VYBRANÉ METODY Z ANALYTICKÉ CHEMIE Pavel Coufalík Potravinářská chemie I, podzim 2020 Přehled metod 2 Volumetrie • Titrace acidobazické (neutralizační) • Titrace srážecí (vznik málo rozpustných produktů) • Titrace chelatometrické (vznik málo disociovaných komplexů) • Titrace redoxní (přenos elektronů; oxidimetrie a redutometrie) Gravimetrie Kolorimetrie Ultrafialová a viditelná spektrometrie (UV/VIS) Volumetrie 3 • Předpoklad stanovení analytu – kvantitativní (a dostatečně rychlá) stechiometrické reakce činidla s analytem • Stanovení obsahu analytu ze změřeného objemu titračního činidla o známé koncentraci • Pro koncentrace od 10-3 mol/l • Titrace za pomocí byrety; automatické titrátory Titrační aparatura Volumetrie 4 • Bod ekvivalence – spotřebované množství titračního činidla odpovídá množství analytu • Vhodná indikace bodu ekvivalence – nejčastěji použití vizuálních indikátorů (barevná změna roztoku) nebo potenciometrické měření (např. měření pH) • Titrační křivka – závislost sledované vlastnosti (např. pH) na objemu přidaného titračního činidla • Titr roztoku – přesná známá koncentrace titračního roztoku (mol/l) • Faktor roztoku – poměr mezi skutečnou a požadovanou koncentrací • Přesnou koncentraci roztoku lze připravit pouze ze základních látek Průběh titrace Volumetrie 5 • Základní látka – chemická sloučenina, která nemění hmotnost při navažování – nárůst hmotnosti o H2O nebo CO2, (oxidace vzdušným kyslíkem) • Příprava odměrného roztoku – ze základní látky nebo standardizací • Standardizace – titrace známého množství základní látky (primární standard) o přesné koncentraci odměrným roztokem → určení přesné koncentrace titračního činidla → titrace analytu • Chemické indikátory – látky způsobující barevnou změnu roztoku (jednobarevné nebo barevná změna); acidobazické, metalochromní, redoxní • Funkční oblast indikátoru – interval barevné změny indikátoru (např. v rozmezí pH) • Bezindikátorová titrace – titrace barevným titračním činidlem • Chyba titrace – bod ekvivalence nelze určit nikdy zcela přesně – přidávání činidla po kapkách, barevná změna indikátoru se nekryje přesně s bodem ekvivalence; vyhodnocení z průběhu titrační křivky graficky nebo výpočtem Volumetrie 6 • Příprava odměrného roztoku: mlátky = clátky . Mlátky . Vroztoku (m – hmotnost v g, M – molární hmotnost v mol/l, V – objem roztoku v l) • Přímá titrace – titrace vzorku titračním činidlem • Nepřímá titrace – nadbytkem činidla se uvolní produkt, který titrujeme odměrným roztokem • Zpětná titrace – ke vzorku se přidá známý nadbytek činidla, po proběhnutí chemické reakce se zbylý nadbytek činidla titruje odměrným roztokem • Kapalné vzorky – naředění do definovaného objemu • Pevné vzorky – rozpuštění do definovaného objemu • Provedení titrace – jedna hrubá titrace na začátku pro orientační zjištění bodu ekvivalence; pro výpočet používáme průměrnou spotřebu titračního činidla ze třech následujících opakováních • Při titraci intenzivně mícháme titrovaný roztok! Acidobazické titrace 7 • Acidimetrie – titrace odměrným roztokem kyseliny • Alkalimetrie – titrace odměrným roztokem zásady • Titrační křivka – závislost pH na objemu titračního činidla Titrační křivka titrace silné kyseliny silnou zásadou Titrace vícesytné kyseliny (H3PO4) Acidobazické titrace 8 Acidimetrie • Odměrné roztoky HCl, H2SO4, HClO4 o koncentraci 0,1-1 mol/l • HCl – uvolňuje plynný HCl; H2SO4 – přijímá vlhkost ze vzduchu • Základní látky – Na2CO3 (vysušený při 300°C), KHCO3, NaHCO3 • Titrace na methyloranž • Standardizace roztoku HCl na Na2CO3: Na2CO3, + 2HCl → 2NaCl + CO2 + H2O Alkalimetrie • Odměrný roztok NaOH, KOH o