2. cvičení Biochemický ústav LF MU 1 ODMĚŘOVÁNÍ MALÝCH OBJEMŮ KAPALIN Pipetory Podle způsobu ovládání rozlišujeme pipetory manuální a elektronické. U manuálních pipetorů je pohyb pístu zprostředkován prostřednictvím ovládacího tlačítka palcem ruky. Správnost a přesnost pipetování je silně ovlivněna zkušenostmi a zručností pracovníka. Elektronické pipetory mají pohyb pístu zprostředkován prostřednictvím elektromotorku. Oproti manuálním pipetorům nabízí navíc naprogramování způsobu pipetování. Podle povahy kapaliny lze zvolit i různou rychlost pístu při nasávání a vytlačování kapaliny. Pipetory lze podle principu jejich účinku rozdělit na dva základní typy: a) „Air displacement“ pipetory b) „Positive displacement“ pipetory a) „Air displacement“ pipetory využívají principu tzv. vzduchového polštáře. Mezi pístem a kapalinou zůstává vždy určitý objem vzduchu. Objem kapaliny nasátý pipetorem do špičky je však nepatrně menší než objem vzduchu, který byl vytlačen pístem z válce, který je uvnitř pipetoru. Kromě toho, správnost pipetování je ovlivněno atmosférickým tlakem, hustotou a viskozitou odměřované kapaliny. Proto je nutná pravidelná kalibrace pipetoru a případně její seřízení. Pipetory tohoto typu rozlišujeme dle provedení jako jednokanálové (určené pro pipetování jednoho objemu dané kapaliny v čase) nebo jako multikanálové (8-, resp. 12-kanálové) určené pro současné pipetování stejného objemu dané kapaliny do více jamek např. v mikrotitrační destičce (což je převážně 96 mikrozkumavek, vylisovaných většinou v polystyrenu ve formátu 8  12 jamek). Každý kanál u multikanálových pipetorů má svůj vlastní píst, proto není nutné využít všech kanálů v daném okamžiku (je možné připojit méně než 8, resp. 12 špiček). píst spodní díl pipety vyměnitelná špička vzduchový polštář odměřovaná kapalina vyměnitelný píst spodní díl pipety těsnící píst odměřovaná kapalina vyměnitelná špička 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 2 Mikropipetory jsou konstruovány buď pro jeden fixní objem, nebo jsou nastavitelné na více objemů. Změna nastavení objemu může být diskrétní (provádí se výměnou zásuvných modulů) nebo kontinuální v určitém rozmezí (např. 10–100 l) pomocí nastavovacího šroubu nebo knoflíku. Mikropipetory mají na spodním konci odnímatelnou špičku a na horním konci dvoupolohové tlačítko, pomocí kterého se ovládá píst, který se zasouvá do válce uvnitř pipetoru. Ukázka a popis jednokanálové nastavitelné pipety: b) „Positive displacement“ pipetory nasávají kapalinu do špičky přímo bez vytvoření vzduchového polštáře, tj. píst je v přímém kontaktu s odměřovanou kapalinou. Kapalina nasátá do špičky (bez vzduchové bubliny) se vypustí ven najednou (typ stříkačky) nebo po krocích ve stejném objemu (u elektronický pipetorů i v různých objemech). Tento typ pipetorů je výhodné používat pro vysoce viskózní nebo těkavé kapaliny anebo pro opakující se pipetování (viz dále). Ukázka krokového dávkovače a špičky s pístem: 1. Ukazatel pozice kotouče volby objemu 2. Kotouč volby objemu 3. Displej 4. Pipetovací páčka 5. Plnicí páčka Špička do krokového pipetoru 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 3 Hlavní faktory ovlivňující správnost pipetování s „air displacement“ pipetory Teplota Největší vliv teploty na přesnost pipetování se projeví při různé teplotě pipetoru a odměřované kapaliny (vzduchová mezera mezi pístem a povrchem kapaliny mění svůj objem v závislosti na teplotě). Hustota