Mgr. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví BZNT031 – Nutriční terapie a výživa člověka BPKV031 – Výživa v porodní asistenci podzim 2018 ZÁKLADY VÝŽIVY III • výživová doporučení • • značení potravin • pitný režim • Výživová doporučení Co jsou to výživová doporučení? Základy výživy 3 Denní příjem Ca by měl být 1 000 mg. Ovoce jen dopoledne, zeleninu odpoledne! Obsah obrázku muž, osoba, oblečení Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti K čemu jsou výživová doporučení? •hodnocení stavu výživy na populační i individuální úrovni •plánování výživy na populační i individuální úrovni •za jakým účelem? •tvorba potravinové a výživové politiky Základy výživy 4 Hierarchie výživových doporučení Základy výživy 5 Nutriční standardy Obecná doporučení Doporučení založená na skupinách potravin NUTRIČNÍ STANDARDY •neboli Výživové doporučené dávky Co jsou nutriční standardy? •výživové doporučené dávky •referenční dávky •referenční hodnoty příjmu živin • dietary reference values • •≠ doporučené denní dávky ! Základy výživy 7 Zdroje VDD pro ČR Základy výživy 8 „scientific opinions“ Příklad VDD Základy výživy 9 OBECNÁ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ Co jsou obecná výživová doporučení? •formulace obecného rázu •týkají se kvality nebo kvantity živin nebo potravin •také rozmezí podílu na celkovém energetickém příjmu • •„Jezte různé druhy ovoce a zeleniny, alespoň 400 g denně, přednostně čerstvé a místního původu.“ •„Omezujte příjem kuchyňské soli, celkový denní příjem soli nemá být větší než 5 g (1 čajová lžička).“ Základy výživy 11 10 kroků k pevnému zdraví 19. 10. 2017 Nutrice 2017, KHS Ostrava, ÚP Nový Jičín 12 •Ministerstvo zdravotnictví ČR, 2005 Zdravá třináctka •Fórum zdravé výživy, 2005 19. 10. 2017 Základy výživy 13 Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR •Společnost pro výživu, 2012 19. 10. 2017 Základy výživy 14 DOPORUČENÍ ZALOŽENÁ NA SKUPINÁCH POTRAVIN Doporučení založená na skupinách potravin •food-based dietary guidelines – FBDG • •pro veřejnost •srozumitelnější •přehlednější •aplikovatelnější do praxe 19. 10. 2017 Základy výživy 16 Jaká znáte česká FBDG? 19. 10. 2017 Základy výživy 17 10 min Hodnocení FBDG Potravinová pyramida MZ ČR 19. 10. 2017 Základy výživy 19 Potravinová pyramida FZV 19. 10. 2017 Základy výživy 20 Zdravý talíř Margit Slimákové 19. 10. 2017 Základy výživy 21 Obsah obrázku text Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Zdravý talíř pro náctileté 19. 10. 2017 Základy výživy 22 Pyramida výživy projektu Pohyb a výživa 19. 10. 2017 Základy výživy 23 Shrnutí •existují oficiální i neoficiální doporučení •je potřeba dbát na individualitu člověka •talíř / pyramida •dospělí / děti •zdraví / nemocní •ne všechna doporučení jsou ideální ve všech aspektech 19. 10. 2017 Základy výživy 24 Označování potravin Povinné údaje •definovány nařízením EP a ER č. 1169/2011 • • •Jasné, přesné, srozumitelné, snadno čitelné, nesmazatelné. Základy výživy Povinné údaje 1.Název potraviny 2.Seznam složek (= složení = kvalita; seřazeno podle množství) 3.Alergeny 4.Množství určitých složek nebo jejich skupin 5.Čisté množství potraviny 6.Datum minimální trvanlivosti nebo použitelnosti 7.Zvláštní podmínky použití 8.Jméno nebo obchodní název a sídlo výrobce Základy výživy 27 Povinné údaje 9.Země původu nebo provenience 10.Návod k použití v případě, že by potravinu bylo obtížné použít 11.Obsah alkoholu v % obj. (nad 1,2 %) 12.Výživové údaje • Základy výživy 28 Alergeny •uvedeny v seznamu v příloze nařízení •každá látka ze seznamu, která způsobuje alergii nebo nesnášenlivost a stále se nachází v hotovém výrobku •musí být rozeznatelně označeny: •surovina, surovina, surovina, surovina, surovina •surovina, surovina, surovina, surovina, surovina •surovina, surovina, surovina, surovina, surovina •surovina, surovina, surovina, SUROVINA, surovina • Základy výživy 29 http://www.motorestceskylev.cz/wp-content/uploads/2014/02/alergeny.jpg Alergeny Základy výživy 31 Výživové údaje Základy výživy 32 povinné údaje Výživové