Technologie přípravy pokrmů Výrobní středisko Mgr. Kamila Kroupová  Výrobní středisko patří k nejsložitějším střediskům provozovny veřejného stravování.  K zabezpečení dokonalého chodu výrobního střediska se vychází z vysokých nároků na dispoziční řešení tak, aby byl zajištěn logický tok surovin a technologických postupů od příjmu surovin až po výdej hotových jídel v odbytových střediscích.  V tomto řešení je nutné dodržet hygienické předpisy, které určují vybavení jednotlivých pracovišť a toku surovin tak, aby během technologického procesu nedocházelo ke křížení tzv. čistých a špinavých cest a dodržet zároveň veškeré požadavky na bezpečnost práce. Výrobní středisko  1) hrubá přípravna brambor a zeleniny – umístěná v blízkosti příslušných skladů, vybavená mycími dřezy, výlevkou a stroji na praní a škrábání brambor a zeleniny.  2) hrubá přípravna masa – vybavená pracovní plochou a mycími dřezy. Rozdělení výrobních středisek:  3) čistá přípravna brambor a zeleniny – vybavená pracovními stoly a dřezy.  4) čistá přípravna masa – vybavená pracovní plochou, mycími dřezy a špalkem na maso. Dále strojky na mletí, kutrování, řezání, krájení, universální kuchyňský stroj s příslušenstvím zabezpečujícím požadované činnosti při přípravě masa.  5) přípravna těsta s kynárnou – pracovní stoly s nerezovou nebo žulovou deskou  včetně dřezu, universální stroj s příslušenstvím nebo samostatné stroje (hnětače, šlehače, dělička těsta apod.)  6) hlavní teplá kuchyně – s veškerým tepelným zařízením (sporáky, konvektomaty, smažící pánve, kotle, pečící trouby apod.).  Dále dostatečné množství pracovních ploch, výlevka, umývadlo apod.  7) studená kuchyně – vybavená pracovními stoly, mycími dřezy a potřebnými stroji.  8) kávová kuchyně – vybavená stroji na přípravu kávy.  9) cukrářská výroba – jsou zde pracovní stoly a mycí dřezy, sporák, cukrářská pec se stojanem na plechy, chladící skříň apod.  10) umývárna černého nádobí – doplněná myčkou speciálně pro tento účel konstruovanou s využitím vyšších tlaků horké vody.  11) umývárna bílého nádobí – doplněná myčkou různých provedení (skříňová nebo průběžná). Zdroje: ŠEBELOVÁ, Marie, HORNÍK, Jaromír, ed. Zařízení závodů: učebnice pro odborná učiliště : obor kuchařské práce. Praha: Parta, 2005. ISBN 80-7320-076-7. Obrázky: https://cdn.varimjakosef.cz/data/image/title/2018/08/5b657fa116e4d.jpg?1533378465 https://slideplayer.cz/slide/12637966/76/images/5/%C5%A0krabka+na+brambory.jpg https://encrypted- tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSEj9p8GPAOCEgRl_4h6Fv37Z- oaubvjkhrOlIlKXfdMK39n8NP1A