerobní tyčinky (Bacillus) a grampozitivní nesporulující aerobní a fakultativně anaerobní tyčinky (Listeria, Erysipelotrix, Corynebacterium, Arcanobacterium, Nokardia) 14. Mykobakteria 15. Spirochety (Borrelie, Treponema, Leptospira) 16. Mykoplazmata, chlamydie 17. Kvasinky (Candida, Cryptococcus, Pneumocystis) 18. Vláknité houby ( zygomycety, rod Aspergillus, dermatomykózy) 19. Střevní paraziti 20. Tkáňoví paraziti (améby, toxoplasmóza, toxocaróza) 21. Krevní paraziti (malárie a další) 22. Respirační viry 23. Viroví původci průjmů 24. Virové hepatitidy A a E 25. Virové hepatitidy B, C, D 26. Viry Herpes simplex 1,2 a Varicella zoster 27. CMV, EBV, HHV 6, 7, 8 28. HIV 29. Virus spalniček, příušnic, zarděnek 30. Parvovirus B19, lidské papillomaviry 31. Enterovirus, virus vztekliny 32. Flaviviry, aflaviry 33. Poxviry, priony