Poruchy výživy starších nemocných Změny přinášené stárnutím I Øztráta dentice Øšpatná funkce zubních náhrad Øsnížení produkce slin Øztenčení mukózy Øporuchy polykání Øvýběr potravy Øpříjem tekutin Změny přinášené stárnutím II Øzpomalení hybnosti traktu Øgastroezofageální reflux Øatrofie žaludeční sliznice Øzvýšení pH žaludeční šťávy Øzpomalení resorpce Øredukce myenterického plexu Øzměny střevní resorpce – malabsorpční stavy Ødivertikulóza Ø • Výběr potravy •přednost sacharidům •vyhýbání se zelenině, ovoci •vyhýbání se mléčným výrobkům •celozrnné pečivo •vaření na několik dní •výběr tuků Snížení příjmu tekutin •snížení pocitu žízně •nutnost častého močení •nutnost tělesné aktivity •obava z inkontinence •subklinická dehydratace •manifestace při minimálních podnětech Zpomalení hybnosti traktu •delší kontakt sliznice s obsahem •setrvávání tráveniny v řasách, lokální dráždění •obtížné vyprazdňování při snížení hybnosti •tendence k subileózním stavům • Gastroezofageální reflux •inkompetence kardie •kofein, alkohol, tuky •koroze sliznice dolní třetiny jícnu •hypochromní anemie •jícnový vřed •karcinom jícnu Zpomalení resorpce •délka procesu trávení •vlastnosti střevní stěny •kvalita prokrvení – ateroskleróza mesenterických tepen •přítomnost ascitu •přítomnost portální hypertenze • Malabsorpční stavy •postupný rozvoj deficitů Øhypoproteinémie, hypalbuminémie Øhypovitaminózy Øhypochromie Øhypokalcémie Øhypomagnézémie Øhypoglykémie Divertikulóza •výskyt stoupá s věkem •podporuje málozbytková strava •možnost komplikací Økrvácení Øperforace Ømaligní zvrat Charakteristika souboru •senioři nad 65 let věku 141 žen, 59 mužů •průměrný věk 74,2+2,2 roku (60-93) •žijící ve vlastním prostředí •duševní stav dovoluje řízený rozhovor Metodika •zjištění stravovacích zvyklostí •zjištění vybraných laboratorních parametrů •sepsání edukační brožury •rozeslání brožury •nové vyplnění dotazníku Příprava denních jídel muži ženy sami 10% 52% rodinný příslušník 65% 15% pečovatelská služba, jiné 25% 33% Stav dentice Hodnocení chuti k jídlu Preferované druhy jídel Frekvence konzumace ovoce Frekvence konzumace zeleniny Frekvence konzumace drůbeže a ryb Procento seniorů se snížením hladin minerálů a stopových prvků Minerály, stopové prvky a stárnutí •zinek a apoptóza, zinek a imunita, zinek a reparace DNA •železo a syndrom neklidných nohou •folát a hyperhomocysteinemie •folát a neurotransmitery •magnézium a střevní imunita •magnézium a neuropatie, PHN •kalcium a hyperparathyreoidizmus Ochota respondentů ke spolupráci Konzumenti ryb Ovlivnění aspektu stravování cílenou edukací Závěry I »nebyl zjištěn vyšší výskyt závažných nedostatků ve stravovacích zvyklostech • »byly nalezeny závažné a časté deficity minerálů a stopových prvků, které mohou přispívat k nepříznivému celkovému stavu seniorů, urychlovat stárnutí a znesnadňovat proces hojení Závěry II »cílená edukace měla znatelný vliv na stravovací zvyklosti • »k největšímu posunu došlo v konzumaci ryb, drůbeže a snaze o redukci hmotnosti Děkuji za pozornost DSCF0085