roztoku Pipetory jsou kalibrovány na destilovanou vodu. Při nasávání kapalin s nižší hustotou než voda je do špičky nasát větší objem než odpovídá nastavené hodnotě a naopak, u kapalin s vyšší hustotou nasajeme menší objem než je nastavený. Atmosférický tlak Atmosférický tlak klesá s nadmořskou výškou, čímž klesá rovněž konverzní faktor Z (viz úkol kalibrace pipet). Naproti tomu s rostoucí nadmořskou výškou se zvyšuje tenze par kapaliny, čímž zvyšuje jejich těkavost. Poloha pipety při nasávání kapaliny Největší správnosti při pipetování je dosaženo při kolmém držení pipetoru při nasávání. Rovněž hloubka ponoření špičky pod hladinu odměřované kapaliny velmi ovlivňuje přesnost a správnost pipetování. Jak moc ponořit špičku do kapaliny závisí na odměřovaném objemu: Objem pipety (µl) Hloubka ponoru špičky (mm) 0,1–1 1 1–100 2–3 101–1 000 2–4 1001–10 000 3–6 ZPŮSOBY POUŽITÍ PIPETORŮ a) Přímé pipetování Při přímém pipetování je do špičky nejdříve přesně nasán objem kapaliny nastavený na dávkovači a v dalším kroku je ze špičky kompletně vytlačen do zvolené nádoby. Po pipetování nesmí zůstat ve špičce žádná kapalina. Doporučeno pro pipetování vodných roztoků, pufrů, zředěných kyselin a zásad. Schéma pipetování: Výchozí poloha Stisk do 2. polohy Stisk do 1. polohy 1 2 3 4 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 4 Postup: 1. Nasaďte na dávkovač špičku. Stiskněte tlačítko ovladače do první polohy (nutno překonat malý odpor při stisku tlačítka). 2. Ponořte špičku dávkovače asi 2–3 mm pod hladinu roztoku. Pomalu povolujte stisknuté tlačítko ovladače za současného nasátí vzorku do špičky. Pomalým nasátím kapaliny do špičky se omezí možný vznik turbulence, která může vyvolat vznik aerosolu a bublinek plynu, vycházejících z kapaliny. Optimální rychlost nasávání závisí na vlastnostech kapaliny (na její hustotě, tenzi par a viskozitě).  Vždy sledujte, zda do špičky nevnikly bublinky vzduchu (např. při prudším povolení pístu ovladače nebo špatně nasazené špičce).  Vyšší přesnosti při pipetování dosáhnete, když úplně sundáte palec z tlačítka ovladače, jakmile dosáhne výchozí polohy.  Pomalu vytáhněte špičku z kapaliny. Při rychlém vytažení se může ztratit část obsahu špičky. Před vytažením špičky z kapaliny počkejte, hlavně u větších pipetorů 500–5000 l, asi 1–3 vteřiny.  Je-li potřeba, buničinou lehce z boku pohybem shora dolu otřete kapky, které ulpěly na vnější stěně špičky. Nikdy se nedotýkejte špičky zezdola, abyste neodsáli z obsahu špičky. 3. Při vytlačování daného objemu kapaliny držte špičku v mírném úhlu proti stěně nádoby (10–45º), těsně nad roztok již přítomný a plynule stiskněte tlačítko ovladače palcem do první polohy. Vyčkejte asi 1 vteřinu a pokračujte v rychlém stisku tlačítka ovladače až do druhé polohy (pocítíte větší odpor při stisku). Dbejte na to, aby nezůstaly kapičky kapaliny ve špičce nebo nebyly rozstříknuté na stěnách nádoby. 4. Podržte tlačítko ovladače zmáčknuté a vytáhněte špičku podél stěny nádobky ven. Nyní povolte tlačítko ovladače. Výchozí poloha 1. poloha 2. poloha 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 5 b) Reverzní pipetování Při reverzním pipetování do špičky nasajeme větší objem kapaliny, než který chceme odměřit, a v dalším kroku vytlačíme ze špičky objem nastavený na dávkovači. Tento způsob pipetování poskytuje lepší výsledky při odměřování viskózních nebo vysoce těkavých kapalin, kapalin silně smáčivých, biologických a pěnících kapalin, nebo velmi malých objemů. Po pipetování zůstane ve špičce vždy zbytek kapaliny, kterou lze vytlačit do původního roztoku nebo do odpadu před vlastním odstraněním špičky. Schéma pipetování: Postup: 1. Stiskněte tlačítko až do druhé polohy (pocítíte nejdříve slabý a poté velký odpor pístu při stisku tlačítka ovladače). 