ZÁKLADY DIETNÍHO SYSTÉMU Mgr. Filip Martiník 1 Co je to DIETA? •Je soubor výživových opatření, jejichž uplatnění zlepší kompenzaci onemocnění, zmírní nebo odstraní obtíže pacienta (například vyloučením zatěžujících potravin či jejich součástí). •Strava zohledňující specifické požadavky na složení, energetickou hodnotu, technologickou úpravu, které vyžaduje onemocnění pacientů. • • 2/44 Význam diety •Nutriční – pokrytí předpokládaných nutričních potřeb •Výchovný – poučení o výběru potravin a přípravě stravy v domácím prostředí •Psychologický – prostředník kontaktu s ošetřovatelským personálem a ostatními pacienty 3/44 Dietní systém •Dokument, podle kterého se řídí příprava léčebné výživy v nemocnici. •Určuje způsob označení diet a jejich nutriční složení. • •HISTORIE •1955 – Československý dietní systém (Doberský a kol.) •1968 – 2. přepracované a rozšířené vydání •1981 – nové mezinárodní jednotky (SI), nové vyjádření energetické hodnoty kcal _ kJ •1991 – změna označení diet a výživových dávek 4/44 Dietní systém •Dietu ordinuje lékař (PROZATÍM) – denně předepisuje do dokumentace (teplotky) pacienta •Příprava – centralizovaná – ve SP •Transport na oddělení – termosovým nebo tabletovým systémem Výsledek obrázku pro tabletový systém 5/44 Rozdělení denních dávek •Snídaně 25 % •Přesnídávka 10 % •Oběd 30–35 % •Svačina 10 % •Večeře 20–25 % •II. Večeře – u diabetiků, u pacientů se zvýšenými energetickými potřebami – polytrauma, hojení ran, malnutrice apod. •Doba výdeje stanovena (intervaly mezi jídly!!) •Pitný režim 6/44 Rozdělení diet •ZÁKLADNÍ diety •SPECIÁLNÍ diety •STANDARDIZOVANÉ diety 7/44 Základní diety •0 – tekutá •1 – kašovitá •2 – šetřící •3 – racionální •4 – s omezením tuků •5 – s omezením zbytků •6 – s omezením proteinů •8 – redukční •9 – diabetická •10 – neslaná šetřící •11 – výživná •12 – strava batolat •13 – strava dětí •14 – speciální dietní postupy •15 – vegetariánská 8/42 Speciální diety •0S – čajová dieta •4S – s přísným omezením tuku •9S – diabetická šetřící •9/4S – diabetická s přísným omezením tuků •12A – strava batolat (do 1 roku) •3G – základní geriatrická •KVM – dieta při vyšetření na kyselinu vanilmandlovou • • • • 9/44 Standardizované diety •BLP – bezlepková •P – pankreatická •S/35 – dieta při chronickém selhání ledvin (zrušeny ve FN Brno) •8S – přísně redukční režimy (zrušeny ve FN Brno) •BL – bezlaktózová •DD – dialyzační dieta •DYS – dysfagická 10/44 Kombinace diet •Používají se v případě, že je u pacienta více dietních omezení. •Diety lze mezi sebou vzájemně kombinovat. •Na 1. místo se píše základní dietní požadavek a na 2. místo další dietní omezení. 