údaje Základy výživy 33 •dobrovolné údaje •MUFA, PUFA, n-3, n-6 •polyalkoholy •škrob •vláknina •vitaminy nebo minerální látky přítomné ve významném množství Významné množství •15 % referenční hodnoty příjmu pro daný vitamin nebo ML na 100 g nebo 100 ml v případě produktů jiných než nápoje •7,5 % referenční hodnoty příjmu pro daný vitamin nebo ML na 100 ml v případě nápoje •15 % referenční hodnoty příjmu pro daný vitamin nebo ML na porci v případě, že balení obsahuje pouze jednu porci • Základy výživy 34 Výrobek může obsahovat… Základy výživy 35 Výživová a zdravotní tvrzení •výživové tvrzení •každé tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že potravina má určité prospěšné výživové vlastnosti v důsledku •energetické (kalorické) hodnoty, kterou poskytuje, poskytuje ve snížené nebo zvýšené míře nebo neobsahuje •živin či jiných látek, které buď obsahuje, obsahuje ve snížené či zvýšené míře, nebo neobsahuje •zdravotní tvrzení •každé tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že existuje souvislost mezi kategorií potravin, potravinou nebo některou z jejích složek a zdravím Základy výživy 36 Výživová tvrzení •ZDROJ VLÁKNINY Tvrzení, že se jedná o potravinu, která je zdrojem vlákniny, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, obsahuje-li produkt alespoň 3 g vlákniny na 100 g nebo alespoň 1,5 g na 100 kcal. •S VYSOKÝM OBSAHEM VLÁKNINY Tvrzení, že se jedná o potravinu s vysokým obsahem vlákniny, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, obsahuje-li produkt alespoň 6 g vlákniny na 100 g nebo alespoň 3 g na 100 kcal. Základy výživy 37 Zdravotní tvrzení •VITAMIN C Vitamin C přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání • •VÁPNÍK Vápník přispívá k normální srážlivosti krve. Vápník přispívá k normálnímu metabolismu energie. Vápník přispívá k normální funkci svalů. Vápník přispívá k normálnímu přenosu nervového vzruchu. • Základy výživy 38 Tvrzení nesmí… •být nepravdivá nebo klamavá •vyvolávat pochybnosti o jiných potravinách •nabádat k nadměrné konzumaci určité potraviny •uvádět, že pestrá strava nemůže zajistit přiměřené množství živin •odkazovat na změny tělesných funkcí, které vzbuzují strach, a to textem, obrazově, graficky či symbolicky Základy výživy 39 C:\Documents and Settings\Brezkova\Dokumenty\Obrázky\halinka\foto-09.jpg C:\Documents and Settings\Brezkova\Dokumenty\Obrázky\halinka\foto-07.jpg C:\Documents and Settings\Brezkova\Dokumenty\Obrázky\halinka\foto-12.jpg C:\Documents and Settings\Brezkova\Dokumenty\Obrázky\halinka\foto-21.jpg http://www.autokabelky.cz/wp-content/uploads/2014/12/pitn%C3%BD-re%C5%BEim_1.jpg Pitný režim K čemu nám je voda? Výsledek obrázku pro teploměr TEPLOTA ROZPOUŠTĚDLO Výsledek obrázku pro dissolved nacl Základy výživy K čemu nám je voda? VYLUČOVÁNÍ TRÁVICÍ ŠŤÁVY Výsledek obrázku pro wc door Výsledek obrázku pro trávicí šťávy Základy výživy K čemu nám je voda? ACIDOBAZICKÁ ROVNOVÁHA NÁRAZNÍK Výsledek obrázku pro acid base balance Výsledek obrázku pro eye anatomy without labels Základy výživy Zastoupení vody •může se měnit v souvislosti se zdravotním stavem •potíže již při nedostatku v jednotkách % 60–70 % dospělý až 80 % kojenec Výsledek obrázku pro kečup Výsledek obrázku pro tvaroh Základy výživy Bilance tekutin Výsledek obrázku pro lidské tělo PŘÍJEM VÝDEJ Základy výživy Bilance tekutin • • •příjem •tekutiny: 1 400 ml •potraviny: 700 ml •metabolismus: 200 ml • • • •výdej Při příjmu 2 300 ml*: *bilance dle Krause‘s Food and Nutrition Care Process, 2012 Základy výživy Voda v potravinách Kuřecí prsa restovaná Okurka Pšeničný chléb Vlašské ořechy Víno bílé Jogurt bílý Základy výživy > Bilance tekutin • • •příjem •tekutiny: 1 400 ml •potraviny: 700 ml •metabolismus: 200 ml • • • •výdej •moč: 1 400 ml •stolice: 100 ml •pot: 100 ml •dýchání aj.: 700 ml Při příjmu 2 300 ml*: *bilance dle Krause‘s Food and Nutrition Care Process, 2012 Základy výživy Příjem tekutin •EFSA •(European Food Safety Authority) • •2 000 ml/den ženy •2 500 ml/den muži •(včetně potravin) Základy výživy Příjem