2. Ponořte špičku dávkovače asi 2–5 mm pod hladinu roztoku. Pomalu povolujte píst za současného nasátí vzorku do špičky. Pomalu vytáhněte špičku z kapaliny a odstraňte kapky ulpěné na vnější stěně špičky dotekem špičky proti okraji nádoby. 3. Při vytlačování daného objemu kapaliny držte špičku v mírném úhlu proti stěně nádoby těsně nad roztokem již přítomným a pomalu plynule stiskněte palcem tlačítko ovladače do první polohy. Držte tlačítko ovladače zmáčknuté v této poloze a vytáhněte špičku z nádoby ven. 4. Část kapaliny, která zůstane ve špičce, vytlačte stiskem tlačítka ovladače do druhé polohy zpět do původní nádoby nebo do odpadu. 5. Podržte tlačítko ovladače zmáčknuté a vytáhněte špičku z kapaliny ven a pak povolte tlačítko ovladače. c) Opakující se pipetování Tento způsob pipetování je určen pro opakované pipetování stejného objemu, např. pro přidávání činidla do série zkumavek nebo do jamek v mikrotitrační destičce. Jedná se vlastně o opakující se reverzní pipetování. Po nasátí kapaliny do špičky se opakují kroky 3 a 4. Schéma pipetování: Výchozí poloha Stisk do 2. polohy Stisk do 1. polohy 1 2 3 4 5 Výchozí poloha Stisk do 2. polohy Stisk do 1. polohy 1 2 3 4 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 6 d) Pipetování heterogenních vzorků Tento způsob je vhodné použít při pipetování heterogenních vzorků jako je krev, kdy není snadný proplach špičky před pipetováním. Schéma pipetování: Postup: 1. Stiskněte tlačítko do první polohy a ponořte špičku dávkovače asi 2–5 mm pod hladinu roz- toku. 2. Pomalu povolujte píst za současného nasátí vzorku do špičky. Pomalu vytáhněte špičku z kapaliny a odstraňte kapky roztoku ulpěné na vnější stěně špičky vytažením špičky podél stěny nádoby. Ponořte špičku dávkovače do cílového roztoku. 3.+ 4. Stiskněte ovládací tlačítko do první polohy a pak ho pomalu povolte do původní polohy. Tím dojde k nasátí roztoku do špičky. Špičku nevyndávejte z roztoku a opakujte tento krok, dokud vnitřní stěna špičky není čistá. 5. Vyprázdněte špičku stiskem tlačítka ovladače do druhé polohy. 6. Podržte tlačítko ovladače zmáčknuté a vytáhněte špičku z kapaliny podél stěny nádoby ven a pak povolte tlačítko ovladače. f) Zřeďování Současné odměřování dvou různých kapalin v různých objemech. Nejdříve je do špičky nasáta jedna kapalina, potom vzduch a nakonec druhá kapalina. Vzduch vytváří mezeru mezi oběma kapalinami. Obě dvě kapaliny jsou vytlačeny ze špičky najednou v jednom kroku. g) Sekvenční pipetování Elektronické pipetory umožňují v tzv. režimu „stepper“ nebo „dispensing“ v závislosti na typu pipetoru vytlačovat kapalinu ze špičky v definovaných menších, ale stejných objemových alikvotních částech. Některé modely elektronických pipetorů umožňují kapalinu vytlačovat v naprogramované posloupnosti v různých objemech (tzv. sequential dispensing). Sekvenčním pipetováním se snižuje riziko kontaminace, urychluje sériové pipetování, snižuje spotřeba špiček a v neposlední řadě též riziko vzniku syndromu karpálního tunelu. h) Míchání Při ředění kapalin se často používá míchání. Lze použít manuální i elektronické