Alimentární nákazy MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU Charakteristika alimentárních nákaz lnákaza po požití jídla l (alimentum, lat. = potrava, výživa) lklinický obraz: lgastroenteritis, enterocolitis lsepse lextraintestinální formy s různou lokalizací zánětu Příznaky alimentárních nákaz lprůjem lhorečka lnausea, zvracení lbolesti břicha, meteorismus, křeče ldehydratace lcelkové příznaky – bolest hlavy, slabost, kolapsový stav Původci alimentárních nákaz lbakterie: l lkampylobaktery, salmonely, vibria, shigely, yersinie, patogenní E. coli, l podmíněné patogeny lpůvodci alimentárních intoxikací - l stafylokoky, klostridia, bacily, vibria l Původci alimentárních nákaz l lViry: l lrotaviry, noroviry, adenoviry, astroviry l Zdroj alimentárních nákaz l l lčlověk l zvíře Přenos alimentárních nákaz lnejčastěji nepřímý: lprimárně kontaminované potraviny lsekundárně kontaminované potraviny l lfekálně kontaminované potraviny a voda lfekálně kontaminované předměty l l l fekálně-orální přenos nepřímý Přenos alimentárních nákaz l lpřímý přenos ze zdroje na vnímavou losobu lkontaminovanýma rukama l l lfekálně-orální přenos přímý Vnímavost l lse liší podle l vlastností původce l infekční dávky původce l věku vnímavé osoby l zdravotního stavu vnímavé osoby Terapie l l l ? Prevence přenosu lna úrovni zdroje nákazy: l lveterinární prevence v chovech hospodářských zvířat lvhodný způsob zacházení s domácími hospodářskými zvířaty lhygienické návyky pracovníků v potravinářských profesích Prevence přenosu lna úrovni cesty přenosu: l lmanipulace s potravinami lHACCP lvybavení a technologické postupy ldezinfekce ldezinsekce a deratizace Prevence přenosu lna úrovni vnímavé osoby: l losobní hygiena linformovanost – zdravotní výchova limunizace = specifická prevence