Primární nutriční faktory a stravovací návyky spojené s rizikem zubního kazu Nutriční faktory a onemocnění dutiny ústní Otázky a odpovědi Primární nutriční faktory a stravovací návyky spojené s rizikem zubního kazu •Které nutriční faktory zvyšují riziko zubního kazu ? •Slazené nápoje cukrem-sycené, ovocné a energetické nápoje, čaj a káva •Lepivé potraviny (sušené ovoce) • „Cumlavé“ bonbony (pomalu se rozpouštějí) •Trvanlivé pečivo a snacky - sušenky, oplatky, • perníky, jemné pečivo - koláče apod. • Zdroje jednoduchých cukrů - sacharóza, med a melasa • Které nutriční faktory snižují riziko zubního kazu •Žvýkačky bez cukru a cukrovinky bez cukru •Potraviny s vysokým obsahem bílkovin- maso, vejce, sýry, ryby a luštěniny •Čerstvá zelenina a ovoce •Celozrnné výrobky s nízkým obsahem cukru Jaké stravovací návyky zvyšují riziko zubního kazu •Častá a prodloužená konzumace potravin bohatých na jednoduché cukry •Samotná konzumace lepivých potravin •Dlouhodobé popíjení slazených nápojů Jaké stravovací návyky snižují riziko zubního kazu •ČERSTVÉ, CELÉ, NEZPRACOVANÉ POTRAVINY, KTERÉ STIMULUJÍ ŽVÝKANÍ –TVORBU SLIN • FREKVENCE PŘÍJMU POTRAVIN A NÁPOJŮ – ALESPOŇ 2 HODINY •ŽVÝKAČEK BEZ CUKRU OKAMŽITĚ PO JÍDLE • •Které nutriční faktory mohou mít vliv na onemocnění parodontu ? •Dopad nedostatečného přívodu živiny na riziko onemocnění: zhoršená nebo narušená odpověď na infekci a hojení ran měkkých tkání dutiny ústní, narušení antibakteriálních vlastností slin • ŽIVINA: BÍLKOVINY • • •Které nutriční faktory mohou mít vliv na onemocnění parodontu ? •Dopad nedostatečného přívodu živiny na riziko onemocnění: • Snížená imunologická a protizánětlivá odpověď ústní měkké tkáně • ŽIVINY: N-3MK, vitaminy A,C,E •Meď, železo, zinek •nenutritivní antioxidační látky • •Které nutriční faktory mohou mít vliv na onemocnění parodontu ? • nedostatečná hustota kostní dřeně a pevnost k ukotvení struktury zubu •ŽIVINY : •Vitaminy D, K, vápník a bór Jaké nutriční deficity můžeme identifikovat v dutině ústní? • Jazyk - příznaky nutričního rizika •Akutní zánět jazyka, purpurové zbarvení nedostatku k.listové, pyridoxinu,niacinu,riboflavinu • •Chronická atrofie papil jazyka •jako důsledek nedostatku železa, kobalaminu • • Glossitis – deficit B12 Obličej •příznaky nutričního rizika •bledost • jako důsledek nedostatku železa •Změny pigmentace-tmavé skvrny tváře, pod očima – niacin, riboflavin, pyridoxin • • Dásně • příznaky nutričního rizika - dásně mívají houbovitý vzhled, červenofialové zarudnutí, při dotyku krvácející • jako důsledek nedostatku • vitaminu C •vitaminu K • Hemoragie dásní, sliznic – kurděje nebo nedostatek vitaminu K RTY •příznaky nutričního rizika angulární stomatitida, cheilitis •jako důsledek nedostatku riboflavinu, pyridoxinu, niacinu, železa •Mechanicky špatně padnoucím umělým chrupem Angulární stomatitida, cheilitis