pipetory. Výchozí poloha Stisk do 2. polohy Stisk do 1. polohy 1 2 (3 + 4) 5 6 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 7 ZÁSADY PŘI PIPETOVÁNÍ a) objemů větších než 10 l Po vypuzení kapaliny ze špičky ulpí na vnitřní stěně špičky tenký film kapaliny, který není prostým okem viditelný. Pro dosažení vysoké správnosti pipetování se doporučuje zvlhčit vnitřní stěny špičky odměřovanou kapalinou (na povrchu ulpí slabý film kapaliny) tak, že 2–3krát kapalinu nasajeme a vy- pustíme. Propláchnutí špičky je nutné pokaždé, kdy pipetujeme kapaliny s vysokou tenzí par nebo vysokou viskozitou anebo hydrofobní kapaliny. Smáčivé kapaliny (sérum, detergent) vytvoří na stěně špičky tenký film, který se následně již nepodaří vypustit. Bez předchozího smočení špičky by odměřovaný objem byl menší než požadovaný. b) objemů menších než 10 l Pipetory pro objemy menší než 10 l bývají zpravidla kalibrovány bez předchozího proplachu špičky, tzn., počítá se s tím, že na vnitřní stěně špičky ulpí část odměřované kapaliny. Špičky se proto nemusí proplachovat, ale musí se vyměňovat mezi jednotlivými vzorky. c) infekčního materiálu Při pipetování infekčního materiálu (např. krev, sérum, moč) musí být použity pipetory s odhazovačem špiček. Použité pipetory je nutné sterilizovat pomocí autoklávování (121 C, 100 kPa, 20 min). Některé typy pipetorů lze autoklávovat celé, jiné lze rozebrat a autoklávovat pouze spodní díl. Po každém autoklávování je třeba provést kontrolní kalibraci. d) za sterilních podmínek Pro sterilní pipetování se používají pipetory rovněž s vyhazovačem špiček, sterilní špičky s integrovaným filtrem (zabránění kontaminace z pipetoru), které jsou již naskládané v boxech (aby se na ně nemuselo sahat). e) kyselin a zásad Abychom zabránili případné korozi uvnitř pipety, použijeme špičky s filtrem, který zabrání vzniku aerosolu, který vniká do vnitra pipetoru. f) multikanálovými pipetory Při používání multikanálových pipetorů je velmi důležité správné nasazení všech špiček. Pro tento účel jsou špičky dodávány narovnané přímo ve skladovacích uzavíratelných krabičkách pro 96 špiček (8 x 12 pozic). Pro snadné nasazení prostředních špiček u multikanálového pipetoru bývá vlastní držák špiček v krabičce prohnut do oblouku ∩. Špičky se pak nasadí snadno kývavým pohybem ze strany na stranu. 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 8 Doporučené pipetování vybraných roztoků Roztok/kapalina Příklad Technika pipetování Poznámka Vodné roztoky Pufry, zředěné roztoky solí Přímé Viskózní roztoky Roztoky proteinů, nukleových kyselin, glycerol „Positive displacement“ nebo reverzní Pipetovat pomalu (jinak tvorba bublin) Těkavé kapaliny Methanol, hexan Reverzní nebo „positive displacement“ Pipetovat rychle (odpařování), použít špičky s uhlíkovým filtrem Tělesné tekutiny Plná krev, sérum Viz pipetování heterogenních roztoků Nutno odstranit kapičky z vnějšího povrchu špičky otřením o okraj nádoby. Zředěné kyseliny / zásady HNO3, HCl, NaOH Přímé Špičky s filtrem Roztoky s hustotou větší než je hustota vody H2SO4, H3PO4, NaOH Reverzní Pipetovat pomalu Toxické látky Přímé/reverzní Špičky s filtrem Shrnutí zásad správného postupu při pipetování „air displacement“ mikropipetami  Používat špičky specifikované výrobcem dávkovače.  Špičky jsou určeny pro jedno použití.  Vytemperovat odměřovanou kapalinu na stejnou teplotu, jako je teplota mikropipetoru.  Při manipulaci vždy držet mikropipetu s naplněnou špičkou ve svislé poloze.  