11/44 Kombinace diet •0/BLP – tekutá dieta bezlepková •0/9 – tekutá dieta diabetická •0/BL – tekutá dieta bezlaktózová •9/1 – diabetická kašovitá dieta •9/6 – diabetická dieta s omezením bílkovin •9/10 – diabetická neslaná dieta •9S/5 – diabetická dieta s omezením zbytků •9S/BL – diabetická dieta bezlaktózová •BLP/4 – bezlepková dieta šetřící s omezením tuků •BLP/BL12 – bezlepková bezlaktózová dieta pro batolata •BLP/BL – bezlepková bezlaktózová dieta •BLP/9 – bezlepková diabetická dieta •BLP/1 – bezlepková dieta kašovitá •BL/2 – bezlaktózová dieta šetřící (kožní) •BL/12 – bezlaktózová dieta pro batolata •BL/5 – bezlaktózová dieta s ometením zbytků 12/44 Zkratky •ml = mleté maso •B = bujón •B zel. = bujón zeleninový •N = nenadýmavá (po porodech, rizikové těhotenství, v kardiologii apod.) •bez vaj. = bez vajec (při alergiích na vejce nebo bílek) •bez ryb = (při alergiích na ryby) – u diety č. 2 •i = izolační strava (strava pro imunokompromitované pacienty / nízkomikrobiální) •I.den…IV.den specifikace pankreatických diet 13/44 ZÁKLADNÍ DIETY 14 Dieta č. 0 – TEKUTÁ •6 000 kJ, 60 g B, 45 g T, 200 g S, 50 mg vit. C • •Energeticky a biologicky neplnohodnotná, vhodná pouze ke krátkodobému podávání. •Určená pro perorální příjem. •Mechanická úprava stravy do tekuté formy. •Dieta mechanicky, chemicky, termicky šetřící. •Nepodávat do sondy!! •Indikace: podává se krátkodobě při poruchách polykání, po úrazech čelisti, po stomatologických operacích apod. 15/44 Dieta č. 1 – KAŠOVITÁ •9 500 kJ, 80 g B, 70 g T, 320 g S, 90 mg vit. C •Energeticky, biologicky plnohodnotná, lehce realimentační charakter, vhodná do domácího ošetření. •Dieta šetřící, nedráždivá, nenadýmavá. •Většinou se podává na kratší přechodnou dobu, dlouhodobě u starých lidí s problémovým chrupem + zažívacím problémy. •Indikace: poruchy žvýkání (např. senioři), polykání (po radioterapii, chemoterapii, CMP), stavy po úrazech a chirurgických výkonech v oblasti dutiny ústní, krku a horní části GIT 16/44 Dieta č. 1 – KAŠOVITÁ bílá káva, veka, máslo, jogurt, pomeranč polévka krupicová, špenát, vepřové maso mleté, bramborová kaše rohlík, ochucené mléko rýžová kaše s kakaem, ovocné pyré čaj, veka, sýr Pribina se šunkou, banán polévka drůbeží ragů, vepřová frankfurtská mletá, těstoviny pribináček, piškoty zeleninové haší, bramborová kaše, kompot bílá káva, vánočka, máslo, džem, mandarinka polévka z kostí s kapáním, hovězí svíčková, jemný knedlík puding, veka houska, máslo, lučina, ovocný salát 17/44 Dieta č. 2 – ŠETŘÍCÍ •9 500 kJ, 80 g B, 70 g T, 320 g S, 60 mg vit. C • •Plnohodnotná, nenadýmavá, lehce stravitelná, lehce realimentační charakter, pestrá, chutná. •Vhodná k dlouhodobému používání, vhodná do domácího ošetření. •(Ve FN upravená podle požadavků kožního oddělení s kožními chorobami a alergickými projevy.) •Indikace: pro pacienty s kožními chorobami a alergickými projevy (dříve a v jiných nemocnicích = žaludeční) 18/44 Dieta č. 2 – ŠETŘÍCÍ bílá káva, rohlíky, máslo, tavený sýr, mrkev polévka bramborová, rýžový nákyp s ovocem, jablkový kompot piškot, mléko houska, máslo, sýr, eidam, pomeranč čaj, vánočka, máslo, džem, banán polévka brokolicová, filé na kmíně, bramborová kaše, kompot jogurt s pečivem rohlíky, šunková pomazánka, jablko bílá káva, veka, Flora, vanilkový lakrumáček, jablko polévka ragů, vepřová protýkaná, dušená rýže, mrkvový salát s jablky pudink, houska zapečené brambory s masem a zeleninou , salát z čínského zelí 19/44 Dieta č. 3 – ZÁKLADNÍ •9 500 kJ, 80 g B, 70 g T, 320 g S, 90 mg vit. C •Plnohodnotná. •Složení diety odpovídá doporučením zdravé výživy – dosažení biologické i energetické hodnoty, vyvážená, vhodná do domácího ošetření. •Indikace: u pacientů bez dietního omezení 20/44 Dieta č. 3 – ZÁKLADNÍ čaj, makovky, máslo, jablko polévka pórková, smažené rybí filé, brambory, salát z hlávkového salátu croissant, mléko chléb Moskva, pomazánka sýrová s tvarohem, pomeranč rohlíky, lučina, paprika polévka z kostí s játrovou rýží, plněné bramborové knedlíky, špenát rohlík, kakao vločkový nákyp s ovocem, ovocná šťáva šunka, žervé, jogurty, pudinky, pomazánky, paštiky, džem polévka luštěninová, boršč, z kostí, zeleninová nápoj + pečivo teplá nebo studená 21/44 Dieta č. 4 – S OMEZENÍM TUKU •9 500 kJ, 80 g B, 55 g T, 360 g S, 90 mg vit. C •Lehce stravitelná, plnohodnotná, nenadýmavá, šetřící, nedráždivá. •Vhodná k dlouhodobému podávání. •Vhodná do domácího ošetření. •Často bývá nesnášenlivost mléka, proto mléko vyřazujeme jako samostatný nápoj a používáme jej jen na přípravu pokrmů. •Indikace: poruchy trávení, onemocnění jater, pankreatu, žlučníku, hepatitidě, chirurgických výkonech na GIT 22/44 Dieta č. 4 – S OMEZENÍM TUKŮ čaj s mlékem, housky, Flora, tavený sýr, grep polévka květáková, masové rizoto, zeleninová obloha bílá káva, veka dušené filé, bramborová kaše, jablkový kompot bílá káva, vánočka, máslo, med, banán polévka bramborová, hovězí pečeně, dušený špenát, jemný houskový knedlík pečivo, čaj s mlékem drůbeží pomazánka, rohlíky čaj s mlékem, veka, máslo, ovocný jogurt, jablko polévka z kostí s kapáním, vepřový přírodní plátek, těstoviny, mrkvový salát houska, čaj hovězí závitek, brambory, ovocný salát 23/44 Dieta č. 5 – S OMEZENÍM ZBYTŮ •9 500kJ, 80g B, 70g T, 320g S, 60 mg vit. C •10 200kJ, 90g B, 70g T, 360g S, 60 mg vit. C (FN Brno) • •Plnohodnotná, šetřící, nenadýmavá, lehce stravitelná, nedráždivá. •S omezením vlákniny, omezujeme syrovou zeleninu i výběr ovoce, dieta z tohoto důvodu neobsahuje potřebné množství vitaminu C (suplementace). •Dieta má II. večeři bílkovinného charakteru (nahrazení zvýšených ztrát bílkovin průjmy). •Omezujeme podávání mléka – individuální snášenlivost. •Indikace: chronická zánětlivá onemocnění střev, průjmy po radioterapii a chemoterapii, operace střev apod. 24/44 Dieta č. 6 – S OMEZENÍM PROTEINŮ •9 500 kJ, 50 g B, 70 g T, 350 g S, 90 mg vit. C • •Dávka bílkovin snížena asi na polovinu běžných hodnot. •hradit plnohodnotnými bílkovinami (živočišné na úkor rostlinných) •Strava se připravuje neslaná. •slaná chuť se zastírá vhodným kořením •Maso se zařazuje 1x denně v poloviční porci. •Porci masa opticky zvětšit. •Omezení draslíku a fosforu. •Indikace: onemocnění ledvin, léčená renální insuficience •Nevhodná pro dialyzované pacienty!! 