tekutin •DACH •(Referenční hodnoty pro příjem živin) • •2 600 ml/den 25–50 let •2 250 ml/den >65 let •(včetně potravin) Základy výživy Příjem tekutin •MZ ČR • •1 500–2 000 ml/den •30–35 ml/kg/den •(bez potravin) Základy výživy Zvýšená potřeba tekutin Výsledek obrázku pro nemoc Výsledek obrázku pro průjem Výsledek obrázku pro hot day Výsledek obrázku pro running Základy výživy Omezení příjmu tekutin Výsledek obrázku pro selhání ledvin Výsledek obrázku pro srdce orgán SELHÁNÍ LEDVIN SELHÁNÍ SRDCE Základy výživy Nedostatek tekutin •dehydratace •žízeň, suché sliznice, koncentrovaná moč •pokles tlaku při vstávání (orthostatická hypotenze), závrať, bolest hlavy, rychlý puls •trvale rychlý puls, nízké napětí kůže, minimální močení, křeče •zástava močení, smrt Základy výživy Nedostatek tekutin – moč Výsledek obrázku pro urine colour Základy výživy 5 min Jak zvýšit přívod tekutin? Nadbytek tekutin Výsledek obrázku pro thinking Základy výživy Nadbytek tekutin •intoxikace vodou •rychlý excesivní příjem vody •neschopnost vodu vyloučit •přemrštěný přívod tekutin infuzemi • •symptomy – bolesti hlavy, nevolnost, poruchy vědomí, slabost, závratě, křeče, nadměrné močení • • Základy výživy NA CO DÁT POZOR 1. Cukr Cukr v nápojích – Coca-cola • •11,6 g cukru ve 100 ml •(oslazený čaj – to samé ve 250 ml) • • •224 g cukru ve 2 l •(3 800 kJ – cca 2 obědy) 2L Základy výživy Cukr v nápojích – Cappy Pulpy • •11,1 g cukru ve 100 ml •(oslazený čaj – to samé ve 250 ml) • • •222 g cukru ve 2 l •(3 800 kJ – cca 2 obědy) 1L Základy výživy Cukr v nápojích – přehled Nápoj Množství cukru na 100 ml voda 0 g/100 ml Hanácká kyselka pomeranč 3,2 g/100 ml hrnek čaje + 2 lžičky cukru 4,8 g/100 ml pomerančový džus s vodou 1:1 5,1 g/100 ml pomerančový džus neředěný 10,2 g/100 ml Coca-cola 11,6 g/100 ml Semtex original 12 g/100 ml Základy výživy Celkové nevýhody soft drinks •velmi vysoký obsah cukru (Mirinda – 13 g/100 ml) •finanční náročnost •vysoké množství CO2 •CO2 je odpadní látka metabolismu •potlačuje pocit žízně •snižuje objem vypité tekutiny http://a3145z1.americdn.com/wp-content/uploads/2015/02/seven-drinks-you-must-avoid-to-safe-your-hea lth-2-will-shock-you.png Základy výživy 2. Kofein Kofein •purinový alkaloid •nejrozšířenější stimulant • •thein - ? •zastaralé označení, to stejné • •močopudné účinky - ? •méně významné, než se předpokládalo; „kafaři“ adaptace Výsledek obrázku pro kofein Základy výživy Zdroje kofeinu Výsledek obrázku pro kávovník Výsledek obrázku pro čajovník KÁVA ČAJ Základy výživy Zdroje kofeinu Výsledek obrázku pro cesmína paraguayská Výsledek obrázku pro guarana GUARANA CESMÍNA Základy výživy Obsah kofeinu v nápojích •espresso – 80–120 mg v šálku (30 ml) •maté – 85 mg v šálku (250 ml) •černý čaj – 14–70 mg v šálku (250 ml) •zelený čaj – 24–45 mg v šálku (250 ml) •Coca-cola – 12–18 mg ve sklenici (200 ml) Základy výživy Doporučení EFSA •bezpečná denní konzumace do 400 mg •bezpečná jednorázová konzumace do 200 mg •u těhotných bezpečná denní konzumace do 200 mg •u dětí a dospívajících nedostatek informací •předpokládaný bezpečný příjem do 3 mg/kg Základy výživy 3. Alkohol Patří alkohol do pitného režimu? NE! Základy výživy Ethanol •alkohol se dvěma uhlíky •metabolizace pomocí alkoholdehydrogenázy • •energie: 1 g alkoholu ≈ 29 kJ • •bezpečná dávka: neexistuje! • •pozitivní účinek: KVO u žen, ALE celkový efekt Výsledek obrázku pro ethanol Základy výživy > Kolik je 20/10 g ethanolu? •20 g se nachází v: •0,5 l piva •2 dl vína •5 cl 40% destilátu •10 g se nachází v: •0,3 l piva •1 dl vína •3 cl 40% destilátu Výsledek obrázku pro pivo Základy výživy Zásadní je uvědomit si, že... 1)Nelze stanovit naprosto bezpečnou dávku alkoholu. 2)Alkohol obsahuje energii (a ne málo). 3)Alkohol může poškodit funkci některých orgánů. 4)Alkohol může způsobit ranní hypoglykémie (diabetes!). 5)Alkohol je rizikový kvůli pozornosti. Základy výživy Jaké nápoje tedy vybírat? voda neslazené čaje ředěné džusy minerální vody neředěné džusy energetické nápoje soft drinks alkoholické nápoje Základy výživy