Propláchnout vždy špičky (2–5krát) odměřovanou kapalinou před vlastním pipetováním.  Při nasávání kapaliny ponořit špičku 2–5 mm pod hladinu odměřované kapaliny.  Vytemperovat mikropipetu na stejnou teplotu, jako byla teplota kalibrace (většinou pokojová).  Při výměně špiček používat odhazovač špiček.  Měnit špičku vždy, když na konci nebo uvnitř špičky zůstává vzorek po předchozím pipetování.  Skladovat mikropipetu vždy ve svislé poloze.  Při používání manuálních mikropipet ovládat píst pomalu a plynule palcem.  Při používání elektronických mikropipet zvolit správnou rychlost pipetování dle typu kapaliny.  U nastavitelných pipet nejprve nastavit poněkud vyšší objem a pak jej snížit na požadovaný nižší.  Používat stejný postup nastavení objemu, rychlost pipetování, typ špiček v dané sérii pipetování.  Pravidelně kalibrovat mikropipetu.  Po každém prudším nárazu nebo povolení jednotlivých dílů mikropipetoru překalibrovat.  Po pipetování kyselin nebo jiných korozivních kapalin, které uvolňují páry, rozeberte držák špiček a omyjte píst a O-kroužek destilovanou vodou.  Nepipetujte kapaliny, které mají teplotu nad 70°C a pod 4°C. Podle zásad správné laboratorní praxe odměrný materiál, včetně mikropipet, musí být pravidelně udržován, testován a kalibrován. 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 9 VYJÁDŘENÍ SPRÁVNOSTI A PŘESNOSTI Každé měření určité fyzikální vlastnosti (např. odměřování objemu, vážení) či obecně laboratorní vyšetření je ovlivněno třemi druhy chyb – hrubou (výsledek značně odchýlený od průměrné hodnoty), systematickou (výsledek je odchýlený vždy jedním směrem od skutečné hodnoty) a náhodnou (rozptyl získaných hodnot kolem průměrné hodnoty). Výsledky zatížené hrubými chybami se projeví jako odlehlé hodnoty z daného souboru výsledků a lze je identifikovat a vyloučit statistickými testy pro odlehlé výsledky. Výsledky zatížené systematickými chybami lze prokázat jejich porovnáním s výsledky nezatíženými systematickou chybou nebo jejich porovnáním se známou skutečnou hodnotou pomocí testů shodnosti. Výsledky zatížené náhodnými chybami vedou k jejich určitému rozdělení. Pod pojmem rozdělení výsledků rozumíme závislost pravděpodobnosti výskytu daného výsledku na jeho hodnotě. Převážná část souborů analytických výsledků má jednovrcholové rozdělení, které se blíží normálnímu neboli Gaussovu rozdělení. Přesnost metody je právě charakterizována tímto jednovrcholovým rozdělením získaných výsledků. Každé jednovrcholové rozdělení hodnot lze popsat dvěma na sobě nezávislými parametry. První z nich se nazývá parametr centrální tendence, který charakterizuje správnost výsledků, a vyjadřujeme jej střední hodnotou souboru analytických výsledků, např. aritmetickým průměrem. Druhým z nich je parametr variability, jenž charakterizuje shodnost analytických výsledků, a vyjadřujeme jej rozptylem, popřípadě druhou odmocninou rozptylu nazývanou směrodatná odchylka. Paralelní výsledky, které jsou zatíženy pouze malými náhodnými chybami, tedy shodné, a které nejsou zároveň zatíženy systematickou chybou, tedy správné, označujeme jako přesné výsledky. Při validaci pipetorů se používají pojmy přesnost a správnost, resp. nepřesnost a nesprávnost. Správnost a přesnost lze snadno vysvětlit pomocí schématu terčů při střelbě: SPRÁVNĚ NESPRÁVNĚ PŘESNĚ NEPŘESNĚ 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 10 Průměrnou hodnotu měřené veličiny (zjištěnou z n