Základy výživy člověka - přednáška

Vláknina

Vláknina zastupuje velkou řadu látek, z nichž spousta spadá svou chemickou strukturou mezi sacharidy. Svými vlastnostmi a fyziologickými účinky je však natolik specifická, že je více než vhodné jí věnovat jednu samostatnou kapitolu. Co bude v rámci této kapitoly podstatné?

Z této kapitoly si odneste:

  • definici vlákniny a její dělení
  • fyziologické a preventivní účinky vlákniny vč. základního mechanismu
  • výživové doporučené dávky vlákniny
  • rizika nadměrného přívodu vlákniny
  • pojmy rezistentní škrob, prebiotika, celozrnný, vícezrnný, nízkovymílaná/vysokovymílaná mouka

Přednáška

Studijní text

Pro zájemce

Společnost Kellog's nedávno zveřejnila poměrně zajímavý podcast na téma vlákniny a prebiotik. K dispozici na odkazu níže.