25/44 Dieta č. 8 – REDUKČNÍ •5 800 kJ, 80 g B, 50 g T, 150 g S, 90 mg vit. C •Energeticky limitovaná. •Vyloučen cukr, med, potraviny obsahující cukr. •Potraviny s nízkým obsahem tuků. •Základ diety zelenina, ovoce, bílkovinné potraviny. •Rozdělení do 6 denních dávek. •Indikace: dieta pro obézní pacienty i diabetiky i pro pacienty s nadváhou 26/44 Dieta č. 9 – DIABETICKÁ •8 800 kJ, 250 g S, 80 g T, 90 g B, 90 mg vit. C • •Dieta je základním léčebným prostředkem. •Rozdělení do 6 denních dávek. •Množství sacharidů určuje lékař. •Třetinové rozdělení sacharidů. •Vylučuje se volný cukr a použitý na přípravu pokrmů. •Nižší dávka tuků. •Plnohodnotná, obsahující všechny složky. •Učíme zvykat si na nesladkou chuť. •Indikace: základní diabetická dieta, vhodná i pro pacienty s poruchou lipidového metabolismu 27/44 Dieta č. 10 – NESLANÁ ŠETŘÍCÍ •9 500 kJ, 80 g B, 70 g T, 320 g S, 90 mg vit. C • •Sodík do 350 mg na den. •Vyloučení potravin obsahujících NaCl. •Omezení potravin s vyšším obsahem Na. •Zařazení potravin s vyšším obsahem K. •Zastírat neslanou chuť. •Indikace: otoky, onemocnění srdce a cév 28/44 Dieta č. 11 - VÝŽIVNÁ •12 000 kJ, 105 g B, 80 g T, 420 g S, 100 mg vit. C •Strava pestrá, chutná, lehce stravitelná. •Zařazujeme oblíbená jídla, 6 denních dávek. •Bohatší snídaně a přesnídávky, svačinu doplnit máslem. •Můžeme zařadit předkrm, moučník. •II. večeře – pečivo, ovoce. •Potraviny s vyšší energetickou hodnotou v malém objemu. •Indikace: malnutrice, nádorová onemocnění, realimentace po těžších operacích a chronických infekcích (tuberkulóza, cystická fibróza), období rekonvalescence, popáleniny, polytrauma. 29/44 Dieta č. 12 – STRAVA BATOLAT •5500 kJ, 45 g B, 40 g T, 190 g S, 55 mg vit. C •Pestrá, jednoduché technologické úpravy. •Tvrdší součásti pomeleme. •Indikace: strava batolat, vzhledem ke své konzistenci dieta využívána i pro starší děti po adenotomii, ošetření zubů, operacích dutiny ústní, těžkých stavů po úrazech, možná i pro seniory, ale s nutriční podporou 30/44 Dieta č. 13 – STRAVA DĚTÍ •9 500 kJ, 80 g B, 70 g T, 330 g S, 80 mg vit. C •Pestrá, s obsahem všech živin. •Nepřekořeňovat, nepřesolovat. •Učit jíst příborem. •Indikace: u dětí bez dietního omezení 31/44 Dieta č. 14 – SPECIÁLNÍ DIETNÍ POSTUPY •Výběr pokrmů provádí nutriční terapeut spolu s pacientem dle jídelního lístku, zohledňuje doporučení lékaře a výživové potřeby pacienta. • •Indikace: výběrová dieta u pacientů s malnutricí nebo s nutným individuálním přístupem 32/44 Dieta č. 15 - VEGETARIÁNSKÁ •9 500 kJ, 80 g B, 70 g T, 320 g S, 90 mg vit. C • •Odpovídá laktoovovegetariánské stravě. •Indikace: vhodná pro pacienty, kteří odmítají jíst maso a masné výrobky. 33/44 SPECIÁLNÍ DIETY 34 Dieta č. 0S – ČAJOVÁ DIETA •Jde pouze o podávání čaje. •Indikace: před operací a po operacích, při úplné parenterální nebo enterální výživě, při krátkodobém hladovění, pokud je pacient v dobrém stavu (např. při žlučové kolice apod.) 35/44 Dieta č. 4S – S PŘÍSNÝM OMEZENÍM TUKU •8 900 kJ, 400 g S, 25 g T, 60 g B, 60 mg vit. C •Technologická úprava bez použití volného tuku, mléka, koření a nadýmavých potravin. •Přidává se malé množství kuřecího masa (80 g) •Neplnohodnotná, podává se krátkodobě. •Nevhodná do domácího ošetření. •Indikace: biliární potíže, pankreatitida, průjmy apod. 36/44 