měření) lze vyjádřit aritmetickým průměrem: Nesprávnost lze vyjádřit pomocí systematické chyby (špatně nakalibrovaný přístroj/pipetor): absolutní systematická chyba es (např. v l): nominální __ s xxe  relativní systematická chyba es (): Nepřesnost vyjadřuje náhodná chyba, kterou charakterizuje směrodatná odchylka nebo variační koe- ficient: směrodatná odchylka s (např. v l): variační koeficient VK (%): Pozn.: směrodatná odchylka nebo její násobek vyjadřuje pouze hranici, kterou může výsledek s určitou pravděpodobností překročit, nikoliv hodnotu náhodné chyby. 100 nominální nominální __ s    x xx e n xxxx x n1n21 __ ...    100__  x s VK 1 )()(...)()( 2 __ n 2 __ 1n 2 __ 2 2 __ 1     n xxxxxxxx s 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 11 PRAKTICKÁ ČÁST Úkol 2.1 Způsoby použití pipetorů a zásady správného postupu Materiál: Nastavitelné pipetory, špičky, mikrozkumavky, erlenka s detilovanou vodou, lékovka s glycerolem, roztok proteinů, lékovka s acetonem. Provedení:  Nastavte na pipetoru 50 % jeho nominálního objemu.  Dle pokynů vyučujícího procvičte různé způsoby pipetování pomocí pipetorů (přímé a reverzní pipetování, pipetování heterogenních roztoků, míchání).  1. Pokuste se na základě uvedených fyzikálních vlastností kapalin a roztoků zvolit správný způsob pipetování a svoji volbu zdůvodněte zakroužkováním limitující fyzikální veličiny. Fyzikální vlastnosti vybraných kapalin/roztoků při 20 °C Kapalina/Roztok Hustota (kg dm-3 ) Tenze par* (kPa) Viskozita* (mPa s) Doplňte způsob pi- petování+ Voda 1,00 2,3 1,0 (1,3) Krevní plazma 1,03 - 1,5–2 Plná krev (37 °C) 1,06 - 3–4 Glycerol 1,26 1470 Methanol (100 %) 0,79 12,8 1,2 Hydroxid sodný (30 %) 1,33 Kyselina fosforečná (85 %) 1,69 *s klesající teplotou klesá tenze par, ale roste viskozita kapaliny; +Způsob pipetování: a) použít upravený pipetor na odlišnou hustotu než voda; b) přímé pipetování; c) reverzní pipetování; d) několikrát propláchnout špičku roztokem před vlastním pipetováním; e) nelze použít pipetor využívající principu „vzduchového polštáře“. 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 12 Úkol 2.2 Gravimetrická kalibrace mikropipetoru Kalibrací je míněno srovnání aktuálně odměřovaného objemu s objemem, který je nastavený na pipetoru (tzv. nominální objem). Objem aktuálně odměřovaný pipetorem se zjišťuje buď gravimetricky (vážením) nebo fotometricky. U nastavitelných pipetorů se testuje správnost pipetování při 10 %, 50 % a 100 % jeho nominálního objemu (min. 10krát pro každý objem; podrobně je popsáno v normě EN ISO 8655). Při kalibraci pipetoru je nutno použít typ špiček, který se bude dále používat při pipetování v pro- vozu! Kalibrace by se měla provádět minimálně jednou za 3 měsíce, pokud se pipetor používá denně, a vždy po výměně jednotlivých komponent, po každém vnitřním čištění pipetoru a vždy zjistí-li se při pravidelné vizuální kontrole jakéhokoliv poškrábání, poškození spodního dílu, uvolnění spojení jednotlivých dílů nebo při mechanickém nárazu pipetoru (např. spadnutí na zem). Vyhodnocení a posouzení kalibrace se provádí zjištěním nesprávnosti (relativní systematické chyby) a nepřesnosti pro daný objem (náhodné chyby – variačního koeficientu). Pokud nesprávnost pipetování překračuje deklarovanou hodnotu, je možné pipetor seřídit pomocí seřizovacího šroubu. Seřízení (nastavení) pipetoru spočívá v několika kalibracích (nejméně jedné před a jedné po seřízení) a otáčení kalibračního