Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy Mgr. Aleš Peřina, Ph. D., 18452@muni.cz Usilujeme o výběr zdravých a kvalitních potravin pro naši výživu a důvěřujeme v jejich bezpečnost (zdravotní nezávadnost). Avšak existují situace, při kterých i jinak bezpečné potraviny mohou představovat určité riziko pro osoby se zvláštní dispozicí. Bezpečnost potravin: rozsah pojmu Potravina je bezpečná, není-li škodlivá z pohledu účinků krátkodobých, dlouhodobých, na zdraví dalších generací (též gentoxických) anebo kumulativně toxických, s ohledem na zvláštní citlivost osob, pro které je potravina určena. BEZPEČNÁ POTRAVINA JE ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÁ! Činitelé způsobující nebezpečnost (zdravotní závadnost) potravin. Nejčastějším původcem onemocnění z potravin u lidí jsou patogenní nebo podmíněně patogenní mikroorganismy. Současně narůstá množství i obliba potravin, které podporují přítomnost a množení bakterií Listeria monocytogenes. Takové potraviny jsou potenciálně nebezpečné pro osoby se změněným stavem imunity (malé děti, staří lidé, těhotné ženy). Současné hygienické limity pro výskyt listerií v potravinách nezajišťují plnou ochranu všech skupin obyvatelstva (100 KTJ v gramu nebo mililitru potraviny může znamenat dostatečnou infekční dávku; srov. velikost porce). Je důležité, aby se těhotné ženy vyhnuly (nebo alespoň omezily konzumaci) • nepasterovaného mléka a mléčných výrobků • měkkých sýrů (pasterovaných i nepasterovaných) • lahůdkových výrobků • uzených ryb. Chemická nebezpečí jsou naopak často přeceňována. Cizorodé chemické látky v potravinách mají původ ve znečištěném životním prostředí nebo v zemědělské produkci, chovu zvířat a zpracovatelských technologiích. Znalost škodlivosti (vlastnosti látky, nebezpečí) má původ velmi často v laboratorních a experimentálních datech. Dávky, které jsou reálné při předpokládané konzumaci potravin, bývají často nižší o několik řádů a vliv na zdraví je pouze extrapolován. Obrázek 1 Extrapolace je často velmi konzervativní: zvažuje konstatní a lineární závislost mezi dávkou a účinkem na zdraví, která však nemusí platit za všech okolností. Relativní vnímavost k nákaze L. monocytogenes: Věk nad 60 r. – 2,6; věk nad 65 r. – 7,5 ; novorozenec - 14; inzulin non-dependentní DM - 25; inzulin dependentní DM - 30; gynekologické kancerózy - 66; dialýza - 476; leukemie - 1383 … Kromě toho riziko Crohnovy choroby (Hugot, 203) Jelikož však prakticky neumíme studovat výsledky účinků velmi malých dávek působících po velmi dlouhou dobu ve směsích, je důležité zajistit informovanost veřejnosti a možnost kvalifikované volby mezi alternativami. Fyzikální nebezpečí je představováno přítomností různých cizích příměsí v potravinách, které mohou způsobovat úrazy a poranění. Kromě zmíněného existuje řada dalších nebezpečí v potravinách, která jsou obtížně zařaditelná do schématu B-CH-F (biologická, chemická a fyzikální nebezpečí). Typicky jsou to potravinové alergeny, jejichž význam při rozšířeném falšování potravin narůstá. Častým alergenem jsou cereálie, skořápkové plody a semínka. Dále vejce, mléko, ryby, měkkýši, siřičitany (konzervační činidlo). Potravinou je také Doplněk stravy: stále se rozvíjející se trh s doplňky stravy přináší specifická rizika. Marketing doplňků stravy připisující těmto výrobkům léčivé účinky je zakázán, přitom je však tolerován či dokonce skrytě podporován. Přitom škoda na zdraví související s konzumací nelegálních doplňků stravy nemusí souviset jen se zanedbáním adekvátní léčby, doplňky stravy jsou často kontaminovány chemickými látkami a někdy obsahují léčivé látky, jejichž použití může být vyhrazeno pouze pro léčiva, jindy i léčivé látky, které pozbyly registraci: sildenafil, THC, "spalovač tuků" 1,3-dimethylamin (DMAA), či výrobek (potravina) pro zvláštní lékařské účely: ačkoliv trh s potravinami pro zvláštní lékařské účely je relativně uzavřený, avšak relativně často se setkáváme s nebezpečným způsobem zacházení s produktem. Čtěte informace na obalu výrobku! Skutečnost, že výrobek je zařazen, jako potravina znamená, že se na výrobek vztahuje cele a bezvýhradně potravinové právo, které spočívá v primární odpovědnosti výrobce a oznamovací povinnosti. Součástí není srovnatelný proces registrace léčivého přípravku, jejíž součástí je hodnocení bezpečnosti a účinnosti! Pět klíčů k bezpečnému stravování www.FoodSafety.gov Who’s at risk www.BezpecnostPotravin.cz Vědecký výbor pro potraviny ČR aj.