Dieta č. 9S – DIABETICKÁ ŠETŘÍCÍ •8 100 kJ, 250 g S,60 g T, 90 g B, 90 mg vit. C •Dieta lehce stravitelná, nenadýmavá, nedráždivá, šetřící, s omezením tuků. •Indikace: diabetes s poruchou trávení, s onemocněním jater, žlučníku, slinivky, po žloutence apod. 37/44 STANDARDIZOVANÉ DIETY 38 BLP – BEZLEPKOVÁ DIETA •9 500 kJ, 320 g S, 70 g T, 80 g B, 90 mg vit. C •Dieta je plnohodnotná, dlouhodobé podávání. •Potraviny z pšenice (včetně špaldy a kamutu), žita, ječmene, ovsa a veškeré výrobky a nápoje, které jmenované obiloviny obsahují nebo z nich byly vyrobené jsou zcela vyloučené. •Potraviny, u kterých je nutné sledovat složení: •cukrovinky, plněné bonbony, čokolády, nugát, karamely, zmrzliny •müsli tyčinky a snídaňové cereálie •potraviny pro zvláštní výživu •kupované majonézy, tatarské a sójové omáčky, polévky v sáčku, instantní směsi na přípravu pokrmu, polotovary nebo hotové pokrmy, těsta • 39/44 BLP – BEZLEPKOVÁ DIETA •Indikace: při onemocněních tenkého střeva, při kterých enterocyty neprodukují peptidázu, která štěpí gliadin (celiakie, dermatitis herpetiformis Duhring) •Při celiakii je striktní dodržování diety jediný způsob, jak zabránit projevům nemoci! 40/44 BL – BEZLAKTÓZOVÁ DIETA •9 000 kJ, 360 g S, 55 g T, 70 g B, vit. C •Strava připravená bez mléka mléčných výrobků. •Bez ostrého koření s dietní úpravou při vaření, nenadýmavá, lehce stravitelná. •Indikace: vrozený nedostatek laktázy v tenkém střevě, získaný nedostatek laktázy 41/44 P – DIETA PŘI AKUTNÍ PANKREATITIDĚ •I. den: 3 920 kJ, 180 g S, 8 g T, 28 g B, 0 mg vit. C •II. den: 5 300 kJ, 260 g S, 10 g T, 36 g B, 10 mg vit. C •III. den: 6 330 kJ, 320 g S, 10 g T, 37 g B, 20 mg vit. C •IV. den: 6 900 kJ, 320 g S, 25 g T, 50 g B, 30 mg vit. C •Pevný rozpis, který umožňuje pozvolný přechod na perorální příjem. •Po I. – IV. Dnu diety se přechází přes dietu 4S na dietu 4. •Dieta je neplnohodnotná. •Indikace: rozjídání po akutní pankreatitidě 42/44 DD – DIALYZAČNÍ DIETA •Dieta se zvýšeným obsahem plnohodnotných bílkovin, s omezením draslíku, fosforu a soli. •obsah fosforu do 1 000 mg/den •obsah draslíku 1 200–1 800 mg/den •Má druhou večeři. •Technologická úprava je specifická, vedoucí ke snížení draslíku: louhování, namáčení, krájení na malé kousky, slívání během vaření. •Dieta je plnohodnotná, vhodná pro dialyzované diabetiky. •Vhodná do domácího ošetření. •Složení je 1,5 g B /kg a 150 kJ/kg. •Indikace: určená pacientům zařazeným do dialyzačního programu 43/44 DD – DIALYZAČNÍ DIETA Čaj, chléb, máslo, lučina Rohlík, máslo, jablko Polévka z vaječné jíšky Dušený králík s mrkví, vařené brambory Ovocný jogurt, rohlík Masové rizoto, okurkový salát Bílá káva, rohlíky, flora, vejce Rohlík, máslo, červená paprika Polévka cibulová Kuřecí prsa na pórku, těstoviny Mléko, houska, med, máslo Vepřový přírodní řízek, brambory, restovaná zelená fazolka Čaj, chléb, máslo, šunka Chléb, sýr, jablko Polévka hovězí s nudlemi Hovězí svíčková, knedlík houskový Bílá káva, houska Tvarohová pomazánka s pažitkou, chléb, ledový salát 44/44 DĚKUJI ZA POZORNOST 45