šroubu, pomocí kterého se mění nominální objem. Seřízením pipetoru lze ovlivnit pouze správnost pipetování. Seřízení pipetoru se používá též pro adaptaci pipetoru na pravidelně odměřovanou kapalinu, která se výrazně odlišuje hustotou od hustoty vody (např. koncentrované roztoky solí). Naproti tomu pokud bude příliš vysoká nepřesnost pipetování, tak je potřeba pipetor nejdříve opravit a pak provést novou kalibraci a případné i seřízení pipetoru. V praktickém cvičení budete z časových důvodů provádět pouze orientační kalibraci nastavitelného pipetoru pro maximální nominální objem. Materiál: Nastavitelné pipetory 100–1000 l, špičky, analytické váhy s přesností na desetiny mg, odplyněná destilovaná voda, kádinky 50 ml, plastové váženky, teploměr, statistický program nebo tabulkový procesor, fén, tampóny buničiny, nádoba na odpad. Provedení:  Nastavte pipetor na maximální nominální objem (Vset = 1000 l).  Proveďte test těsnosti. Do špičky nasajte odplyněnou destilovanou vodu. Pipetor držte ve svislé poloze a špičkou se dotkněte hladiny vody (nebo ji ponořte nepatrně cca 1 mm pod hladinu). Po dobu minimálně 1 min by ze špičky neměla ubývat voda.  Změřte a zaznamenejte teplotu vzduchu a teplotu destilované vody.  Vytárujte váženku na analytických vahách (návod k použití vah bude přiložen).  Pipetujte nastavený objem 1000 l destilované vody do vytárované váženky.  Změřte s přesností na desetiny miligramů hmotnost odměřené vody (m1).  Obsah váženky vylijte do odpadu a váženku osušte pomocí tampónů a krátkým ofukem z fénu. 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 13  Opakujte předchozí 4 kroky ještě 4krát s použitím vždy suché váženky (získáte hodnoty m2, m3, m4, m5).  Vypočtěte aritmetický průměr hmotnosti (mg) z pěti měření (n = 5):  V tabulce (bude přiložena) nalezněte podle změřené teploty vody konverzní faktor Z (jedná se o převrácenou hodnotu hustoty vody) a převeďte průměrnou hmotnost na objem (l):  Vypočtěte nesprávnost pipetování, tj. relativní systematickou chybu měření (%):  Vypočtěte nepřesnost pipetování, tj. náhodnou chybu měření jako variační koeficient (%):  2. Všechny naměřené a získané údaje zaznamenejte do tabulky: Hmotnost m1 m2 m3 m4 m5 Naměřené hodnoty (mg) (mg) Teplota vody (°C) Z (l/mg) (l) VK (%) es (l) es (%) Max. es (%) dle ISO 8655 Max. VK (%) dle ISO 8655  3. Srovnejte vypočtenou nesprávnost a nepřesnost pipetování s maximálními přípustnými hodnotami dle ISO 8655 (viz příloha v praktickém cvičení). Pokud vypočtené hodnoty budou přesahovat toleranční limit, zhodnoťte, zda analytické váhy opravdu správně váží a zda jsou podmínky v místnosti dostatečné pro vážení (průvan, přímé sluneční světlo na váhy). n mmmmm m 54321 __   ZmV  ____ 100 set set __ s    V VV e 100 1 )()()()()( set 2 __ 5 2 __ 4 2 __ 3 2 __ 2 2 __ 1      V Z n mmmmmmmmmm VK __ m __ V 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 14 Úkol 2.3 Ověření přesnosti opakovaného pipetování Při vyloučení hrubých chyb dochází při opakovaném aditivním procesu (např. odměření objemu 200 l získaného dvojím pipetováním 100 l) k šíření chyb jak systematických (absolutní hodnoty systematických chyb jednotlivých kroků se sčítají), tak i náhodných (sčítají se hodnoty rozptylů s2 , resp. VK2 jednotlivých kroků). Materiál: Nastavitelné pipetory 100–1000 l, špičky, analytické váhy s přesností na desetiny mg, odplyněná destilovaná voda, kádinky 50 ml, plastové váženky, teploměr, statistický program nebo tabulkový procesor, fén, tampóny buničiny. Provedení:  4. Změřte hmotnost 1 ml destilované vody (m') odměřeného pomocí stejného pipetoru jako v předchozím úkolu, nastaveného však na objem 100 l (do váženky pipetujte 10krát objem 100 l).  