koncentraci 0,1-1 mol/l • NaOH – přijímá H2O i CO2 ze vzduchu → standardizace roztoku • Základní látky – kyselina šťavelová, benzoová, salicylová Acidobazické titrace 9 • Acidobazické indikátory – organické kyseliny nebo zásady • Funkční oblast indikátoru: • Vizuální detekce – přeměna 10% dvoubarevného indikátoru; u jednobarevných indikátorů je zbarvení závislé na jejich koncentraci • Alkalimetrická titrace na fenolftalein Acidobazické titrace 10 Titrace kyseliny octové odměrným roztokem NaOH • Výpočet stanovení v pevném vzorku: Srážecí titrace 11 • Předpoklad – dostatečně rychlý vznik sraženiny analytu s titračním činidlem Argentometrická titrace • Titrace roztokem AgNO3, vznik málo rozpustných halogenidů Ag; naopak stanovení Ag titrací roztokem NaCl • Stanovení Ag, Cl-, Br-, I-, SCN• Roztok AgNO3 o koncentraci 0,01 – 0,1 mol/l • Základní látka – NaCl (vysušení 120°C) • Velmi nízké součiny rozpustnosti sraženin Srážecí titrace 12 Určení bodu ekvivalence v argentometrii • Mohrova metoda Indikace K2CrO4 – po vysrážení halogenidů se sráží Ag2CrO4 • Volhardova metoda Titrace Ag roztokem NH4SCN s indikací vznikem železité soli • Fajansova metoda – použití adsorpčních indikátorů (fluorescein, eosin) Komplexometrické titrace 13 • Předpoklad – vznik stabilních komplexních sloučenin Chelatometrie • Titrace chelatony: • Chelaton reaguje s analytem v poměru 1:1 • Chelaton III o koncentraci 0,01 – 0,05 mol/l • Stabilita chelátu závislá na pH • Základní látky – čisté kovy (Cu, Zn) nebo soli (CaCO3, PbCl2) • Jednobarevné indikátory – KSCN, sulfosalicylová kyselina • Metalochromní indikátory (organická barviva) – murexid, eriochromová čerň T Komplexometrické titrace 14 Merkurimetrie • Titrace roztokem Hg(NO3)2 • Tvorba málo disociovaných, dobře rozpustných sloučenin Hg2+ s Cl-, Br-, CN-, SCN• Základní látka – NaCl • Indikátor – nitroprusid sodný, difenylkarbazid murexid eriochromová čerň T Redoxní titrace 15 • Oxidační činidlo – látka přijímá elektrony a tím se redukuje • Redukční činidlo – látka odevzdává elektrony a tím se oxiduje • Stejná látka může být v jedné redoxní reakci oxidačním činidlem, v jiné redukčním činidlem. Ox + n e- ↔ Red oxidační činidlo redukční činidlo • Za běžných podmínek se elektrony nemohou vyskytovat ve volném stavu, oxidace a redukce vždy probíhají současně Ox1 + Red2 ↔ Ox2 + Red1 • Oxidimetrické i reduktometrické titrace – přídavkem odměrného roztoku se mění poměr oxidované a redukované formy analytu • Oxidační činidla: KMnO4, K2Cr2O7, KBrO3, I2, Ce4+ • Redukční činidla: soli Ti3+, Cr2+, Fe2+, Sn2+ Redoxní titrace 16 Manganometrie • Titrace roztokem KMnO4 o koncentraci 0,002 – 0,1 mol/l MnO4 - + 8H+ + 5e- ↔ Mn2+ + 4H2O • Základní látky – kyselina šťavelová, šťavelan sodný • Stanovení kyseliny šťavelové, šťavelanů, siřičitanů, dusitanů, jodidů, peroxidů, H2O2, solí Sn, Sb, As … Stanovení železa a jeho solí • V prostředí H2SO4, s autoindikací manganistanem • Železné piliny se rozpustí ve zředěné H2SO4 a titrují manganistanem 5Fe2+ + MnO4 - + 8H+ → 5Fe3+ + Mn2+ + 4H2O Autoindikace bodu ekvivalence v kyselém prostředí Redoxní titrace 17 Jodometrie I2 + 2e- ↔ 2I• Odměrný roztok – roztok jodu o koncentraci 0,01 – 0,1 mol/l v prostředí KI • Titrace v rozmezí pH = 0-8 (kyselá a slabě zásaditá oblast) • Bod ekvivalence je indikován první přebytečnou kapkou roztoku jodu (žlutohnědé zbarvení) nebo modrým zbarvením sloučeniny I3 - se škrobem • Základní látky - resublimovaný jod, As2O3, K2CrO4, KBrO3, KIO3 • Stanovení formaldehydu, Cl2, Br2, H2O2, solí As, Sb, Sn, Fe, S2-, SO3 2-, ClO3 -, BrO3 -, IO3 -, MnO4 - Adsorpční sloučenina amylózy Použití titrací v