Historie 1 Mikrobiologie - úvod Pro bc. a mgr. studia Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. Ústav preventivního lékařství 22. února 2017 Nejstarší zprávy ► V kontaktu s mikrooorganismy a v konfrontaci s jejich projevy je lidstvo od nepaměti. Někteří autoři uvádějí i pohřební zvyky a pudový strach z mrtvých jako adaptaci na riziko nákazy z mrtvých těl ► Už v antice existovaly úvahy o existenci malých, pouhým okem neviditelných organismů, najdeme je např. u Aristotela Historie 2 Od antiky po středověk ► Výroba čoček je doložena ve staré Mezopotámii i Egyptě, patrně používány k výrobě přesných šperků ► Ve starém Římě je doloženo používání skleněných koulí k lámání světla - soustředění do jednoho bodu (užívalo se ještě začátkem min. století na venkově) ► Marcus Terrentius Varus (116 - 26 př.n.l.) uvádí představu „pouhým okem neviditelných zvířátek, schopných vyvolat nemoci" Ve středověku nastal odklon k „miasmatickým teoriím", kdy nemoci byly přisuzovány škodlivým výparům, miasmatům. Od toho je odvozen i název malárie (= mal aer = škodlivý vzduch) Historie 3 Raný novověk Athanasius Kirchner (1602 - Hieronymus Fracastoro (1483 1680) -1553) V období pozdního středověku a na začátku novověku se objevily úvahy, že některé nemoci mohou být způsobeny zárodky, přenášenými vzduchem. Historie 4 Počátky mikroskopování Historie 5 Anthoan van Leeuwenhoek (1632 - 1723) sestrojil první prakticky použitelný mikroskop a systematicky jím studoval různé objekty, vč. biologických. Použil také první známou mikrobiologickou půdu: pepřový nálev. O svých pozorováních systematicky informoval britskou Royal Society. Lazaro Spalanzani (1729 -1799) navázal na Leeuwenhoeka a podařilo se mu vyvrátit teorii vzniku života samooplozením na úrovni makroorganismů. Podařilo se mu prokázat, že se mikroorganismy rozmnožují, tím naboural poslední baštu stoupenců samooplození Carolus Linnaeus (1707- 1778) měl potíže se zařazením mikroorganismů do svého stěžejního díla „Systema naturae" Historie 6 Historie 7 Cagniard de la Tour (1777 - 1859) objevil kvasinky v pivě Theodor Schwann (1810 - 1882) objevil konzervaci masa teplem a skutečnost, že takové maso se nekazí, pokud je k němu přiváděn vzduch skrze do červeného žáru rozžhavené trubky Louis Pasteur (1822 -1895) řadou prací založil moderní mikrobiologii Budapešťský porodník Ignác Semmelweis (1818-1865) objevil vztah mezi onemocněním horečkou omladnic a vyšetřováním rodidel rukama znečištěnýma z pitevny n 9 - » 1 O jsou to příbuzní buněk, z nichž vznikl základ eukaryontních organismů. Polosyntetické mikroorganismy Venterovy mykoplasmy, mají některé báze DNA nahrazeny jinými. Užití mikrobů v potravinářství 1 Užití mikrobů v potravinářství 2 Kvašení Není úplně jasné, zda jako první technologie bylo objeveno kvašení mléčné nebo alkoholické. Obě technologie jsou zvládnuty lidstvem od prehistorie a využívají je přírodní národy, mající proto vhodné podmínky. Kvašení (kynutí) těsta je pozdějšího původu. Někteří odborníci vykládají zmínku v Bibli (Exodus), že se Židé měli zásobit na útěk z Egypta nekvašeným chlebem, jako důkaz toho, že technologie kynutí těsta a výroby pečiva z něj byla v té době ještě ne zcela zvládnutá a dávala nejisté výsledky. n 9 - » S *)