5. Srovnejte získanou hmotnost m' s aritmetickým průměrem __ m z předchozího úkolu.  6. Zvažte, jaký postup při odměřování daného objemu je přesnější, zda pipetovat přímo l ml nebo opakovaně 10krát 100 l. Kterým postupem odměříme správněji požadovaný objem kapaliny? Úkol 2.4 Fotometrické ověření přesnosti ředění Při průchodu elektromagnetického záření z oblasti ultrafialové nebo viditelné části spektra měřeným roztokem dochází k jeho absorpci. Velikost absorpce závisí na vlnové délce záření, na koncentraci absorbující látky v roztoku a na tloušťce měřené vrstvy. Při dané vlnové délce záření existuje mezi koncentrací absorbující látky a veličinou nazývanou absorbance A přímá úměra. Tuto závislost vyjadřuje Lambertův-Beerův zákon: A = c l kdeje molární absorpční koeficient (jeho hodnota odpovídá absorbanci látky o koncentraci 1 mol/l a tloušťce měřené vrstvy 1 cm), c je látková koncentrace (mol/l) a l tloušťka měřené vrstvy (cm). Daný vztah platí pouze pro monochromatické záření a pro zředěné homogenní roztoky. Pro měření absorbance se zpravidla volí vlnová délka odpovídající absorpčnímu maximu stanovované látky. Absorbance jsou měřeny proti slepému vzorku (činidlo/rozpouštědlo bez měřené látky). Materiál: Nastavitelné pipetory 100–1000 µl, špičky, 10ml zkumavky se zátkami. Zásobní roztok modré skalice (0,5 mol/l). Spektrofotometr, 2 kyvety, střička, nádoba na odpad, vatové tampóny, lihový popisovač. Provedení:  Odměřte do označených zkumavek dle tabulky pomocí nastavitelného pipetoru nejdříve deionizovanou vodu.  Potom přidejte dle tabulky požadovaný objem zásobního roztoku CuSO4.5H2O.  Zkumavky uzavřete zátkou a obsah promíchejte.  Přesnost postupu ředění roztoku modré skalice ověřte změřením absorbance roztoku při vlnové délce 620 nm proti demi-vodě. 2. cvičení Biochemický ústav LF MU 15 Zjednodušený návod na obsluhu spektrofotometru Spekol 11  Na spektrofotometru nastavte otočným knoflíkem vlnovou délku 620 nm.  Nastavte mód měření na absorbanci stisknutím tlačítka E (zelená dioda svítí nad tlačítkem).  Vložte kyvetu naplněnou do cca ½ objemu demi-vodou do držáku a zasuňte do přístroje.  Nastavte absorbanci na nulu stisknutím tlačítka R (čekejte, dokud se neobjeví na displeji nuly).  Postupně vložte kyvety naplněné do cca ½ objemu měřeným roztokem do druhé pozice v držáku a opatrně zasuňte do měřící části přístroje.  Odečtěte hodnotu absorbance roztoku na displeji – doplňte do tabulky níže.  Po skončení měření vypláchněte kyvety demi-vodou a uveďte pracovní místo do pořádku.  7. Doplňte tabulku a vyneste na milimetrový papír hodnoty absorbance proti koncentraci pentahydrátu síranu měďnatého. Získanými body proložte přímku. Odklon jednotlivých bodů od přímky značí nepřesnost v pipetování anebo měření absorbance. Vyhodnoťte vaše výsledky. Zkumavka Koncentrace CuSO4.5H2O (mmol/l) Zředění* Zásobní roztok CuSO4.5H2O (µl) Deionizovaná voda (µl) Absorbance A620 1 500 1 2  1000 0 2 250 2 600 600 3 300 600 4 300 900 5 250 1000 6 200 1000 7 160 960 8 140 980 9 120 960 10 110 990 * číslo zředění = Vcelkový/Vzás. roztoku modré skalice Nastavení vlnové délky Tlačítko R Hlavní vypínač Držák kyvet DisplejTlačítko E Měřící část přístroje Přepínač clony