potravinářské chemii 18 • Argentometrické stanovení obsahu soli v potravinách • Jodometrické stanovení vody v potravinách (podle Karl Fishera) • Stanovení siřičitanů a kyselin ve víně • Stanovení kyseliny citrónové v nápojích • Stanovení kyseliny octové v octu • Stanovení kyseliny šťavelové ve špenátu • Stanovení vitaminu C … Gravimetrie 19 • Metoda založená na kvantitativním vyloučení stanovované složky ve formě málo rozpustné sloučeniny (tzv. vylučovací forma), která se převede sušením nebo žíháním na sloučeninu definovaného složení (tzv. vážitelná forma) • Gravimetrický faktor: Gravimetrie 20 Srážení • Pomalé přidávání srážecího činidla do zředěného roztoku vzorku za míchání (+ úprava pH, teplota roztoku …) • Většinou za horka – vznik lépe filtrovatelné sraženiny (+rekrystalizace v matečném louhu) Gravimetrie 21 Filtrace a promývání • Papírové kvantitativní filtry (nízký obsah popeloviny), filtrační kelímky s fritou • Promývání sraženiny destilovanou vodou, dekantace Sušení a žíhání • Převedení na vážitelnou formu, do konstantní hmotnosti • Sušení sraženiny na 100-120°C, chladnutí v exikátoru • Sušení a spalování filtru v kelímku, žíhání zuhelnatělého zbytku nad kahanem nebo v peci Gravimetrie 22 Stechiometrické výpočty v gravimetrii • Stanovení analytu ve vážitelné formě sloučeniny : • Příprava Fe2O3 – stanovení Fe: Gravimetrie 23 • Jednoduchá vážková analýza – stanovení sušiny, popeloviny • Stanovení škrobu, pentosanů, pektinu, sterolů, tuků, ligninu, glycerolu, kys. mravenčí, citrónové … 24 Spektrum záření 25 Kolorimetrie 26 • Nejstarší optická metoda – vizuální porovnání intenzity zbarvení vzorku a standardu • Absorbance Avzorek = Astandard 2 možnosti srovnávání: • Roztok vzorku porovnáváme se sadou různě koncentrovaných roztoků při stejné tloušťce absorbující vrstvy (stejný průměr válce, zkumavky) cvzoreklvzorek = cstandardlstandard • Měníme tloušťku absorbující vrstvy dokud nedosáhneme stejné absorbance cvzorek = cstandard* lstandard/lvzorek (c – koncentrace, l – tloušťka absorbující vrstvy) Kolorimetr podle Wolfa Kolorimetrie 27 • Zdroj záření pro viditelnou oblast – wolframová nebo halogenová žárovka Princip kolorimetrie Ultrafialová a viditelná spektrometrie 28 • UV/VIS – absorpce ultrafialového a viditelného záření (200 – 800 nm) zředěnými roztoky látek • Fotometrie (spektrofotometrie) – měření prošlého zářivého toku přes absorpční vrstvu • Transmitance: • Absorbance: Absorpce při průchodu záření kyvetou se vzorkem UV/VIS 29 Lambert-Beerův zákon: • Platný pro zředěné roztoky látek do koncentrací 0,01 mol/l • Platný pro monochromatické záření • UV/VIS spektrum – závislost absorpce na vlnové délce záření • Absorpce záření molekulou – molekulová spektrometrie • Chromofor – seskupení atomů v molekule způsobující absorpci záření v oblasti 200-800 nm UV/VIS instrumentace 30 • Zdroj UV záření – deuteriová lampa • Monochromátor – hranol, mřížka • Kyveta – skleněná pro VIS, křemenná pro UV (použití organických rozpouštědel pro UV spektrometrii) • Detektor – fotočlánek, fotonásobič • Citlivá, jednoduchá a relativně levná metoda; stanovení čistoty látek Jednopaprskový systém UV/VIS instrumentace 31 • Porovnání absorpčního spektra látky se spektry standardů • Kvantitativní stanovení anorganických i organických látek přesnými postupy Dvoupaprskový systém UV/VIS 32 Použití • Stanovení vitamínů, alkaloidů, antibiotik, léčiv • Klinicko-biochemické analýzy (krev, moč) • Sledování stability léčiv, chemických sloučenin … • Stanovení jednotlivých složek v několikasložkových směsích (měření při různých vlnových délkách) • Sledování průběhu chemických reakcí … 33 34